Pikaluistelukisat ja Mylaps-dekooderi.

Muutettu 9.1.2017/JTu

Sisällys:

Takaisin ExTime-sivulle


Taustaa

Syys- lokakuussa 2015 kirjoittelin maratonin kokemuksiin, että työn alle on tulossa autourheilussa (carting) laajassa käytössä olevat Mylapsin tunnistimet ja lukijat, mutta käyttötarkoitus olisi pikaluistelu.

Asia on nyt edennyt niin pitkälle, että valmiudet pikaluistelujen kisojen kellotukseen Oulunkylän jäästadionilla alkavat olla olemassa. Vanha tulostaulu kun vielä saataisiin heräämään ja ajanoton tarvitsemat kaapelit vedettyä tuloslaskennan tilaan. Reeflinen Esa ja Ville kyllä ovat auttaneet kiitettävästi vanhan tulostaulun kanssa.

ExTimeen ei sinänsä tullut paljon muutoksia, jotka vaikuttaisivat sen toimintaan hiihdossa, juoksuissa, ampumahiihdoissa tai -juoksuissa, triathlonissa, duathlonissa, koiravaljakkoajoissa, hirvenhiihdossa tai -juoksussa, suunnistuksessa, eukonkannossa, avantouinnissa, soudussa tai muissa vanhoissa lajeissa, joissa olette sitä käyttäneet. Sensijaan yksi mukaan tullut muutos saattaa jopa olla hyvinkin käyttökelpoinen esimerkiksi seuran omissa iltakisoissa, katso kohta Sarja-/iltakisojen ilmoittautumiset.

Mylapsin tunnistimet taas käyvät lajiin kuin lajiin, myös hiihtoon. Niiden osuus tässä ohjeversiossa on vielä olematon. Monitoria on avattu omassa ohjeessaan.

Ohjeen alkuun


Sarjatietoihin uusia tietoja

Sarjan perustietoihin on tullut lisää yksi täppä Pikaluistelun lisätiedot. Tämä täppä kun laitetaan kilpailun perustietoihin (josta se kopioituu perustettaviin sarjoihin) niin kisassa tapahtuu seuraavia asioita:

 • Kilpailtavan matkan esitysmuoto muuttuu metreiksi, tämä vaikuttaa myös tulosten otsikointiin
 • Sarjatietoihin tulee uusi lisälehti, Kierrokset, luistelu, jossa määritetään kilpailtavan matkan kierroksen pituus ja yhteispisteisiin laskettavat sarjat
 • Pistekisoissa sarjan paras on nyt se, jolla pisteitä on vähiten. Ilman pikaluistelun täppää pistekisat voittaa se, jolla on eniten pisteitä.
 • Tulosliuskoihin saadaan lisätietoina matkakohtainen erittely ja kierroshistoriasta löytyy myös nopeudet eri kierroksilla.

Eli pikaluistelun kellottajat joutuvat opettelemaan ExTimen sarjojen perustamisen ihan kuten muutkin, valitan Juhani, oikotietä onneen ei ole. Sarjatunnusten valintaan on syytä suhtautua huolellisesti, hiihdon tunnuksilla malliin M18, N14, NYL, M60 on käytännössä hioutuneet hyvät puolensa.

Oheisessa esimerkissä on siis malli sarjatiedoista, kun sarjana on tiistain iltakisojen tuhannen metrin luistelu. Tähän sarjaan osallistuvat kaikki sukupuolesta ja iästä riippumatta. Sarjan paremmuus rakentuu siis ajan mukaan, koska kohdassa Aika määrää sijoituksen on rasti.

Ajanoton oikeellisuuden kannalta on tärkeää, että sarjan ennusteajat ovat loogiset, tällä ehkäistään turhat virheet. Tässä esimerkkisarjassa ennustan (maallikkona), että kukaan tämän sarjan osallistujista ei luistele tuhatta metriä minuuttia 40 sekuntia nopeammin eikä taas viivy matkalla täyttä kolmea minuuttia. Jos nämä ruudut jätetään nolliksi, ExTime ei tee ajalle loogisuustarkistuksia. Toki rajat ylittävät/ajat hyväksytään, mutta vasta erillisen kuittauksen perusteella.


Ohjeen alkuun

Ratakierroksen määrittely, yhteispistesarjat

Ratakierroksen lisäsivulla annetaan tiedot radasta, jotta ExTime osaa laskea kierrosten määrän oikein. Lähtötietona on siis kilpailtavan matkan pituus, joka voidaan antaa joko Tunnus-välilehdellä tai tällä välilehdellä kohdassa Sarjan kokonaismatkan pituus metreinä.

