ExTime, joukkuekilpailujen hoitamisen pikakurssi

Viimeksi muutettu 20.7.2023/JTu

Sisällys:

Takaisin ohjeiden pääsivulle


Oma sarjatyyppi

Joukkuekilpailulla tarkoitan ExTimessä erillisessä joukkuesarjassa käytävää kilpailua, jossa joukkueen tulokseen summataan yhteen eri sarjoissa tapahtuneita kilpailusuorituksia. Hiihdon SM-kisojen pitkien matkojen yhteistuloksen laskenta (Haku-Veikon Malja ja Marja-Liisan Pokaali) on tehty jo useana viime talvena ExTimellä. Maastojuoksusta tämä joukkuekilpailu sai alkunsa, Viialan Viri taisi tätä piirrettä ensimmäisenä toivoa. Viimeksi Ylitorniolla SM 2019 tulokset laskettiin myös ExTimellä. Joukkueiden kokoa, kilpailumatkoja eikä kilpailijoiden jakautumista eri sarjoihin rajoiteta mitenkään, ne voidaan valita aivan vapaasti. Haittapuolena on tietysti joukkueen määrittämisen näissä tapauksissa olevan käsityötä, mutta katson tässä vaiheessa vapauden ideoida eri kilpailuja isommaksi eduksi. Odotan kommenttejanne.

Syksystä 2013 lähtien maastojuoksussa yleisesti käytössä olevat seurakohtaiset yhteisajat onnistuvat muutamalla klikkauksella. Siitä tarkemmin kohdassa Joukkueiden koostaminen automaattisesti.

Tällä sarjatyypillä onnistuu myös partiokisojen ja soutukisojen hoitaminen, joissa yhteen suoritukseen osallistuu useita henkilöitä, joskus jopa kokonainen kirkkoveneellinen.

Toinen katsomisen arvoinen ohje erikoisten kisojen ohje. Siellä neuvon, miten saadaan yksilötuloksista joukkuetulokset pyöräilyn pari/ryhmäkisoissa. Näissä kisoissa joukkueen sisällä tietyn järjestyksen (esim. joukkueen kolmas maaliintulija) perusteella otetaan joukkueelle tulos.

Joukkueiden välinen paremmuus voidaan ratkaista joko yhteisajan tai sarjoissa menestymisen mukaan saaduilla sijoituspisteillä. Suurin pistemäärä voittaa näissä kisoissa.

Joukkuekilpailu vaatii jokaista joukkuekisaa kohti yhden ylimääräisen sarjan lisäämiseen kilpailuun. Tähän sarjaan kootaan joukkueiden yhteistulokset, sama systeemi siis kuin viesteissäkin. Sarjan ominaisuuksissa on välilehdellä Lajipiirteet valittava sarjan tyypiksi Seuran/joukkueen yhteistulos.

Jos joukkueen tulos on jäsenten aikojen summa, Sarjan parhaan ratkaisee Kilpailijan tulos, jos taas sijapisteet kuten esimerkiksi seuraluokittelussa, valitaan Pistemäärä sarjan paremmuusjärjestyksen perustaksi. Välilehdellä Yhteistulos valitaan sitten kohdistustapa (Joukkue-ID:llä) ja summattava tieto (Lopputulosten summa).

Joukkue-ID menee automaattisesti paikalleen, kun sarjan kilpailijoista poimitaan tähän yhteissarjaan kaikki ne seurat, joilla on kolmen urheilijan joukkueita yksi tai useampi. Siitä lisää alempana.

Esimerkissä on Taivalkosken 50 km hiihdon joukkueiden yhteisajan laskenta vuonna 2018.

(Sarjan ominaisuudet saadaan esille valikosta Muutokset toiminnolla Sarjatiedot.

Tämän ohjeen alkuun


Ensin ideointia hersyttelevä esimerkki

Tässä väkisin väännetyssä esimerkissä lasken Halton hiihtojen FIS-sarjoista suksimerkkien välisen kisan tuloksen. Vain urheilijoiden nimet, seurat ja loppuajat ovat oikeita, suksimerkit on sävelletty esimerkkiä tehdessä. (Ruutukaappauskuvat ovat esimerkin teon jälkeen hiukan muuttuneet.)

Ensin perustin summasarjan, johon sitten lisäsin kolme tuntemaani suksimerkin edustajaa.

Summasarjassa lasketaan urheilijoiden yhteistulos Sijapisteiden summana ja suksimerkit kohdistetaan info-kentän mukaan. Infokenttä on uusi 36 merkkiä pitkä kenttä urheilijan tiedoissa vapaaseen käyttöön.

Teen laskennan sijapisteiden mukaan, jotta tallien urheilijoiden kokonaismäärää ei tarvitse rajoittaa, vaan yksinkertaisesti se talli, joka saa eniten pisteitä voittaa. Sarjan paremmus ratkeaa siis Pistemäärän mukaan ja suurempi luku on parempi.

FIS-sarjat valitsin summattaviksi sarjoiksi napin Yhteistuloksen osasarjat avulla.

Urheilijan sarjassaan saamat sijapisteet jaan euroviisusäännöillä, sarjan voittaja saa 12 sijapistettä, kakkonen 10, kolmonen 8 ja siitä alaspäin. Sarjan yhdestoista tai huonompi ei enää saa suksitallipisteitä. Tämän kaavan tallensin Säädöt/Asetusarvot-ikkunassa Pistekisat välilehdelle (kuva keskellä) ja sitten joka FIS-sarjassa ilmoitin, että omaa kaavaa käytetään (kuva eniten oikealla, Pisteiden kaava).

Jokaisen urheilijan käyttämä suksimerkki laitetaan urheilijan tiedoissa kenttään Infokenttä ja samalla tavalla laitetaan suksisarjan edustajan infokenttään tämän tallin suksimerkki.

Seuraavassa rivissä alapuolella siitä mallikuvia, tallin kuva on oikeapuoleisin.

