Aikojen korjailut ryhmässä, useampia korjauksia kerralla


Viimeksi muutettu 13.7.2022/JTu

Sisällys:
Taustaa
Aloitus
Väärä järjestys
Unohtunut urheilija
Urheilija liikaa
Haamu-, ylimääräinen aika
Aika puuttuu
Liian aikainen lähtö
Lähtö liian myöhään

Takaisin ExTimen ohjesivulle

Taustaa

Kilpailun läpiviennin yhteydessä voidaan joutua tilanteeseen, jossa yksi tehty virhe aiheuttaa muutoksia usealle kilpailijalle.  Esimerkiksi

Korjailuja helpottamaan on tehty massakorjaustoiminto, jossa korjattavat kilpailijat valitaan maalintulohetken mukaan ja sitten siirretään valitussa joukossa maaliaikaa joko edelliselle maaliintulleelle tai seuraavalle maaliintulleelle riippuen siitä, onko yksi aika tulut liikaa tai joku aika jäänyt pois.

Vastaava korjausmenettely löytyy myös toteutuneille lähtöajoille.

Seka-aikoihin, kuten maali- ja väliaikojen keskinäisiin sotkemisiin tämä korjaustoiminto ei pure. Siinä auttaa Muutokset-valikosta löytyvä toiminto Urheilijoiden ajat.

Takaisin ohjeen alkuun


Aloitus

Tähän toimintoon pääset käsiksi menun kautta. Valitse Muutokset valikosta toiminto Kimmon korjaus (idea korjaukseen tuli Kimmolta Vammalasta).

Samasta valikosta, ihan siitä alta, löytyy myös toiminto Lähettäjän kämmin hoitaminen, jolla muutetaan lähtöaikoja, kun lähettäjä on lähettänyt matkaan poisjääneen tilalle jo seuraavia lähtijöitä systemaattisesti puolta minuuttia aikaisemmin liikkeelle. Tai sitten toisinpäin, seisottanut lähtijää liikaa. Tämä aloite tuli taas Pirkanmaalaiselta seuralta, jossa lähettäjä ei ole koskaan mokannut, kuulemma.

Näyttöön avautuu ikkuna, jossa vasemmalla puolella on lista ja oikealla puolella toimintonapit ja ruudut numerovälin tai aikavälin tapahtuvalle haulle. Numeroiden mukaan tapahtuvassa haussa on käytössä sarjojen rajaukset, jos niitä on käytetty (Ajanotto / Rajaa aktiivisia sarjoja).

Periaatteessa on vain kaksi virhetyyppiä, yksi aika on liikaa tai yksi aika puuttuu. Päädyin kuitenkin ratkaisuun, jossa virheen korjauksen tyyppejä on neljä:

  1. Aika lisätään
  2. Aika poistetaan
  3. Urheilija lisätään
  4. Urheilija poistetaan

Lisäksi mausteena on urheilijan paikan vaihtaminen joko alaspäin tai ylöspäin, ne selostan heti tuossa alla kohta väärä järjestys. Näytössä on myös mahdollisuus urheilijan tietojen suoraan korjaamiseen, näytöstä ei tarvitse poistua välillä.

Ja nyt korjaukset tehdään niin, että ne astuvat voimaan vasta erillisellä hyväksynnällä. Jos näytössä on tehty muutoksia, joita ei ole vielä hyväksytty, ExTime kysyy niiden kohtalon, kun nappia Valmis painetaan. Varmistuskysymystä ei tehdä, jos muutosten jälkeen tehdään heti uusi poiminta tai näyttö suljetaan oikean yläkulman windows-sulkurastista, muutokset siis menevät bittien taivaaseen eikä urheilijoille.

Oikean puolen esimerkissä on annettu maaliintulon aikaväli (ensimmäinen ja viimeinen aika, jolta väliltä virhe korjataan) ja painettu Poimi ajan mukaan-nappia. Huomaa, että ExTime ei ole kovin kranttu ajan esitystavalle, sekä piste, pilkku että kaksoispiste käy tuntien, minuuttien ja sekuntien välissä.

Huomaa, että aikaväli annetaan täysinä sekunteina, ilman kymmenyksiä tai sadasosia. Ja esimerkki on teoreettinen, esitetyillä korjauksilla ei ole oikean kisan kanssa muuta yhteistä, kuin että tutut nimet esiintyy.