Ratakierroksen oletuspituus annetaan Asetusarvojen välilehdellä Ajanoton automaattisuus, samassa paikassa otetaan myös kierroslaskenta käyttöön ja kerrotaan miten ExTime tunnistaa ajan kierrosajaksi (Kierrosaikojen aikakanavatunnukset).

Seuraavassa ruudussa annetaan käytettävän radan pituus, esimerkissä siis 400 metriä. Lisäksi on laitettava täppä oikeaan paikkaan ilmoittamaan onko vajaa kierros aluksi vai lopuksi, jos matkan pituus ei ole täysiä kierroksia. Tälloinhan täppä on kohdassa Kaikki kierrokset ovat yhtä pitkiä. Oletuksena on, että vajaa kierros sijoitetaan alkuun, 1000 m = 200 m + 400 m + 400 m.

Jos ja kun kierrospituuksia muutellaan, on syytä ottaa muutosten vaikutus näkyviin painamalla Käytä (tai Apply) nappia sivun alareunassa.

Tunnus-välilehdellä annetun sarjan lopputuloksen aikarajoja voidaan täsmentää myös tällä välilehdellä, lisä-infona ExTime laskee näistä arvoista myös sarjan nopeimmat ja hitaimmat nopeudet koko matkan ajalta sekä nopeimman ja hitaimman täyden kierroksen ajan. Urheilijan ajan ollessa siis näiden rajojen sisällä, aika hyväksytään automaattisesti. Jos rajat ylittyvät, ExTime kysyy lisäkysymyksen, halutaanko tällainen tosiaan urheilijalle kirjata.

Jos sarja, jonka tietoja tietoja käsitellään, onkin sellainen sarja, jossa aika ei ratkaise paremmuutta, on kohdassa Yhteispisteiden sarja rasti. Tällä välilehdellä sitä rastia ei saa päälle tai pois, vaan muutos on tehtävä Tunnus-välilehdellä kohtaan Aika määrää sijoituksen. Rastin ollessa aktivoituvat myös napit Lisää sarja ja Poista.

Näillä napeilla kerrotaan, minkä sarjojen matkakohtaiset pistemäärät lasketaan tähän sarjaan yhteistulokseen. Ja tottakai edellytyksenä on se, että sama kilpailija löytyy sekä matkakohtaisesta että yhteispisteiden sarjasta. Kilpailija kohdistetaan kilpailijan numerolla. Sen oltava siis sama molemmissa sarjoissa. Yhden matkakohtaisen sarjan kilpailijat voidaan yhdellä klikkauksella monistaa toiseenkin matkakohtaiseen sarjaan ja edelleen yhteispisteiden sarjaan. Sitä ohjeistan myöhemmin.


Ohjeen alkuun

Iltakisojen ilmoittautuminen

Seuran sisäisiä kilpailuja varten lisäsin uuden toiminnon Ilmoittautumiset valikkoon.

Tällä Sarja-/iltakisojen ilmoittautumiset toiminnolla saadaan poimittua kilpailijoita mukaan joko jostain vanhasta kilpailusta tai seuran omasta lisenssitiedostosta. Paransin myös oman seuran kilpailijoiden lisenssitietojen hallintaa lisäämällä sinne  mahdollisuuden antaa itse tietojen päivityksessä syntyvien tiedostojen nimet. Aikaisemminhan ne olivat kohtuullisen tiukasti määritetyt extime.ini-tiedostossa.

Ohjeen alkuun

Urheilijoiden lisääminen kilpailuun

Tämä lisätty toiminto perustaa kilpailuun yhden ylimääräisen sarjan tunnuksella ILMO, josta sitten voidaan kilpailijoita kopioida varsinaisiin kilpailusarjoihin. Näytön vasemmassa yläreunassa on kaksi nappia ExTime-kisa ja Omat lisenssit, joilla haetaan tähän ILMO-sarjaan uusia ehdokkaita. Jokainen napin painallus tuottaa sarjaan uusia kilpailijoita ja sama urheilija voi tulla mukaan useammankin kerran. Se ei haittaa, yhteismäärän en anna kuitenkaan kasvaa yli 2000 ehdokkaan.

Sarjan ILMO kilpailuun osallistujaehdokkaat näkyvät näytön vasemmassa reunassa. Ehdokkaiden esiintymisjärjestykseen listalla vaikuttaa alaosan neljä eri vaihtoehtoa. Lisäsin vaihtoehdon Tulos, jos joku joskus haluaa valita illan toiseen matkaan parit vaikkapa ensimmäisen matkan tulosten perusteella. Silloin tietysti sarjan ILMO sijaan on valittu poimittavaksi sarjaksi se ensin luisteltu matka. Ja rasti kohdassa Ei muutu estää numeron vaihtumisen. Parinumeron on vaihduttava, yhdessä kisatiedostossa kaikki, joilla on sama parinumero, käsitellään yhtenä parina/kvartettina sarjan matkan pituudesta riippumatta.