Ja muuta ei sitten tarvitse tehdä. Tämän jälkeen menin Listaukset-valikon kohtaan HTM-tulokset ja valitsin sieltä Joukkuetulokset ja sarjan SUKSET ja tulos näkyy tuossa sivussa. Helppoa, sanon minä. Esimerkin dokumentoimiseen meni kolme kertaa enemmän aikaa. (Tosin esimerkkiä tehdessä huomasin yhden ExTimen kauneusvirheen, jonka poistamiseen mennyttä aikaa ei lasketa mukaan (=kaksi iltaa)).

Joukkueen jäsenten listassa tallin edustajat ovat saamiensa sijapisteiden järjestyksessä.

Ja eikun ideoimaan, maksaisiko joku suksitalli hiukan ekstraa kisajärjestäjille saadakseen tuonkaltaisen yhteenvedon kisasta?

Esimerkin pieni kauneusvirhe (pisteet kolmella desimaalilla) saadaan pois kun sarjan (SUKSET) tietojen etulehdellä laitetaan rasti kohtaan Lopputulospisteet näytetään kokonaslukuna.

Sija Nro Nimi Seura Tulos Ero
SUKSET Tallikisa 7.5 km P
1. 1 Fischer Patrol 69.00
MYL 106 Timo Mantere Ilmajoen Kisailijat 37.42,8 ( 1.) 12
M20 76 Wiljam Mattila Keravan Urheilijat 30.19,6 ( 1.) 12
NYL 49 Jasmi Joensuu Vantaan Hiihtoseura 21.36,4 ( 2.) 10
NYL 47 Rebecca Immonen Nastolan Naseva 21.48,8 ( 3.) 8
NYL 35 Terhi Pollari Hämeenlinnan Hiihtoseura 22.15,4 ( 5.) 6
MYL 107 Aleksi Parttimaa Skiteam 105 40.03,2 ( 5.) 6
M20 73 Joakim Nordström IF Sibbo-Vargarna 32.37,2 ( 5.) 6
M20 72 Patrik Ingman Espoon Hiihtoseura 33.46,7 ( 6.) 5
MYL 104 Waltteri Vinkanharju Vantaan Hiihtoseura 40.51,1 ( 9.) 2
NYL 44 Nea Katajala Espoon Hiihtoseura 22.50,8 ( 9.) 2
2. 2 Madshus Norjalainen 33.00  - 36.000
NYL 48 Anni Kainulainen Hämeenlinnan Hiihtoseura 21.10,5 ( 1.) 12
N20 33 Ida Haapala Espoon Hiihtoseura 23.25,0 ( 2.) 10
NYL 46 Katariina Lonka Ikaalisten Urheilijat 22.04,5 ( 4.) 7
NYL 38 Oona Kettunen Lempäälän Kisa 22.32,2 ( 7.) 4
3. 3 Peltonen Kotimainen 16.00  - 53.000
M18 68 Luukas Siitonen Ski Jyväskylä 31.28,3 ( 2.) 10
M18 66 Iiro Uusitalo Valkeakosken Haka 33.12,3 ( 6.) 5
M18 54 Miika Passila Hollolan Urheilijat -46 34.19,1 (10.) 1

Tämän ohjeen alkuun


Kilpailijat omiin sarjoihinsa

Kilpailijat ilmoitetaan normaalisti omiin sarjoihinsa ja vasta kun kaikki kilpailijat on saatu mukaan, suoritetaan joukkueiden muodostaminen. Sen työkalu löytyy vaihtuneesta menusta Lajikohtaiset alimenut kohdasta Joukkueiden kasaaminen (EI viesti). Menun nimi vaihtui versiossa 10, kun yleisurheilun mukana tuli useita lajikohtaisia työkaluja lisää.

Ajan mukaan tapahtuva yhteistuloksen laskenta kannattaa tehdä automaattisesti ja vasta sitten kun kisa on käyty, näin saadaan parhaat seuran ykkösjoukkueeseen eikä joukkueiden sisäisiä paremmuuksia tarvitse erikseen arvottaa. Vain silloin, jos nimetyt henkilöt haluavat muodostaa keskenään joukkueen, kannattaa joukkueen muodostaminen tehdä käsin.

Käsin taikka automaattisesti, siitä kohta lisää. Mutta vielä vähän toistoa: Jos joukkuekilpailu perustuu saman seuran yhdessä sarjassa olevien urheilijoiden yhteisajan tai sijoituspisteiden laskentaan, ei joukkueita tarvitse muodostaa erikseen. ExTime hoitaa sen yllä tehdyillä sarjatietojen asetuksilla automaattisesti.

Tämän ohjeen alkuun


Joukkueiden muodostaminen

Toimintanäyttö Joukkueiden kasaaminen (EI viesti)

Yksilösarjojen valinta

Ensimmäisenä tehtävänä on valita oikean puolen sarjavalinnasta se sarja (nuoli 1) (valinnassa näkyvät vain joukkuekilpailuksi määritetyt sarjat), johon muodostetaan joukkeita. Sarjan tunnuksen (esimerkin HAKU) oikealla puolella on paikka joukkueen ID:lle, tiedolle, jonka avulla ExTime erottelee eri joukkueiden jäsenet ja jota ei käyttäjä voi antaa, ExTime pitää siitä itse huolta.

Toiseksi valitaan ne sarjat, joista otetaan valittuun joukkuekilpailun sarjaan tuloksia. Esimerkki on helppo, koska vain MYL sarja kelpaa. Muuten voi sarjojen määritystä tehdä napilla Määritä sarjat näillä rajauksilla (nuolet 2). Listassa vasemmalle näkyy sitten ne sarjat, joissa ehdot toteutuvat.

Napilla Määritä sarjat yksitellen käytettävät sarjat olisi valittu rastimalla samaan tapaan kuin tulostettavat sarjat valitaan.

