Tulospalveluohjelma ExTime (DOS:ssa KK)

Ohjeet: http://www.kolumbus.fi/jormatu/extime.htm


Viimeksi muutettu 17.1.2009/JTu

Sisällys:
Perusteluita
Lisenssiointi
Asennus
Historiaa
Versiot
DOS-historiaa
Missä käytetty


Kesä 2008, huono perunavuosi, hyvä koiran pentuvuosi

Nelli-koiramme pentuetta odotellessa toteutin hirvenhiihdon/juoksun, kasvatin kenttien (nimi, seura) pituutta, ostin uuden kannettavan uudella käyttiksellä(Vista Business) ja varmistin, että kommentit kulkevat verkossa. Toivelista tyhjeni, ja odottaa teiltä täydennystä. Aikaa meni paljon enemmän kuin ajattelin aluksi, mutta koiranpennut vaativat (ja saivat) osuutensa. Toivelistalla on vielä ampumahiihdon täydennetty tulosliuska, sekin tulee vielä, Reinolle tiedoksi.

Kokeilun vuoksi lisäsin web-tulosteisiin mahdollisuuden tulosta ne kehysten kanssa, siitäkin odottelen kommentteja.

Versionumero vaihtui kuutoseksi, vanhat extime-versiot eivät osaa tämän uuden version tallettamia kilpailuja käyttää, koska nimien pituudet ovat muuttuneet, samoin hirvenhiihdon takia tuli uusia tietokenttiä mukaan. Jouduin vaihtamaan yhden merkin tiedon tunnuksesta(a..u, A..S) numeroihin 1-255. Siitä syystä myöskään vanhat versiot eivät osaa käyttää kaikkia uusia extime.inin määrittelyjä. Verkossa liikkuvien sanomien rakennetta jouduin myös muuttamaan, koska sanomaan oli saatava merkki siitä, pitääkö lähettäjä koneelle kuitata sanoma vai ei. TCP/IP-protokolla jo itsessään huolehtii isosta määrästä tarkistuksia, joten sovellustasolla vaadittava kuittaus lienee turhaa.

Eli kun vaihdat versiota, siirry kilpailutilanteissa käyttämään jokaisessa työasemassa uutta versiota. Ja koska versio on uusi ja sisältää kohtuullisesti uudistuksia, ilmoittakaa mahdollisista virheistä heti, niin saadaan ne pois ennen kilpailukauden alkua.

Niin, asennuspakettikin muuttui, kun siirryin käyttämään uutta Visual Studion versiota 2008.

Siirry katsomaan versiota 6.0.7 tarkemmin


Kausi 2008, peruutettujen hiihtokisojen kausi

Uusi versio syntyi pitkän puurtamisen jälkeen. Toivelistalle jäi vielä mm:

Jahka tästä jäädään vapaaherraksi, niin jää aikaakin tälle harrastukselle enemmän. Eli toivelistalle saa esittää lisäyksiä. Myös sirujen tuloa kilpailijan tunnistamiseen odotan mielenkiinnolla, mm. Lajusen Pentillä on lupaavia tuloksia ja yhteensopivuus ExTimen kanssa yritetään saada itämään...

Alkuun

Alussa oli sukset, lunta ja...

Miksi tuloslaskentaa ?

Jo aikojen alussa jouduin mukaan urheilupiireihin ja järjestämään erilaisia tapahtumia erilaisissa rooleissa, alkaen ladun tamppaamisesta Vallinmäen rinteeltä päätyen aikojen tarkistamiseen Keimolan suunnistuskisoissa 1988. Käsipeli ei kauaa tyydyttänyt ja niinpä olen vuosien varrella kirjoitellut kerran aloittamaani tulospalveluohjelmistoa (alkuperäinen nimi KK) yhä täydellisemäksi ja paremmaksi.

Ohjelman kehittelyyn on saatu vinkkejä myös Hiihtoliitolta, niinpä esimerkiksi kilpailuihin ilmoittautuminen tapahtuu pelkällä lisenssinumerolla. Tämän sivun avulla voit tutustua ohjelmaan ja kopioida itsellesi täydellisen ExTime-windows version (itselläni on Vista Business, win98, winNT, win2000, winXP ja winXPHome ja DOS).

Windows-ohjelma, nimeltään nyt ExTime, on ollut työn alla useita vuosia. Kautena (2000/2001) kehitystä vauhditti uusittu SHL:n ranking-laskenta, toimin tämän työryhmän vetäjänä ja pistelaskennan testausta varten tarvitsin itselleni uusia työkaluja.

Kilpailujen arvonnat ja tulosten siirtoa WWW-sivuille olen tehnyt windows-versiolla jo vuonna 1999, mutta vuonna 2001 on ohjelmalla hoidettu myös varsinainen kilpailun ajanottokin.

Alkuun


Lisenssiointi

Windows-version myötä muutan ratkaisevasti ohjelmieni lisenssiointia. Jokainen voi nyt imuroida ohjelman suorituspaketin ja käyttää sitä tutustumiseen. Mukana tulee myös muutama kilpailutiedosto.

