Aikojen siirto seuraaville tai edellisille


Viimeksi muutettu 15.1.2014/JTu

Sisällys:
Taustaa
Aloitus
Väärä järjestys
Unohtunut aika
Haamu-, ylimääräinen aika

Takaisin ExTimen ohjesivulle

Taustaa

Kilpailun läpiviennin yhteydessä voidaan joutua tilanteeseen, jossa yksi tehty virhe aiheuttaa muutoksia usealle kilpailijalle.  Esimerkiksi

Korjailuja helpottamaan on tehty massakorjaustoiminto, jossa korjattavat kilpailijat valitaan maalintulohetken mukaan ja sitten siirretään valitussa joukossa maaliaikaa joko edelliselle maaliintulleelle tai seuraavalle maaliintulleelle riippuen siitä, onko yksi aika tulut liikaa tai joku aika jäänyt pois.

Vastaava korjausmenettely löytyy myös toteutuneille lähtöajoille

Väliaikakirjauksiin tämä korjaustoiminto ei pure (vielä).


Aloitus

Tähän toimintoon pääset käsiksi menun kautta. Valitse Muutokset valikosta toiminto Kimmon korjaus (idea korjaukseen tuli Kimmolta Vammalasta).

Samasta valikosta löytyy myös toiminto Lähettäjän kämmin hoitaminen, jolla muutetaan lähtöaikoja, kun lähettäjä on päästänyt poisjääneen paikalle seuraavia lähtijöitä puolta minuuttia aikaisemmin liikkeelle.

Näyttöön avautuu ikkuna, jossa vasemmalla puolella on lista ja oikealla puolella toimintonapit ja ruudut numerovälin tai aikavälin tapahtuvalle haulle.

Oikean puolen esimerkissä on annettu maaliintulon aikaväli (ensimmäinen ja viimeinen aika, jolta väliltä virhe korjataan) ja painettu Poimi ajan mukaan-nappia.

Jos kilpailijoita tulee liikaa tai liian vähän, kasvata tai pienennä aikaraameja ja poimi uudelleen. Listalta saa yksittäisen kilpailijan pois myös valitsemalla tämä listalta ja poistamalla napilla Poista valittu listalta.

Huomaa, että aikaan annetaan nyt täysinä sekunteina, ilman kymmenyksiä tai sadasosia. Esimerkki on SM-kisoista, joissa ajat otettiin tuhannesosina, älä anna sen hämätä. Ja esimerkki on teoreettinen, esitetyillä korjauksilla ei ole oikean kisan kanssa muuta yhteistä, kuin että tutut nimet esiintyy.


Väärä kilpailijoiden järjestys

Tapaus, jossa osa kilpailijoiden aikoja on mennyt väärään järjestykseen

Ensin harjoittelemme tapauksen, jossa yksi kilpailija on saanut ajan liian aikaisin. Esimerkissä Kittilällä on väärä aika, hän tuli maaliin vasta Gustafssonin jälkeen. Kittilän tuloaika kuuluu siis Oittiselle, Idströmillä pitäisi olla Oittisen maaliaika ja Gustafssonilla Idströmin maaliaika. Kittilä on siis kolme pykälää liian ylhäällä. Hänellä pitää olla se maaliintuloaika, joka on nyt Gustafssonilla.

Jos listalla olisi jotain muita Gustafssonin jälkeen, ne on poistettava. Katso ohje yllä. Jos Kittilä halutaan korjata automaattisesti, kohta Valittua ei korjata automaattisesti jätetään rastimatta.

Itse korjaus tapahtuu näiden alkutoimenpiteiden jälkeen yksinkertaisesti valitsemalla listasta Kittilä ja painamalla nappia Valittu listan viimeiseksi, jolloin listalla olevat ajat siirtyvät yhtä pykälää alaspäin. Ohjelma päivittää listan uudelleen, tulos oikealla.

Painttu nappi menee himmeäksi, se saadaan käyttöön uudelleen valitsemalla joku kilpailija listasta.

Viimeinen listan aika ilmestyi napin Uusi käyttö oikealla puolella olevalla ruutuun. Siitä se voidaan ko. napilla siirtää ajanottonäyttöön muille siirrettäväksi tai kopioida leikepöydän kautta (maalaus ja CTRL+INS) jonkin kilpailijan maaliajaksi. Kilpailijan tietojen näyttö saadaan tuplaklikkaamalla haluttua urheilijaa.