Seuraavaksi listataan (nappi Listaa kilpailijat näistä sarjoista) näiden sarjojen kilpailijat. Sarjojen osallistujat tulevat listaan seurojen nimien mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Nappia ei ole pakko käyttää lainkaan, jos joukkue kootaan automaattisesti.

Seuraavaksi on hyvä antaa perustettaville joukkueille ensimmäinen numero (nuoli 3). Tätä numeroa ei periaatteessa tarvita mihinkään, kunhan jokin numero on.


Joukkueiden koostaminen automaattisesti

Hopeasommassa, SM-maastoissa ja esimerkin mukaisessa pitkien hiihtomatkojen SM-kisoissa saadaan joukkuetulokset lasketuksi kisan lopuksi napilla Tee joukkueet seuran mukaan (HV, ML). HV on Haku-Veikko ja ML on Marja-Liisa.

Joukkueen koko (nuoli 4) laitetaan kolmoseksi, jätetään ilman tulosta tai poisjääneet pois joukkueista rastimalla kohta Ilman tulosta olevat pois (nuoli 5). Tässä kohtaa on rasti jo valmiina, jos sarjoissa on jo tuloksia.

Jos kyseessä olisi ollut massatapahtuma, olisi yksiosaiset seuranimet voitu jättää pois, sillä massatapahtumissa on hyvin yleistä laittaa paikkakunta seuranimen tilalle. Tällä rastilla saadaan erotettua pelkät paikkakuntien nimet pois seurakilpailusta.

Sitten vain painetaan nappia Tee joukkueet seuran mukaan (nuoli 6), ja niin ovat joukkueet valmiiksi kasatut, tulos näkyy oikean yläkulman listassa. Kustakin seurasta kelpuutettiin niin monta joukkuetta kuin henkilöitä riitti, eli kohta Vain yksi joukkue seuraa kohti jäi ilman rastia.

Toki tälle on perusedellytys se, että jokaisella urheilijalla on seuran nimi kirjoitettu täsmälleen samalla tavalla. Tähän tarkistukseen löytyy apuväline Listaukset-valikon kohdasta Seuramuutoksia ja -tulostuksia. Siinä näytössä on alaossa nappi Vaihda seuran nimi, jolla klikatun seuran nimeksi vaihdetaan uusi, annettu nimi.


Joukkueen kokoonpanon muutokset

Tuloksetkin tulivat automaattisesti näkyviin, kun kisa oli jo hiihdetty. Ja kun joukkueet koottiin vasta kisan jälkeen, ei tarvinnut miettiä ketkä muodostavat seuran ykkösjoukkueen, 3 parasta tietysti.

Jos tätä halutaan muuttaa (vaikkapa seuran kakkosjoukkuekin nousisi mitaleille, jos jokin ykkösjoukkueen urheilija vaihtaisi paikkaa kakkosjoukkeen urheilijan kanssa) niin silloin ensin valitaan muutettava joukkue ja pyydetään sen jäsenet näkyviin (nuoli 7, Näytä jäsenet). Sen jälkeen valitaan jäsen listasta (nuoli 8) ja napilla Poista jäsenyys (nuoli 9) poistetaan hänet joukkueesta. Poistettu jää tietysti omaan sarjaansa, mutta hänen tuloksensa ei ole enää mukana joukkueen yhteistuloksessa.

Esimerkissä näkyvä numero 39 on se ExTimen sisäinen Joukkue-ID, joka yhdistää eri sarjoissa olevat urheilijat samaan joukkueeseen.

Samat temput tehdään kakkosjoukkueen jäsenen kanssa ja sitten lisätään nämä urheilijat uusiin joukkueisiinsa.

Nappi Listaa joukkueet (nuoli 1) listaa uudelleen sarjassa jo olevat joukkueet. Näistä valitaan korjattava joukkue (nuoli 2, kuvassa näkyy tulos jo lisäyksen jälkeen) ja listataan sen jäsenet napilla Näytä jäsenet.

Napilla Listaa kilpailijat näistä sarjoista pyydetään näkyviin taas kaikki urheilijat ja scrollataan näkyviin se lisättävä urheilija ja valitaan hänet (nuoli 3).

Napilla Uusi jäsen joukkueeseen (=Tupla-klik) (nuoli 4) jäsen liitetään tähän joukkueeseen. Jos urheilija olikin jo jonkin toisen joukkueen jäsen, siitä tulee ilmoitus.

Joukkueen yhteistulos ei päivity automaattisesti, kilpailuhan saattaa olla vielä kesken. Napilla Joukkuetulos ohjelma saadaan laskemaan sen hetkinen jäsenten yhteistulos.


Joukkueen koostaminen yksittäin

Joukkue on mahdollista muodostaa myös täysin räätälöidysti välittämättä seuranimistä tai sarjoista.

Joukkueen kasaaminen alkaa valitsemalla vasemmanpuolen listasta aloitettavan joukkueen ensimmäinen jäsen (vaikkapa tuo Waltteri). Joukkueen nimi-ruutuun annetaan joukkueelle tarkoitettu nimi (esimerkissä tekstinä on Vantaan Hiihtoseura 2), se on annettava/vaihdettava ennen ensimmäisen jäsenen lisäystä. Jos sitä ei ole erikseen annettu, otetaan joukkueen nimeksi ensimmäiseksi lisättävän jäsenen seuran nimi.

Painamalla nappia Aloita tästä uusi joukkue ExTime hakee joukkueelle seuraavan vapaan rintanumeron, antaa joukkueelle sisäisen ID-numeron ja lisää valitun kilpailijan joukkueeseen. Jos ketään ei olisi ollut valittuna, olisi ExTime antanut siitä ystävällisen muistutuksen.

Käsin kasattavassa joukkueessa voi toki olla usean eri seuran jäseniä, sitä ei ole rajoitettu. Jos joukkueen nimeä halutaan jälkeenpäin muuttaa, se onnistuu normaalilla kilpailijan tietojen muuttamisnäytöllä (nopein reitti on tuplaklikata joukkuetta oikean puolen listalta).