Esimerkissä olen listannut ehdokkaat seurojen aakkosjärjestyksessä, Seura on valittu. Kuvan oikeassa alareunassa näkyy myös luetun lisenssitiedoston koko, 112 urheilijaa.

Näytön oikeallapuolella on taas paikka kahdelle sarjalle, johon ehdokkaita ilmoitellaan. Vaikkapa nuoret ja aikuiset tai pojat ja tytöt.

Ennen kuin sarjoihin aletaan lisäillä kilpailijoita on syytä tarkistaa kenttien Seuraava lähtönumero ja Seuraava parinumero oikeellisuus. Niissä annetaan seuraavaksi ilmoitettaville kilpailijoille tuleva lähtönumero ja parinumero. Jos ruudussa Ei muutu on rasti, kilpailijan numeroa ei muuteta. Lähtöajaksi tulee lisättävän sarjan ensimmäinen lähtöaika, joka aina parin lisäyksen jälkeen kasvaa sarjan oletuslähtövälillä. Näin saadaan kilpailulle ohjeellinen aikataulu.

Ja kun käytännössä aina joku sellainen haluaa kilpailla, jolla ei ole lisenssiä, kannattaa heti alussa ILMO-sarjaan laittaa pari urheilijaa nimillä U1 ja U2. Ne voidaan sitten poimia kisaan puuttuvan kohdalla ja vaihtaa sitten heti lisäyksen jälkeen nimi oikeaksi.

 

Kilpailijoiden lisääminen sarjaan ja siis itse kisaan tapahtuu seuraavasti:

 • Valitse ILMO-sarjan ehdokkaista 1 - n kilpailijaa, yleensä parilähdössä siis kaksi. Hiihdossa voi valita myös yhden kerrallaan, samalla tapahtuu "lähdön arvonta".
 • Klikkaa halutun sarjan tunnuksen kohdalla olevaa Tänne valitut tai Lisää tänne nappia. Valituista tulee tähän sarjaan uusi pari (tai kvartetti), joista ylempi saa radan 1 (sisärata). Tiedot näkyvät siis sarjan luettelossa. (ALT-T lisää alempaan sarjaan ja ALT-L taas ylempään, jos haluat tehdä siirron ilman hiirtä, siksi napit ovat eri nimiset.)

Toista tätä toimintoparia tarvittava määrä. Alla esimerkissä on lisätty uusi pari numerolle 11 ja kilpailunumeroille  201 ja 202. Huomaa, että sarjan seuraava lähtöaika on myös päivittynyt.

Tässä kuvassa on tilanne kun kaksi on valittu ja parinumeroa muutettu, ja tässä tilanne lisäyksen jälkeen. Lisätyt kilpailijat poistuvat vasemman puolen listasta, jos kohdassa Poista lisätty listalta on rasti, mutta ne saadaan siihen uudestaan valitsemalla ILMO-sarja toiseen kertaan vasemman reunan sarjavalikosta.

Sarjoihin lisättyjen kilpailijoiden tietoja voidaan muuttaa klikkaamalla kyseistä urheilijaa. Kilpailtavaa sarjaa voidaan vaihtaa valitsemalla sarjan tunnusten valikosta haluttu sarja.

ILMO sarjan saa helposti pois kisasta. Kun kaikki on ilmoitettu mukaan, Muutokset valikon Sarjat-näytössä valitaan ILMO-sarja ja hiiren oikean näppäimen menusta valitaan Nollaa sarja poistamalla kilpailijat.

Toki kilpailusarjoihin voidaan lisätä kilpailijoita vanhallakin tavalla, Ilmoittautumiset valikon toiminnolla Ilmoittautumiset, Ota leikepöydältä tai Massakilpailujen ilmoittautuminen. Niistä on omat ohjeensa ExTimen ohje-sivuilla, tämä Juhanille lisätiedoksi.

Ohjeen alkuun


Monta matkaa, samat kilpailijat

Kun kisassa samat urheilijat kilpailevat monta eri matkaa, on jokainen sarja perustettava erikseen valikon Muutokset toiminnolla Sarjat. Jokaisesta sarjasta annetaan sitten tunnus, nimi, matka, mahdolliset aikarajat, ensimmäisen lähtöaika, lähtöväli ja muut tiedot omilla lisälehdillään. ExTimehän kopioi pohjatiedot perustettavaan sarjaan valittuna olevasta sarjasta ja vain poikkeavat tiedot on annettava.

