Parisprintti

Viimeksi muutettu 28.11.2023/JTu.

Sisällys:

Takaisin ExTimen ohjesivulle


Aloitus

Parisprintit ovat ExTimen kannalta normaaleja viestikilpailuja, jossa loppuosuuksilla toistuvat kahden, joskus jopa kolmen, ensimmäisen osuuden kilpailijat. Jokaiselta osuudelta saadaan osuusajat, jotka voidaan tulostaa joko normaalin viestin tapaan tai käyttäen parisprintin omia tulostusmuotoja. Viestikilpailuista yleensä on ohje täällä, palauta se mieleesi. Ohje on uusittu syksyllä 2017 version 9 myötä ja viimeksi päivitetty 19.11.2023.

Tähän ohjeeseen lisätty syksyllä 2022 FIS:n tekemä muutos parisprintin karsinnasta ja täydennetty kotimaan 2024 kilpailusääntöjen täsmennyksillä.

Sarjatunnusten rakenne (muutin suositusta uudelleen ExTimen versiosta 8 alkaen)

Parisprintissä ExTime olettaa viestisarjan ja osuuksien tunnukset rakennetun tietyllä tavalla (toki siitä voi poiketa, mutta sitten joudut räätälöimään sarjojen nimiä ja kirjoittamaan sarjojen tunnukset käsin).

Esimerkeissä selostukseni varmaan aukeaa tarkemmin. Käytettävät erien tasokirjaimet ovat vaihdettavissa ExTimen asetusarvoissa, samoin kuin erien määrä ja jatkoon selviämisen säännöt (ajalla xx parasta ja ajoilla nn kappaletta lisää).

Ja lyhyesti kokemuksia usean eri SM-kisan parisprintin lähtölistojen teosta ja niitä myös ajanottokopista katsottuna:

Tämän ohjeen alkuun


Parisprintin karsinta, syksystä 2022 alkaen

Yllä kerrottu muuttuu syksystä 2022 alkaen seuraavan kaltaiseksi menettelyksi:
 • Karsinta on yksittäin hiihdetty karsintahiihto, kumpikin jäsen hiihtää samalla numerolla ja samassa lähtöpaikassa omassa sarjassaan. Ensimmäisen osuuden karsinta hiihdetään nousevassa numerojärjestyksessä ja toisen osuuden karsinta laskevassa numerojärjestyksessä, eli suurin numero lähtee ensin. Pistemäärän mukaan kolmanneksi parhaan joukkueen molemmat urheilijat hiihtävät siis numerolla 3, ensimmäinen sarjansa alkupäässä, jälkimmäinen sajansa loppupäässä.
 • Jäsenen ja siis joukkueen lähtönumero perustuu oletettuun paremmuusjärjestykseen. Se lasketaan ilmoitetun kokoonpanon FIS-pisteiden summana. Urheilijalla käytetään FIS-pisteistä parempaa (distance/sprintti), pisteiden puuttuessa käytetään tiettyä vakioarvoa (999 on FIS:n säännöissä).
 • Kokoonpanojen ilmoittamista varten joukkueet saavat alustavaan kokoonpanoon pohjautuvan numeron, joka sitten saattaa muuttua, kun joukkueen lopullinen kokoonpano tiedetään. Lopullinen kokoonpano on ilmoitettava vähintään 2 tuntia ennen joukkueenjohtajien kokousta (mielellään nettilomakkeella).
 • Numerointi perustuu siis joukkueen jäsenten yhteenlaskettuun FIS-pistesummaan, paras joukkue saa pienimmän numeron.
 • Karsinnassa on kaksi sarjaa, osuus 1 ja osuus 2. Ensimmäisessä hiihtävät joukkueiden aloittajat ja jälkimmäisessä ankkurit. Sarja 1 hiihdetään ensin. Lähtöajat lasketaan lähtönumerosta 15 sekunnin välein (tai tuomarineuvoston päättämällä lähtövälillä).
 • Jälkimmäisen sarjan aikana voidaan jo seurata joukkueiden keskinäistä paremmusjärjestystä, jossa siis molempien urheilijoiden ajat on laskettu yhteen (linkin kuvassa vihreällä ovat kuvan hetkellä menossa jatkoon ja violetit viimeisiä tapahtumia). Ja jos kuuluttaja niin haluaa, hän voi seurata virtuaalista tilannetta, + merkkinen aika kertoo, paljonko joukkueella (ankkurilla) on vielä aikaa päästä jatkoon (Oikkosella, Ounasvaara, 35 sekuntia). > alkuinen aika (Anni Huuha, Pyrintö) on jo suurempi kuin voimassaoleva jatkoon pääsyn raja on.
 • Karsinnan 15 (tai tuomarineuvoston päättämä määrä) parasta joukkuetta jatkavat sitten finaaliin, joka hiihdetään yhteislähtönä viestin tavoin, kumpikin urheilija hiihtää vuorotellen kolme osuutta.

