Tunnistimien käyttö

Muutettu 12.1.2023/JTu

Sisällys:

Takaisin ExTime-ohjesivulle


Taustaa

Tunnistimet ovat tulossa numerolappujen rinnalle kilpailijan tunnistamiseen. Suunnistuksen EMIT on jo ollut tälläinen, samoin ChampionChipin sirut. ExTimessä on näille ollut jo tukikin, mutta varsinaiseen kilpailukäyttöön tuotteet eivät ole laajasti levinneet.

Osasyynä liene ollut lukutapahtuman vaikeus ja lukulaitteiden kalleus ja vaikea virittäminen etäältä tapahtuvaan lukemiseen.

Itse olen käyttänyt tunnistimia ainakin seuraavissa kisoissa talven 2010 ja sen jälkeen:

ExTimen käyttäjille uudet ohjelmalliset piirteet eivät maksa mitään ylimääräistä, kuuluvat peruspakettiin.

Syksyllä 2011 ilmaantui tarve 'omatoimiseen ajanottoon' tunnistimia käyttäen. Nämä tunnistimet saivat olla lähiluettavia, jossa tunnistimella täytyy koskettaa lukulaitetta. Tein ExTimeen lisäyksiä käyttäen apuna FEIG Electronicin tunnistimia ja ethernet-verkkoon liitettävää IP-lukijaa ID CPR50 käyttäen.

Vaasan Vasaman ja IK Falkenin käyttämille tunnistimille (uRTime) tein tuen 2014, samoin Porin Kuntoilijoiden käyttämille tunnistimen lukijoille löytyy tuki. Näistä tietävät/kertovat lisää Vaasassa Niklas Enlund ja Porissa Manne Willman. Kuuluvat ExTimen Facebook-ryhmään.

Syksyllä 2015 toteutin tuen EQTiminingin käyttämille passiivitunnistimille, lukulaitteena Chronotrackin Minitrack-laite. Aateli-race Vuokatissa ja Jyväskylän Finlandia maraton ovat mm. kellotettu tällä laitteistolla ja ExTimellä ensimmäinen 'virallinen' kellotus oli Pyhtään SM-maraton 26.9.2015. Näissä tapauksissa lukulaitteet lähettävät luentatuloksensa Norjaan EQTimingin palvelimelle, josta ExTime ne hakee ja muokkaa tuloksiksi. Kesällä 2016 toteutin myös suoralla lan-kaapelilla tapahtuvan lukemisen, ilman Norjassa käyntiä.

Mikkelin kaupungin laitteet (Elite, Ipico) ovat Mikkelin Hiihtäjien käytettävissä, siellä parhaat osaajat ovat Jukka Laitinen ja Timo Hyytiäinen. Esa Mikkonen ReefLinestä tietää niistä paljon lisää.

Mylapsin tunnistimet ovat käytössä Helsingin Luistinkiitäjillä. Yhteyshenkilönä voisi olla vaikkapa Mika Eskola.

Top-Tunnisteen (Tampere) myymää OBID-lukijaa käyttävät mm. Länsi-Suomen Valjakkourheilijat ja Tammelan Ryske. Samalla lukijalla voidaan lukea myös EQTimining kautta saatavia numerolappuun liimattuja tunnistimia, samoja siis joita käytin Pyhtään maratoneilla 2015 ja 2016.

race|resultin tunnistimet ja lukulaite saivat tuen maaliskuun alussa 2017, ExTimen versionumero vaihtui samalla 8.5.0:ksi. Tolosen Pasi kumppaneineen kertoo halukkaille lisää.

Imatralla on käytössä MyLapsin kaltaiset tunnistimet, tulleet ampumahiihdon kääntyvien taulujen mukana. Utulahden Kari niitä tulostiiminsä kanssa käyttelee.

Salmisen Teemu pisti minut lukemaan paksun nivaskan RFID-tunnistimien sielunelämää pyytämällä tuen Impinj:n passiivitunnistimille. Tästä syksyn 2019 projektinsa on oma juttunsa täällä.

Ohjeen alkuun


Tunnisteiden käytön asetukset

Asetukset löytyvät Asetusarvot/Säädöt valikon välilehdeltä Tunnistimien käyttö. Tällä asetetaan yleiset asetukset, jotka tulevat voimaan oletuksena, kun lukija avataan ExTimeen. Lukijakohtaisesti voidaan sitten tehdä tarkempia säätöjä ja ne pysyvät voimassa, kunnes lukija poistetaan ExTimestä, siis ohjelman pysäytyksenkin yli.

Pitkien numerosarjojen syöttämistä helpottaa kohta Tunnistimen numerosta poistetaan etunollat. Näin esimerkiksi OBID-lukijaa käyttävien ei tarvitse kirjoittaa 00023 vaan pelkkä 23 riittää.

Ipicon Elite-lukijassa käytettävistä tunnistimista minulla on vasta niin vähän tietoa, että koodasin varmuuden vuoksi piirteen, jossa Pitkää tunnistimen numeroa voidaan käsitellä lyhempänä. Määre on voimassa, jos pituus on nollaa suurempi. Kun pituus on nolla, silloin käytetään koko tunnistimen arvoa. Muussa tapauksessa esimerkiksi 12 numeron mittaisesta sarjasta (vaikkapa 492000123456) käytetään vain kuutta viimeistä numeroa (123456), kun alkupositioksi annetaan luku 7 ja pituudeksi 6.

Sensijaan seuraavien kolmen kohdan rastit Tunnistimen aikaa käytetään ja Automaattinen ajan hyväksyntä urheilijalle voivat puuttua. Jos lukemisen aikaa ei käytetä, aika on otettava valokennolta/napilta ja tunnistimen tietoa käytetään vain kertomaan, kuka tuli maaliin. Tunnistimenlukulaitteen kelloaika voidaan korvata PC:n kellon ajalla, kun kohta Aika on PC:n lukuhetki, ei lukulaitteen kellon on rastittu. Tämä rasti kannattaa laittaa myös, jos lukulaitteen kello ei pysy kunnolla ajassa.

Sirunumeron koodausvaihtoehto on mukana, koska varsinkin passiivisissa tunnistimissa sirun sisäinen koodaustapa voi vaihdella. Normaalisti kannattaa käyttä sitä vaihtoehtoa, jota lukijan sirutieto suosittaa, mutta joskus koodaus onkin BCD-koodaus, vaikka lukija luulee sen olevan binääristä. Asia selviää vain kokeilemalla ja katsomalla lukijan monitorista tapahtuman tarkka tieto.

