Erikoisia kisoja ja tulosten ryhmittelyjä

Muutettu 31.7.2022/JTu

Sisällys:
Taustaa
Osakilpailu, työjärjestys
Osakilpailu, virtuaalisarjojen perustus
Osakilpailu, kilpailijat virtuaalisarjoihin
Osakilpailu, tulostukset
Usean sarjan koontitulokset
Pari- tai ryhmäkisa, määritykset
Partiokisa, työjärjestys
Partiokisa, sarjojen perustus
Partiokisa, kilpailijoiden lisäys
Monta vetoa, useasta suorituksesta yksi lopputulos
Takaisin ExTimen ohjesivulle


Taustaa

Tässä ohjeessa käyn tarkemmin läpi muutaman erikoistyyppisen kisan, joita aina silloin joudutaan järjestämään. Tulokset kisoista halutaan välillä sarjoja yhdistellen ja välistä jonkun sarjan sisältä 'meidän kylän' pojat tai tytöt. Tuloksista saadaan kyllä osatuloksia myös luokittelemalla kilpailijoita seuran nimen mukaan. Näistä Seuratuloksista on oma ohjeensa täällä.

Näitä tulostustarpeita varten ExTimessä on käsite virtuaalisarja. Virtuaalisarjassa itsessään ei ole yhtään kilpailijaa, eikä siihen siis voi perustaa kilpailijoita. Sarjaan linkitetään kilpailijoita muista sarjoista, näissä alkuperäissarjoissa urheilijat siis kilpailevat.

Vanhoissa ruutukaappauskuvissa ja ehkä vielä jossain ExTimen ikkunoissakin saattaa näkyä termi apusarja. Olen yrittänyt sitä kääntää termiksi virtuaalisarja kesästä 2021 alkaen, se kun englannin kääntäjäni Miikan mielestä on kuvaavampi nimitys.

Osakilpailu

Osakilpailulla tarkoitan kilpailua, jossa yhdessä ja samassa kisassa jaetaan useita mestaruuksia, esimerkkinä vaikkapa kunnan mestaruuskilpailut, jossa yhteydessä myös kunnan alueella toimivat urheiluseurat ratkovat omat mestaruutensa. Tai kuten Etelä-Pohjanmaan maakuntaviesti, jossa myös pienet ja suuret kunnat käyvät omat kilpailunsa. Osakilpailu toimii kahteen suuntaan, iso kellotettu sarja voidaan jakaa pienempiin osatuloksiin tai monta pientä kellotettua sarjaa voidaan koota yhteen isoon 'virtuaali'sarjaan. Tai näiden yhdistelmä...

Joukkuekilpailu

Joukkuekilpailu on hiihdossa ja erityisesti maastohiihdossa on tyypillisesti kisa, jossa joukkueen jäsenten yhteisajat tai sijoituspisteet summataan joukkueen tulokseen. Esimerkkinä olkoon Hopeasomman loppukilpailun seurapisteet. Tästä kisatyypistä on oma ohjeensa täällä.

Monta vetoa, urheilijakohtainen tulosten summaus

Tällä kisamuodolla tarkoitan kilpailua, jossa yhdessä ja samassa kisassa urheilijalla on monta lähtöä, joiden summa (tai osasumma) on urheilijan tulos. Näin voidaan esimerkiksi hiihdon sprintissä kilpailla monta eri lähtöä ja urheilijan kolmesta lähdöstä laskea kahden parhaan yhteistulos urheilijan lopputulokseksi. Tai jotenkin toisin, ideoikaa ja antakaa palautetta. Tämän kisamuodon tein, kun koiravaljakkokisoissa tulee talvelle 2020 monen kisalähdön summakisa.

Viimeisiä tällä tavalla käytyjä kisoja on porrasjuoksun SM-kisat Vimpelissä 2022. Myöskin Aateliracen ja Ylläksen UpphillRacen tulokset kasasin arkistoon tällä tavalla. Kisa eroaa hiihdon takaa-ajosta siinä, että aikoihin ei tule lähtöaikojen katkaisusta johtuvia summauseroja.

Pari- tai ryhmäkisa

Parikisa on pyöräilyssä käytetty kisamuoto, jossa pari (tai ryhmä) urheilijoita ajaa yhdessä vetäen vuorotellen. Parin aika otetaan jälkimmäisenä maaliin tulleesta tai jos joku kilpailee ilman paria, tästä ainoasta urheilijasta.

Partiokisa

Partiokisa on kilpailutyyppi, jossa joukkue kulkee yhdessä ja aika otetaan joko joukkueen viimeisestä tai kolmannesta, tai vastaavasta joukkueen jäsenestä. ExTimen perusmuoto tukee jo tästä kisaa, mutta joukkueen jäsenten nimille on liian vähän tilaa. ExTimen versiosta 7.5.2 lähtien voidaan nyt 'normaalia' joukkuekisaa käydä myös vain yhdellä ajalla joukkuetta kohti. Piirre on ExTimeen toteuttu Perhon Kirin ajatuksen pohjalta ja kommentteja otan tästäkin mielelläni vastaan.