Tämän ohjeen alkuun


KILMO-lataus

Parisprintin ilmoittautuneiden latauksessa KILMOsta on muistettava pari seikkaa. Normaalisti parisprintissä on kaksi urheilijaa, joista kumpikin hiihtää kolme osuutta. KILMOssa on seuran joukkuerivin jälkeen vain kaksi nimeä, ei kuutta (3 kertaa kaksi).

Automaattista latausta helpottaa, kun kilpailun perustietoihin asetetaan jo ennen kilpailijoiden latausta oheisen viesti-näytön osuuksien kokonaismäärä kuudeksi ja parisprintin joukkueen koko kakkoseksi, sekä numerointi kaikilla osuuksilla samaksi, joka pätee ainakin SM-tasolla; joukkueen jäsenillä on sama numero. Malli oikealla. Ilmoittautuneiden sarja laitetaan karsintasarjaksi.

Uusi sääntö (2022): Osuuksien kokonaismäärä on 2.

Nyt osaa ExTime perustaessaan sarjoja automaattisesti käyttää oikeaa mallia.

Tosin ilmoittajien erilaisen osaamisen takia pitäisi KILMOsta saatu csv-tiedosto ensin tarkastettava ja tarvittaessa korjattava ennen latausta. Jotkut seurat laittavat varahiihtäjät jo alkuperäiseen ilmoittautumiseen.

Jos ja kun KILMO:n csv-datasta puuttuu viestinviejät jatko-osuuksilta ja viesti on merkitty Parisprintiksi, ExTime kopioi nimet automaattisesti csv-tiedoston luennan jälkeen. Ja sama tapahtuu, kun dataa tehdään Eqtimingin systeemiä varten. ExTime ja Eqtimingin TV-tuotannossa käyttämä tulospalvelusofta käsittelevät osuustietoa samalla tavalla, nimet kopioidaan jatko-osuuksille.

KILMOn outputti näyttää tuolta oikealla olevalta, kentät järjestyksessä Lisenssinumero, lisenssilaji(ohitetaan), joukkue/viestinviejä, syntymävuosi, sarja/osuuslyhenne, seura, joukkueen juokseva numero, osuusnumero ja FIS-koodi tarvittaessa.
Aavasaksan Urheilijat MYL-V Aavasaksan Urheilijat 1 0
40128069 A Rando Kaljuvee 1991 MYL-1 Aavasaksan Urheilijat 1 1
26951913 A Teemu Salminen 1990 MYL-2 Aavasaksan Urheilijat 1 2 3180534
Anjalan liitto MYL-V Anjalan Liitto 2 0
26029696 A Antti Häkämies 1986 MYL-1 Anjalan Liitto 2 1 3180175
26639879 A Tommi Lavonen 1981 MYL-2 Anjalan Liitto 2 2 3180252

Tässä näkyy oman excel-parametriarkistoni sisällysluettelo, arkistossa minulla on valmiina KILMOn viestiasetukset, joten saan ne sieltä helposti käyttöön.

Kenttien luettelo näkyy keskellä, olen ne juuri lukenut muistiin. Nyt vain klikkaan tämän näytön kiinni ja lukaisen csv-tiedoston sisään ja pääsen pohtimaan joukkueiden jakamista alkueriin. Joka Vantaan SM-kisoissa 2014 olikin aika työläs juttu. Vaan ei enää, nyt siihen on oma työkalunsa.

Ja tiedoston luku onnistuu yksinkertaisimmillaan raahaamalla tiedosto hiirellä Excel-parametrit ja arkisto näytön päälle.

Latauksen onnistuttua on syytä tarkistaa ja asettaa parisprintissä muutama ohjaustieto paikalleen. Ajanottotarkkuutena käytetään sadasosia ja sarjan lajiksi valitaan sprinttihiihto.

FIS-pisteiden hakemista varten pitää myös varmistua, että oikea FIS-lista on csv-muodossa käytettävissä omalla koneella. FIS:n sivuilta ladataan excelin csv-tiedosto omalle koneelle csv-tiedostoksi (ja muistetaan, minne se kopioitiin). Alla esimerkki kauden 2018 ensimmäisestä listasta, sen nimi on hyvin kuvaava FIS-points-list-CC-300130.csv.

ExTimelle on vielä kuvattava FIS-tiedoston kenttien järjestys ja sen talletuspaikka. FIS-tiedoston kokoonpano elää jatkuvasti ja siksi aina uuden listan latauksen yhteydessä tarkistus on paikallaan. Tämä tehdään Ilmoittautumiset-valikon kohdasta Entries using FIS-list löytyvällä näytöllä. Sen tarkemmat ohjeet ovat täällä.