Kohdan Tunnistimien kierrättäminen viestissä rastit koskevat kaikkia lukijoita. Kun kohdassa Joukkueella on samoja tunnistimia on rasti, tulee esiin lisäkenttä Avausosuuden tunnisteet menevät osuudelle. Esimerkiksi aloittaja antaa tunnistimensa kolmososuuden hiihtäjälle ja kakkososuuden hiihtäjä ankkurille, kun viestissä on neljä osuutta. Silloin lukuarvo ruudussa on 3. Samalla tunnistintiedot poistuvat aikaisemman osuuden (osuuden 1) viejältä. Muutokset välitetään myös verkossa eteenpäin.

Kohta Käsitellään vain startanneiden urheilijoiden tunnistintapahtumat on erityisesti ahtaaseen kilpailupaikkaan, esim luistelustadion, suunnattu piirre. Lisätietoja löytyy alempana.

Rasti kohdassa Tunnisteet haetaan csv-tiedostosta tarranumerolla on epäsuoran tunnisteiden haun käyttöönottoa varten. Tästä on alempana paljonkin lisää. Sama CSV-valinta nappi on löytyy myös näytöstä Tunnistimien laskenta lähtönumerosta, tuosta alempaa.

Lisäksi Sarjan tilanne-näytössä on toiminnot koko sarjan tai valitun urheilijan tunnistimien lisäämiselle tai poistamiselle tästä listasta. Listaa pääsee myös katsomaan näytön Oudot tunnistintapahtumat kautta. Joskus väärin merkattu maaliaika saattaa poistaa urheilijan hakulistalta, vaikka hän sinne kuuluisikin. Käyttäkää ainakin alussa hylättyjen lukutapahtumien siirtoa listaan, siitä lisää alla.

Tunnistimet välilehden alaosassa on ruutu Hylätyt ja oudot tagitapahtumat. Se antaa kaksi mahdollisuutta käsitellä sellaiset tapahtumat, joita ei ole automaattisesti voitu hyväksyä kilpailijalle. Ne joko yksinkertaisesti hylätään (pallotettu kohta Ei käsitellä) tai käsitellään virheen/tapahtuman tyypin mukaisesti. Napilla Hienosäätö avautuu ikkuna, jossa on kaikki 33 erilaista tapahtumavaihtoehtoa listattu ja käsittelysääntö voidaan antaa tapahtumalajikohtaisesti. Käsittelyn vaihtoehtoja on tässä vaiheessa neljä

 1. tapahtuma luokitellaan virheeksi
 2. jos tapahtuma on virhe, se otetaan muistiin
 3. jos tapahtuma on virhe, se listataan ajanottonäyttöön
 4. tapahtumasta annetaan äänimerkki

Lisäksi tapahtumalle voidaan antaa väri, jolla se näkyy outojen tapahtumien listalla. Syntynyttä listaa pääsee katsomaan toiminnon Oudot tunnistintapahtumat (löytyy valikosta EMIT ja tunnistimet) kautta. Sieltä pääsee myös samaan hienosäätönäyttöön. Tunnistimen käytössä voi sattua erilaisia tapahtumia:

Ainakin kisan alussa suositan vaihtoehtoa, että kaikki oudot tapahtumat otetaan talteen ja niitä sitten selvitellään näytössä Oudot tunnistintapahtumat (valikko Emit ja muut tunnistimet). Tältä listalta tapahtuma voidaan sitten joko poistaa roskiin tai siirtää ajanottonäyttöön (tuplaklikkauksella) kuin tapahtuma olisi annettu näppäimistöltä.

Oudot tunnistintapahtumat-näytön tarkempi seloste on täällä.

Ohjeen alkuun


Tunnistetiedon lisääminen kilpailijoille:

Pitkiä tai hankalia tunnistimien numeroita varten versiosta 9.1.4. alkaen on käytössä epäsuora tunnisteiden haku. Tämä tarkoittaa sitä, että kilpailijan tietoihin laitetaankin vain tunnistimien TARRANUMEROT (tai Mikkelissä lasermerkkausnumero) ja tunnistimia etsitään tunnistinvalmistajalta saadusta Excelin csv-tiedostosta. Excel-tiedostossa on kaksi saraketta, ensimmäinen on tunnistimen TARRANUMERO ja toinen sarake sitten se kryptinen tunnistimen numero. Jukka ja Pasi kyllä tietää tuon valmistajan excelin.

Urheilijan tiedoissa on kaksi tietokenttää tunnistimia varten (jatkossa käytän slangisanaa tägi (tag) tunnistimesta):

Kilpailijoiden tietoikkunassa ovat samat kaksi tunnistinkenttää. Oikealla malli erään kilpailijan tiedoista. Tunniste1-kenttä näkyy mallina olevan kilpailijan tietoikkunan lisäksi myös muissa ilmoittautumista käsittelevissä näytöissä.

Laitevalmistajien tunnisteiden numerointi ei ole yhtenäistä, EMIT käyttää 10-lukujärjestelmää, FEIG (Top-Tunniste) taas hexanumerointia, Mylaps ja race|result kirjainten ja numeroiden yhdistelmiä. Varasin yhden tunnisteen sarjanumerolle tilaa 14 merkkiä, joko siis numeroina 0..9 tai hexamerkkeinä 0..9ABCDEF, toivottavasti riittää. Pitkää tunnistenumeroa voidaan myös käyttää lyhyempänä, jolloin numeron alun vakiolitaniaa ei tarvitse kilpailijoiden tietoihin syöttää. Tarpeettomista etunollista pääsee myös eroon rastimalla oikea paikka ExTimen asetusarvoissa (Tunnistimen numerosta poistetaan etunollat).

Tunniste otetaan automaattisesti kilpailijalle, jos se löytyy lisenssitiedostosta ja extime.ini-tiedostossa on määritetty sen kentän järjestysnumero. Katso lisää täältä.

Versiosta 7.4.2 lähtien ExTime kirjoittaa urheilijan tietojen Tunniste 1 tai Tunniste 2-kenttään automaattisesti lukijalta saadun tunnisteen, jos tunnisteiden luvun kuuntelu on päällä ja kenttä Käytä sirulukijaa on rastittuna.

Näitä lähiluettavia tunnisteita päästään kuuntelemaan, kun Ajanotto/Verkko-menusta valitaan uusi välilehti Tunnisteiden luenta. Siitä alempana lisää. Normaalisti tunnisteiden lukija liitetään ExTimen kuunneltavaksi kuin perinteinen ajanottokello (Ajanotto/Ulkoiset laitteet).