Vasemman puolen listaan voidaan missä vaiheessa hakea kilpailijat uudelleen, vaikkapa eri sarjamäärityksillä.

Tuplaklikkauksella tai napilla Uusi jäsen joukkueeseen lisätään vasemmasta listasta uusia kilpailijoita joukkueeseen. Mikäli kilpailija on jo ilmoitettu toiseen joukkueeseen tai hänet on jo aikaisemmin lisätty tähän samaan joukkueeseen, saadaan näistä asianmukaiset terveiset, valintavaihtoehdon kanssa.

Tämän ohjeen alkuun


Joukkueiden perustaminen seuran nimen perusteella

Hopeasomman loppukilpailussa jokainen yksilösarjassa 30 parhaan joukkoon sijoittunut saa pisteitä seuralleen, paras 30. kakkonen 29 jne. Tämä oli siis ennen vuotta 2020, jolloin pistelaskenta muuttui kattamaan myös viestit, sprintit ja XCX:t.

Esimerkki on nyt tällä uudella tavalla tehty uudelleen toukokuussa 2020.

Oikean kuvan esimerkissä perustan Kuhmon Hopeasomman loppukilpailun seurojen välisen kisan laskentaa varten sarjan SEURAT. Sarjan tyypiksi valitsen listasta vaihtoehdon Seuran/joukkueen yhteistulos.

Tässä sarjassa ei jäsenten yhteisaika ratkaise sijoitusta, siis valitaan sarjan parhaan ratkaisee Pistemäärä, ja suurimman pistemäärän hankkinut seura on paras, eli Rasti kuuluu paikalleen.

Yhteistulokset sivulla päätetään sitten, miten urheilijat valitaan omista sarjoistaan (Kohdistaminen on Seuran nimellä) ja miten tulos lasketaan (Summaaminen Sijapisteiden summa).

Sarjat valitaan napilla Yhteistuloksen osasarjat, jolloin avautuu rastittava sarjojen luettelo. Tässä näytössä Hopeasommassa rastitaan kaikki ja painetaan nappia Hyväksy valinta, jolloin sarjat listataan Yhteistulokset-välilehdelle.

Seurajoukkueen koolle ei ole rajoituksia, joten Summattavien urheilijoiden tai osatulosten määrä pitää olla nolla.

Seuraa ei myöskään merkata poisjääneeksi, jos sen yksi urheilija jää pois, joten kohta DNS, DNF, jne tulee osatulossarjasta jää ilman rastia.

Jokaiselle yksilösarjalle on sitten määritettävä, miten tässä sarjassa pisteet lasketaan. Yksilösarjan tietojen välilehdellä Lajipiirteet valitaan tässä Hopeasompatapauksessa Hopeasompa (2020). Esimerkkikuva tästä on ihan oikealla.

Seuraavaksi perustan tähän yhteistulossarjaan SEURAT yhden joukkueen kutakin kilpailussa mukana ollutta seuraa kohti edella kuvatun Joukkueiden kasaaminen-näytön avulla.

Ennen joukkueiden rakentamista laitoin uuden joukkueen aloitusnumeroksi 1001 (nuoli 1), varsinaiset hopeasompaajat olivat numeroitu alle tuhannen. Kuvassa tilanne joukkueiden teon jälkeen, 130 joukkuetta tuli.

Joukkueen kokoa ei rajoiteta, ilman tulosta olevat jäävät pois ja mitään rajoituksia ei ole sijoituspisteissä (nuoli 2).

Napilla Oma joukkue joka seurasta (nuoli 3) hoituu homma, mukana olevat sarjat olikin jo määritelty aikaisemmin, ne olivat näytössä valmiina.

Käytettävä sijapistejakautuma on Hopeasompaa varten koodattu ExTimeen valmiiksi. Säädöt / Asetusarvot välilehdellä Pistekisat astetaan käytettäväksi sijapisteiden kaavaksi alin, eli pallo kohtaan Hopeasomman pistejakautuma. Hopeasommassa ei käytetä näytön alaosan määreitä vaan osanottopisteiden antaminen on ohjelmoitu kaavaan mukaan.

Sama välilehti avautuu myös Joukkueiden kasaamisen näytöstä napilla Määritä pisteet.

Nappi Valmis päättää joukkueiden muodostamisen tältä erää, mutta ainahan voidaan palata takaisin muuttamaan kokoonpanoja, tai summaamaan pisteitä.

Tämän ohjeen alkuun


Joukkueiden kokoonpanojen muutokset

Kun jo muodostettuun joukkueeseen lisätään myöhemmin uusia jäseniä, on ensin valittava oikean puolen listasta täydennettävä joukkue. Tarvittaessa ensin vaihdetaan oikea joukkuekilpailun sarja (=Joukkueen sarja-valintanappi), tai päivitetään muuten joukkueluettelo (=Näytä sarjan joukkueet).

Jos kuitenkin tapahtuu virhe, niin se korjataan Poista jäsenyys-napilla, tarvittaessa haetaan vasemman puolen listaan kaikki kilpailijat uudelleen, valitaan siitä oikea kilpailja ja joukkuevalinnasta oikea joukkue ja lisätään Uusi jäsen joukkueeseen.

Ehkä yleisin tarvittava muutos on joukkueen jäsen poistaminen, varsinkin kun tulosteissa huomataan joukkuetuloksen olevan nollaa poisjääneen tai keskeyttäneen jäsenen takia. Tai sitten joukkueen tietoihin on jäänyt DNF tai vastaava täppä päälle, ja se pitää käsin poistaa, jotta joukkueen tuloksen laskenta onnistuu.

Joukkuesarjan nollaaminen (=sarjan kilpailijoiden poisto) nollaa myös poistettujen joukkueiden jäseniltä joukkueID-tiedon, joten nämä kilpailijat ovat ilman muuta lisättävissä johonkin toiseen joukkueeseen.