Kirkkovenesoutu on parhaita esimerkkejä siitä, miten koko joukkue kulkee yhdessä ja saa vain yhden loppuajan. ExTimessä saa nyt mukaan koko miehistön kaikkine nimineen. Koiravaljakkokisa on toinen esimerkki kilpailulajista, jossa usealle osallistujalle tulee vain yksi tulos. Tuloksiin saadaan kaikkien koirien nimet ja myös ohjastaja.

Ohjeen alkuun


Osakilpailu, työjärjestys

Kilpailuun perustetaan ensiksi ne sarjat, jossa tapahtuu varsinainen ajanotto. Lisäksi perustetaan virtuaalisarjat, joita käytetään vain tulosten luokitteluun. Luokittelu voi tapahtua kahteen suuntaan, joko tuloksiin yhdistetään kaksi tai useampi sarja tai tulokset jaetaan useampiin pienempiin osiin. Tai vaikka molemmin päin.

Voidaan esimerkiksi tehdä niin, että varsinainen ajanotto otetaan kahdessa sarjassa, miehet ja naiset. Osatuloksia otetaan sitten pojissa, miehissä ja veteraaneissa, tytöissä, naisissa ja no, vartuneissa tytöissä. Ja sitten katsokaan koko kisan parhaat tai varttuneiden parhaat tai nuorison parhaat riippumatta sukupuolesta. Vaihtoehdoissa siis löytyy.

Työjärjestys on siis:

 1. Perusta kilpailu
 2. Perusta varsinaiset kilpailusarjat
 3. Lisää virtuaalisarjat tulosten jakamisiin osiin tai koonteja varten
 4. Lisää urheilijat kilpailusarjoihin
 5. Linkitä kilpailijat omiin virtuaalisarjoihinsa
 6. Ota ajat
 7. Tulosta tuloksia pitkin ja poikin.

Yllä kohdat 1..5 tehdään ennen kisaa, toki kohdassa 5 saadaan vierailla kisan aikanakin. Seuraavassa selostan vain normaalikisasta poikkeavat kohdat, kolmonen, viitonen ja seiska-kohdat.

Ohjeen alkuun


Osakilpailu, virtuaalisarjojen perustus

Tässä kuvassa on kisa ja sarjat perustettu. Kilpailijoita ei vielä ole linkattu apusarjoihin.

Lahden Scandinaviacupissa kellotetaan ajat miesten ja naisten sarjoissa, mutta tulokset halutaan lisäksi erikseen suomalaisten ja norjalaisten osalta. Tätä varten on perustettu 4 virtuaalisarjaa, kaksi miehiin ja kaksi naisiin. Nämä sarjat erottuvat tuossa sarjanäytössä siten, että kilpailijamäärät ovat suluissa.

Lisäksi nimesin sarjojen tunnukset selkeästi(?) erottuvasti.

Tässä lähinnä näkyy virtuaalisarjan perustaminen, klikkasin naisten sarjaa ja painoin nappia Uusi sarja. Naisten sarjaa siksi, että sain oikean sarjan pohjatiedot. Sarjan tunnusta muokkasin lisäämällä -S tunnuksen NYL loppuun ja sarjan nimeksi vaihdoin Suomen naiset. Sarjan paras ratkeaa täsmälleen samoin kuin NYL-sarjassa, tiedot kopioituivat sieltä.

Sitten se olennainen muutos, välilehdellä Lajipiirteet valitaan sarjan tyypiksi normaalista kilpailusarjasta poikkeava. Vaihtoehdoksi valitaan listasta Virtuaalisarja, osatulosten tekoon.

Perustettu sarja voidaan vaihtaa virtuaalisarjaksi ainoastaan silloin, kun siinä ei ole vielä yhtään osanottajaa.

Ohjeen alkuun


Osakilpailu, kilpailijat virtuaalisarjoihin

Kilpailijoiden lisäämiseen varsinaisiin ajanottosarjoihin on ExTimessä useita eri mahdollisuuksia. Ohessa näkyy Massakisojen ilmoittautumisnäyttö, se kun korjaa automaattisesti nimeen isot alkukirjaimet. (Valikko Ilmoittautumiset toiminto Massakilpailujen ilmoittautuminen).

Näytön alaosassa näkyy virtuaalisarjojen ruudut, niistä rastitaan sopiva tai sopivat jo ilmoittautumisen yhteydessä. Ennen Hyväksy-napin painallusta.

Toki virtuaalisarjamerkinnät voidaan tehdä missä vaiheessa tahansa ja myös muuttaa milloin tahansa.