Tunnistinnumeroiden lisäämiseen urheilijoille on useita vaihtoehtoja:

 1. laskemalla urheilijan kilpailunumerosta, se suositeltavin, TARRANUMERO menee samalla tavalla
 2. käsinsyöttö kilpailijan tietolehdellä,
 3. lukemalla erityinen tunnistinnumerotiedosto,
 4. lukemalla tunnistintiedot excelillä tehdystä tiedostosta ja kohdistamalla se urheilijalle sarjan/lähtönumeron, lisenssinumeron tai nimen avulla,
 5. käyttämällä yleismanipulaattoria.

Harkitsen vielä erillisen lähtörekisteröinnin tekemistä väliaikalähtöihin, siinä pääteltäisiin urheilijan käyttämät tunnistimet heti lähtöviiksen heilahduksen jälkeen. Tässä olisi siis lukusilmukka sopivalla etäisyydellä lähdön jälkeen.

Erityinen tunnistinnumerotiedosto on tekstitiedosto (luotavissa vaikkapa excelillä), jossa on kolme saraketta puolipisteellä eroteltuina. Tämä tiedosto luetaan sitten sisään valikon EMIT ja muut tunnistimet toiminnolla Hegon tunnistetiedoston luenta. Kyllä se puree muihinkin kuin Hegon käyttämiin Emitin tunnistimiin.

Ensimmäinen sarake on kilpailijan lähtönumero ja toinen ja kolmas sitten ne kaksi tunnistimen numeroa.

Tuossa oikealla olevassa mallissa kaksi ensimmäistä riviä on race|resultin tyyliä, loput Emitin tyyliä. Tätä tiedostoa käytettäessä kisassa EI saa olla samannumeroisia kilpailijoita tai sitten sarjoja on rajattava pois atkiivista sarjoista ennen tiedoston lukemista.

1;HLBMU01;ZAIAP01;
2;HLBMU02;ZAIAP02;
3;23;79;
4;14;43;
5;28;41;
6;25;42;
7;47;68;
8;11;77;
9;16;22;

Ohjeen alkuun


Tunnistimen laskenta lähtönumerosta

EMIT ja muut tunnistimet-valikon kohdasta Tunnistimen laskenta lähtönumerosta löytyy sitten se suositeltavin tapa lisätä tunnistimien numerot urheilijoille. Tässä näytössä (kuva alempana oikealla) rastitaan ensin halutut sarjat ja urheilijoiden lähtönumeroväli.

Jos kyseessä on race|resultin tunnistimet, asetetaan täppä r|result format-kohtaan ja täytetään kirjaimien vakio-osa vasempaan laatikkoon.

Emit/Chronotrack-tunnistimilla ja tarranumeroita käytettäessä jätetään kirjainkentät (vasemmat laatikot) tyhjiksi.

Juokseva numerointiosuus annetaan oikeaan laatikkoon ja numerona annetaan ensimmäinen käyttöön tuleva numero. Numerona ei enää anneta mitään lukua joka lisätään tai vähennetään lähtönumeroon/sta. Uutta versiosta 9.0.5 alkaen on askel, näin päästään antamaan myös peräkkäiset tunnistinnumerot valitsemalla askeleeksi 2, normaalistihan se on 1 eli sama, jolla lähtönumerokin kasvaa.

Kilpailijalle, jonka numero on pienin annetussa numerovälissä, tulee tunnistimen numeroksi ensimmäinen annettu tunnistimen numero. Esimerkissä siis kilpailija numero 401 saa tunnistimen numerot 201 ja 401. Ja seuraava urheilija 402 saa sitten transponderit numeroilla 202 ja 402.

Mitään omaa offsetin laskentaa ei siis tarvitse. Tein niissä laskentavirheitä kiireessä ja totesin sen huonoksi tavaksi. Numerovälin antamalla voidaan myös kesken sarjan aloittaa uusi tunnistinsarja, helpottaa kun kasaan on haalittu paljon pieniä, erikseen numeroituja tunnistinsarjoja.

Nappi Muuta numeroväliin kuuluvilla rastittuissa sarjoissa päivittää sitten tunnistimien numerot valittujen sarjojen urheilijoille annettuun kilpailijan loppulähtönumeroon asti. Jos sarjassa olisi urheilijoita suuremmilla numeroille, heille ei tunnistinnumeroita lasketa.

Ohjeen alkuun


Epäsuora tunnisteiden haku

Epäsuora tunnisteiden haku tarkoittaa sellaista hakua, jossa ExTime hakee lukijalaitteelta tullutta tunnisteen numeroa annetun csv-tiedoston toisesta sarakkeesta (B). Haku on nopea, koska ExTime on jo järjestänyt tiedoston omaan muistiinsa B-sarakkeen mukaiseen järjestykseen samalla kun se tarkistaa csv-tiedoston oikeellisuuden. Jos ja kun tunnistimen numero löytyy, ExTime ottaa csv-tiedoston samalta riviltä A-sarakkeelta löytyvän tarranumeron ja hakee sitä urheilijoiden tiedoista kuin se olisi tunnistimen numero ja nyt löytynyt on se kohdeurheilija, joka saa ajan.

Tunnistimien laskenta lähtönumerosta-näytöllä voidaan ottaa käyttöön epäsuora tunnistimien haku ja antaa laitevalmistajan Excel-tiedoston täydellinen nimi. Ja käytössä on nimenomaan excelin csv-tiedosto, ei xls. Napilla CSV-tiedoston valinta haetaan tiedoston nimi paikalleen. Samalla ExTime tarkistaa, että tiedosto on kelvollinen eikä sisällä samoja numeroita usealla rivillä. Virheistä tulee ilmoitus, OK-tapauksessa nähdään, montako tunnistinta on käytössä. Tämän tiedoston on oltava siis sillä PC:llä, joka lukee tunnistimen lukijoita.

Sinun tulee sitten vain laittaa täppä kohtaan Tunnisteet haetaan CSV-listasta tarranumeron perusteella ja liittää ne tarranumerot urheilijoille kuten yllä oli kerrottu. Ja tietystikään r|result format ei saa olla rastittuna, koska tarranumerohan on pelkkää numeerista tietoa. Tarranumeroita saa puuttua välistä, mutta silloin pitää käsin syöttää väliin jäävän numeron kohdalle oikea. Oikea apa puuttuvan tunnistimen tapauksessa on asettaa tiedoston viimeiselle tunnistimelle uusi tarranumero, se kadonneen tunnistimen tarranumero ja pitää tarranumerosarja eheänä yhdestä viiteensataan tai 1 - 499.