Jos kilpailijoita tulee liikaa tai liian vähän, kasvata tai pienennä aikaraameja ja poimi uudelleen. Listalta saa yksittäisen kilpailijan pois myös valitsemalla tämä listalta ja poistamalla napilla Poista valittu listalta.

Takaisin ohjeen alkuun


Väärä kilpailijoiden järjestys

Ensin harjoittelemme tapauksen, jossa yksi kilpailija on saanut ajan liian aikaisin. Esimerkkikuvassa ylemmässä kappaleessa urheilijat ovat saapuneet maaliin numerojärjestyksessä.

Oikein olisi kuitenkin järjestys, jossa numeron 9 jälkeen ovat tulleet numerot 11 ja 12 vasta sitten numero 10, Juntunen.

Anttolan maaliintuloaika pitää olla siis Juntusen maaliintuloaika, Kumpumäellä Anttolan maalintuloaika ja Juntusella siis viimeksi kirjatun Kumpumäen maaliaika.

Jos listalla olisi jotain muita Kumpumäen jälkeen, ne on poistettava kuten esimerkissä olen tehnyt rajaamalla kelloaikaa ja hakemalla uudelleen. Toinen tapa on valita listalta liikaa olevat urheilijat ja klikata Poista valittu listalta (yksitellen).

Itse korjaus tapahtuu näiden alkutoimenpiteiden jälkeen yksinkertaisesti valitsemalla ensin listalta sen urheilijan rivi, joka on väärässä paikassa (Juntunen, numero 10) ja painamalla nappia Valittu listan viimeiseksi, jolloin välissä olevat urheilijat nousevat yhtä pykälää ylöspäin ja valittu siirtyy viimeiseksi. Ohjelma päivittää listan uudelleen, tulos oikealla. Tärkeää on, että listan loppupäässä ei ole ylimääräisiä urheilijoita, yläpäässä saa olla.

Alkuperäinen valitun rivin aika ilmestyi napin Laske keskiarvo vasemmalla puolella olevalla ruutuun. Siitä se voidaan siirtää jollekin urheilijalle tai kopioida leikepöydän kautta (maalaus ja CTRL+INS) jonkin kilpailijan maaliajaksi. Kilpailijan tietojen näyttö saadaan tuplaklikkaamalla haluttua urheilijaa.

Lopuksi valitaan kaikki ne urheilijat, joiden aika on muuttunut (tai kaikki) ja painetaan nappia Hyväksy, jolloin muutokset astuvat voimaan. Jos aika ei ole muuttunut, ei mitään muutosta yritetä edes tälle urheilijalle tehdä. Muuttuneiden määrä näkyy Hyväksy napin vasemmalla puolella olevassa kommenttiruudussa.

Aivan vastaavalla tavalla toimii nappi Valittu listan ensimmäiseksi, nyt vain välissä olevat urheilijat putovat pykälää huonommalle ajalle.

Ja tätä siirtelyä sitten toistetaan, kunnes oikea järjestys on saatu. Valmis-nappi sulkee ikkunan ja pääset takaisin ajanottotilaan.

Takaisin ohjeen alkuun


Unohtunut urheilija

Tässä esimerkissä alkutilanne on sama kuin edellisessä esimerkissä, nyt vain numero 10, Juntunen puuttuu. Hänen maaliintuloaan ei jostain syystä huomattu tai ei ainakaan kirjattu oikein, aika kyllä saatiin.

Anttolan maaliintuloaika kuuluu siis Juntuselle, Kumpumäen Anttolalle ja Rantalalla ei siis vielä pitäisi edes olla maaliintuloaikaa. Jokaista kilpailijaa täytyy siis rullata yhtä pykälää alemmaksi.

Ensiksi valitaan se aikarivi, jolle halutaan lisätä puuttuva urheilija ja Urheilijan korjailut alueelle laitetaan ensin puuttuvan urheilijan numero (10), ja painetaan nappia Urheilija lisää.

Lopputuloksen näet yllä, urheiljat ovat rullautuneet alaspäin ja listalta poistuneen urheilijan numero vaihtuu urheilijan numeron ruutuun. Hänellä on siis aika, jonka kohtalo pitää vielä erikseen päättää. Yksittäiset muutokset kannattaa tehdä varsinaisen ajanottonäytön kautta antamalla urheilijan numero ja tuplaklikkaamalla tämän riviä.