Nopein tapa, jossa tosin on pientä aloituskynnystä, on käyttää Yleismanipulaattoria. Siinä voidaan valita kilpailijoiden joukko loogisilla operaattoreilla, kuten vaikkapa että kilpailijan seura on 'Ylihärmän Junkkarit' JA lisäksi kilpailija on syntynyt ennen vuotta 1970 ja muuttaa kaikilla vanhoilla ylihärmäläisillä urheilijoilla sarjaksi M50-YJ. Kun sarja M50-YJ on perustettuna virtuaalisarjaksi, urheilijat linkitetään tähän virtuaalisarjaan ja säilyvät myös alkuperäisessä sarjassaan. Looginen operaattori voi myös olla TAI-operaatio, kaikki ylihärmäläiset tai ennen 1970 syntyneet, kumpaa tahansa, niin urheilija linkitetään.

Yleismanipulaattorin ohje on täällä.

Jos kilpailija on jo tullut lisätyksi, vaikkapa KILMOsta, virtuaalisarjamerkinnät voidaan tehdä myös kilpailijan ominaisuudet ikkunan välilehdellä Extrat.

Näytön yläosa on hirvenhiihtoja/juoksuja varten, niistä ei tarvitse välittää. Virtuaalisarjojen rastiruudut ovat alaosassa, merkattuna vallitseva tilanne.

Mutta löytyy ExTimestä myös ihan oma näyttönsä virtuaalisarjojen nopeaan merkkaukseen. Se löytyy Muutokset valikosta kohdasta Virtuaalisarjojen hoito.

Valikko äärimmäisenä oikealla ja käytön esimerkki alapuolella.

Vasemman yläreunan listasta valitaan se sarja, jonka kilpailijoita halutaan merkata virtuaalisarjoihin. Esimerkissä on valittu naisten sarja, josta urheilijat valitaan Suomen naisten sarjaan.

Keskellä näkyy sitten valittuna virtuaalisarja NYL-S (Suomen naiset) ja tilanne kun olen klikannut Terhin, Annin ja Jasmin vasemmasta listasta, sitten rastinut virtuaalisarjan NYL-S ja painanut nappia Muuta virtuaalisarjat.

Joskus on yksinkertaisempaa ensin linkittää kaikki sarjan urheilijat tiettyyn virtuaalisarjaan ja sitten raksia ne pari/kolme piirin ulkopuolista urheilijaa virtuaalisarjasta pois.

Temppu alkaa vasemman puoleisen kuvan tilanteesta. Näkyvissä on kilpailun sarjat ( Muutokset / Sarjatiedot ) ja valittuna on se sarja (M14), jonka kaikki kilpailijat halutaan linkittää virtuaalisarjaan. Hiiren oikean napin kliksauksella saadaan esiin menu, josta valitaan Linkitä sarjan kilpailijat virtuaalisarjaan.

Esiin tulee suoraan alapuolella näkyvä Sarjan valinta-ikkuna, jossa näkyy nyt vain kisassa olevat virtuaalisarjat, joista sitten valitaan haluttu ja hyväksytään linkitys napilla Valitse tämä tai perutetaan koko homma napilla Ei valintaa.

Ja nyt voidaan sitten hienosäätää osallistujia valitsemalla Tilanteet / Sarjan tilanne ja navigoimalla virtuaalisarja näkyviin ja sitten tuplaklikata sellaista urheilijaa, jonka ei haluta kuuluvan tähän virtuaalisarjaan ja ottamalla Extrat-välilehdellä rasti pois ko. virtuaalisarjan kohdalta.

Työjärjestys on seuraava:

Ohjeen alkuun


Osakisa, tulostukset

Osakilpailu toimii tulostuksissa aivan kuten normaali sarjakin. Joissakin tulostusnäytöissä sarjan tunnus saattaa puuttua rastittavien sarjojen joukosta, yritin ne kaikki löytää, mutta joku saattoi jäädä löytymättä, siitä siis minulle ilmoitus. Alla malli aluemestaruusviestin miesten kisasta vain Helsingin piirin seurat, tulostettu siis menun Listaukset valinnan Asetuksia ja tulostuksia napilla Joukkue + osuustulokset, toki ensin on sarjat valittu joko napilla Box-valinta tai Lista-valinta.

Sija Kilpailijan nimi     Seura           Loppuaika     Ero

   Miehet 15 km Y Viesti
   ======================


 1. Vantaan Hiihtoseura 1  Vantaan Hiihtoseura     38.56,6
   167 Mikko Holmgren      13.52,2 ( 1.)  13.52,2 ( 4.)
   267 Matti Vaaja       26.54,7 ( 2.)  13.02,5 ( 3.)
   367 Niklas Colliander    38.56,6 ( 1.)  12.01,9 ( 1.)