Kilpailijoiden tultua lisätyksi ensimmäiseen kilpailtavaan sarjaan, heidät saadaan kopioitua toiseen matkasarjaan Tilanteet valikon Sarjan tilanne ikkunassa valitsemalla Sarjakohtaiset toimenpiteet valikosta kohta Kopioi kilpailijat toiseenkin sarjaan. Esiintulevasta sarjavalkosta valitaan sitten näille urheilijoille se toinen, ja mahdollisesti kolmas ja neljäskin kilpailtava matkasarja. Parinumerot on sitten korjattava käsin.

Yksittäinen urheilija kopioidaan vastaavasti Urheilijakohtaisista toimenpiteistä löytyvän saman kopiointi-tempun avulla.

Vaihtoehtona on nyt myös käyttää ensimmäisenä luistellun matkan sarjaa näytön vasemmalla puolella, ottaa kilpailijat siihen tuloksen mukaan ja pistää aina kaksi parhaiten luistellutta pariksi toiselle matkalle. Tällöin parinumerointi menee automaattisesti oikein.

Kopiointi ei onnistu, jos tätä uutta sarjaa ei ole siis perustettu.

Näin tässä versiossa, jatkossa jatkoon menoon tulee varmaan lisää automatiikkaa, sillä eihän pitkälle lopetusmatkalle kaikki edes pääse kilpailemaan. Nyt ne sitten vain poistetaan tästä uudesta sarjasta Urheilijakohtaisella toimenpiteet valikosta löytyvällä toiminnolla Poista valittu urheilija. Parien muodostamiseen tulee myöhemmissä versioissa lisää automatiikkaa, jahka nykyiset käytännöt ja kansainväliset luistelusäännöt minulle aukeavat lisää.


Ohjeen alkuun

Pariluistelukisan kellotus

Luistelukisoissa suoritukset tehdään yleensä pareittain, joskus kvarteteittain. Parien asetantaa varten on ExTimen arvontanäyttöön lisätty kohta, jossa mahdollinen vajaa pari(kvartetti) voidaan sijoittaa joko sarjan alkuun tai loppuun.

Arvonta on syytä tehdä, jotta kisa-aikatauluun saadaan tietty runko. Esimerkiksi 500 metrin luistelussa voidaan parille varata aikaa 2 minuuttia, parien lähtöväli on tällöin 120 sekuntia ja rinnan lähtee 2. Yhdessä kilpailussa EI saisi olla saman numeroisia pareja, todellisen lähtöajan merkkaus tapahtuu parinumeron perusteella. Ja jos parivalikoima halutaan pitää ennalta aseteltuna, sekin onnistuu.

Ennen ratakilpailun kellotusta on yleisissä asetusarvoissa laitettava tarpeelliset ohjaustiedot paikoilleen (valikko Säädöt ja siellä kohdasta Asetusarvot löytyvät välilehdet). Katso erityisesti, mikä ajat tunnistetaan automaattisesti kierrosajoiksi, alin ruutu oheisessa näytössä. Maalin aikakanava on sama kuin kierrosjan tunnus, viimeisestä kierrosajasta syntyy automaattisesti maaliaika.

Ja tietysti kilpailtavien sarjojen aikarajoissa on huomioitava kilpailijoiden sarjakohtaiset erot. Yleisen sarjan huiput menevät paljon kovempaa kuin M70 sarjan veteraanit.

Ajanoton tarkkuus lienee syytä laittaa sadasosiksi. Saman kilpailijan väliaikojen ja maaliaikojen välisen erotuksen tulee olla sellainen että kierrosajat erottuvat toisistaan sekä lähtö-, että maaliajoista, sadalla metrillä jossain 5-8 sekunnin tasossa ja muulloin 5 - 15 sekunnin luokkaa.

Miksi? Tunnistimia käytettäessä saattaa urheilijalta tulla useita aikoja samaan väliaikapisteeseen tai maaliin, varsinkin jos molemmissa jaloissa/numerolapuissa on tunnistimet. Samoin, jos radan molemmilla puolilla on lukijat, jotka molemmat nappaavat urheilijan transponderin signaalin, ja tietysti hieman eri aikaan. Lisäksi olen vienyt ExTimen logiikkaa siihen suuntaan, että kisan kelloajat voidaan syöttää moneen kertaan kilpailijoille ilman että he saisivat turhia aikoja. Tuota erotusaikaa käytetään siihen, että uusi aika pakotetaan seuraavan tapahtumapaikan ajaksi (väliaika, kierrosaika, maaliaika), jos se ei poikkea vanhasta ajasta rajaa enempää.