Varsinaisessa kilpailussa ohjelmaa ei saa käyttää, vaan sitä varten on ohjelman asetusarvoihin liitettävä minulta tilattavissa oleva urheiluseuran/yhteisön nimi (käyttölisenssi). Tähän käyttölisenssi-merkkijonoon on sidottu myös ohjelman käyttöaika.

Käyttölisenssin hinta on 200 Euroa kahdelta vuodelta, mutta jos samalla kertaa tilaa käyttölisenssin useammalle seuralle, saa niistä kohtuullisesti alennusta. Vastaavasti yhteen kilpailuun käytettävän lisenssin saa halvemmalla. Kerran maksettu käyttölisenssi toimii myös uudempien ohjelmaversioiden kanssa.

Ohjelman piirteisiin voi tutustua oheisten, jatkuvasti kehittyvien, www-sivujen myötä.

DOS-ohjelmien manuaali on wordillä tehty 100 sivuinen, imuroitavissa oleva tiedosto, josta saa käsityksen ohjelman toimintaperiaatteista ja käyttämistä tiedoista. Valtaosa näistä tiedoista pätee myös windows-versioon. Mm. listamallit ovat samat, ja DOS-ohjelmien tiedostot voidaan konvertoida windows-ohjelmille (ja myös toisinpäin). DOS- ja Windows-versioita voi jopa käyttää samassa kilpailutapahtumassa rinnakkain, ne pystyvät kommunikoimaan keskenään.

Alkuun

Asennus

Uusi kokeilija, imuroi alapuolelta viimeisin asennuspaketti johonkin työhakemistoon ja pura sen zippaus. Aja purkamisen tuloksista setup.exe-ohjelma, jolloin koneesi C-levylle tulee Extime-hakemisto ja työpöydälle ExTime-ikoni.

Kokenut käyttäjä, nappaa vanha extime.ini talteen, tee tuossa yläpuolella kuvattu ja palauta extime.ini takaisin. Tällöin siellä olevaa seuran toimivaa lisenssiavainta ei tarvitse muuttaa. Asennuspakettiin on nyt valittu vaihtoehtoja, mm. pelkkä ohjelman tai ohjeiden asennus.

Päiväys
Versio
Imuroitavan tiedoston sisältö Koko ja pakkaus
12.1.2009
6.0.7
Asennuspaketti on kuin kerrosvoileipä, pelkkä uusi exe, lisäksi ohjeet, myös harjoitteluaineistoa ja extime.ini.
Versiohistoriassa tärkeimmät muutokset kuvattuna.
Extime_setup.msi on 5 megaa ja setup.exe 456 k.
26.3.2008
5.4.7
Version 5.4.7 täydellinen asennuspaketti. Versiohistorian selvitys ei ole täydellinen, alussa oli mainittu tärkeimmät. Pikaisen laskun mukaan noin zipattuna 5.6 megaa, purettuna vähän yli 8 megaa, siitä suurin osa ruutukaappauskuvia ja ohjeita.
24.10.2007
5.3.6
Version 5.3.6 zipattu ExTime.exe ja extime.ini, tämä siis niille, joilla on jo toimiva ympäristö ja omat viritykset. Huom. Älä kopioi extime.iniä, jos sinulla on jo seuran lisenssiavain koneellasi. Katso versiohistoriasta alempaa lisää muutoksista. Vähän yli neljännesmega, purettuna n. 680 + 10 kilotavua kahdessa tiedostossa.
30.12.2006
5.3.3
Version 5.3.3 zipattu ExTime.exe ja extime.ini, tämä siis niille, joilla on jo toimiva ympäristö ja omat viritykset. Huom. Älä kopioi extime.iniä, jos sinulla on jo seuran lisenssiavain koneellasi. Katso versiohistoriasta alempaa lisää muutoksista. Vähän yli neljännesmega, purettuna n. 680 + 10 kilotavua kahdessa tiedostossa.
1.2.2006
5.2.12
Version 5.2.12 zipattu ExTime.exe, tämä siis niille, joilla on jo toimiva ympäristö ja omat viritykset. Katso versiohistoriasta alempaa lisää muutoksista. Neljännesmega, purettuna n. 624 kiloa
1.2.2006
5.2.12
Version 5.2.12 täydellinen asennuspaketti kokeilunhaluisille. Lisenssiavain sallii kokeilut huhtikuulle asti. Noin 4 megatavua, valtaosa tavarasta on ohjeiden ruutukaappauskuvia, jotka asentuvat kansioon c:\extime\html\kuvat
31.1.2005
5.2.4
Versio 5.2.4, SM-kisoissa koeteltu (5.2.3.) ja siitä hiukan parannettu versio. Vain ohjelma (ExTime.exe), ohjeet ampumahiihtoon ovat vielä vaiheessa. Neljännesmega, purettuna n. 600 kiloa
16.1.2005
5.2.2
Versio 5.2.2, ampumahiihtoa parannettu Täydellinen asennuspaketti, ota vanha extime.ini talteen ennen asennusta, jotta lisenssiavain ja muut omat asetuksesi eivät katoa. Hiukan vaille 4 megaa
14.10.2004
5.1.11
Versio 5.1.11, verkkoversio. Vain exe, joka kopioidaan edellisen exen sijaan. 234 KB, ZIP
2.2.2004
5.1.4
Versio 5.1.4, verkkoversio. Vain exe, joka kopioidaan edellisen exen (5.0.4) tilalle.. 222 KB, ZIP
21.12.2003
5.0.4
Versio 5.0.4, korjauspaketti. Vain exe, joka kopioidaan edellisen exen (5.0.3) tilalle.. 204 KB, ZIP
2.12.2003
5.0.3
Versio 5.0.3, asennuspaketti, kokeilla voi kesään 2004. 3,1 MB, ZIP
16.2.2003
4.3.7
Version 4.3.7 asennuspaketti, mukana kokeiluoikeus heinäkuulle 2003 saakka. 2,9 MB, ZIP