Jos joukkeiden kokoonpanotiedot halutaan kokonaan pois, se käy parhaiten yleismanipulaattorin avulla. Muutettavaksi tiedoksi valitaan Kilpailijan joukkuetunnus ja uudeksi arvoksi nolla. Muutos tehdään niihin kilpailijoihin, joilla joukkuetunnus on yksi tai suurempi (tai kaikkiin). Ja joukkuesarjan tyhjäys käy sarjojen hoitosivulla komennon Nollaa sarjat poistamalla kilpailijat avulla.

Tämän ohjeen alkuun


Yu-viestien, venekuntien/valjakoiden, partiokisojen kokoonpanojen erillinen tekeminen

Venekuntien tai partiokisojen osallistujien ilmoittamista varten tein kesällä 2016 erillisen näytön, jonka avulla voidaan joukkuekisaan jo ilmoitettuun joukkueeseen myöhemmin täydentää kokoonpano. Näyttö löytyy valikon Lajikohtaiset alimenut riviltä Venekunnan/partion jäsenet.

Kesällä 2020 laajensin näytön käyttöä kattamaan myös yleisurheilun viestien kokoonpanot. Tämä siksi, että yleisurheilun viesteissä ei normaalisti oteta osuusaikoja, mutta joukkuetuloksiin halutaan silti juosseen joukkueen kokoonpano.

Joukkueiden jäsenet eivät kilpaile omassa sarjassaan mutta heidät pitää johonkin sarjaan lisätä. Sieltä heidät sitten poimitaan tuloslistoihin (ja ehkä lähtölistoihinkin). ExTime olettaa sarjaksi erillistä sarjaa (JJASEN) tätä varten. Toki muukin tunnus kelpaa, lisäksi sarja on hyvä merkata kuntosarjaksi, jolloin sen urheilijoille oteta omaa tulosta ja sarjan urheilijoiden numeroinnista ei koidu ongelmaa.

Miehistön/viestijoukkueen koko ilmoitetaan sarjan tietojen välilehdellä Lajipiirteet. Siellä on kokonainen osio, jossa ensin rastitaan tieto siitä, että kilpailijaan (=joukkue/partio/kirkkovene) liittyy kokoonpanotietoa ja sen oikealla puolella olevaan ruutuun laitetaan joukkueen/miehistön/partion koko.

Joukkue perustetaan/ilmoitetaan tähän sarjaan joko Massakilpailujen ilmoittautuminen tai Ota leikepöydältä näyttöjen kautta. Ilmoittautumiset-näyttö on vain yksilöurheilijoille. Yleisurheilun viestisarjoihin ilmoittautuminen onnistuu myös Ilmoittautumis-valikon toiminnolla Viestijoukkueiden lisääminen.

Esimerkkinä käytän yleisurheilun viestijoukkueen kokoonpanon ilmoittamista. Näyttöön on tehty myös oikotie Lajikohtaiset alimenut kohdan Yleisurheilu ja sieltä alivalikon Viestijoukkueiden kokoonpanot kautta. Näyttö muistuttaa hyvin paljon normaalien viestijoukkueen tietojen näyttöä, sieltä toiminnan pääperiaate periytyy.

Ylhäältä keskeltä valitaan sarja, jossa joukkueet kilpailevat. Oikean reunan listasta valitaan jokin joukkue ja sen tiedot näkyvät vasemmalla. Joukkueen jäsen valitaan vasemmalta ylhäältä ja tämän urheilijan tietoja päästään muuttamaan joko kaikkia tietoja napin Näytä tämän tietoruudut kautta tai muutamia (nimi, numero, lisenssinumero ja sarja) suoraan tämän näytön kautta.

Jos joukkueessa ei ole vielä yhtään jäsentä, kannattaa kaikki jäsenet perustaa kerralla napilla Uudet jäsenet.

Yksitellen joukkueeseen lisätään uusi jäsen täyttämällä ensin nimi ja muut tiedot sekä painamalla nappia Lisää tämä uudeksi. Jäsenet näkyvät listalla omassa numerojärjestyksessään, sama järjestys on sitten lähtölistassa. Jos kisassa käytetään lisenssinumeroita, niin uuden jäsenen numero kirjoitetaan alaosan Sportti-ID-ruutuun ja urheilija haetaan Hae Sportti-ID napilla lisenssitiedostosta.

Nimifixaus nappi muuntaa nimeen isot alkukirjaimet ja poistaa nimestä tarpeettomat välityhjät.

Jäsen saadaan pois kokoonpanosta napilla Poista tämä joukkueesta ja jos alarivillä kohdassa Poistettava poistetaan kokonaan on rasti, jäsen poistuu samalla koko kilpailusta, ilman rastia hän jää edelleen omaan sarjaansa. Sieltä hänet voidaan liittää johonkin toiseen joukkueeseen aikaisemman Joukkuekilpailut näytön avulla.

Napin Kaikki nimet leikepöydältä avulla saadaan joukkueen kaikkien jäsenten nimet annetuksi kerralla. Tämä on tarkoitettu tilanteeseen, jossa sähköpostilla vastaanotetaan joukkueen kokoonpano. Kokoonpano maalataan sähköpostista, otetaan leikepöydälle ja sitten tällä napilla siirretään joukkueen jäsenten nimiksi.

Napin toiminta on selostettu tarkemmin täällä.

Tämän ohjeen alkuun


JOUKKUETULOS

Joukkuetuloksen laskennassa käytän kylmästi täydellisyysperiaatetta, silloin kun joukkueen jäsenten lukumäärä on kiinteä. Jos joukkueen jokin jäsen on merkitty poisjääneeksi, keskeyttäneeksi tai hylätyksi, tämä sama merkintä kopioituu myös joukkueellekin ja yhteisaika jää siis nollaksi. Jos taas joltain joukkueen jäseneltä puuttuu tulos, joukkueen aika jää paremmaksi kuin enemmän suorituksia omaavan joukkueen, kilpailuhan voi olla vielä kesken.