Tuossa oikealla on excelin kuvaa käytettävästä (race|resultin) tunnistinnumero tiedostosta. Kuvasta näkyy. että urheilijalle numero 431 tulee siis tarranumeron 231 tagi NNMFT33 (urheilijalla tarkoitan esimerkkikuvassa hiukan ylempänä ollutta tilannetta).

Tämän epäsuoran tiedoston käytöllä on muutamia etuja puolellaan.

 • Ensiksikin käyttö on helppoa, tarvitsee käsitellä vain tarroilla näkyviä numeroita ja ne voidaan siis myös tulostaa lähtölistoihinkin.
 • Toiseksi tunnistintiedostoa ei tarvitse muokata kisojen välillä, ainoastaan jos tunnistimia hankitaan lisää tai niitä katoaa, tiedostoon tehdään vastaavat muutokset.
 • Tarrat on helppo uudistaa, jos ne käytössä hiukan rapistuvat.
 • Ja lopuksi itse tunnistimen numerolla ei ole pituusrajoituksia. Tarranumerot ovat aina alle 1000.

Kisatapahtumien välillä ei tarvitse epäsuoraa tunnistusta erikseen ottaa käyttöön, se pysyy käytössä niin kauan, kunnes se erikseen tällä näytöllä tai asetusarvojen tunnisteiden käyttö välilehdellä otetaan pois käytöstä.

Excelillä tehdyn tiedoston sisäänluvusta ja kohdistuksesta on selostettu mm. KILMOn käytön yhteydessä. Yleismanipulaattorin käytöstä löytyy ihan oma ohjeensakin.

Ohjeen alkuun


Vain lähteneiden urheilijoiden tunnistimet

Kohta Käsitellään vain startanneiden urheilijoiden tunnistintapahtumat on erityisesti ahtaaseen kilpailupaikkaan, esim luistelustadion, suunnattu piirre. Kun tämä piirre on rastittu käyttöön, ExTime toimii seuraavasti:

 1. kun kilpailijalle merkitään todellinen starttiaika (lähtöviiksi, sprintin startti, yhteislähtö, ratakisan lähtö) hänen tunnistimensa numerot siirretään haettavien tunnistimien joukkoon
 2. kun kilpailija saa maaliajan, hänen tunnistimensa poistetaan haettavista
 3. tunnistimia haetaan vain näistä 'matkallaolijoiden tunnistimien joukosta'
 4. muutokset menevät myös verkossa eteenpäin.

Huomaa siis, että lähtötapahtuma täytyy olla, ei riitä, että urheilijalla on lähtöaika tai että sitä muutetaan käsin urheilijan tiedoissa. Kun urheilija on yllä olevan kohdan yksi mukaisen tapahtuman kohteena, vain silloin tunnistin lisätään matkallaolevien listaan.

Koska poikkeuksia kuitenkin tapahtuu, ExTimeen on lisätty myös käsin tehtäviä lisäys/poistomahdollisuuksia tuohon listaan.

Yksi, nopeasti löydettävä paikka näkyy oikealla. Valitaan kuvan vasemman reunan alaosasta haluttu sarja ja merkataan sen kaikki urheilijat lähteneiksi napilla Sarja lähteneeksi.

Kun napilla Listaa lähteneet listataan lähteneiden urheilijoiden nimet napin alapuoliseen listaan, siitä voidaan valita haluttu/halutut ja poistaa sitten vaikkapa keskeyttäneet urheilijat lähteneiden listalta napilla Poista valitut listalta.

Alempaa löytyy taas se, mistä oheinen ikkuna löytyy.

Yhden urheilijan merkkaus käy taas vaikkapa Sarjan tilanne-ikkunassa klikkaamalla urheilija aktiiviseksi ja sitten valitaan Urheilijakohtaiset toimenpiteet-valikosta joko kuvassa sinisellä merkattu lisääminen tai sitten sen alapuolelta Poista Haettavista tunnistimista komento.

Toinen tapa koko sarjan käsittelyyn kerralla löytyy samasta Sarjan tilanne-ikkunasta valitsemalla Sarjakohtaiset toimenpiteet-valikosta joko kuvassa sinisellä merkattu poistaminen tai sitten sen yläpuoleinen Haettaviin lisätään tämän sarjalaisten tagit temppu.


Oudot tunnistintapahtumat

Oudot tunnistintapahtumat-näyttö löytyy valikosta Emit ja muut tunnistimet kohdasta Oudot tunnistintapahtumat.

Tällä näytöllä hallinnoidaan, katsellaan ja korjaillaan Listalle menneitä tunnistintapahtumia. Yleensä siis sellaisia tapahtumia, joita vastaavaa tunnistinta ei löydy keneltäkään kilpailuun osallistuvalta urheilijalta tai kun tapahtuman automaattinen kohdistaminen ei onnistu, joko aikarajojen ylittämisen takia tai siksi, ettei tapahtumalle löydy sopivaa väliaikapistettä tai tapahtuma on muuten päätetty raportoida listalle.

Näytöllä hallitaan myös lähteneiden urheilijoiden tagejä.

Näytöllä voidaan myös etsiä kisan urheilijoista sopivaa lähtönumeron tai tunnistimen numeron avulla.

Samoin näytöllä voidan katsoa, keitä urheilijoita on juuri suorittamassa kisaansa, ns. aktiivisten haku, kun kohta Käsitellään vain startanneiden urheilijoiden tunnistimet on rastittuna. Jos rastitusta vaihdetaan, se vaikuttaa koko kilpailuun heti.

Jos näyttö on auki ja tapahtuu tunnistimen luku, jonka automaattinen käsittely ei onnistu, tapahtuma näkyy heti oikean puolen listassa. Näytön ollessa kiinni, tapahtuma menee ExTime-kansioon tiedostoon oudot.tagit.

Näytön toiminnot ovat, ensin tapahtumien uudelleen käsittelyyn liittyvät:

Ja sitten ne muut:

Ohjeen alkuun


Tunnistintapahtumien käsittelyn hienosäätö

Kun Oloksen Tykkikisoissa 2021 tuli istuttua kolme päivää tulospalveluautossa Kultiman Arin kanssa tuijotellen monitoreita, niin tulihan niitä kehitysideoita runsaasti. Yksi oli tarve outojen tunnistintapahtumien näkymisen hienosäädölle, pelkkä kolmijako listalle, ajanottoon tai roskiin ei ole aina riittävä. Tarvitaan myös vaihtoehto listalle JA ajanottoon samanaikaisesti sekä vielä mielellään ihan tapahtumakohtaisesti.