Kisassa käytettävät kellolaitteet ja työasemat on asetettava oikeaan aikaan ja muut laitteet on sykronoitava siihen, tunnistimiin en vielä tässä ohjeversiossa puutu, niiden yleiset ohjeet pätevät toistaiseksi.

Kisan toimitsijat on koulutettava tehtäviinsä ja paikallisverkko on rakennettava ja testattava, paperit ja musteet varattava, nettiyhteydet testattava jne. Muistilista on syytä tehdä ja myös käytettävä. ExTimen pikaohje auttaa.

Ohjeen alkuun


Ratakisan seuranta, uusi näyttö

Tilanteet valikon lopusta löytyy uusi toiminto Ratakierrosten seuranta. Tällä näytöllä kellotetaan parikilpailu tai seurataan tunnistimilla kellotettavaa kisaa.

Kilpaileva pari/kvartetti voi koostua eri sarjojen osallistujista, toki silloin kierrosmäärien pitäisi olla sama, jotta seuranta olisi järkevää. Jos kilpailuissa toistuu samoja parinumeroita (esim 500m ja 5000 metrin parinumerot alkavat molemmat ykkösestä), pitää Ajanotto-valikon toiminnolla Rajaa aktiivisia sarjoja rastia ne sarjat/matkat pois, jotka eivät tällä hetkellä luistele. Suositeltavaa on siis numeroida kaikki parit nousevasti koko kisapäivän ajalta.

Ensimmäisenä vaiheena valitaan kilpailtava matka ja kilpaileva pari (yksilö, kvartetti) valitsemalla näytön vasemman alaosan valinnoista oikea sarja (esimerkissä Naisten 500 m) ja antamalla numero Parinumero kenttään ja hakemalla ne näyttöön napilla Hae annettu pari. ALT-H on haun pikanäppäin. Jatkossa pari vaihtuu yksinkertaisesti napilla Next.

Palattaessa tähän ikkunaan uudellen, vanha parinumero näkyy valmiina samoin viimeksi käsitelty sarja on valittuna.

Sarjan antaminen tuli pakolliseksi, kun SLL haluaa joka matkan parinumeroinnin alkavan ykkösestä!

Kilpailijan tietoja päästään korjaamaan tuplaklikkaamalla ko. urheilijaa, esimerkiksi nollaamaan kilpailijan maaliaika tai vaihtamaan ratanumeroa. Jos vaihdat parinumeroa, näyttöön vaihtuu tämän korjatun parinumeron mukaiset urheilijat.

Näytettäviä kierrosaikoja säädellään oikean reunan liukunapeilla tai Vasemmalla-ruudussa olevalla kierrosnumerolla.

Kustakin kilpailijasta on kaksi riviä, rivin alussa parinumero, ratanumero ja kilpailijan numero. Ylemmällä rivillä on kilpailijan nimi ja alemmalla kilpailijan seura. Viimeksi valitun kilpailijan sarja näkyy kierrosmäärineen näytön otsikossa.

Tässä kuvassa on jo menossa naisten 500 metriä, siksi jo toteutuneita kierrosaikoja. Ja kierros numero 1 ihan vasemmalla. Oikeanpuoleisin suluissa oleva tieto kertoo viimeisen kierroksen tilanteen suhteessa sarjan kokonaistilanteeseen. Anni oli siis 6. ja 2,65 sekuntia jäljessä.

Ohjeen alkuun

Ratakisan seuranta, startti

Kun kilpaileva pari/kvartetti on valittu ja heidän tietonsa ovat oikeat (ei kierrosaikoja, ei maaliaikoja), ilmoitetaan ExTimelle lähdön olevan valmis starttiin napilla Valmiina seuraavaan starttiin. Tämän seurauksena aktiivisten tunnistimien joukko tyhjätään, samoin lähtöajan ruutu (keskellä) ja vihreä Start-nappi aktivoituu.

Jos käytössä on manuaalinen ajanotto lähtöaika rekisteröidään tällä Start-napin avulla. Kelloaika ilmestyy napin vasemmalla puolella olevaan ruutuun, jossa sitä voidaan korjata (tai se voidaan syöttää siihen kokonaan käsin). Vasta Hyväksy lähtö-napilla aika rekisteröidään ruudussa näkyville urheilijoille ja samalla alkaa juokseva aika rullata lähtöajan alapuolella.