Joukkuetulos voi olla myös esim. kirkkoveneen loppuaika ja joukkueen 10 soutajasta kukaan ei saa omaa aikaa. Tällöin itse kirkkoveneelle otetaan aika aivan kuten yksilöurheilijalle ja miehistön jäsenten henkilökohtaisena sarjana voi olla sarja, jossa ei oteta lainkaan aikaa (kuntosarja).

Jos ja kun joukkueet kasataan vasta yksilökilpailujen päätyttyä, on syytä rastia kohta Ilman tulosta olevat jäävät pois, niin poisjääneet ja keskeyttäneet eivät sotke joukkueiden muodostamista.

Tämän ohjeen alkuun


TULOSTEET

Tulokset voidaan ottaa normaalina sarjan tuloksina, jolloin listalle tulee vain joukkueen yhteistulos. Tarkempi tulostus saadaan valitsemalla Historia/erittely-vaihtoehdoista Joukkuekisan jäsenet, kuten on tehty viereisessä kuvassa.

Joukkue-erittelyn listamalli muistuttaa viestin tulostusta, ainoastaan joukkueen kokonaissijoituksen kehitys puuttuu, tilalla on kilpailijan sarja. Joukkueen jäsenet on listattu heidän henkilökohtaisten aikojensa mukaisessa järjestyksessä, jos aika on ollut laskentaperuste. Sijana on alkuperäinen sijoitus urheilijan omassa sarjassa, ei siis pelkästään joukkuekisaan osallistuneiden seurojen sisällä.

Jos joukkueen aika on vain esim. veneen aika, ja miehistö on merkattus kuntosarjaan, tulostuu lopputulos vain joukkueelle.

Nettitulosteita varten oma Listaukset valikon kohdan HTM-tulokset alivalikko Joukkuetulokset.

Tämän ohjeen alkuun


TULOSTEMALLIT

Seuraavassa mallia erilaisista listausvaihtoehdoista, ne voidaan myös ohjata webbi-tulosteiksi (Perus HTML). Ja valikon Listaukset toiminnosta HTM-tulokset löytyy ihan erillinen toiminto Joukkuetulokset, joka muotoilee automaattisesti netti-tulokset.

Ensin yhteisaikakisa ilman joukkueen jäsenten nimiä. Joukkeiden nimenä on se yleisin vaihtoehto, seuran nimi.


SM-Pitkät matkat, Kontiolahti       T U L O K S E T       29.9.2013
ExTimen testituloksia           ---------------         00:15

Sija Kilpailijan nimi     Seura           Loppuaika     Ero

   Miehet, joukkue 50 km V
   =======================

 1. Jämsänkosken Ilves    Jämsänkosken Ilves     6.05.10,1
 2. Vuokatti Ski Team Kainuu Vuokatti Ski Team Kainuu  6.08.09,8    2.59,7
 3. Oulun Hiihtoseura    Oulun Hiihtoseura     6.14.47,6    9.37,5
 4. Ounasvaaran Hiihtoseura Ounasvaaran Hiihtoseura  6.15.05,3    9.55,2
 5. Valkeakosken Haka    Valkeakosken Haka     6.19.32,8   14.22,7
 6. Vantaan Hiihtoseura   Vantaan Hiihtoseura    6.23.12,0   18.01,9
 7. Saarijärven Pullistus  Saarijärven Pullistus   6.24.23,0   19.12,9
 8. Lahden Hiihtoseura    Lahden Hiihtoseura     6.27.44,7   22.34,6
 9. Oulun Hiihtoseura    Oulun Hiihtoseura     6.29.47,4   24.37,3
 10. Valkeakosken Haka    Valkeakosken Haka     6.33.30,2   28.20,1
 11. IF Länken        IF Länken         6.33.40,6   28.30,5
 12. Viialan Viri       Viialan Viri        6.35.02,8   29.52,7
 13. Hollolan Urheilijat -46 Hollolan Urheilijat -46  6.35.19,2   30.09,1
 14. Imatran Urheilijat    Imatran Urheilijat     6.37.47,6   32.37,5
 15. Viialan Viri       Viialan Viri        6.53.59,5   48.49,4
 16. Kontiolahden Urheilijat Kontiolahden Urheilijat  7.04.16,2   59.06,1
 

Ja sitten nimierittelyn kera:


SM-Pitkät matkat, Kontiolahti       T U L O K S E T       29.9.2013
ExTimen testituloksia           ---------------         00:15

Sija Kilpailijan nimi     Seura           Loppuaika     Ero

   Miehet, joukkue 50 km V
   =======================

 1. Jämsänkosken Ilves    Jämsänkosken Ilves     6.05.10,1
 MYL 151 Jussi Simula        1.59.48,9  1.59.48,9 ( 3.)
 MYL 157 Anssi Pentsinen      4.00.44,0  2.00.55,1 ( 8.)
 MYL 118 Tomi Oittinen       6.05.10,1  2.04.26,1 (20.)

 2. Vuokatti Ski Team Kainuu Vuokatti Ski Team Kainuu  6.08.09,8    2.59,7
 MYL 147 Mikko Koutaniemi      2.00.42,5  2.00.42,5 ( 5.)
 MYL 175 Sami Jauhojärvi      4.03.21,9  2.02.39,4 (10.)
 MYL 162 Teemu Härkönen       6.08.09,8  2.04.47,9 (21.)

 3. Oulun Hiihtoseura    Oulun Hiihtoseura     6.14.47,6    9.37,5
 MYL 137 Heikki Palosaari      2.00.56,7  2.00.56,7 ( 9.)
 MYL 130 Jonne Seppänen       4.07.46,2  2.06.49,5 (34.)
 MYL 168 Jarmo Rissanen       6.14.47,6  2.07.01,4 (37.)