 2. Espoon Hiihtoseura 1   Espoon Hiihtoseura      39.17,5    0.20,9
   166 Mikko Kohtala      14.07,6 ( 3.)  14.07,6 ( 7.)
   266 Asso Erävuoma      26.48,3 ( 1.)  12.40,7 ( 1.)
   366 Kalle Koistinen     39.17,5 ( 2.)  12.29,1 ( 3.)

 3. Vantaan Hiihtoseura 2  Vantaan Hiihtoseura     40.29,4    1.32,8
   178 Mikko Ikonen       14.07,5 ( 2.)  14.07,5 ( 6.)
   278 Mikko Vastaranta     27.13,7 ( 3.)  13.06,2 ( 6.)
   378 Tero Uusitalo      40.29,4 ( 3.)  13.15,6 ( 7.)

 4. Vantaan Hiihtoseura 3  Vantaan Hiihtoseura     43.14,7    4.18,1
   181 Jan Kiljunen       15.01,9 ( 4.)  15.01,9 ( 9.)
   281 Niki Laakso       29.40,9 ( 4.)  14.38,9 (13.)
   381 Joni Lammi        43.14,7 ( 4.)  13.33,8 ( 8.)

 5. Espoon Hiihtoseura 2   Espoon Hiihtoseura      45.12,3    6.15,7
   180 Pekka Hännikäinen    16.17,7 ( 5.)  16.17,7 (15.)
   280 Hannu Heinilä      30.47,7 ( 5.)  14.29,9 (12.)
   380 Timo Rissanen      45.12,3 ( 5.)  14.24,6 (14.)

 6. Pakilan Veto       Pakilan Veto         46.39,7    7.43,1
   174 Miro Eloranta      16.58,9 ( 6.)  16.58,9 (16.)
   274 Ilmo Räisänen      31.53,6 ( 6.)  14.54,6 (16.)
   374 Toni Hyyryläinen     46.39,7 ( 6.)  14.46,1 (15.)

 7. Vantaan Hiihtoseura 4  Vantaan Hiihtoseura     46.43,9    7.47,3
   183 Visa Paajanen      17.27,2 ( 8.)  17.27,2 (18.)
   283 Pasi Ruuth        32.28,5 ( 7.)  15.01,2 (17.)
   383 Tapani Lauronen     46.43,9 ( 7.)  14.15,4 (13.)

 8. Espoon Hiihtoseura 3   Espoon Hiihtoseura      49.33,2   10.36,6
   182 Kurt Dannholm      17.26,3 ( 7.)  17.26,3 (17.)
   282 Hannu Sainio       33.36,3 ( 8.)  16.09,9 (18.)
   382 Keijo Järvi       49.33,2 ( 8.)  15.56,8 (17.)

Otin viestilistauksen esimerkiksi, koska siinä näkyy osuustuloksissa sijoittumisia osuudella huonommille sijoille kuin joukkueiden määrä (8). Osuuksien sarjoja ei siis ole pilkottu osiin. Jos osuussijoitusten tulostus haluttaisiin vain näiden joukkueiden kesken, pitäisi silloin viesti kellottaa pienissä sarjoissa ja kisan loputtua kokonaistuloksia varten joukkueet ja osuudet yhdistää yhdeksi isoksi kilpailuksi. Sekin toki onnistuu kohtuu helposti sarjojen tietojen näytössä valitsemalla alimenusta yhdistä sarjaan-toiminto ao.sarjan rivillä.

Toki tulostus onnistuu myös Listauksen valikon toiminnolla Seuramuutoksia ja tulostuksia. Tässä näytössä valitaan ensin tulostettavat seurat, joko listasta poimimalla tai seuran nimi-tiedoston avulla. Sitten valitaan tulostettavat sarjat napilla Sarjojen valinta, asetetaan täppä paikkaan Sijoitus uusiksi valinnassa, Sarjan alusta otetaan parhaita listalle nolla (0) ja tulostetaan napilla Tee Tulosliuskaote.

Ohjeen alkuun


Usean sarjan koontitulokset

Aika usein on tarvetta tulostaa yhdestä tai useasta sarjasta erillistuloksia. Itse olen kellottanut kisaa, jossa samalla ratkottiin kahden seuran väliset mestaruudet. Tai kuten talven 2020 Marjon hiihdoissa samalla ratkottiin myös ykkösalueen mestaruudet. Tämäkin asia ratkeaa virtuaalisarjan avulla.

Yhteen virtuaalisarjaan voidaan linkittää kilpailijoita monesta eri sarjasta, mutta ymmärrettävästi kilpailumatkan ja -tavan tulisi olla aikalailla samat tai tulokset ovat hyvin arvattavat, pitkänmatkalaiset pertsan hiihtäjät häviävät.