Unohtunut aika

Tapaus, jossa yksi aika on jäänyt välistä pois.

Tässä esimerkissä alkutilanne on sama kuin edellisessä esimerkissä, nyt vain Kittilä puuttuu. Hänen tullessaan maaliin ei kenno värähtänyt tai napin painaja nukkui. Oittisen aika kuuluu siis Kittilälle, Idströmin Oittiselle, jne. aina Saarelaan asti, jolla ei siis vielä pitäisi edes olla maaliintuloaikaa. Jokaista kilpailijaa täytyy siis rullata yhtä pykälää alemmaksi.

Tilanteen korjaus aloitetaan ottamalla listalle vain korjattavat kilpaiijat. Muutetaan Vimeinen aika ruutuun Oittisen aika (siis se oikeasti Kittilälle kuuluva) 12.58.58 ja poimitaan urheilijat uudelleen. Näin siksi, että kilpailijoiden rullaus ylöspäin tapahtuu aina listan alkuun asti, listan yläosassa ei saa olla tarpeettomia nimiä.

Saadusta listasta poimitaan listan alin Saarela ja rullataan hänet listan ylimmäksi Kittilän tulevalle paikalle. Rullaus ylöspäin tapahtuu napilla Valittu listan ensimmäiseksi, lopputulos näkyy oikealla.

Harjoituksen vuoksi rasti oli kohdassa Valittua ei korjata automaattisesti, joten Saarellakin säilyi oma aikansa, eikä hän noussut listan ensimmäiseksi, mutta ajat rullasivat oikeille kilpailijoille. Oittisella ollut Kittilälle kuuluva aika ilmestyi napin Uusi käyttö viereen, josta se sitten vain siirretään Kittilälle ja tietysti Saarelan aika nollataan.

Ja tämä tehdään vaikkapa seuraavasti:
Painetaan nappia Uusi käyttö, jolloin aika siirtyy ajanottonäyttöön, suljetaan korjausnäyttö Valmis napilla ja siirrytään itsekin ajanottonäyttöön.

Ajanottonäytössä syötetään Kittilän numero ajan viereen ja sitten siihen alle vielä Saarelankin numero, jolloin näyttö on allaolevan näköinen.

Kittilä ja aika paritetaan F!-näppäimellä, tuplaklikataan Saarelaa ja peruutetaan häneltä maaliaika. Tulos näkyy alla ja sitten vain näyttö siivotaan ja jos Saarelalla ollutta aikaa ei tarvita (ei maaliintulijoita) sekin poistetaan. Tai sitten vain poistetaan Saarelan nimi ja valitaan siihen tilalle oikean kilpailijan numero.


Ylimääräinen aika

Tapaus, jossa joukkoon on eksynyt ylimääräinen aika.

Tässä esimerkissä valokennon "roska-aikaa" ei huomattu, vaan se on merkattu kilpailijalle. Tilanne korjataan nyt päinvastoin kun edellisissä tapauksissa, kaikkien allaolevien maaliintulohetkeä "nostetaan" edelliselle maaliintulleelle ja listan viimeinen käsitellään vielä erikseen.

Tässä esimerkissä Laitisella on roska-aika, se ei kuulu kenellekään. Laitiselle kuuluu Häkkisen maaliintulohetki, Häkkiselle Romun, ja niin edelleen. Monosen oikeaa maaliintuloaikaa ei itseasiassa siis vielä tiedetä.

 

Valitaan listasta Laitinen ja painetaan nappia "Tälle seuraavan aika". Lista päivittyy, ja Laitisen roska-aika siirtyy pikkuboxiin. Monoselle jää vanha, väärä maaliintuloaikansa, joka siis lähtee pois "Korjaa tätä kilpailijaa"-napin takana olevilla korjaustoiminnoilla. (Ne toki voidaan tehdä muistakin näytöistä tai ottaa uusi aika päälle)

 

Mitä tästä lyhyestä ohjeesta puuttui tai oli huonosti sanottu ? Kommentoi.

Takaisin ExTimen ohjeet sivulle