Versiosta 8.4.12 lähtien lähtöajan automaattinen käsittely voidaan kieltää siirtämällä pallo kohdasta Lähtölaukaus merkataan kohtaan Lähtölaukausta ei huomioida. Tämä siksi, että joskus lähtöpistoolin siirtely luistelun aikana saattaa tuottaa aiheettomia lähtömerkintöjä.

Sähköisessä ajanotossa kelloaika tulee ulkoiselta kellolaitteelta tai manuaalisessa lisäksi joko ExTimen F10-näpäyksellä tai työkalurivin ikonia napsauttamalla. Mylapsiin liitetty lähtösignaali tuottaa ajan aikakanavalle 2, Mylapsiin on sisäänrakennettu piirre, että sen tunnistus on tagin 9992 numero, josta siis viimeinen merkki on tuo aikakanava. Vastaavasti Mylapsiin liitetyt ulkoiset valokennot antavat muita 999x numerosarjan taginumeroita.

Kun ExTime saa uuden lähtöajan, se vaihtaa vihreän Start-napin turkoosiseksi Second-napiksi seuraavaa mahdollista laukausta varten.

Napilla Hyväksy parilähtö hyväksytään normaali parilähtö, jolloin nappi Second vaihtuu keltaiseksi napiksi Next.

Jos kilpailijan tiedoissa on jo toteutunut lähtöaika, uutta lähtöaikaa ei kirjoiteta toteutuneen ajan päälle, vaan näyttöön tulee virheteksti. Valitsemalla virheilmoituksesta Uusi lähtöaika ? Kyllä vaihtoehto, korvataan vanha toteutunut lähtöaika tällä uudella lähtöajalla. Arvonnan tuottama ohjeellinen lähtöaika korvaantuu automaattisesti. Yksilöllisiä korjauksia päästään tekemään tuplaklikkaamalla korjattavaa urheilijaa ja vaikkapa poistamaan rasti kohdasta toteutunut lähtöaika. Nyt kelpaa varaslähdössä mahdollisesti hyväksytyn väärän lähtöajan tilalle uusi ilman lisätarkistuksia.

Hyväksy parilähtö-nappi muuttaa sinisen Next-napin keltaiseksi Start OK-napiksi, jolla voidaan myös saada aikaan lähtöajan manuaalinen rekisteröinti.

Kvartettilähdössä ensimmäisen parin lähtö hyväksytään napilla Kvartetti, Ensimmäinen lähtö.

Toisen lähdön tapahduttua tämä lähtöaika merkataan napilla Kvartetti, Jälkimmäinen, jolloin kaikilla niillä, joiden rata on 3 tai suurempi, merkataan lähtöajaksi tämä jälkimmäinen.

Jos luistelijoita on enemmän kuin kaksi, Hyväksy parilähtö-napilla tapahtuva lähdön hyväksyntä vaatii vielä erillisen hyväksynnän. Tämä siksi, että kvartetissa ei jälkimmäiset lähtijät vahingossa saisi ensimmäisten lähtijöiden kanssa samaa lähtöaikaa.

 

Kun Hyväksy heti kohdassa täppä, kirjautuu lähtö näille lähtijöille automaattisesti, kun ExTime saa lähtöajan kellolta. Jos kohdassa Näytä kierrosajat on rasti, ruudun kakkosrivillä näkyy nopeuden sijasta kierrosajat.

Ohjeen alkuun

Ratakisan seuranta, kierrosajat

Kilpailijoiden kierrosajat rekisteröidään manuaalisesti  Kierrosaika (ALT-N)-napin avulla. Kelloaika tulee napin vasemmalla puolella olevaan Kierrosajat listaan, josta ne erikseen Hyväksy seuraava kierrosaika valitulle-napilla rekisteröidään valitulle kilpailijalle. Myös ulkoisen kellolaitteen aika tulee listalle, jos ajan tunnus oli kierrosajan tunnus (aikakanava). Ja jos aika tulee Mylapsin lukijalta aika rekisteröityy automaattisesti tunnistimen urheilijan kierrosajaksi.

Kuvassa tilanne N500 metrin luistelun kolmannen parin tilanteesta, kun transpondereilta on saatu ensimmäisen 100 metrin aika, Veera on 61 sadasosaa kisan sen hetkistä parasta aikaa jäljessä.

Manuaalisessa ajanotossa listassa voi siis olla useita aikoja, jolloin kilpailijalle siirrettävä aika on myös valittava. Kilpailijalle siirretty aika poistuu aikalistasta.