 4. Ounasvaaran Hiihtoseura Ounasvaaran Hiihtoseura  6.15.05,3    9.55,2
 MYL 131 Heikki Loukusa       2.03.55,2  2.03.55,2 (16.)
 MYL 141 Ari Luusua         4.09.29,3  2.05.34,1 (24.)
 MYL 123 Ville Maunuksela      6.15.05,3  2.05.36,0 (25.)

 5. Valkeakosken Haka    Valkeakosken Haka     6.19.32,8   14.22,7
 MYL  89 Jyri Korhonen       2.05.49,0  2.05.49,0 (28.)
 MYL  64 Samuli Suokko       4.12.03,8  2.06.14,8 (30.)
 MYL 110 Tuomas Saksa        6.19.32,8  2.07.29,0 (39.)

 6. Vantaan Hiihtoseura   Vantaan Hiihtoseura    6.23.12,0   18.01,9
 MYL 101 Olli Hiidensalo      2.03.27,8  2.03.27,8 (14.)
 MYL  88 Otso Klemola        4.12.53,4  2.09.25,6 (54.)
 MYL  34 Matti Vaaja        6.23.12,0  2.10.18,6 (61.)

 7. Saarijärven Pullistus  Saarijärven Pullistus   6.24.23,0   19.12,9
 MYL  90 Jari Kuhno         2.05.30,5  2.05.30,5 (22.)
 MYL 139 Sami Lähdemäki       4.11.08,4  2.05.37,9 (26.)
 MYL 134 Markus Järvenpää      6.24.23,0  2.13.14,6 (87.)

 8. Lahden Hiihtoseura    Lahden Hiihtoseura     6.27.44,7   22.34,6
 MYL 120 Aki Kauppinen       2.02.47,1  2.02.47,1 (11.)
 MYL  60 Sami Orpana        4.12.50,3  2.10.03,2 (59.)
 MYL  38 Joonas Lotta        6.27.44,7  2.14.54,4 (99.)

 9. Oulun Hiihtoseura    Oulun Hiihtoseura     6.29.47,4   24.37,3
 MYL 174 Lasse Paakkonen      2.09.41,3  2.09.41,3 (56.)
 MYL 125 Sami Vuoti         4.19.31,2  2.09.49,9 (58.)
 MYL 112 Joel Sariola        6.29.47,4  2.10.16,2 (60.)

 10. Valkeakosken Haka    Valkeakosken Haka     6.33.30,2   28.20,1
 MYL 115 Vesa Kallio        2.08.48,9  2.08.48,9 (49.)
 MYL 145 Juha-Matti Mikkolainen   4.18.02,1  2.09.13,2 (51.)
 MYL  67 Kimmo Lajunen       6.33.30,2  2.15.28,1 (101.)Sitten esimerkki pistekisasta, ensin Hopeasomman joukkuetulos nimineen muutaman vuoden takaa kun Ville Ahonen voitti M16-sarjan:
Hopeasompa-loppukilpailu 13.3.2010    T U L O K S E T       22.6.2012
Testauskisojen testausavain        ---------------         01:05

Sija Kilpailijan nimi     Seura                   Pisteet

   Seurojen pistekisa  Joukkue
   =============================


 1. Imatran Urheilijat    Imatran Urheilijat              307
 M13 745 Aaro Näätänen        18      11.01,4 (13.)
 M14 490 Aapo Ahonen         24      15.28,0 ( 7.)
 M15 276 Mikko Kaskinen       19      14.53,0 (12.)
 M15 292 Antti Pellinen       20      14.51,2 (11.)
 M15 262 Juho Sinkkonen        9      15.06,4 (22.)
 M16  87 Ville Ahonen        30      21.52,4 ( 1.)
 N14 601 Emma Lankinen        26      11.04,1 ( 5.)
 N14 591 Linda Ojalainen       14      11.31,8 (17.)
 N14 630 Netta Tuhkanen       28      10.54,0 ( 3.)
 N15 389 Milma Ainasoja       27      16.19,1 ( 4.)
 N15 359 Venla Lehtonen       24      16.42,4 ( 7.)
 N16 187 Reetta Oinonen       23      16.01,3 ( 8.)
 N16 163 Jasmin Ojalainen      17      16.23,5 (14.)
 N16 112 Hanna Varjus        28      15.34,1 ( 3.)
 Joukkueessa 14 tulosta


 2. IF Minken        IF Minken                   120
 M13 726 Kasper Lönnbäck       8      11.25,0 (23.)
 M15 282 Tobias Wik         22      14.49,7 ( 9.)
 N14 592 Julia Häger         23      11.09,4 ( 8.)
 N16 168 Andrea Julin        26      15.45,2 ( 5.)
 N16 107 Anna Julin         19      16.17,9 (12.)
 N16 157 Daniela Julin        22      16.08,2 ( 9.)
 Joukkueessa 6 tulosta

 3. Oulun Hiihtoseura    Oulun Hiihtoseura               116
 M13 754 Kalle Määttä        23      10.50,1 ( 8.)
 M15 270 Roope Kiviniemi       25      14.39,3 ( 6.)
 M15 296 Henri Lumiaho        24      14.41,5 ( 7.)
 N14 622 Vilma Kukkonen       24      11.05,3 ( 7.)
 N14 550 Hanna Loukusa        11      11.35,8 (20.)
 N14 612 Pia Vähäkuopus        9      11.38,9 (22.)
 Joukkueessa 6 tulosta


Ja ote toisen Hopeasomman M13 sarjasta, jonka lopussa on joukkueiden sarjasta saama pistesaalis, jota on vielä täydennetty listaamalla näkyviin urheilijakohtainen sijapistemäärä. Se syntyy, kun Tulosliuskat-asetusten välilehdellä rastitaan kohdat Seuratilanne sarjan loppuun ja/tai Myös urheilijat.

Ja joukkuetulos tulee siis automaattisesti ilman joukkueiden perustamista, kun sarjan tiedoissa on Yhteistulos-välilehden alaosassa oikealla kuvassa oleva rastitus. Nolla urheilijoiden lukumääränä tarkoittaa, että kaikki otetaan mukaan. Joukkuesarjan lisääminen seurajoukkueille on tarpeen, kun tarvitaan yhteissummat seuroittain kaikista sarjoista.