Alkuun


Kehitys

Kehittelen ohjelmaa edelleen teiltä saamani palautteen mukaan, ja siirrän uudet versiot (sen näet klikkaamalla kysäriä työkaluvalikossa) testattuani tänne imuroitaviksi. Varsinkin löytämistänne bugeista olisin kiitollinen, tavoitteenani on, ettei ohjelmat kaadu tositilanteessa, ei edes käyttäjän virheeseen.

Tuetut kellolaitteet ovat Algelta Timy, Comet, S3 ja S4, Polarpro, Dataclock, Omegan PowerTime, Regnlyn RTR 2 ja HEGOn lähtökello sekä ajanottojärjestelmä. Uusimpia ovat EMIT-tuki kellolle 250, ChampionChipin EAR-lukija sekä YLE:n järjestelmään tietoa syöttävä liitäntä. Peliporttiin voi liittää painonapit ja valokennot sekä lähtöviiksen, jolloin PC:n oma kello toimii aikalähteenä. Otan vastaan myös uusien kellolaitteiden kuvauksia niiden liittämiseksi ohjelmaan, kiitokset Marko Alatalolle Omegasta.

Alkuun

Tähän alle alan kirjoittaa versiohistoriaa:

Päiväys
Versio

Selitys Uusia käyttäjiä

14.1.2009

6.0.7

Hirven hiihto/juoksu versio, toki kaikki muu on ennallaan ja hiukan parannettunakin. Versionumeron vaihtuminen 5-alkuisesta 6-alkuiseksi tarkoittaa tiedostomuutoksia, vanhat versiot eivät voi käyttää uuden tekemiä tietoja, toisinpäin kylläkin.

INI-tiedoston rakenteessa siirrytään yhden merkin mittaisista tietojen tunnuksista numerotunnuksiin, tämä versio selviää vanhan ini-tiedoston kanssa, mutta vanhat eivät ymmärrä tämän version extime.iniin tekemiä muutoksia.

Muita lisäpiirteitä on kilpailulle, sarjalle tai yksittäiselle kilpailijalle annettava vapaamuotoinen kommentti, joka myös tulostuu tulosliuskoihin. Sitä voi käyttää esimerkiksi erilaisten kilpailijan saamien rangaistusten/sakkojen selittämisessä tai sarjan/kilpailun olosuhteiden kuvaamisessa.

FIS-sprinttiin on lisätty ratanumero, tuloslistakin on uusittu.

Melkein kaikki ohjeet on käyty läpi ja tarkistettu, uusiakin lisättyy, mm. web-tulosteet ja lähetyskello.

Asennuspaketin muodon muuttuminen MSI-tiedostoksi.

Huhtasuon Hiihto 2000,
Simon Kiri,
Vihdin Viesti,

ja melkein kaikki hiihtotoimintaa jatkavat seurat uusivat lisenssinsä.
26.3.2008

5.4.7

Kauan tekeillä olllut EMIT-versio on nyt valmis laajempaan koekäyttöön. Itse olen tätä kilpailuissa käyttänyt sekä Keuruun että Jämin Nuorten SM-kisoissa. Keuruulla hiottiin FIS-mukaisten sprinttikisojen omat näytöt kuntoon. Kiitokset Artolle ja muulle Keuruun tiimille testausavusta.

Pienen jakelun testiversioiden jälkeen versio 5.4.7 täydellinen paketti (ohjeiden tekoon meni paljon aikaa) on nyt tässä saatavilla. Kuten numeron kasvatuksesta näkyy (5.3.x. -> 5.4.x) on ExTimen tiedostoja hiukan muutettu. Eli vanhat ExTime-versiot eivät osaa lukea tällä uudella versiolla tehtyjä kilpailutiedostoja, toisinpäin kylläkin. Uusi ExTime kyllä selviää vanhoista kilpailuista.

Suurin remontti on parannettu EMIT-tuki, ihan omassa menun osassaan. Edellä mainuttu FIS-sprintin hoito sai kolme komentoa valikkoon, kullekin erätyypille omansa. Keltainen printterin kuva pikavalikossa tulostaa näytöstä paperikopion, saadaan ruudun kaappauskuva talteen.