Alla näkyvässä sarjatietojen näytössä (Muutokset / Sarjatiedot ) olen perustanut kaksi virtuaalisarjaa M16 sarjan rinnalle, toiseen (M16AM) linkitetään kaikki ne, joilla on oikeus osallistua aluemestaruuskilpailuun ja toiseen (M16EHS) ne, jota ratkovat EHS:n oman seuran mestaruudet. Näihin sarjoihin ei ole vielä linkitetty yhtään urheilijaa ja niiden sarjojen tyypiksi tulee siis se Virtuaalisarja, osatulosten tekoon.

Piirre näkyy myös siten, että sarjan urheilijoiden määrä on suluissa, heidät lasketaan mukaan jo alkuperäisen sarjansa mukana.

Yksittäinen urheilija saadaan linkitettyä virtuaalisarjalaiseksi avaamalla hänen kilpailijakorttinsa välilehti Extrat.

Ja kilpailijakorttihan aukeaa monestakin eri paikasta, helpoimmin ottamalla näyttöön Sarjan tilanne, navigoimalla oikeaan sarjaan PgUp/PgDn-näppäimillä ja tuplaklikkaamalla sitten haluttua urheilijaa.

.

Yllä EHS:n Anton Packalen linkitettiin sekä EHS:n mestaruuskisaan että aluemestaruuskisaan.

Yllä on nyt sitten tilanne, kun kaikki Espoon Hiihtoseuran M16-hiihtäjät on linkitetty seuransa mestaruussarjaan ja kaikki Lahden ja Etelä-Suomen piirin hiihtäjät on linkitetty aluemestaruussarjaan. Ja ihan hyvin voisin vielä linkittää sarjan M14 kilpailijat mukaan samalla tavalla, heillähän oli täsmälleen sama matka. Silloin virtuaalisarjat olisivatkin kahden ikäluokan kokoomasarjat.

Nyt voidaan tulokset tulostaa ihan normaaliin tapaan, myös sarjoista M16EHS ja M16AM.

Toki ExTimestä löytyy keino linkittää kaikki sarjan urheilijat kerralla samaan virtuaalisarjaan. Piirrettä tarvitaan, kun esimerkiksi halutaan yhteistulokset sarjoista M16 ja M14. Siitä oli esimerkki jo aikaisemmin.

Alkuun


Pari- tai ryhmäkisa, määritykset

Parikisa tuli pikaisella toimeksiannolla tehdyksi, joten sen lopullinen toteutus saattaa vielä muuttua ensimmäisen kesän kokemusten mukaan.

Kisamuodon yleisimmässä mallissa kaksi pyöräilijää starttaa väliaikalähtönä parina samaan aikaan ja he yrittävät vuodovedolla saada parhaan tuloksen. Loppuaika otetaan jälkimmäisestä maaliintulijasta, tai siitä ainoasta, jos urheilija joutuukin kisaamaan yksin. Sarjan normaaleissa tulostuksissa kumpikin urheilija näkyy erikseen omalla ajallaan.

Molemmat urheilijat saavat saman parinumeron, ja sarjassa ei saa olla muita samalla parinumerolla. Sarja voi olla myös virtuaalisarja, ja kumpikin urheilija voi siis saada tuloksen myös omassa sarjassaan. Esimerkkinä voisi olla MYL- ja NYL-sarjat, joissa parin miespuolinen ja naispuolinen urheilija ovat erikseen, mutta parin yhteistulos otetaan sitten virtuaalisarjassa YHT, johon molemmat ovat linkitetyt.

Parin lähtö voidaan kirjata erillisellä Ajanotto-valikosta löytyvällä Pari- ja ryhmälähtö-toiminnolla tai käyttää vain etukäteen annettua lähtöaikaa.

Sarjan tiedoissa määritetään, että parin aika ei ole aikasumma vaan 2. maalintulijan aika, kuva oikealla.

Samoin kuvassa näkyy tulostusta helpottava määritys Sarjassa lasketaan pari- tai ryhmätulos parinumeron perusteella.

Viereisessä kuvassa näkyy (testiesimerkki) parisarjakisasta, jossa on 4 paria. Kuva on listattu parinumerojärjestykseen. Tarkkaavainen lukija huomaa, että parissa 4 on tapahtunut keskeytys kierroksella 13 ja numero 16 joutuu kisaamaan lopun yksinäään. Onko se koko parin keskeytys, se riippuu paikallisista säännöistä.

Parikisan tulokset otetaan hiukan poikkeavalla tavalla, oikealla. Paperitulostetta ei vielä ole olemassa, se pitää tehdä tulostamalla HTML-sivu paperille. HTML-tulosten määritys on ihan normaali, siinä ei ole mitään erikoista parikisaan. Parinumeron lisääminen tulostettaviin tietoihin olisi hyvä muistaa tehdä.