Hienosäätö tapahtuu oikealla olevan näytön avulla, se siis aukeaa napilla Hienosäädä tapahtumien käsittelyä.

Listalla ovat kaikki 33 tapahtumalajia, oli ne virheitä tai ei. Kukin tapahtumalaji on listattu siihen kiinnitetyllä värillä ja ne ovat tapahtuman käsittelysääntöjen mukaisessa järjestyksessä.

Säännöt ovat lyhyesti seuraavat:

 • Tapahtuma on virhetapahtuma, jos sen rivi alkaa !-merkillä (huutomerkki). OK-tapahtuma alkaa *-merkillä (tähti) ja ne sijoittuvat listan alaosaan. Säännön merkitys on lähinnä informatiivinen, ExTimen tapahtumakäsittelyyn tällä ei ole vaikutusta.
 • Tapahtuma tulee poikkeamalistalle, jos sen rivin toinen näkyvä merkki on (plus)+. (Miinus) - merkkiset tapahtumat jätetään pois listalta.
 • Jos tapahtumarivin kolmas näkyvä merkki on # (risuaita), tapahtumaa ei lähetetä ajanottonäyttöön. =-merkki (yhtäsuuri) kertoo sen, että tapahtuma tulee lisäksi (tai ainoastaan) ajanottonäyttöön.
 • Jos tapahtumarivin neljäs näkyvä merkki on B, tapahtuman sattuessa tulee windowsin äänimerkki. .-merkki (piste) kertoo taas sen, ettei kilautusta kuulu.

Listalta valittu rivi näkyy tällä värillä, muut siis tapahtumalle annetulla värikoodilla punainen, keltainen, vihreä tai harmaa (joka on oletus). Yläosan Tapahtumia-laatikossa näkyy kyseisten tapahtumien kokonaismäärä.

Valitun tapahtumalajin käsittelysääntöä voi muuttaa rastimalla vastaava käsittelysääntö ja valitsemalla väri. Lopuksi on kuitattava tehty muutos tähän yhteen sääntöön ja ennen näytön sulkemista talletettava muutokset seuraavaa ExTimen käynnistyskertaa varten.

Ohjeen alkuun


EMITin tunnisteiden lukijan monitori

Tunnisteiden lukijan monitorissa on mahdollisuus antaa enemmän komentoja kuin tavallisen ajanottokellon monitorissa. Ja nyt puhun EMITin monitorista, sillä sen laitteen tunnen tunnistinlukijoista toistaiseksi parhaiten.

ECB-monitorin avulla voidaan siis ohjata tunnisteiden lukulaitetta mm:

Monitorissa tapahtumaa voidaan katsoa sekä ascii- että hex-esitystavassa. Ascii-esitystavassa sanoman alun STX ja lopun ETX, CR ja LF on poistettu sekä kenttien välissä oleva TAB-merkki on korvattu puolipisteellä (;). Sanoman yläpuolella olevasta HEX-esitysmuodosta näkyy, että STX on 02, ETX on 03 ja sanoman lopussa on aina CR ja LF. 09 on sitten se kenttien välissä oleva TAB-merkki.

Kun ascii-esitysmuodossa olevaa tapahtumaa klikkaa, ExTime näyttää vasemmassa reunassa tapahtuman kentät omissa ruuduissaan. N-alkuinen kenttä on tagin numero, M-alkuinen tapahtuman numero, E-alkuinen kelloaika jne.

Tapahtuman katkeaminen ikkunan rivillä johtuu valitsemastani tavasta olla käsittelemättä laitteella saapuvaa dataa. Tässä monitori-ikkunassa jokainen yhdellä lukukäskyllä saatu tieto on omalla rivillään. Kahdelle tai useammalle riville jakaantunut tapahtuma tarkoittaa, että tapahtuman hakemiseksi lukijalta on tarvittu useampi lukukäsky, niiden välissä on tapahtunut timeout, lukija ei ole vastannut tarpeeksi nopeasti ExTimen mielestä. (EMIT-ECB-laitteella lukemisen timeout-arvona käytän 30 millisekuntia, liikennöintinopeus sarjaportissa on 9600 baudia.)

Port status kentästä näkyy, että kuvan lukijaan ollaan kiinni COM1: portin kautta sarjakaapelilla.

WEB-yhteydessä laitteeseen ollaan yhteydessä GPRS:n ja HTTP:n avulla, data tulee Norjasta EMITin palvelimelta, jonne lukija sen lähettää GPRS:n avulla. Tällä tavalla hoidimme Lempäälän 2017 Hopeasomman 13 maastossa olevan väliaikapisteen kuuntelun. Tässä tapauksessa Port status-kentässä olisi Norjan palvelimen osoite ja porttina 80.

Langoitetulla yhteydellä portti olisi jotakin 192.168.2.3 ja portti jokin Korenixille/Moxalle asetettu portti 3351..

Näytön nappien toiminnat ovat lyhyesti kuvattuna seuraavat:

Q From
Rakentaa komennon, joka pyytää lukijalta kentässä Trans # olevasta tapahtumanumerosta alkaen tapahtumat, niin monta kuin niitä on. Varoitus, saattaa tulla paljon. Komento lähtee vasta napin Send painalluksella, pätee muihinkin komentoihin.
Q This
Rakentaa komennon, joka pyytää lukijalta kentässä Trans # olevan tapahtumanumeron tapahtuman, vain yksi tapahtuma tulee.
Q This x times
Rakentaa komennon, joka pyytää lukijalta kentässä Trans # olevasta tapahtumanumerosta (kuvassa 1142) alkaen tapahtumia seuraavassa kentässä annetun määrän, yksi kerrallaan automaattisesti. Lähettää rakennetun komennon, sitten vähentää laskurikenttää yhdellä ja jos se on vielä nollaa suurempi, kasvattaa Trans #-ruudussa olevaa tapahtumanumeroa yhdellä. Toistaa tätä kunnes laskuri on mennyt nollaksi. Tätä komentoa suositan käytettäväksi, jos lukijan tapahtumia halutaan jälkeenpäin tarkastella. Oheisessa esimerkissä näkyy tilanne, jossa on pyydetty 5 tapahtumaa alkaen tapahtumasta 123, ensimmäinen saapunut on valittu.
Q All
Rakentaa komennon, joka pyytää lukijalta kaikki tapahtumat, niin monta kuin niitä on. Varoitus, niitä saattaa tulla paljon.
Q Today
Rakentaa komennon, joka pyytää lukijalta kaikki tämän päivän tapahtumat, niin monta kuin niitä on. Varoitus, saattaa tulla paljon.
Send
Lähettää yläpuolella olevassa ruudussa olevan komennon lukijalle. Komento alkaa yleensä /-viivalla. Voit editoida komentoa käsin tai kirjoittaa ihan oman, jos tunnet laitteen sielunelämää. Esimerkiksi komento /CD73 vaihtaa lukijan koodin numeroksi 73, tuossa esimerkissähän se on 71 (Postcode).
Clear list above
Tyhjää napin yläpuolella olevan tapahtumaliikenneikkunan.
Clear this ECB unit for new race
Lähettää komennon, joka tyhjää ECB/ETS-laitteen muistin tagitapahtumista. Kysyy varmistuskysymyksen ennen komennon lähettämistä, joten pääset peruuttaman vahingossa alkaneen laitteen nollauksen.
Set this ECB unit to run same time as PC
Lähettää PC:n kelloajan ECB/ETS-laitteelle, komento lähtee tasasekunnilla.