Hopeasompa 2022 19.3.2022 Taivalkoski(V)    T U L O K S E T    26.7.2022
ExTime, kokeiluavain, ei kisakäyttöön     ---------------      07:53

Sija Nimi           Seura            Yhteensä     Ero

   Miehet 13 vuotta 3 km V 
   =========================

 1. Matias Latomaa      Vetelin Urheilijat      7.17,4
 2. Toivo Koivu       Vammalan Seudun Voima     7.18,5     1,1
 3. Eemeli Suutari      Ski Jyväskylä         7.18,7     1,3
 4. Johannes Orhanen     Ilmajoen Kisailijat      7.19,3     1,9
 5. Aleksi Saarela      Joutsan Pommi         7.24,7     7,3
 6. Toivo Parkkinen     Joensuun Kataja        7.25,4     8,0
 7. Markus Maaninka     Kuusamon Erä-Veikot      7.26,6     9,2
 8. Eelis Kaikkonen     Puijon Hiihtoseura      7.34,3     16,9
 9. Paulus Immonen      Keravan Urheilijat      7.34,4     17,0
 10. Joonas Kolehmainen    Lempäälän Kisa        7.41,0     23,6
 11. Henrik Ahoniemi     Espoon Hiihtoseura      7.43,4     26,0
 12. Eero Siivonen      Lempäälän Kisa        7.44,0     26,6
 13. Joakim Savinainen    Ilmajoen Kisailijat      7.44,9     27,5
..
..
 75. Antti Tuomisto      Vammalan Seudun Voima     9.51,7    2.34,3
 76. Aatu Joronen       Ilmajoen Kisailijat     10.00,3    2.42,9
 77. Anton Majander      Kymn Koskenpojat       10.20,2    3.02,8
 78. Eero Nikkola       Ilmajoen Kisailijat     10.57,1    3.39,7
 
 Poisjääneitä  7
 - 109. 40402996 Sisu Suvinen       Leppävirran Viri
..
 - 155. 40331176 Aaro Paasio       Lahden Hiihtoseura

   Seura                         Joukkue    Jäsen
 1. Ski Jyväskylä                       84
    Eemeli Suutari                           50
    Kasper Ekonoja                           23
    Milo Äyrämö                             11
 2. Ilmajoen Kisailijat                    78
    Johannes Orhanen                          47
    Joakim Savinainen                          27
    Eero Antikainen                           1
    Eemeli Hemminki                           1
    Aatu Joronen                             1
    Eero Nikkola                             1
 3. Lempäälän Kisa                       64
    Joonas Kolehmainen                         33
    Eero Siivonen                            29
    Saku Repo                              1
    Joona Kivistö                            1
 4. Vetelin Urheilijat                     60
    Matias Latomaa                           60
 5. Vammalan Seudun Voima                   57
    Toivo Koivu                             55
    Väinö Koivu                             1
    Antti Tuomisto                            1
 6. Espoon Hiihtoseura                     53
    Henrik Ahoniemi                           31
    Eero Martomaa                            21
    Eero Holmberg                            1
 7. Keravan Urheilijat                     48
    Paulus Immonen                           35
    Eelis Immonen                            13
..
..
 46. Leppävirran Viri                      0
 46. Pargas IF                          0
 46. Nivalan Urheilijat                     0
 46. IF Brahe                          0

Ja alla esimerkki lähtölistasta, kun joukkueen kokopano on haluttu mukaan ja joka jäsenellä halutaan vielä oma seuranimi näkyviin, tätä tarvitaan esim sekajoukkueissa. Lähtölistojen parameterissa on seuran nimen näkymiselle ihan oma valintaruutunsa.

Lähtölistat saa myös suoraan nettikamana, Listaukset / Netti-lähtölistat / Joukkuekokoonpanot. Huomaa, että kun tällaista joukkuekilpailusarjaa arvotaan, kaikkien joukkueen jäsenten aikakentät laitetaan nollaksi. Ja oman lähtölistan määrittelyissä kannattaa silloin olla lähtöajan kohdalla merkintä, että nolla-aika tulostetaan tyhjänä, ei 0-merkillä.


Sekavenekisat miehistöin            L Ä H T Ö L I S T A  22.8.2016
Jorma Testailee                -------------------    16:43

Sarja Nro  Kilpailijan nimi      Seura            Lähtöaika

      Kirkkoveneet 42.195 km V Joukkue
      =================================


KVENE  42 Vene II          Siuntion Soutajat       10.00.00
GAST  201  Jorma Tuomimäki      Siuntion Soutajat
GAST  209  Luukas Tuomimäki      Siuntion Soutajat
GAST  210  Aapo Tuomimäki       Siuntion Soutajat
GAST  211  Jaakko Tuomimäki      Siuntion Soutajat
 Joukkueessa 4 jäsentä

KVENE  46 Vene I           Maxmo Sportklubb       10.00.00
GAST  208  Jonny Mandell       Maxmo Sportklubb
GAST  212  Sebastian Latvala     Maxmo Sportklubb
GAST  213  Tommy Lahti        Maxmo Sportklubb
 Joukkueessa 3 jäsentä

KVENE  90 Vene I           Keravan Urheilijat      10.00.00
GAST  202  Sami Hilden-Mäkinen    Keravan Urheilijat
GAST  203  Pera Mies         Keravan Urheilijat
GAST  204  Ossi Manner        Keravan Urheilijat
GAST  205  Jussi Veikkanen      Keravan Urheilijat
GAST  206  Otto Kaario        Keravan Urheilijat
GAST  207  Kimmo Kaario        Keravan Urheilijat
 Joukkueessa 6 jäsentä

Tämän ohjeen alkuun


Mitä ohjeesta puuttui tai oli huonosti sanottu ? Kommentoi.

Takaisin ExTime-sivulle