HTML-tulostuksen box-valinnassa on oletuksena valmiiksi rastittu ne sarjat, joiden tiedoissa oli kohta Sarjassa lasketaan pari- tai ryhmätulos parinumeron perusteella rastittuna.

Oikealla näkyy alempana esimerkissä olevan tulostusmallin tietosarakkeiden määritys.

Online (live) tuloksissa ainoa ero tavanomaiseen on uusi täppä. Huomaa rastia kohta Ryhmä/paritulokset, kun haluat tavallisten tulosten sijaan paritulokset. HTML-tulosten määritys on ihan normaali, siinä ei ole mitään erikoista parikisaan. Parinumeron lisääminen tulostettaviin tietoihin olisi hyvä muistaa tehdä.

HTML-tulokset eroavat tavanomaisista siinä, että parin kummallakin jäsenellä parin aika näkyy sarakkeessa ohitushetki ja viimeisenä maalintullut näkyy boldattuna. Urheilijan oma aika näkyy Lopputulos-sarakkeella.

Livetulokset esimerkkisarjan tilanteesta näkyvät tässä mallissa. Ja normaaliin tapaan, kisaa johtaa jo maaliintulleet parit keskinäisessä paremmuusjärjestyksessä loppuajan mukaan, sen jälkeen pisimmälle ehtineet, edetyn kohdan ajan mukaisessa järjestyksessä.

Alkuun


Partiokisa, työjärjestys

Tämä partiokisa pohjaa täysin tavalliseen sarjaan, josta syystä toteutus ei ole kaikkein suoraviivaisin, mutta toivottavasti idea selviää.

Kilpailuun perustetaan vähintään kaksi sarjaa, toiseen tulevat partiokisaan osallistuvat seurat, venekunnat (yhteisöt, joukkueet) ja toiseen sitten kaikkien joukkueiden jäsenet.

Partiokisasarjoja voi olla toki useita, jos joukkueet esimerkiksi muodostuvat eri ikäluokista. Partiokisasarjassa suoritetaan arvonta tai jokaiselle joukkueelle pitää antaa yksilöllinen numero, jonka perusteella ajanotto toimii.

Joukkueiden jäsenet voidaan kaikki laittaa keskenään samaan sarjaan, mutta tietysti myös esim. ikäkausittainen erittely on myös mahdollinen. Ihan miten kisan perustamisen kannalta on helpointa. Tätä joukkueiden jäsenten sarjaa ei arvota, eikä siinä suoriteta ajanottoa. Se on vain apupaikka joukkueiden jäsenten nimien tallentamiseen.

Työjärjestys on siis:

 1. Perusta kilpailu
 2. Perusta sarja partiokisaa/venekuntaa varten ja laita siinä täppä kohtaan Kilpailijaan liittyy kokoonpanotietoa.. (myöhemmin lisää kuvien kera)
 3. Lisää sarja partioiden/venekuntien jäsenille.
 4. Lisää joukkueiden jäsenet
 5. Muodosta partio/venekunnat
 6. Ota ajat
 7. Tulosta joukkuetulokset

Yllä kohdat 1..5 tehdään ennen kisaa, toki kohtaa 5 voidaan kisan aika muuttaa.

Tilanne hiukan parani ExTime-version 10.0 myötä, jossa urheilijan tietoihin tuli lisäinfokenttä, johon sopii peräti 36 merkkiä tavaraa. Parikilpailuissa tähän kenttään voi suoraan tallentaa sen toisen/kolmannenkin kilpailijan nimen.

Alkuun


Partiokisa, sarjojen perustus

Tässä kuvassa on kisa perustettu ja siihen joukkueiden kilpailua varten tehty sarja MYL, Suomalaiset miehet.

Tärkeää on täppä kohdassa Kilpailijaan liittyy kokoonpanotietoa...

Kaikki muut tiedot voivat olla kuten normaalissa kisassa, väliaikapisteineen, maksuineen yms.

Toinen perustettu sarja on GAST, Kilpailijat, kilpailijoiden nimien tallettamiseen.

Sen tiedoissa ei ole mitään erikoista huomioon otettavaa, itseasiassa vain sarjan lyhenne tulee listauksissa näkyviin. Sille on tarvetta, jos joukkueen on esimerkiksi koostuttava yhdestä miehestä ja kahdesta naisesta, ja heillä vielä ikään perustuvia ehtoja. Silloin toki olisi näitäkin sarjoja oltava useampia, tässä perusmallissa riittää vain yksi yleissarja henkilötiedoille.

Alkuun


Partiokisa, kilpailijoiden lisäys

Kilpailijat voidaan lisätä millä ExTimen mahdollistamalla tavalla tahansa. Esimerkissä käytin Massakisojen ilmoittautumisnäyttöä, se kun korjaa automaattisesti nimeen isot alkukirjaimet. (Valikko Ilmoittautumiset toiminto Massakilpailujen ilmoittautuminen).