Ohjeen alkuun


race|resultin laitteen monitori

Kuten ECB:n ja Mylapsin tunnisteiden lukijan monitoreissa on myös race|resultin monitorissa mahdollisuus antaa laitteelle komentoja. rr-monitorin avulla voidaan siis

Näytön nappien toiminnat ovat lyhyesti kuvattuna seuraavat, laitteen käynnistyessä on syytä lähettää komennot , jotka on numeroitu 1. , 2. ja 3. :

Tyhjää yläpuolen lista
Tyhjää napin yläpuolella olevan tapahtumaliikenneikkunan.
Aseta laite PC:n aikaan
Rakentaa ja lähettää komennon, joka asettaa PC:n käymän ajan laitteen ajaksi.
Kysy tapahtumamäärä
Rakentaa ja lähettää komennon, joka kysyy lukijan tapahtumamäärän.
Tapahtumat väliltä
Rakentaa ja lähettää komennon, joka pyytää lukijalta napin alapuolella annettujen alku- ja loppunumeroiden väliset tapahtumat. Varoitus, saattaa tulla paljon.
Kysy tilatiedot
Rakentaa ja lähettää komennon,, joka pyytää lukijalta tilanneraportin.
Kysy aika
Rakentaa ja lähettää komennon, joka pyytää lukijalta aikaleiman.
Pingaa laitetta
Rakentaa ja lähettää PING-komennon.
Lähetä komento
Lähettää alapuolella olevassa ruudussa olevan komennon lukijalle. Komentoon lisätään automaattisesti CR-LF pari.
1. Protokolla 1.9
Lähettää komennon, joka asettaa laitteen käyttämäksi protokollaksi 1.9.
2. Aktiivilähetys
Lähettää komennon, joka jälkeen laite lähettää automaattisesti uudet lukutapahtumat ExTimelle. Jos etupuolen Kaikki on rastittu, laite lähettää komennon saatuaan kaikki siihen mennessä luetut taginumerot (mahdollisesti uudelleen).
3. Aloita
Lähettää komennon, joka asettaa laitteen lukutilaan.
4. Lopeta
Lähettää komennon, joka lopettaa lukutilan.

Monitorissa tapahtumaa voidaan katsoa sekä ascii- että hex-esitystavassa. Kun tapahtumariviä klikataan hiirellä, ExTime näyttää sen kentät erillisissä ruuduissa. Kaikkia erikoiskomentoja en lähtenyt koodaamaan, vain yleisimmät (ja tarpeellisimmat), lisätietoa komennoista löytyy race|resultin webbi-sivuita.

Tapahtuman katkeaminen tai usean yhdistymien ikkunan rivillä johtuu valitsemastani tavasta olla käsittelemättä laitteella saapuvaa dataa. Tässä monitori-ikkunassa jokainen yhdellä lukukäskyllä saatu tieto on omalla rivillään. Kahdelle tai useammalle riville jakaantunut tapahtuma tarkoittaa, että tapahtuman hakemiseksi lukijalta on tarvittu useampi lukukäsky.

Race|resultin manuaalit löytyvät netistä, 6.3.2017 tästä linkistä löytyy mm. luvallisten käskyjen kuvaukset.

Ohjeen alkuun


Joulukuun 2012 & 2014, 2015, 2016 täsmennyksiä

Suomen Cupin kokemusten myötä täydensin ExTimen piirteitä tekemällä valmiin mokkulan Hegon tunnistetiedon lukemista varten, löytyy valikon EMIT ja muut tunnistimet kohdasta Hegon tunnistetiedoston luenta. Ihan oikealla on esimerkkkiä Hegon tagfil.txt-tiedostosta, rivejä jossa lähtönumero ja tälle tulevat tunnistinparin numerot. Yksi lähtönumero ei siis saa kisassa esiintyä kuin vain yhden kerran.

Toinen täsmennys tuli tunnistetietojen poistoon, tämä on tarpeen varsinkin sprinttikisoissa, joissa sama urheilija tekee monta eri suoritusta. Samoin pitkässä kisassa, jossa on paljon urheilijoita ja tunnisteita joudutaan kierrättämään, on hyvä, että jo käytetyt tunnistetiedot saadaan kisasuorituksensa tehneiltä urheilijoita pois. Tähän saman numeron toistumisongelmaan puree myös ExTimen mahdollisuus rajata aktiivisia sarjoja. (Ajanotto/ Rajaa aktiivisia sarjoja).

EMIT ja muut tunnistimet-valikkoon on lisätty toiminto Nollaa tunnistetiedot, josta voidaan valita joko kaikkien sarjojen tai vain yhden sarjan tunnistetietojen tyhjäys.

FIS-sprintin alkuerien muodostamisen ikkunaan on tullut yksi valintarasti lisää, Poista tunnistetiedot. Tämä poistaa tunnistimien tiedot päättyneestä karsintasarjasta.

Kesän 2015 täsmennys.

Tunnistintieto voidaan myös kopioida lähtönumerosta ExTimen manipulaattorin avulla. Tämä tehdään Yleismanipulaattorilla seuraavien vaiheiden kautta

 1. Muutettavat kilpailijat valitaan esimerkiksi lähtönumeron avulla, Valittu tieto tähän-napilla ja napin yläpuolelle asetetaan pienin ja alapuolelle suurin numero.
 2. Painetaan nappia Hae alaosan listaan...
 3. Valitaan tietolistan alaosasta joko Tunniste(EMIT/..) tai Tunniste 2 ja asetetaan se napilla Muutettava tieto muutettavaksi tiedoksi
 4. Valitaan tietolistasta Kilpailijan numero ja otetaan se kopioitavaksi tiedoksi napilla Ota kopioitava tieto
 5. Kopioidaan lähtönumero tunnistin kenttään napilla Aseta tieto annetuksi, ja kerrotaan ExTimelle, että muutos tehdään kaikille listalla olevilla.

