ExTime ja ImpinjListener


Tähän tulee linkki (ei toimi vielä) ImpinjListenerin zipattuun pakettiin Muutettu 16.12.2019 / JTu

Sisällys:
Taustaa
Asennukset
Käynnistys
Asetusarvoja
Takaisin ExTimen ohjeiden sivulle

Taustaa

Impinj:n lukija Speedway R420 on RFID-tunnisteiden lukija, se ei ole ajanottokello. Tämän laitteen ja ExTimen työnjakona on urheilijan tunnistaminen etäluettavan sirun avulla, aika on 'sivuseikka' ja ainakaan FIS:n hiihtokilpailuissa ajan ottaminen etäluettavaan siruun pohjautuen ei ole edes FIS:n sääntöjen mukaista.

Speedway R420 lukijaan voidaan liittää suoraan 4 erillistä antennia, kuvassa tuo vaalea neliö nojaamassa lämpöpatteriin ja hubin avulla yhteensä 32 (4 hubia, jokaisessa 8 antennia). Lukija pystyy käsittelemään 1100 tagia sekunnissa, joten teho riittänee ainakin pikku kisoihin.

Lukija kiinnitetään ExTimeä ajavaan työasemaan verkkokaapelilla, välissä on tietysti kytkin. Ja jos kytkin on PoE-piirteellä (PoweroverEthernet) varustettu, laite ei edes tarvitse erillistä virransyöttöä.

Taustalukemista asiasta kiinnostuneille löytyy vaikkapa RFID-maailman määrityksistä. Impinj-lukijan valmistajan sivuilla on myös runsaasti RFID-lukijan käyttöönottamisen kehitystyökalulinkkejä sekä laitespeksejä.

Rakensin tälle lukijalle ensimmäisen tukipaketin erillisen ImpinjListener-ohjelman avulla. Säästämme 150 euroa lukijaa kohti, kun emme tarvitse tiedonsiirtoon laitevalmistajan Connect-ohjelmaa. Lukija on muuten edullinen ja kertakäyttöiset (voi toki käyttää monta kertaa) RFID-sirut myöskin ovat halpoja ja alan standardoitumisen takia ostopaikkoja löytyy useita.

ImpinjListener käyttää taas valmistajan laitekirjastoja, ne tulevat asennuspaketissa mukana. Lukija skannaa useamman kerran sekunnissa antennikentässä olevat RFID-sirut ja lähettää ne lukuohjelmalle. ImpinjListenerissä on taulukko, johon RFID-sirujen numerot kerätään ja vain silloin, kun sirua ei löydy taulukosta, sen numero lähetetään ExTimelle. Menetelmä on siis First Seen. Antennien sijoituksella ja suuntauksella voidaan säätää, milloin siru tulee lukualuelle ja luetaan ensimmäistä kertaa.

Taulukon koko on säädeltävissä. Sama siru voidaan lukea siis uudelleen, kun ensimmäisen luvun jälkeen taulukkoon on tullut niin paljon uusia numeroita, että ne menevät jo ensimmäisen lukukerran päälle. Jos urheilijat ohittavat lukupaikan nopeasti, taulukon koko voidaan pitää pienenä, koska yhteen siruun ei ehdi kohdistua monta lukukertaa. Toki ExTime ymmärtää myös sen, että urheilija saa samasta pisteestä monta lukukertaa. Vain ensimmäisen lukukerran aika merkitään ajaksi tässä pisteessä. Tähän tullee jatkossa myös aikalaukaisin, siru on luettavissa uudellen xx sekunnin kuluttua, ja tuo aikaraja xx on määrättävissä.

Taustalukemista asiasta kiinnostuneille löytyy vaikkapa RFID-maailman määrityksistä. Impinj-lukijan valmistajan sivuilla on myös runsaasti RFID-lukijan käyttöönottamisen kehitystyökalulinkkejä.

Tässä esimerkkejä RFID-siruista, alla sirut tarrarullasta, josta niitä on helppo liimailla numerolappujen taakse. Sirun ympärillä on suojaava solumuovikerros, johon on painettuna sirun numero.

Oikealla puolella taas on vaikkapa ranteessa pidettävä siru, joka on laminoitu säätä kestävän muovin sisään ja jonka etupuolella on sirun numero ja vaikkapa hiihtohallin logo.

Ohjeen alkuun


Asennukset

ImpinjListener on ExTimen kanssa parina toimiva ohjelma, joka kuuntelee Speedway R420 RFID-lukijaa verkkoyhteyden kautta ja lähettää sieltä saamansa sirunumerot ja luentahetken ajan edelleen ExTimelle. Lukija voidaan avata ExTimessä joko ulkoisena laitteena tai ajat ja numerot voidaan käsitellä suoraan (kuten F10-näppäimellä). Lukija on pakko avata ulkoisena lukijana, jos ImpinjListeneriä ajavassa työasemassa ei ole lainkaan ExTimeä käytössä.