Perusnäytön rivityypeille voidaan nyt antaa omat värinsä, käsitellyt ajat vihreällä, lähtöajat keltaisella ja väliajat ruskealla, vaikkapa. Ja onhan mukana myös lähtökello, isot numerot, äänimerkit ja kaikki ihan kuten erillisessä lähtökellossakin. Kokeile, ohjeita ei ole vielä, mutta kyllä se Keuruulla sai heti tyytyväisiä lähettäjiä ilman ohjeitakin. Lähtökellon asetusnäytössä on kyllä selitystä.

Uudistukset listattuna:

 • Suunnistuksen EMIT-tukea muutettu (parannettu) paljon, olen kiitoksen velkaa Vesterisen Paavolle EMIT-lainasta testeihin
 • FIS-sprintille omat toiminnot
 • Lähtökellon simulaattori äänilähetyksineen (Paikoillenne, Valmiit  ja Beep)
 • Näytön värien säätö
 • Yhteislähtöjen automatisointi
 • Pussituslistaan vähimmäiskoko yhden seuran liuskalle (Tuomo Jolma pyysi)
 • Näytön tulostus paperille pikatyökalun avulla (keltainen printteri)
 • Useita ohjeita päivitetty
Suomussalmen Rasti,
Iisalmen Visa,
Kaustisten Pohjan-Veikot, Lauttakylän Luja
24.10.2007

5.3.6

Pari suppeamman jakelun testiversion jälkeen versio 5.3.6 exe-tiedosto on nyt imuroitavissa. Kilpailuja ei vielä ole ollut kunnon kenttätestaukseen.

5.3.6. version uutuuksina on kulloisestakin ilmottautumistilanteesta helposti tehtävä yhteenveto nettiin. Uusi vakiomuotoinen webbi-sivu tulee Ilmoittautumiset-menusta avautuvalla Tilanne nyt-ikkunassa olevan WEB-lista-napin painalluksella.

Poikkeustilanteista toipumista on selkeytetty (yritetty ainakin). Hätätilanne-aloitus avaa suoraan viimeisen automaattitallenuksen jälkeisen tilanteen, Uusinta-aloitus avaa taas saman kilpailun uudestaan ja ihan uusi revovery.tmp välitalletus tehdään ennen ohjelman väkivaltaisen kaatamista, esimerkiksi jos extime on päällä ja PC:n käyttis ajetaan alas.

Hegon uuden lähtökellonkin pitäisi nyt ohjelmoitua oikein, ExTime haistaa automaattisesti, mikä versio Hegon lähtökellosta on piuhassa kiinni.

Ilmoittautumistilanten seurannalle on oma näyttö, uusi  vakiomuotoinen webbi-sivu.

Poikkeustilanteista toipumista on selkeytetty (yritetty ainakin). Hätätilanne-aloitus avaa suoraan viimeisen automaattitallenuksen jälkeisen tilanteen, Uusinta-aloitus avaa taas saman kilpailun uudestaan ja ihan uusi revovery.tmp välitalletus tehdään ennen ohjelman väkivaltaista kaatamista, esimerkiksi jos extime on päällä ja PC:n käyttis ajetaan alas. Hegon uuden lähtökellonkin pitäisi nyt ohjelmoitua oikein, ExTime haistaa automaattisesti, mikä versio Hegon lähtökellosta on piuhassa kiinni.

Ohjeet tuota pikaa.

Karihaaran Visa,
Hyvinkään Hiihtäjät,
Lohjan Louhi
30.12.2006

5.3.3

Uusimman version 5.3.3 exe-tiedosto on valmis rankempaan testiin. Kilpailuissa en ole itse sitä vielä käyttänyt. Testejä on tehty ainakin Rovaniemellä, ilmoitelkaa muutkin epäjohdonmukaisuuksista ja tietysti virheistä, jos löytyy.

Tässä versiossa on muutama isompi uusi piirre.

 1. Jokaiselle sarjalle voidaan avata oma seuranta näyttönsä, missä jo maaliin tulleet ovat omalla värillään ja matkalla vielä oleville ennustetaan halutuin aikavälein loppuaikaa.
 2. Lisäksi yksi iso sarja (MYL vaikkapa) voidaan jakaa tarkempiin sarjoihin (M35, M45, ..) kilpailun jälkeen. Tätä käytetään mm. Skandinavia Cupin nuorten erotteluun pistelaskentaa varten.
 3. Historiaseurantaa varten voidaan avata ajanoton loki-ikkuna, jossa näkyy viimeisimmät maaliintulleet ja väliaikapisteen ohittaneet aikajärjestyksessä, viimeisin ylimpänä.
  Ohjeita kirjoittelen, mutta kokeillakin saa niitä odotellessa.
Pikku parannuksia muutama,
 • Yhdistetyn pistelaskentaa täsmennetty
 • Ranking-laskennassa mukaan Rekola-sääntö (pitää hiihtää lujaa, jotta aika otetaan mukaan keskiarvolaskentaan
 • Kilpailun tiedot voidaan kirjoittaa myös XML-tiedostoon.
Ohjeet vielä vaiheessa.
Kyrön Voima,
Kiteen Urheilijat,
Joutsan Pommi,
Perhon Kiri,
Forssan Salama
ja lukuisa joukko lisenssiään jatkaneita.
1.2.2006

5.2.12

Uusin versio 5.2.12 on nyt saatavilla. Olen sitä pyörittänyt jo jonkin aikaa, ihan kilpailuissakin. Testatkaa nyt kuitenkin ja ilmoitelkaa epäjohdonmukaisuuksista ja tietysti virheistä, jos löytyy.
Olin tänään juuri (1.2.2006) Tieturin Testauspäivillä, siksi tietty varovaisuus ;-)

Uutuudessa on pari suurta lisäystä ja joukko pikku parannuksia. Lisäksi Kangasalalla on testattu USB-liitäntäistä Algen Timyn kelloa onnistuneesti. Pyynnöstä toimitan ExTimen kylkeen kirjoittamani TimyListener-ohjelman, joka kuuntelee nimensä mukaisesti Timyn tapahtumia ja välittää ne ExTimelle.