Takaisin ohjeen alkuun


Urheilija liikaa

Jälleen saman kilpailun kuvitteellinen tilanne. Nyt virheenä on se, että urheilija numero 7 (Oskari) ei ole lainkaan tullut maaliin, hän vaikkapa menikin vasta kierrokselle tai keskeytti maalin ennakkovaroittajan luennan jälkeen. Tai jotain muuta, pelkkä ylimääräinen numeronäppäily ajalta ennen tunnistimien käyttöä. Tai sitten toisessa jalassa jollain oli eriparia tunnistimet !

No, korjaus on kuitenkin suoraviivainen. Väärin kirjattu urheilija valitaan, ja painetaan nappia Urheilija pois.

Ja lopputulos yllä. Kaikki listalla olleet urheilijat ovat nouseet pykälää paremmalle ajalle, poistetun urheilijan numero näkyy numeroruudussa ja listan viimeinen aika on nyt ilman urheilijaa. Se voidaan nyt klikata, vaihtaa urheilijan numeroruutuun oikea numero ja napilla Urheilija lisää saada aika tämän toisen urheilijan maaliajaksi. Toki vasta napin Hyväksy painalluksen jälkeen.

Takaisin ohjeen alkuun


Ylimääräinen aika

Tässä esimerkissä valokennon "roska-aikaa" ei huomattu, vaan se on merkattu kilpailijalle. Itselleni kävi kerran, että en huomannut kun valokennolta tuli aika maaliintulijan kummastakin jalasta, ja kirjasin sitten tämänkin ajan muutamaa sekuntia myöhemmin tulleen urheilijan ajaksi. Näin kävi, vaikka aina pyrin pitämään näytön mahdollisimman tyhjänä ja suosittelen sitä kaikille. Kuuluttaja saa lukea tapahtumat Ajanoton loki-ikkunasta.

Tilanne korjataan nyt päinvastoin kun edellisissä tapauksissa, kaikkien allaolevien maaliintulohetkeä "nostetaan" edelliselle maaliintulleelle ja listan viimeinen käsitellään vielä erikseen.

Tässä esimerkkitilanteessa on käynyt niin, että kukaan ei tullut maaliin 14:26.04,229 vaan ruutuun oli jäänyt roska-aika, joka oli vahingossa kirjattu numerolle 180 ja virhe huomattiin vasta 3 minuutin kuluttua. Ja kuten tarkkaavainen lukija jo arvaakin, väärän ajan rivi valitaan, ja painetaan nappia Aika pois. Ruudussa on siis kaikki väärin tapahtuneet kirjaukset, jonka nyt siis korjataan systemaattisesti samalla kertaa.

Ja lopputulos yllä. Valitulle urheilijalle ja kaikille hänen alapuolellaan oleville urheilijoille on tullut pykälää huonompi maaliintuloaika. Poistettu aika näkyy aikaruudussa ja listan viimeinen urheilija (Vilma) on pudonnut pois, koska hänelle ei riitä enää aikoja. Hänellä on yhä edelleen sama maaliintuloaika (14.29.29.236) kuin aikaisemmin, hänet pitää vielä käsitellä erikseen.

Ja jos korjaus meni poskelleen, aina voi aloittaa alusta, muutoksethan menee urheilijoille vasta napin Hyväksy painalluksen jälkeen.

Takaisin ohjeen alkuun


Aika puuttuu

Tämä saattaa olla sitten se toiseksi yleisin virhetilanne, yleisimmäksi veikkaan alun väärää kirjausjärjestystä. Tilanne saattaa sattua, kun maaliin tulee iso joukko urheilijoita samaan aikaan, ja kirjatessa huomataan, että aikoja on yksi/kaksi liian vähän.

Tässä esimerkkitilanteessa on käynyt niin, että kuusi tuli maaliin ja aikoja saatiin vain viisi. Yleensä puuttuva aika haetaan varmistusajanotosta/kellon paperinauhalta, mutta tässä lasken puuttuvan ajan kahden ajan keskiarvona. Merkkaan ne kaksi aikaa, ja painan nappia Laske keskiarvo. Aika ilmestyy aikaruutuun. Ennen ajan siirtoa tulee valinta poistaa ylemmältä riviltä. Aikaa voi nyt korjailla käsinkin ennen siirtoa.

Keskiarvolaskentaan voidaan ottaa haluttu määrä aikoja, myös vain 1, eli tehdä ajasta kopio.

Napilla Aika lisätään aika-ruudun aika siirtyy valitulle riville, ja muut ajat putoavat riviä alemmaksi.