Jos aika ei täsmää annettuihin rajoihin, ExTime pyytää erikseen vahvistusta ajan lisäämiselle kierrosajaksi. Varoituksessa näkyy kokonaisaika ja vertailuna on tasaisen taulukon mukaan laskettu nopein tai hitain tämän kierroksen lopussa oleva kokonaisaika.

Napilla Poista saadaan tarpeeton aikaleima pois listalta, nappi Tyhjää siivoaa koko listan.

Kierrosajoissa on siis sekä aika että urheilija valittava ennen napin Hyväksy seuraava kierrosaika valitulle klikkausta. Pieni nopeutus on: Jos urheilija on valittu etukäteen, napin Kierrosaika (ALT-N)-klikkaus siirtää uuden ajan suoraan valitulle kilpailijalle.

Jos Mylapsin tai muut tunnistimet ovat käytössä, niin kierrosajat tulevat automaattisesti urheilijoille. Näyttöä voi silloin olla tarpeen päivittää napin Päivitä yläpuolen lista (ALT-P) avulla tai liuttamalla näytön oikeanpuolen sarakesiirtotyökaluilla.

Transponderiajanotossa kannattaa aina parin luistelun päätyttyä tyhjentää ExTimen perusikkuna siihen mahdollisesti näkymään halutuista kierrosajoista HOME-näppäimellä ja samalla poistaa myös lähtöaika erikseen työkaluikkunan sakset-ikonilla.

Jos jostain syystä näyttö on tilassa, jossa lähtölaukausta ei huomioida, vaikka pitäisi, niin tilanne voidaan korjata ja lähtöaika merkata urheilijoille ainakin kolmella eri tapaa:

Ohjeen alkuun

Ratakisan seuranta, maalintulo

Väärälle urheilijalle mennyt kierrosaika saadaan helpoiten korjatuksi seuraavasti:

 • tuplaklikkaa väärän ajan saanutta urheilijaa yläosan listassa
 • valitse urheilijan tietojen välilehdistä Kierrokset
 • valitse väärä kierrosaika ja varmista että ruudussa Palauta poistettu aika perusnäyttöön on rasti
 • paina Poista, jolloin kierrosaika poistuu ja aika ilmestyy perusnäyttöön
 • sulje korjailuruutu, jolloin kierrosaika häviää myös yläosan riviltä ja ilmestyy kierrosaikalistalle (X tulee olla silloin yhtenä kierrosajaksi kelpaavista aikakanavakoodeista)
 • valitse oikea urheilija yläosan listasta sekä tämä uusi kierrosaika ja paina Hyväksy seuraava kierrosaika valitulle.

Kilpailijoiden maaliaika syntyy automaattisesti, kun viimeisen kierroksen aika rekisteröidään. Huomautusriville tulee ilmoitus kierroksen tulemisesta täyteen. Näin siis käsin kellottamalla.

Ja tuplaklikkaamalla urheilijaa päästään hänen kaikkia tietojaan korjailemaan.  Huomaa myös, että kun lähtöaika pariluistelussa on hyväksytty, ExTime automaattisesti siirtyy tilaan, jossa Lähtölaukausta ei huomioida.

Jos kierrosajaksi katsottavien aikojen kanavakoodina ei ollut X (Säädöt/Asetusarvot, välilehti Ajanoton automaattisuus, alhaalla), saat ajan oikealle urheilijalle menemällä perusnäyttöön (tämä näyttö saa jäädä auki) ja antamalla siellä näkyvälle X-ajan riville oikean kilpailijan numeron ja painamalla F6 (Ajasta seuraava kierrosaika).

Seuraavan parin luistelua varten painetaan nappia Next ja ilmoitetaan ajanottovalmius napilla Valmiina seuraavaan starttiin.

Ohjeen alkuun

Tulokset

Tulosten tekeminen menee sitten aivan kuin muissakin lajeissa. Tekaisin tuosta kisasta oman HTML-tuloksen, joka näyttää tältä. Avaa se muistiolla/notepadilla ja katso erityisesti alun <STYLE> ja </STYLE> tagien välissä olevia tyylimäärittelyitä. Niitä voit itse säätää omaan makuusi ja ilmoittaa sitten ExTimelle, mitä tyylitiedostoa haluat käyttää, kun määrittelen oman HTML-tiedostosi ulkoasua.

Ohjeen alkuun


Yhteispisteet, sarjavalmistelu

Kokonaispisteiden mukaan käytävään kilpailuun on perustettava matkakohtaisten sarjojen lisäksi yksi ylimääräinen sarja, johon lasketaan sitten matkakohtaisissa sarjoissa saavutetut pisteet yhteen. Tätä selostin jo kohdassa Ratakierroksen määrittely, yhteispistesarjat, mutta kertauksena siis:

Oheisessa esimerkissä näkyy tilanne, jossa on sekä miesten yleisen, naisten yleisen, että yli 40 vuotiaiden naisten sarjat määritelty niin, että kilpailussa on kaksi matkaa ja niiden yhteispistekilpailu.