Suuria muutoksia on ampumahiihtoon, nyt kaksi eri sakkojen syöttötapaa, yhdistetyn hiihto on myös lisätty. Ja mikä tärkeintä, iso osa ohjeista on päivitetty.

Pikku parannuksia on aika runsaasti,

 • sprintin ohje ja jatkoon pääsijät on päivitetty kauden alun FIS-muutosten mukaisiksi
 • Excel-tiedostosta (CSV) voidaan joko lisätä tai täydentää kilpailijoiden tietoja, täydennyksen linkkinä lisenssinumero tai kilpailunumero
 • hiiren oikealla napilla voidaan aika asettaa lähtöajaksi/maaliajaksi
 • numero ja P-kirjain heti perään merkkaa kilpailijan suoraan poisjääneeksi, ei mitään ikkunoita enää
 • numero ja K-kirjain (77K + enter) ja kilpailija numero 77 on keskeyttänyt, kuten poisjääneet yllä
 • oheissarjojen käsittelyä on parannettu (kiitokset Esalle Vaasaan hyvästä testiaineistosta (EP:n PM))
 • kaikki kerralla arvonnan pitäisi nyt toimia ihan oikein, kunhan ensin on laskettu sarjojen lähtöajat (olen kuulolla)
 • ihan uusi kello, MicroGaten REI2, voi myös toimia ulkoisena kellona
 • korjattu sprinttilähdön samojen numerojen säilymisen paramerin nimi oikeaksi
Vähänkyrön Viesti,
Kannonkosken Kiho,
Posion Pyrintö,
Kortesjärven Järvi-Veikot, Haapajärven Kiilat,
Limingan Niittomiehet
31.1.2005

5.2.4

Keuruun ampumahiihdon SM:t takana, loppu hyvin alun kangertelun jälkeen. Syöttämättömät sakot näkyvät nyt eri tavalla kuin nollasakot. Suoraa näppäinsyöttöä vielä kehittelen. Arto ylipuhui ohjelmaan uuden kokonaistilannenäytön. Ja nyt on uusi kellolaite, Algen TIMY-kello mukana ja toimi testeissä hyvin. Versio 5.2.4 on kokeiltavana.

Ampumahiihdossa syöttämättömät sakot erottuvat nyt nollasakoista.

Uusi kisan hallintanäyttö kertoo, montako tulosta vielä puuttuu. Ero kärkeen-sarakeessa huomioidaan ajan tarkkuus entistä paremmin, Malax IF sen löysi.

Algen Timy-kello löytyy nyt ulkoisista kellolaitteista

Tulospalvelun päällikkö Janne syöttämässä sakkominuutteja.

Someron liikuntatoimi,
Närpes Kraft

16.1.2005

5.2.2

Ampumahiihdon SM Keuruulla lähestyy. Nyt ExTimessä on erillinen sakkojen syöttö nopeuttamaan tulospalvelua. Iso muutos on uuden FIS-sääntöjen mukaisen loppuajan laskennan käyttöön ottaminen, sekä lähtö- että maaliaika otetaan sadasosan tarkkuudella ja vasta loppuaika katkaistaan.
Ulkopuolisen kellon ohjaustiedot on nyt laitetty extime.inissä samaan [Kello]-lohkoon, pois [maali]-lohkosta. Kilpailijoista näkyvät tiedot voi nyt asetella itse, asetetusarvoista on koottu oma 'Säädöt'-valikkonsa, mutta ylimenokauden aikana on vielä vanhatkin paikallaan. Versio 5.2.2 on nyt saatavilla harjoitteluun.

Ampumahiihdon sakkojen syöttö tapahtuu oman näyttönsä kautta (Tilanteet/Sakkojen anto). Sakot näkyvät myös viestin osuustuloksissa, jos tulossarakkeen sisältönä on sakot.

Laajemmat tulostukset on saanut uuden rastin "Ero kärkeen", rastimalla se saadaan listalle voittajan aika ja muilla on ero kärkeen. Oikeanpuoleisimmalle sarakkeelle voidaan ottaa siis jotain muuta.

[Kello]-lohkoon on koottu ulkoisten kellojen ohjaustietoja (katso ini-tiedoston ohjeesta tarkemmin. Kellon käyntitarkkuutta (tai PC:n) voidaan myös seurata erillisen 'limit'-tiedon avulla.

Huom. tulosluetteloon saa nyt helposti loppuajan paikalle eron kärkeen.

