Extime, ajanottoikkunan_muutos

Viimeksi muutettu 13.3.2011/JTu
Takaisin ExTime-sivulle

Sisällys:


Perus juttu

ExTimen perusnäytössä ei ohjelman käynnistyessä ole mitään muuta kuin yläosan menut, pikakuvakkeet ja alaosan tilaruudut näkyvissä. Kellolaitteilta ja näppäimistöltä tulevat ajat ilmestyvät näytön vasempaan reunaan ja numeron mukaan haettujen kilpailijoiden tiedot sovitellaan näytön keskelle ja oikeaan reunaan, kullekin urheilijalle varataan yksi rivi. Näyttöä voi tarvittaessa rullata alaspäin, mutta suosittelen pitämään näyttöä mahdollisimman tyhjänä.

Kuuluttajalle on hyvä varata oma PC:nsä tilanneseurantaa varten ja siinä voi pitää ajanoton seurantalokia auki, niin kuuluttajalla pysyy tietämys viimeisistä maalitapahtumista.

Ajanoton perusnäytöllä näkyvien tietojen paikkaa ja fonttia voidaan säätää, samoin kuin tapahtuman lajista riippuen myös taustan tai tekstin väriä. Näin saadaan esimerkiksi lähtöviikseltä tulevat virheajat ja valokennon ajat näkymään eri väreillä, myös väliajat, jos niiden syöttöön käytetään esimerkiksi painonappia tai joystickiä. Näytettävät tiedot on ennalta ohjelmoitu, niiden lukumäärää ei voi lisätä, mutta niitä voidaan poistaa näkyvistä. Loppuajan ja sijoituksen paikalla näkyy väliaika ja sijoitus, jos väliaikoja kisassa otetaan.

Keskitytään ensiksi näytön tietosisältöön ja tietojen paikkojen hienosäätöön.

Takaisin ohjeen alkuun

Kilpailijasta näytettävien tietojen järjestys

Extime.ini-tiedostossa on tieto siitä, mitä tietoja kilpailijasta perusnäytössä esitetään. Kaikkia tietoja ei ruutuun voi saada, ennemminkin etukäteen ohjelmoiduista tiedoista voi estää jotain näkymästä ja niiden keskinäistä tietoa voi vaihtaa. Alla oman kehityskoneeni esimerkki:

[Aikarivi]
102=68,20	// Seuran nimi
98=125,6	// Kilpailijan sarja
103=105,11	// Kilpailijan lähtöaika
99=28,18	// Kilpailijan nimi
97=20,4		// Kilpailijan numero
104=91,11	// Kilpailijan maalintulohetki
105=57,11	// Kilpailijan tulos
110=51,4	// Sijoitus

Lohkossa [Aikarivi] määritetään näytön tiedot, ensimmäisenä on tiedon numero (niistä on erillinen selostus) ja sitten on ruudun sarake, johon tieto kirjoitetaan sekä kirjoitettava merkkimäärä. Kauttaviivojen jälkeen on selitystekstinä tiedon sisältö.  Tietoja ei tarvitse  teksturilla kirjoittaa ExTime.iniin vaan siitä varten on oma säätöikkunansa (Säädöt/Perusnäyttö).

Tietojen keskinäisellä järjestyksellä ei ole väliä, sarakenumero määrää paikan. Ruutu on jaettu noin 200 sarakkeeseen, sarakeen leveys vastaa merkin x tarvitsemaa leveyttä. Suhteellista fonttia käytettäessä merkkien leveys vaihtelee jopa kuusin kertaisesti (M on leveä ja i on kapea). Tästä leveysvaihtelusta johtuu ruudun sarakkeiden keskinäinen heiluminen, jos tietojen paikat on asetettu kovin ahtaasti. Tällöin leveä tieto menee seuraavankin tiedon sarakkeille ja tämän jälkimmäisen tiedon alku siirtyy sitten sitä seuraavaalle tiedolle varatulle sarakkeelle. Esimerkki valaisee:

Tässä kuvassa näkyy, miten ylimmällä kilpailijalla näkyy lähtöaika ja sarjatunnus tarkoitetuilla sarakkeilla, mutta muilla kilpailijoilla jo oleva maaliaika ulottuu lähtöajan alkusarakkeelle, joten niillä lähtöaika menee sarjatunnuksen kohdalle. Näyttö on Keuruun sprintistä, siksi lähtöajat ovat hiukan eksoottisia.