Jos ja kun ilmoittautuneet joukkueet halutaan julkistaa kisasivuilla ja käsiohjelmassa on joukkueet numeroitava. Helpoiten tämä tapahtuu parisprintin omalla näytöllä napeilla Hae joukkueiden jäsenten FIS-pisteet ja Laske jäsenten summapisteet.

Joukkueet numeroidaan sitten toiminnolla FIS:n tietojen käyttö / Lähtöjärjestyksen laadinta. Ja vain viestisarjan lähtöjärjestys lasketaan, ei osuuksien.

Muista laittaa pistemäärä näkyviin joukkueiden lähtölistaan! Pisteen perässä oleva kirjain kertoo, onko urheilijan distanssi- vai sprinttipiste hänelle edullisempi.

Uusi sääntö (2022): Karsinnan viestin ja osuuksien sarjoissa on viesti-välilehdellä asetettava rasti kohtaan Joukkueen aika on erikseen otettujen aikojen summa.

Tämän ohjeen alkuun


Vanha sääntö ( - 2021)

Eriin jakaminen, oma näyttö

Aina ennenkuin siirrytään tekemään eriin jakoa on kirjattava joukkueiden kokoonpanomuutokset ja poistettava ne joukkueet, jotka ilmoitetaan poisjääneiksi. Kokoonpanomuutos vaikuttaa siihen, mihin erään joukkue sijoittuu. Jos joukkueen jäsenet vain vaihtavat keskinäistä hiihtojärjestystään, silloin tietysti pistesumma säilyy samana. FIS-koodi on välttämätön pisteiden poimintaa varten.

ExTime-version 8 parannus on oma näyttö, jolla jaetaan joukkueet välieriin Hiihtoliiton uusissa säännöissä olevien lähtösuosituksen mukaisesti. Tämä löytyy valikosta Muutokset, kohdasta Eräsarjojen käsittely / Ilmoittautuneiden jako eriin / FIS-pistejaotus (=parisprintti).

Ruutukaappausten aineisto on Vöyrin SM-kisoista tammikuulta 2020, FIS-pistelukemat ovat listan 5 mukaiset.

Eräjakamisen kohteena olevat sarjatunnukset tulevat vasemman yläkulman laatikkoon (aluelle Osallistujien kirjaussarja) ja siinä näkyvät vain se sarjat, jotka on merkitty sprinttisarjoiksi sekä ovat lisäksi viestisarjoja, katso ohje yllä. Jos sarja ei näy, suljetaan näyttö ja käydään merkaamassa sarja sprinttisarjaksi.

Siinä alapuolella oleva rasti Sarja poistetaan hyväksynnässä tarkoittaa, että tämä kirjaussarja ja sen osuussarjat poistetaan silloin kun eriin jakaminen hyväksytään. Jos poistat rastin, joudut poistamaan myös nämä tarpeettomaksi jääneet sarjatunnuksetkin. Mutta harjoitteluvaiheessa rastittomuus saattaa helpottaa.

Seuraava vaihe on poistaa rastit niistä eristä, joita tässä sarjassa ei tarvita. Esimerkissä rastit on jätetty kolmeen ensimmäiseen ja kuten kuvasta nähdään, ilmoittautuneita joukkueita oli 37, joista syntyy kaksi 12 ja yksi 13 joukkueen erää, keskimääräin siis 12.3 joukkuetta erää kohti. Isot numerot 1, 2 ja 3 vaihtuvat myöhemmin erien kilpailujärjestykseksi.

Ja kertauksena vielä, ennen kuin lopullista eräjakoa tehdään, on joukkueiden lopullinen kokoonpano laitettava kuntoon. Tässä on tärkeää, että joukkueiden jäsenten FIS-koodi on oikea, koska sen avulla noudetaan heidän FIS-pisteensä. Kokoonpanon ilmoitus tapahtuu helpoiten Kokoonpanot toiminnolla, joka löytyy Muutokset-valikon kohdasta Viestijoukkueet... Parisprintissä nimet kopioituvat automaattisesti jatko-osuuksille.

SM-2015 huomioina lisäsin sellaisen piirteen, ettei vasempaan listaan oteta mukaan joukkueita, joilla on poisjäänti-täppä päällä.

Lisäksi täytyy ehdottomasti saman seuran eri joukkueilla olla oma järjestysnumeronsa. Kahta täsmälleen saman nimistä joukkuetta ei kelpuuteta samaan jatkoerään. Pohti Skiteam 1 ja Pohti Skiteam 2 ovat oikein, joukkueen nimissä on ainakin yksi numero erilainen.