Ja lopputulos yllä. Valitulle urheilijalle ja kaikille hänen alapuolellaan oleville urheilijoille on tullut pykälää parempi maaliintuloaika. Tilanne kannattaa hyväksyä, muutoksethan menee urheilijoille vasta napin Hyväksy painalluksen jälkeen.

Varsinkin sprintissä kannattaa ennen korjailuja rajata aktiivisia sarjoja, jotta jos tässä yrittää tuolle ilman urheilijaa olevalle riville lisätä numeroa 107 saadaan oikea 107, eikä esimerkiksi N18 sarjan karsintaan osallistunutta, jolla oli myös samaa sarjaa oleva numero karsinnassa kuin mitä oli MYL-sarjan erävaiheessa käytössä (101-130).

Takaisin ohjeen alkuun


Liian aikainen lähtö

Aikana ennen numeronäytöllä varustettuja lähtökelloja saattoi sattua (ja vielä nytkin), että lähettäjä päästää urheilijan matkaan poisjääneen urheilijan ajalla.

Jos lähtöviikseä ei ole käytössä eikä siis toteutuneita lähtöjä kirjata, tilanne voidaan korjata joko Ajanotto / Lähdön siirto - toiminnolla (koko sarja lähtee väärällä ajalla) tai yleismanipulaattorilla valitsemalla urheilijat numeron mukaan (vain osa sarjasta lähti väärin) ja summaamalla lähtöaikaan tietty vakio (+ tai miinus 30 sekuntia).

Normaalisti liian aikainen lähtö paljastuu ajanottonäyttöön tulevalla lähtöajalla, jolle ExTime ei löytänyt vastaavaa taulukkoaikaa keltään kilpailijalta. Mutta ennenkuin asiaan havahdutaan, on jo muutama saattanut lähteä väärällä paikalla. Kaikki nämä voidaan sitten korjata kerralla, mutta ensimmäinen ja viimeinen pitää aina tarkistaa erikseen. Muutokset / Lähettäjän kämmin hoitaminenn - toiminnolla tämä temppu tehdään. Tässä ensin se yleisempi, todellinen lähtöaika on kirjautunut edellä lähtövuorossa olevalle, joka ei siis ole startannut lainkaan.

Tässä esimerkkitilanteessa numero 166 on todellisuudessa jäänyt kisasta pois ja numero 167 on päästetty lähtemään hänen lähtövuorollaan. Lähtöaika 14:19:44:810 on kuitenkin kirjautunut taulukkolähtöaikaan aikaan sopivalle poisjääneelle Sennillle, vaikka se todellisuudessa oli siis Petran lähtöaika. Tilanteen korjaava nappi on yritetty nimetä selkeästi: Edellisen ajalla tapahtunut lähtö. Nosta urheilijoita pykälä ylöspäin listan viimeiseen asti.

Ja lopputulos yllä. Kaikille listassa oleville urheilijoille on tullut pykälää aikaisempi lähtöaika. Ylimmällä pysyy entinen, se pitää erikseen vielä hoitaa. Samalla viimeisin listalla oleva lähtöaika jää ilman urheilijaa. Ja kun korjauksissakin, muutokset menee urheilijoille vasta napin Hyväksy painalluksen jälkeen.

Takaisin ohjeen alkuun


Lähtö liian myöhään

Tämä lienee aika harvinainen tapahtuma, mutta toteutin sen silti, siihen kun ei tarvittu kuin yksi nappi.

Tässä esimerkkitilanteessa numeron 170, jolle lähtöaika 14:20:45:580 on autokirjattu, olikin itseasiassa numero 169, joka lähti. Kaikkia listalla olijoita pitää siis pudottaa yksi rivi alaspäin. Napilla Myöhäinen lähtö. Pudota urheilijoita pykälä alaspäin listan ylimpään asti homma hoituu.

Ja lopputulos yllä. Kaikille listassa oleville urheilijoille on tullut pykälää myöhäisempi lähtöaika. Ylimmällä rivillä ei ole urheilijaa, se ja viimeisin lähtö pitää vielä hoitaa erikseen. Muista valita muutettavat ja hyväksyä ennen kuin valitset urheilijoita uudelleen. Muuten muutokset menevät hukkaan.

Takaisin ohjeen alkuun


Mitä tästä lyhyestä ohjeesta puuttui tai oli huonosti sanottu ? Käytin kaksi viikkoa ohjeen tekoon ja ExTimen aikakorjailujen muuttamiseen paremmaksi.  Kommentoi, onnistuinko?

Takaisin ExTimen ohjeet sivulle