Näyttöä säädetään Säädöt/Perusnäyttö-kohdasta löytyvällä ikkunalla, jossa näkyvät  tietojen alkusarakkeet ja pituudet sekä laskettu loppusarake.

Käytettävä fontti ja sen keskimääräisen merkin leveys pixeleinä näkyy myös.

Lisenssinumeron kohdalta puuttuu rasti, sitä en siis halua omassa ajanoton perusnäytössäni näkyvän.

Uutta versiosta 7.3.10 alkaen on Näytä rivi-napilla esiintulevat sarakepositiot. Ne tulevat aktiivisena olevan rivin tilalle, joten ota ennen näytön säätöä sopivat kilpailijat näyttöön ja aseta aktiivinen rivi eniten tietoa olevan kilpailijan alapuolelle, jotta saat sarakepositiot mukavasti näkyviin.

Ja taas esimerkki valaisee:

Kuvassa näkyvät käytettyjen sarakkeiden alkukohdat, 19 kilpailunumerolle, 28 nimelle, 52 sijoitukselle, jne. Nyt tilanne on helppo korjata, siirretään sarjan tunnusta ihan vähän oikealle, vaikkapa sarakkeelle 106 ja lähtöaikaa vähän enemmän oikealle, vaikkapa sarakkeelle 94 ja katsotaan tilanne uudelleen:

Näyttö on nyt luettavaa, asetuksen talteen ja ajanottoon. Huomaa, että kilpailunumeron alkuun tulee yksi merkki, jos kilpailija on poisjäänyt tai keskeyttänyt. Suhteellista fonttia käytettäessä säätö on hiukan hankalampaa, mutta lopputulos on sitten onnistuneempi. Ikääntyneempikin ajanottaja tai kuuluttaja näkee ruudun tiedot paljon paremmin, kun fontin kokoa kasvattaa. Vai mitä:

Takaisin ohjeen alkuun


Värien säätäminen

Kuten alussa kerroin, perusnäytön värejä voidaan säätää tapahtumien lajien mukaan. Määräävin tekijä on kiinnitetyn ajan laatu, onko aika:

Jos aikaa ei ole vielä kiinnitetty kilpailijalle, ExTime katsoo ajan kanavaa, onko aika tullut:

Allaolevassa esimerkissä on kaikki hyväksytyt loppuajat merkitty vihreällä taustalla, peruutetut (X, siis joltain peruutetut) harmaalla, väliaikaa esimerkissä esittävät (B) punaisella tekstillä ja varsinaiset valokennolta tulleet loppuajat (1) sinisellä tekstillä.

Pidä kuitenkin kohtuus värimaailmassa, tiukassa ajanottotilanteessa väreistä on apua, itse käytän lähtö- ja maaliajoille eri väriä, näin uskon vahinkojen määrä minimoituvan. Samoin kaikki hyväksytyt (=käsitellyt) ajat näytän vihreällä taustalla, ne siis OK.

 

Näytön väri säädetään yksinkertaisesti merkkaamalla haluttu tapahtumatyyppi aktiiviseksi ja painamalla sitten hiiren oikeaa näppäintä. Esiintulevasta alimenusta valitaan sitten joko Tekstin värin vaihto tai Näytön taustavärin vaihto, jos taustaa halutaan muuttaa. Siinä se. Asetukset menevät talteen extime.ini-tiedostoon, josta ne aina ExTimen käynnistyessä haetaan.

Tässä esimerkissä vaihdoin B-aikakanavan tekstin väriä, vanha väri (punainen) näkyy oikean puolen kuvassa perusvärit-kohdassa mustalla viivalla kehystettynä.

Ja eikun kokeilemaan. Mutta hakekaa kompromissi, jos samaa konetta käyttää moni vahva persoona (kuten Kokkolassa).

Takaisin ohjeen alkuun 


Mitä ohjeesta puuttui tai oli huonosti sanottu ? Kommentoi Facebookiin, muutkin näkevät.

Takaisin ExTime-sivulle