Sarjatunnukset valitsin tässä esimerkissä niin, että tunnuksen kolme ensimmäistä merkkiä kertoo sukupuolen ja ikäluokan, väliviivan jälkeen on A ja B matkoja varten sekä Y yhteispistetilanteen keruuta varten.

Jos ja kun ExTimeä käytetään luistelussa enemmänkin, kannattaa sarjatunnusten suunnitteluun käyttää aikaa. Oma tapani perustuu vahvaan hiihto- ja suunnistuskisoista kerättyyn käytännön kokemukseen.

Ohjeen alkuun


Yhteispisteet, matkakohtaiset tulokset

Allaolevissa esimerkeissä, ylemmässä, näkyy tilanne, jossa N40 sarjassa on saatu valmiiksi A-matkan eli 500 metrin luistelu. Alemmassa taas näkyy B-matkan, 3000 metrin matkakohtainen tulos.

Tilanteet valikon näytössä Sarjan tilanne näkyy urheiljan tulos sekä sen perusteella lasketut matkan pisteet. Tätä näyttöä pääsee lennossa räätälöimään hiiren oikealla näppäimellä. Esiintulevasta menusta voi valita uuden sarakkeen lisäyksen, valitun sarakkeen poiston, sarakkeen siirtoa oikealle tai vasemmalle. ExTime muistaa asetukset, kun menusta valitaan lopuksi asetusten talletus.


Huomaa erityisesti, että urheiljoilla on sama kilpailunumero molemmilla matkoilla.

Matkakohtaiset pisteet tulevat automaattisesti, kun sarjan perustiedoissa oli laitettu täppä Tunnus-välilehdellä kohtaan Pikaluistelun lisätiedot.

Ohjeen alkuun


Yhteispisteet, laskenta

Oheisessa esimerkissä näkyy tilanne, jossa N40 yhteispisteiden sarjaan on kopioitu kilpailijat, mutta yhteispisteitä ei ole vielä laskettu.

Laskeminen on automaattinen toiminto, alla esitettyä yhteispisteiden laskentaa ei tarvitse tehdä. Se on ajalta ennenkuin sarjatietoihin lisättiin, mistä sarjoista yhteistulos kertyy.

Kun Sarjan tilanne näytön Sarjakohtaiset toimenpiteet valikosta valitaan temppu Yhteistuloksen päivitys (oikealla), ExTime hakee kaikki tämän yhteispistesarjan urheilijoiden matkakohtaiset pisteet sarjaan merkityistä matkakohtaisista sarjoista. Ja siis vielä kerran, laskee saman numeroisten urheilijoiden pisteet yhteen.

Toiminto Yhteistuloksen päivitys tulee valittavaksi vain, jos näytön sarja on yhteispistesarja. Täppä puuttuu siis kohdasta Aika määrää sijoituksen. Ja kun vielä Pikaluistelun lisätiedot on rastittu, sarjan voittajaksi tulee se, jolla yhteispistemäärä on pienin.

Yhteispistesarjan lopputulos näkyy oikealla laskennan jälkeen. Ja taas klikkaamalla sarakkeen nimiruutua. ExTime järjestää näytön klikatun sarakkeen mukaan. Tässä paremmuusjärjestys, klikkasin Sija-sanaa.

Ohjeen alkuun


Yhteispisteet, tulokset

Tulosten tekeminen menee sitten aivan kuin muissakin lajeissa. Tekaisin tuosta yhteispistekisasta oman HTML-tuloksen, joka näyttää tältä. Siinä yhteispisteiden tulosrivin alla näkyy matkakohtainen erittely, matka, aika, sija suluissa ja pistemäärä.

Valikossa Säädöt olin Asetusarvojen välilehdellä Tulosliuskan asetukset asettamassa tulosten Historia/erittely kohtaan laittamassa Matkaerittelyn ennen omavalintaisen HTML-tuloksen tekemistä. Ja tuon oman HTML:n määrittely näkyy alla. Näistä räätälöintiasioista on kerrottu enemmän nettitulosten tekemisen sekä online-tulosten ohjeessa.

Ohjeen alkuun


Mitä tästä lyhyestä ohjeesta puuttui tai oli huonosti sanottu ? Käykää laittamassa Facebookiin kommentteja.

Takaisin ExTime-sivulle