Kilpailijan numerolapullakaan ei ole sen suurempaa merkitystä, ainoastaan on huolehdittava, ettei numero sotkeennu joukkueille annettavien numeroiden kanssa.

Hyvä käytäntö voisi olla numeroida joukkueet yhdestä sataan (1 - 100) ja antaa henkilöille yli sadan olevat numerot, niin ei tule ajanotossa sekaannuksia.

Huom ! Aina on oltava kilpailijat perustettuna, ennenkuin heistä voidaan muodostaa joukkue.

Alkuun


Monta vetoa, useasta suorituksesta yksi lopputulos

Monta vetoa on kilpailumuoto, jossa kilpailijan tulos summataan useasta eri suorituksesta. Yksittäiset suoritukset tehdään kukin omassa erillisessä sarjassaan ja yhteistulokset summataan koontisarjaan. Tulosten kohdistus tehdään joko kilpailunumerolla, nimellä tai lisenssinumerolla. Yhteistuloksiin voidaan ottaa joko kaikki tulokset tai vain x kappaletta parhaita tuloksia. Tulos voi olla joko aika tai sijoituksen perusteella tuleva sijapiste (esim. hiihdon maailmancup) tai kuten luistelussa aikapisteiden summa matkakohtaisista ajoista.

Tyyppiesimerkkejä ovat yleisurheilun moniottelu ja luistelun yleiskilpailu, näissä lajeissa huomioidaan aina kaikki osakilpailut. Mutta lisää vaihtelua kisaformaattiin saa, jos vaikka huomoimman tuloksen saa jättää pois. Luistelusta on oma ohjeensa täällä, jota kannattaa silmäillä.

Viimeisiä tällä tavalla käytyjä kisoja on porrasjuoksun SM-kisat Vimpelissä 2022. Myöskin Aateliracen ja Ylläksen UpphillRacen tulokset kasasin arkistoon tällä tavalla. Kisa eroaa hiihdon takaa-ajosta siinä, että aikoihin ei tule lähtöaikojen katkaisusta johtuvia summauseroja.

Kilpailijoiden kopiointi sarjasta toiseen on hyvin helppoa, nimiä ei tarvitse kirjoitella moneen kertaan. Suoraan kopiointiin oma komentonsa (Näyttö Sarjan tilanne, menussa Sarjakohtaiset toimenpiteet temppu Kopioi kilpailijat toiseenkin sarjaan) ja muutetun lähtöjärjestyksen tekemiseen samalla kertaa on omansa (Lähtöjärjestykset usealla eri perusteella tai Takaa-ajolähdöt).

Tätä kisamallia voidaan käyttää myös sprintin korvikkeena, kun rata on kapea. Ensin 2-3 väliaikalähtöä, ja aikojen summan perusteella finaalissa formulatapainen lähtö yhtäaikaa, urheilijat jonossa summa-aikojen perusteella tietyin metrivälein. Kutsun sitä Formulasprintiksi.

Esimerkkikilpailuksi vaihdoin 29.7.2022 Markun kellottaman Ylläksen Via Tribunali Up Hill Race 2022 kisan se kun niin sopivasti sattui aikataulullisesti tähän ohjeiden päivittämiseen. Kisassa oli miehillä on kolme erillistä lähtöä, jokainen omana sarjanaan. Viimeiseen lähtöön lasketaan kahden edellisen kisan yhteistuloksen mukaan käännetyssä järjestyksessä.

Yhteistulos lasketaan sarjaan MYL, naisilla vastaavasti NYL, ja heidän erilliset starttinsa voisivat olla yhdessä miesten starttien kanssa sarjoissa MYL_A..C. Sprintin kokeiluissa kannattaa kokeilla sekalähtöjä sukupuolet ja ikäluokat sotkettuina.

Ihan ohjeissa kuvaamallani tavalla ei Markku kellottanut, kisan säännöissä oli maininta, että viimeinen osakilpailu on takaa-ajo. Näissä ohjeissa en niin menettele, mutta kerron eroista ko. kohdassa.

Omissa kisoissanne voisitte kokeilla vaikka 4 kilpailijan yhteislähtöjä 2 minuutin välein, eikä aina yksittäin 30 sekunnin välein. Saataisiin sprintin tuntua, vaikka kisa menisikin väliaikalähdön malliin.

Sarja yhteistulokselle

Yhteissarjaan laitetaan tärkeimmäksi tuloksen määräytymistiedoksi osatulosmäärä (silloin kun kaikkia tuloksia ei vaadita tai tehdään kokonaistuloksesta live-tuloksia kisan aikana) ja tietysti niin, että se, jolla on osatuloksia eniten, on paras. Ja kun osatulosten lukumäärä on sama, katsotaan sitten, kenellä on aikojen summa pienin kun ratkotaan sarjan voittajaa (sarjan ominaisuuksien asetusten välilehdellä Lajipiirteet), vasemmanpuoleinen kuva.