ImpinjListener vaatii toimiakseen Impinj tekemät DLL-kirjastot, kolme kappaletta. Nämä löytyvät samasta zip-paketista kuin itse ImpinjListener. Kaikki ohjelmapalikat kannattaa sijoitaa samaan kansioon ExTime.exen kanssa.

Ohjeen alkuun


Käynnistys

Ensin sinun tulee käynnistää ExTime ja avata kilpailutiedosto.

Heti perään voitkin käynnistää ImpinjListener-ohjelman, jolloin saat näkyviin alla olevan ikkunan. Jos kuitenkin käynnistit ImpinjListener:n ensin, on listassa kaikkien TCP/IP osoitteiden alla huomautus, että Muistaa käynnistää ExTime ja hakea yhteys. Nyt Teemun seura ei ole enää yllätys, jatkossa kuva vaihtuu.

ImpinjListener yhdistyy siis automaattisesti ExTime-ohjelmaan, jos se on käynnistettynä. Tämä ensimmäinen versio ImpinjListener:stä tukee vain yhtä lukijaa.

Ylin nappi (Salli yhteydet (portti 1444)) on tarpeen silloin, jos ExTime ja ImpinjListener toimivat eri koneissa. Napin painalluksen jälkeen ImpinjListener alkaa toimia kuin ajanottokello. Se kuuntelee lukijan tapahtumia ja lähettää niitä TCP/IP-yhteyden kautta ExTimelle. ExTimessä lukija on avattava erikseen ulkoisena laitteena Impinj R420, portti pitää olla tuo napissa mainittu 1444, työaseman TCP/IP-osoite taas näkyy napin Etsi ExTime alapuolella, esimerkissä siis 192.168.1.115. Sulje yhteys-nappi taas lopettaa lukijana toimimisen.

Aseta muistilistan koko-napilla asetetaan tarkkailtavien RFID-sirujen määrä, oletuksena 32 sirunumeroa. Jos kisa on pieni ja väliaikalähtökisa, listan koko voi olla hyvinkin pieni (3-5), vain muutama siru on kerrallaan lukualueella. Vaihda lukumäärä ennen muistilistan koon asetusta.

Listalla olevien sirujen numerot (kymmenlukujärjestelmässä)  nähdään Näytä lista-napilla ja lista voidaan tyhjätä Tyhjää lista-napilla. Tyhjäyksen jälkeen ovat kaikki sirut taas luettavissa.

Alaosan kolmella pallukalla valitaan sitten se tapa, miten ExTime saa lukijan tapahtumat.

Ensimmäisessä vaihtoehdossa ExTime saa vain luetun sirun numeron, aikaa ei käytetä tai aika voidaan käyttää ExTimen kisa-aikaa. Se hetki, kun sirunumero saapui ExTimeen.

Toisessa vaihtoehdossa mukaan tulee kelloaika Speedwayn lukijalta, tosin se voidaan ExTimen asetuksissa ohittaa tai käyttää em. lukuaikaa.

Kummassakaan näissä vaihtoehdoissa ei tarvita erillisen lukijan avaamista ExTimessä.

Alimmassa vaihtoehdossa on erillinen Impinj R420 lukija avattava ExTimessä ulkoisena laitteena.

Lukija on erillinen verkkolaite, sen IP-osoite on asetettava ennen lukijan käynnistämistä, esimerkissä osoite on 192.168.1.124.

Lukija käynnistetään napilla Aloita lukeminen ja napilla Lopeta luku lukijan lukijatoiminto sammutetaan, se näkyy lukijan valojen vilkkumisen päättymisenä.

Lukijan käynnistymiseen on varattava aikaa, se kestää noin 10 - 15 sekuntia.

Ohjeen alkuun


Asetusarvoja

IMPINJ:n lukija ei tarvitse erityisiä asetuksia. Sen TCP/IP-osoite saadaan selville pingaamalla verkkoon liitettyä lukijaa valmistajan ohjeen mukaisella tavalla. Pingauksessa käytetään lukijan MAC-osoitteen kolmea viimeistä tavua vakionimen speedwayr:n perässä. Laitteelta tulevat lukutapahtumat saavat aikakanavan I, näin siis nyt kun ImpinjListener tukee vain yhtä lukijaa. Oikeus muutoksiin säilyy minulla..

Ehkä asetusten uusi piirre (Aika on PC:n lukuhetki, ei lukulaitteen aika) kannattaa rastia päälle, jos aikaa aiotaan myös käyttää.

Rastiminen vaikuttaa sitten myös lukijan omiin säätöarvoihin, eniten oikealla oleva kuva.

Ohjeen alkuun


Mitä tästä lyhyestä ohjeesta puuttui tai oli huonosti sanottu ? Kommentoi.

Takaisin ExTimen ohjeiden sivulle