Iin Urheilijat,
Kangasalan Kisa
14.10.2004

5.1.11

Sain kiireisen kesän muutamana sadepäivänä aikaiseksi muutamia parannuksia ExTimeen sekä kävin antamassa koulutusta Etelä-Karjalassa ja Keski-Pohjanmaalla. Koulutuksessa esitettyjä toiveita on myös toteutettu uusimpaan versioon.

Tässä versiossa on mukana Minnan lista, tuloste, jonka ulkoasua voi säätää. Erillisen Säädöt-valikon kautta voi raportille klipsutella haluamansa tietosarakkeet. Myöskin ajanottorivin säätämiseksi löytyy oma asetteluikkunansa.

F1-näppäin toimii myös oho-näppäimenä. Toiseen kertaan samalla rivillä painettuna peruuttaa ajan ja kilpailijan liitoksen.

Lisäksi ilmoittautumiset voi tehdä suoraan leikepöydän kautta. Sähköpostin sisältö vain leikepöydälle ja siitä suoraan kilpailuun mukaan !! ExTime-käyttäjät, sopikaa yhteinen menettely sähköpostin sisällöksi, niin kilpailujen ilmoittautuminen käy helposti. Ehdotan muotoa, jossa lisensssinumero, sarja, nimi ja seura ovat puolipisteillä eroteltuina malliin:
21345678;M55;Juha Mieto;Kurikan Ryhti

Etelä-Karjalan piirin kaikki seurat !!

Lehtosen Jaksan näppäinvirtuaalisuutta

  Verkkoversio oli Kalajoella Keski-Pohjanmaan maakuntaviestissä jo käytössä. Sitä on hiukan parannettu saatujen kokemusten perusteella, alustava ohjekin löytyy nyt. Laitan verkkoversion 5.1.4 nyt kaikkien saataville ja testattavaksi. Pientä hitautta oli havaittavissa, kun tietoa vastaanottavia työasemia on useita, mutta muuten Sannan mukaan kaikki meni hyvin. Palomuuriin pitää vaan muistaa tehdä reiät. Seuraavaksi toteutan ns. monilähetyksen (multicasting), siinä ei tarvitse tietoa vastaanottavia työasemia erikseen määritellä, vaan kilpailun tapahtumatieto on kaikkien halukkaiden saatavilla. Mutta siitä jatkossa lisää...

Sitä ennen lisään kuitenkin parille uudelle kellolaitteelle tuen. Ja keväämmällä parannan EMIT-tukea, Keimolan Kaiku järjestää isot juhlasuunnistukset 6.6.2004 ja pääsen aidossa ympäristössä myös kokeilemaan ohjelman toimivuutta. Mutta kaikki EMIT-kiinnostuneet, kertokaa miten teidän mielestä liitäntä pitäisi toteuttaa !


Kalajoen ExTime osaajat
2.2.2004

5.1.4

Verkkoversio, jossa on jo mukana ensimmäisten käyttäjien kommentteja. Versio ymmärtää myös vanhempien versioiden kilpailutiedostoja, myös DOS:n ohjelman käyttämää. Viestin seuraamiseksi on oma viestitilanne-näyttönsä. Kokeilen sitä Veteraanien ja nuorten SM-viesteissä Paloheinässä parin viikon päästä.

Lisäksi tulosliuskojen kielen voi vaihtaa ruotsiksi, englanniksi tai muuksi, se tehdään kertomalla INI-tiedostoon uudet otsikot ja muutamien fraasien käännökset uudella kielellä. Katsokaa iniseloste.htm ja verkko.htm, niissä on lisää tietoa, ei täydellistä mutta kättä pidempää.

Virtain Urheilijat, Malax IF, Ilmajoen Kisailijat. Pellon Ponsi, Puumalan Hiihtäjät ja IF Brahe testaavat.
21.12.2003

5.0.4

Korjattu kuulutusPC:n sarjayhteyden bugi. Tapsa, Vesa ja Arto joutuivat asiasta turhaan päätään raapimaan, vika täällä päässä.
2.12.2003

5.0.3

SHL:n lisenssinumeroinnin muutos. Sähköisten tunnistimien tuki, EMIT ja CC:n kenkään sidottava siru. Nämä tuet vasta esiversioita, paranevat kommenttien myötä. Version nosto 4 -> 5 tarkoittaa että kilpailutiedoston rakenne on muuttunut, eli vanhoja kilpailuja ei voi käyttää sellaisenaan. Vanhasta on tehtävä Excel-siirtotiedosto ja luettava se uuteen. Muita pikkumuutoksia mm. Regnlyn aikojen automaattinen käsittely, jos kellolla annetaan myös numero. Sarjan tilannenäytössä voi sarjaa vaihtaa PGDW/PGUP-näppäimilläkin. Sarjan kilpailijat voi siirtää toiseen sarjaan Muutokset-valikon Sarjatiedot-näytössä. Kierroslaskentaan ihan oma näyttö ja tulosteet, esim. maastopyöräilykisaa tai retkiluistelua varten.

Useita kokeiluversioita imuroitu, Tammelan Ryske pisimmällä.