Oikealla (välilehdellä Yhteistulos) merkataan sitten ne sarjat, joista haetaan osatuloksia. Kätevintä varmaan on kohdistaa urheilija Kilpailunumerolla, kaikissa lähdöissä numerolappu rinnassa säilyy samana.

Ja uutta on nyt alaosassa näkyvä Vain parhaat tulokset ja niiden lukumäärä, eli tässä esimerkissä kolmesta sarjasta (MYL-1, MYL-2 ja MYL-T) voitaisiin osatuloksista ottaa vain kaksi parasta urheilijan lopputulokseen. Mutta niin ei nyt tehdä, kaikki kolme matkaa pitää kisata ja jokainen aika vaikuttaa.

Jos ruudussa DNS, DNF, jne tulee osatulossarjasta on rasti, niin urheilijan keskeyttäessä yhden vetonsa, keskeytys tieto kopioituu myös yhteistuloksiin. Rasti on tarpeen silloin, kun kaikki osatulokset vaaditaan, esimerkiksi luistelun yhteistuloksissa tai tässä esimerkkikisassa.

Napilla Yksilökisojen sarjat päästään osatulossarjoja lisäämään ja poistamaan.

Varsinaisen kisasarjat, joissa aika otetaan

Yksittäiset tulosten tekosarjat ovat sitten ihan normaaleita sarjoja.

Välilehdellä Yhteistulokset (oikealla) olevat Urheilijan kohd. ja Summaminen kentissä ei ole merkintöjä ja Lajipiirteet-välilehdellä olevalla Pisteiden kaavalla ei ole merkitystä, koska MYL-sarjassa oli merkintä, että summataan Loppuajat.

Lisäksi Lajipiirteet-välilehdellä näkyy, että esillä olevasta sarjasta lasketaan dataa (aikasumma) sarjaan MYL.

Tässä on sitten esimerkkikisan kootut tulosnäytöt.

Esimerkki on todellinen, Oskari oli paras ensimmäisessä Ylläksen nousussaa..

Toisen vedon Oskari veti vielä paremmin. Isoja eroja järjestyksissä nousujen välissä ei ollut.

Matkoja ja Aikahyvitys-sarakkeet ovat mukana, koska niitä tarvitaan jatkossa.

Tässä on sitten tilanne kahden vedon jälkeen. Matkoja on kaikilla 2. Tämän tuloksen perusteella Markku sitten teki takaa-ajon lähtöjärjestyksen ExTimen Takaa-ajolähdöt toiminnolla.

Minä en, tämän on koulutusmateriaalia. Näytän muitakin vaihtoehtoja.

Minä valitsin Muutokset-menusta kohdan Lähtöjärjestykset usealla eri perusteella ja sain oikealla näkyvän näytön.

Valitsen kahden vedon jälkeisen tilanteen, ja laitan parhaan tuloksen (Oskari) lähtemään ensimmäisenä. Muut sitten puolen minuutin välein. Formula-lähdössä kaikki lähtisivät yhtäaikaa, mutta parhaan tuloksen saanut saisi etuna lähtöpaikan muutaman (kymmenen) metrin ennen muita, ja loput sitten joko tasaisin matkavälein tai aina tietyn sekuntimäärän antaman metrilukeman takaa. Ideoikaa vapaasti ja kokeilkaa.

Sarjatilannenäyttöön lisäsin sarakkeen Osatulosmäärä, jonka nimeksi vaihdoin Matkoja. Tässä sarakkeessa näkyy urheilijalta mukaan otettujen osatulosten määrä.

Ja kun tämä minun esimerkkini ei ollut Takaa-ajo, kuten alkuperäinen Markun kisa oli, jouduin kompensoimaan aikoja, jotta sain samat lopputulokset. Sarakkeella Aikahyvitys näkyy sitten se aikakompensaation määrä, joka tässä kilpailussa tuli kilpailijalle, kun Takaa-ajossa hänen lähtöaikansa katkaistiin tasa-sekunniksi.

Toki live-tuloksetkin voi tehdä, tässä on esimerkki, jossa on mukana sekä osatulossarjat että kokonaistulossarja ja siinä on tulostettu mukaan myös osatulosten ajat (saadaan aikaan listamäärittelyn tietoluettelosta valinnalla Matkaerittely).

Kun kisan kuluessa listataan live-tuloksia ja kyseessä on normaali aikakisa, jossa pienin aika voittaa, pitää tulosten määräävimmäksi tekijäksi ottaa tuo osatulosmäärä, jotta ensin tulevat ne, joilla on enemmän valmiita suorituksia.


Mitä tästä lyhyestä ohjeesta puuttui tai oli huonosti sanottu ? Kommentoi.

Takaisin ExTime-sivulle