Toki manipulaattorilla voi tehdä paljon muutakin. Ja kaikista parhaiten tunnistenumeron asetus urheilijalle menee Tunnisteiden laskenta lähtönumerosta avulla.

Ohjeen alkuun


Omatoiminen ajanotto

Omatoimisella ajanotolla tarkoitan sellaista kilpailun läpivientiä, jossa kilpailijat (kuntoilijat) ovat itse vastuussa omasta ajanotostaan. Muoto sopinee erityisesti hölkkä-, harjoitus- ja muihin massakilpailuihin, joissa ei kilpailla ihan veren maku suussa.

Jokaiselle kilpailijalle annetaan kilpailunumeron lisäksi tagi (RFID-tarra), joka on liimattu kilpailun kannalta sopivaan alustaan, muovikorttiin, aseen tukkiin, yms. helposti lähelle lukijalaitetta työnnettävään pintaan. Seuran omissa kilpailuissa jokaisella voi olla pysyvästi oma taginsä ja massakisoissa tagistä jää omanlaisensa kilpailun muistoesine.

Lähdön tapahduttua kilpailija itse lukaisee taginsa lukijalaitteessa, jolloin ajanotto alkaa. Lukija on määritetty ExTime-asetuksissa lähtöpaikaksi.

Väliaikapisteeseen, ammuntapaikalle saavuttua, kilpailija lukaisee taas taginsä lukijassa. Väliaikapisteitä voi olla useita, esimerkiksi ammunnan/arvoinnin alku ja lopetus.

Maalissa kilpailija lukee taas oman taginsa ja saa loppuajan. Vaihtoehtona on tietysti, että maalin toimitsijat ottavat loppuajat valokennolla/painonapilla ja kilpailijoiden tagit kerätään pois maaliintulojärjestyksessä ja niiden avulla kohdistetaan aika ja henkilö.

Ohjeen alkuun


Tunnisteiden verkkoluennan määritys

FEIGin CPR50-lukijat voidaan sijoittaa suoraan tulospalveluverkkoon antamalla niille omat IP-osoitteet sekä asettamalla lukija ns. notification tilaan. Tässä tilassa lukija lähettää lukemansa tagin sarjanumeroon määritettyyn IP-osoitteeseen (esimerkissä 192.168.10.11) ja porttiin (esimerkissä 20001). Tässä IP-osoitteessa 192.168.10.11 olevassa työasemassa pyörivä ExTime-ohjelma asetetaan kuuntelemaan tätä porttia. Lisäksi määritetään lukijalle sen lähettämään tapahtumaan liittyvä kanavatunnus sekä tieto siitä, käytetäänkö lukijalta aikaa vai ei.

Huom ! Aika ei ole lukijan lukuhetken aika, vaan se aika, jolloin taginumerosanoma saavuttaa ExTime-ohjelman.

Kanavatunnus on ExTimessä ulkoisen kellon sanomaan liitettävä yhden merkin mittainen tunnus, jolla erotetaan lähdössä, maalissa, väliaikapisteissä ja kierroslaskennassa olevat kellot ja nyt myös lukulaitteet toisistaan.

Nämä määritykset tehdään valikon Ajanotto/Verkko-kautta välilehden Tunnisteiden luenta avulla. Samalla näytöllä myös käynnistetään ja pysäytetään tunnisteiden lukeminen.

Oikean puolen esimerkissä ExTime pyörii koneessa, jossa on kaksi verkkokorttia, ylemmän IP-osoite on 192.168.10.11, tässä sisäverkossa ovat tagi-lukijat kiinni. Toisen verkkokortin IP-osoite taas on 192.168.100.48, se on taas yhteydessä ulkomaailmaan. Yhdellä verkkokortilla kyllä pärjää, minulla nyt on tarvetta vähän kokeiluihinkin.

Lukijoiden kuuntelua ei ole vielä aloitettu, koska nappi Aloita vastaanottaminen on vielä käytettävissä. Aloitus tapahtuu automaattisesti, jos luku oli edellisellä kerralla jätetty päälle.

Esimerkissä on mukana kolme lukijaa, IP-osoitteet näkyvät ikkunan vasemmassa reunassa ja valitun lukijan tiedot näkyvät ylimpänä:

 • Aika tulee ja
 • ajan tunnuksena on A (lähdössä oleva kello), tästä merkistä käytän sanontaa aikakanava (katso myös Jokeriaikakanava)
Ikkunan oikean puolen painonapit tekevät seuraavaa:
 • Lisää tämä IP lisää yläosan IP-osoitteen lukijoiden joukkoon.
 • Muuta ajan käsittelyä vaihtaa ajan tunnuksen ja käsittelyn tiedot.
 • INI:iin talletus kirjoittaa muutokset talteen
 • Näytä lähettäjät näyttää tämän hetken voimassa olevat määritykset vasemman puolen listaan. Valitsemalla listasta yksi, sen tarkemmat tiedot näkyvät yläosassa.
 • Siivoa tyhjää em. listan
 • Testaa-nappia käytetään kun halutaan tietää uuden lukijan IP-osoite, lukutapahtuma tuo sitten IP-osoitteen näkyviin.

Esimerkin listassa näkyy yhden lukutapahtuman tiedot, ilman että Testaa-nappia on käytetty. Lukijaan osoitteessa (IP:) 192.168.10.10 on samanaikaisesti työnnetty kaksi tagiä, numerot (UID =) EEB05C46 ja 046F6509F80180.

Kun tämä Tunnisteiden luennan määritysikkuna on auki, menevät kaikki lukutapahtumat tämän ikkunan näyttöön. Ikkunan sulkemisen jälkeen lukutulokset käsitellään sitten ajanottotapahtumina ExTimen pääikkunassa.

Ohjeen alkuun


Ilmoittautuminen tunnistimilla

Versiossa 7.4.2 ExTimen ilmoittautumisten käsittely täydentyi uudella toiminnolla, joka löytyy valikon kohdasta Ilmoittautumiset/Tunnisteilla ilmoittautuminen.