16.2.2003

4.3.7

Paljon pieniä uudistuksia, merkittävimpiä uusi parhaiden väliaikojen näyttöikkuna, uusi tavallisimpien tulostusten kontrolli-ikkuna, toteutunut väliaika näkyy F4-painalluksen jälkeen heti, kuten loppuaika F1:n jälkeen, Algen Comet-kellon ominaisuuksia tutkittu tarkemmin, samoin Regnlyn kellon käyttöön lisätty offset-parametri, jolla Regnlyn ja PC:n kelloaikojen erotus lasketaan. F5-näppäin tuo näyttöön kauimmin matkalla olleen kilpailijan (Hae tulijoita-toiminto). Välitalletus ja Vie talteen-toimintoja selkiytetty (!?) menussa. Hegon lähtökellon ajoista poimitaan tuplat pois (yhteislähtökisa Vantaalla). Näytön koko muistetaan kisasta toiseen ja muutamia muitakin pieniä parannuksia. Sarjojen poistamisen bugi korjattu (poisti joskus vääriäkin kilpailijoita, Vesa taas !!), samoin täsmennetty viestikilpailujen tilanteen siirtoa ajanoton ja kuulutuksen välillä.

IF Länken ja Tjöck IK, Hyvinkäälläkin opetellaan.

12.1.2003

4.3.6

Mukana parempi numerosyöttö (oma boxi), kilpailija perustetaan, jos numeroa ei löydy (optio), väliaikojen tarkistuksia lisätty, väliaikatoiminnoista tehty kokonaisohje.

Vantaalla nuorten MM-katsastukset

15.12.2002

4.3.5

Lisätty Polarpron vanhan kellojärjestelmän tuki, korjattu muutamia kohtia, joissa väärät käyttäjätoimenpiteet ovat kaataneet ohjelman (tyhjän kilpailun sarjojen tilanne, oheissarjan arvonta, olemattoman kilpailun väliajat, jne.). Mäkisen Vesalla on ihme kyky...

Espoossa on vanha Polarpron tulostaulu ja kenttälaitteet.

6.12.2002

4.3.4

Massahiihtorankin täsmennyksiä ja korjauksia. Uusi rankikausi alkoi....
16.11.2002

4.3.3

Bill Gatesin korjauskierros toivottavasti nyt OK.
Lisäsin pikaikonin ruudun siivousta varten samalla kun tarkistin, että vihjetekstit ovat asianmukaiset.

Etelä-Karjalasta soiteltiin.

6.11.2002

4.3.2

Bill Gatesin korjauskierros:(kesken, valitan)
 • Koodin optimointi ei toiminutkaan, sarjan kilpailupaikan vaihto kaatoi ohjelman, VisualC:n virhetoiminto.
 • Toinenkin virhe löytyi, jonka korjaus jää lumileirin takia viikon 46 loppuun.
 • Laturetkiranki tuli samalla valmiiksi
 • Tulostusta muutettu. Jos printterisi tukee, saat kaksi tulosliuskaa yhdelle arkille A5-kokona, kokeiltu toimivaksi HP:n Laserjet 1100:lla

Kuorevesi, Mänttä, Kerava

20.10.2002 Pikku täsmennyksiä, merkittävimmät:
 • Automaattinen asennus C:\ExTime-hakemistoon
 • DataClock kello, kellon kanssa ei itse kokeiltu
 • HEGO-lähtökellon liitäntää parannettu
 • Maksut myös euron osina, desimaalit mukana

Pakilan Veto harkitsee

5.9.2002

Paljon pieniä uudistuksia sekä kaksi suurempaa:

 1. Joukkuekilpailu
 2. Oheissarjat

Hartolan Voima harjoittelee
Ounasvaarallakin kokeillaan

4.1.2002

4.2.0

Viestien tulostusta on parannettu, Eurot (toistaiseksi vain kokonaiset) on vaihdettu markkojen tilalle. Uusi kello Omegan PowerTime kuuluu nyt tuettuihin, samalla Algen S4:n tukea on parannettu. Keskustelu Hegon lähtökellon kanssa sujuu nyt kuin tanssi Junkkarien lavalla, ja yksi kaatumisen aiheuttanut bugi on korjattu (jos peruutit kirjoittimen valinnan, ohjelma sai sivun rivimääräksi nolla ja jakoi sillä arkin kokoa ja tulos oli arvattavissa).

Aktiivisen kilpailijan maaliseuranta lähtee ajanottonäytössä S-kirjaimella käyntiin kuten vanhassa KK:ssakin ja väliaikaseuranta V-kirjaimen painalluksella. Auta kilpailujen kuuluttajaa !

Etelä-Pohjanmaan maakuntaviesti, jossa itsekin 60-luvulla hiihtelin kaukana Mietaan perässä.

Mikkelin peruutetut SM:t.

Keuruun Kisailijat,
Vantaan Hiihtoseura vaihtaa windowsiin uuden kellon myötä.