Tässä toiminnossa ilmoittautuminen tapahtuu seuraavassa toimintojärjestyksessä:

 1. Alussa on käynnistettävä tunnisteiden luenta ja määritettävä tunnistenumerotiedoston polku ja nimi.
 2. Kilpailijan tunniste luetetaan lukulaitteella.
 3. ExTime hakee tunnistenumeroa excelin csv-tiedostosta (linkkitiedosto), jossa on myös kilpailijan lisenssinumero. Jos virallista lisenssinumeroa ei ole, voidaan tilalla käyttää seuran omaa (katso oman lisenssitiedoston käyttö)
 4. Kilpailija haetaan lisenssitiedostosta ja näytetään ruutuun.
 5. Jos rasti Ota mukaan automaattisesti on rastittu, kilpailija liitetään mukaan kisaan. Muussa tapauksessa lisäys tapahtuu napin Ota mukaan-painalluksella.
 6. Jos sama lisenssinumero löytyy jo kilpailusta, siitä saadaan ilmoitus.

Toiminnon edellytyksenä on siis erillisen lisenssi/tunnistetiedon hallinta excelissä, ExTime käyttää siitä csv-muotoon talletettua tiedostoa. Tämän tiedoston nimi annetaan ExTimelle ini-tiedostossa. Helpoimmin määritys tehdään ilmoittautumisnäytön vasemman alakulman napilla Määritä tunnistetiedosto.

Tietysti myös tunnisteiden luennan tulee olla käynnistettynä. Tästähän oli jo yllä ohjeita kohdassa Tunnisteiden verkkoluennan määritys. Jos ExTime käynnistetään kun tunnisteiden lukua on käytetty, eikä sitä ole pysäytetty, saadaan ohjelman alussa oheinen muistutus luennan päällä olemisesta.

Ja oikealla sitten esimerkkikuva, kun kilpailuun on ilmoitettu tunnisteen numero 1C9DA6D3 haltija Simo.

ExTime painaa onnistuneen tunnisteen luvun jälkeen automaattisesti nappeja Hae Tunnistetta ja Ota mukaan. Lisäksi ExTime päätteli sarjaksi M16 lisenssitiedostossa olevan Simon syntymävuoden ja sukupuolen mukaan ja tarkisti, ettei lisenssiä 30710483 ole kellään muulla kisaan jo ilmoitetulla kilpailijalla.

Sujuvaa vai ?

Ohjeen alkuun


Tunnisteiden kirjanpito

Käytettävissä olevista tunnistimista on siis pidettävä kirjaa, jos sen avulla aiotaan ilmoittaa kilpailija mukaan kisaan. Tämä kirjanpitotiedosto on annettava ExTimen tietoon tuon Määritä tunnistetiedosto-napin avulla. Tiedoston malli on tuossa oikealla, se alkaa E-kirjaimella, jota seuraa kilpailijan lisenssinumero ja puolipisteen jälkeen seuraa tunnistimen numero sekä mahdollinen toinenkin tunnistin. Tiedoston käsittely on helppoa Excelissä, kunhan vain aina muistaa tallentaa sen csv-muotoiseksi tiedostoksi.
E30700189;1847;
E30710153;1450;
E30710483;1C9DA6D3;
E30784370;1611;
E30793015;1427;
E30798612;95;
E30818107;1776;

Mutta Excelinkään käyttö ei ole pakollista. Tein ExTimeen myös käytettyjen tunnisteiden hallintaa varten uuden toiminnon. Se löytyy valikosta Uudet piirteet/Tunnisteiden poiminta ja päivitys.

Tämä toiminto käy läpi käytössä (avoinna) olevan kilpailutiedoston ja poimii sieltä mukaan kaikki ne kilpailijat, joilla on sekä lisenssinumero että jompi kumpi tunnistimista. Keruun jälkeen ExTime ilmoittaa, montako tälläistä löytyi, lajittelee ne lisenssinumerojärjestykseen ja lisää ne olemassa olevaan tunnistetiedostoon. Tiedoston nimenä käytetään voimassaolevaa määritystä. Se muuten on tallessa extime.ini-tiedostossa kohdassa [Tunnisteet], esim:

[Tunnisteet]
Kilpailijat=I:\Tuotanto\ranki\tunnisteet.csv
Lopuksi ExTime ilmoittaa uudistetun tunnistetiedoston rivimäärän.

Ohjeen alkuun


EQTimingin (Chronotrackin Minitrack) tunnistimet

EQTiminingin (jenkeissä Chronotrack) käyttämien tunnistimien käyttö poikkeaa muista tunnistimista ainoastaan luennan osalta.

Tunnistinnumeroiden asettelu urheilijoille on täysin sama kuin muillakin tunnistimilla. Mutta koska kyseessä on kertakäyttöinen, halpa tunnistin, joka yleisimmin on kiinni kilpailijan numerolapussa ja on numeroltaan sama kuin kilpailunumero, voidaan tunnistintieto helposti helposti laskea urheilijan kilpailunumerosta Yleismanipulaattorin avulla. Siinä kopioitavaksi tiedoksi annetaan kilpailijan numero. Katso lisää manipulaattorin ohjeesta tai tuolta ylempää.

Ohjeen alkuun


Jokeri aikakanava

Ratamon Ilkan kanssa testeissä 26.10.2011 ideoimme Jokeri-aikakanavan, eli ajan tunnuksen, joka kelpaa seuraavaksi tältä kilpailijalta puuttuvaksi ajaksi. Lähtötilanteessa kilpailijan kaikki ajat (lähtö, mahdolliset väliajat, maaliaika) ovat nollaa.

Kun sitten jokerimerkillä varustetulta aikakanavalta saadaan aika, se laitetaan kilpailijan lähtöajaksi.

Seuraava jokeriaikatapahtuma tältä kilpailijalta menee ensimmäiseksi väliajaksi, ja kaikkien väliaikapisteiden tultua kellotetuksi seuraava aika menee maaliintuloajaksi. Ja seurannan vuoksi tapahtumat tulevat näkyviin ajanottonäyttöön, josta ne Home-näppäimellä saadaan tarkastuksen jälkeen pois.

Mikä on tuo jokeriaikakanavan merkki, no tietysti *-merkki. Tähti siis ajan tunnukseksi Tunnisteiden lukijan aikakanava-ruutuun ja itsepalveluajanottoa voidaan kokeilla.

Ohjeen alkuun


Mitä tästä lyhyestä ohjeesta puuttui tai oli huonosti sanottu ? Käykää laittamassa Facebookiin kommentteja.

Takaisin ExTime-sivulle