27.9.2001

4.1.7

Viilattu ja hiottu sprinttikisan erien muodostaminen yhteensopivaksi käyttöohjeen kanssa (tai päinvastoin).
Tulevan kauden sprinttikisat mielessä, Hopeasommassakin !
12.9.2001

4.1.6

Lisätty uusi korjailunäyttö (Kimmon korjaus) aikojen "massasiirtoja" varten.
Tehty puuttuville numeroille automaattinen lisäysvaihtoehto, iltarasti- ja massakilpailuja varten.
Korjattu viestijoukkueiden korjailunäytön bugeja.
Tampereen maratonin vihjeitä.
3.8.2001

4.1.5

Käännetty ja ajettu muistintarkistustyökalujen kanssa ja korjattu pari täten löytynyttä liian pitkää muistikopiointia, jotka aiheuttivat kaatumisia.
Lähtöluetteloihin tehty tilaa 4 numeroiselle kilpailunumerolle.
Joroisten triathlon.
Tampereen maraton ?
27.2.2001

4.1.4

Pieniä parannuksia viesteihin ja uusia toimintoja.
Sarjan lähtöaikojen antamista yksinkertaistettu ja lisätty kadonneille numerolapuille oma näyttönsä ja kohtansa ini-tiedostoon:
[Arvonta]
puuttuvat=1,8,23,24,45,90,92
Listassa voi olla enintään 40 numeroa, järjestyksellä ei väliä. Puuttuvan numerolapun kohta jätetään arvonnassa tyhjäksi ja aika jätetään käyttämättä.
Kilpailijan seurantaa yksinkertaistettu, nyt riittää pelkkä S-painallus ajanottonäytössä kilpailijan kohdalla seurannan aloittamiseen tai vaihtumiseen tälle kilpailijalle.
Sarjan parhaiden seuranta on nyt tästä erillinen näyttö.
Vantaan XV talvikisat
13.2.2001

4.1.3

Tämä versio osaa automaattitalletuksen. Muita parannuksia on arvonnassa, lähtöaikojen siirrossa HEGO:n kellolle sekä etappitulostuksessa (matka pisteestä A(lähtö, väliaikapiste) pisteeseen B (väliaikapiste, maali)). Hegon kellossa on vielä vähän fiilattavaa, mutta kun Kivelän Jukalta ei saa manuaalia...
Automaattitalletus tapahtuu aina, kun Extime.inin lohkossa
[Maali]
talletusraja=nn
ilmoitettu määrä nn ylittyy muutoksissa. Värikoodikin alarivillä auttaa havainnoissa. F2-näppäinhän myös tallentaa tilanteen levylle tiedostoon valitalletus.tmp. Kokeile ja hae omaan koneesesi sopiva raja, omassani 450 mHz Pentiumissa, käyttiksenä Win2000
talletusraja=1
toimi hyvin ja aina oli kaikki tallessa levyllä. Lisää siis [Maali]-lohkoon talletusraja=-rivi.
Keimolan koululaishiihdot,
Helsingin PM-sprintti,
Keimolan ranking-kilpailut
9.2.2001

4.1.2

Pikakorjauksena on ohjelmasta poistettu sinne jäänyt jäljitystulostus, joka sotki F10-näppäimen käytön silloin kun tulostustiedostoa ei oltu ohjattu levylle. (Anteeksipyynnöt Hyttisen Terolle, joka virheestä raportoi). Joroisten Urheilijat
2.2.2001

4.1.1

Alkuperäiseen ohjelmaan lisätty sprintin karsintakilpailusta alku- ja välierien laadinta. (Hoidan sprintin tulospalvelun Helsingin piirin PM-kilpailuissa). Aavasaksa, Härmä
tammikuu

4.0.

Alkuperäinen ohjelma siirrettiin Hiihtoliiton käyttöön ranking-laskentaan. Kirkkonummi sekä Eerolan Kimmo ja Lehtosen Jaakko testasivat, kiitokset kommenteista
Alkuun

DOS-ohjelmista kopioitavat tiedostot

DOS-ohjelmat ovat muuten täydelliset, mutta kilpailijoiden ja sarjojen määrä on hyvin pieni, eikä ohjelma salli tilanteen talletusta kuin muutaman kerran. Myös tulosteisiin tuleva teksti kertoo ei-maksetusta kopiosta.
DOS-ohjelmat ovat käytössä Helsingin piirin alueen lisäksi myös muutamalla muulla seuralla, terveisiä ainakin Pietarsaareen ja Kälviälle.
KK-ohjelmien piirteistä on Pekka Palosuo, Hiihtoliiton TD-kouluttaja ja ohjelman käyttäjä jo usean vuoden takaa, laatinut kuvauksen, jota voit katsoa Pakilan Vedon sivuilta.

Alkuun

Ohjelmiani on käytetty mm. seuraavien kilpailujen aikana tai niitä ennen tai niiden jälkeen

Kaudella 2007, Ounasvaaran veteraanien MM, muiden pienempien ohessa. Ohessa  ote Tapio Aholta saamastani palautesähköpostista:
ExTime toimi LOISTAVASTI ja ajanottoporukka oli kisan jälkeen erittäin tyytyväinen ohjelmaan. Oli lysti ottaa aikoja. Koko ajanottopoppoo haluaa kuvan kera lähettää sinulle suuret kiitokset erinomaisesta ohjelmasta. Kuva on lauantaina remmissä olleesta porukasta.