Joukkueita voi myös korjailla suoraan tuplaklikkaamalla joukkueen nimeä vasemmassa listassa. Näyttöön tulee em. Viestijoukkueet.. Kokoonpanot-ikkuna. Siinä on uutta nappi Näytä tämän tietoruudut, jolla saadaan osuuden viejän kaikkia tietoja muutetuiksi, jos tarvetta. Tietysti näytön voi välillä sulkea (nappi Valmis), käydä tekemässä muutokset ja palaamalla takaisin valikon kautta, mutta oikotiekin siis on tehty.

Seuraavana vaiheena on joukkueiden jäsenten FIS-pisteiden päivitys napin Hae joukkueiden jäsenten FIS-pisteet. Esiin tulevassa ikkunassa (englannin kieliset tekstit ulkomaalaisia TD:ta ajatellen) valitaan käytettävä FIS-listatiedosto (Browse), ne tiedot joita halutaan päivittää ja puuttuvien pisteiden oletusarvo. Näytön tarkempi ohje on täällä.

ExTime rajaa automaattisesti hakuun mukaan vain 1. ja 2. osuudet. Ajanotto / Rajaa aktiivisia sarjoja näytössä tilanne voidaan/pitää sitten palauttaa ennalleen ennen kisan kellotusta.

Eräässä toisessa kisassa näkyy, että Kuorevesi ei ollut ilmoittanut vielä lainkaan urheilijoita eikä Laura Alballe ollut seuran ilmoittaja laittanut FIS-koodia. Heidi Nikkisen pisteet olivat vanhentuneet ja Ähtärin Juho Muhoselle oli taas seuran ilmoittaja laittanut Eero Aittolahden FIS-koodin ja Eero oli jo saanut omat pisteensä.

Kaikki nämä huomautukset on siis tutkittava ennen pistesumman laskemisia. Mustan listan urheilijaa pääsee korjaamaan suoraan tuplaklikkaamalla mustan listan riviä.

Joukkueiden pistesummat lasketaan napin Laske jäsenten summapisteet avulla. Esimerkissä näkyy, että IF Minken 3:lla on oletuspistemäärä (800.000), koska jäsenillä on ihka uudet FIS-koodit.

Tasapisteissä olevat joukkueet tulee tarkistaa ennen jakoa. Yleensä ne ovat juuri oletuspistemäärät ja tilanne on sen verran harvinainen, että arvonnalla ei ole käytännön merkitystä, oletustasapisteissä olevat joutuvat joka tapauksessa eriensä viimeisiksi. Jos järjestykseen haluaa puuttua, korjataan joukkueen jäsenen pistemäärää (FIS-lähtöpisteet) käsin ja lasketaan summapisteet uudelleen.

Joukkueet voidaan siirtää kahdella tapaa alkueriin. Ehdottomasti suositeltavin tapa on tehdä se napilla 1. Näytä joukkueiden jako (zigzag). Toinen tapa on klikata vasemman puolen listasta yksi joukkue tai vaikka kaikki samaan erään siirrettävät kerralla ja sitten tehdä siirto kyseisen erän Tänne-napilla.

Seuraavana vaiheena on arpoa erien lähtöjärjestys, mikä eristä kilpaillaan ensin. Järjestysnumero näkyy isona numerona Tänne-napin oikealla puolella ja on aluksi siis sama kuin erän numero. Arvonta tapahtuu napilla 2. Arvo erien keskinäinen järjestys.

Ennen eräjaon hyväksymistä on hyvä laittaa ensimmäisen erä lähtöaika (muodossa tt:mm:ss) ja erien välinen ero (täysinä minuutteina) paikalleen ao. ruutuihin vasemmalla ylhäällä.

Jos nyt vielä halutaan tuunata, esimerkiksi siirtää erän 3 viimeinen joukkue IF Minken 3 jostain syystä erään 1, se tehdään valitsemalla joukkue vasemman puolen listasta ja sitten klikataan uuden erän Tänne-nappia, joukkue poistuu erästä 3 ja tulee erään 1. Tämä on tehtävä siis ennen hyväksyntää.

Viimeisenä toimenpiteenä onkin sitten hyväksyä jaotus napilla 3. Hyväksy jako. Nyt ExTime perustaa erille sarjat, lähettää muutokset muillekin työasemille ja lopuksi poistaa ilmoittautuneiden kirjaussarjan, jos rasti (Sarja poistetaan hyväksynnässä, vasemmalla ylhäällä) salli sen. Poistaminen pitää sitten hyväksyä vielä erikseen.

Muutamiin kysymyksiin vastauksia:

Tämän ohjeen alkuun


Yksilösarjojen lähtöjärjestys ja -ajat

Uusi sääntö (2022): Kun karsinta ratkeaakin yksilökisana hiihdettyjen karsinta-aikojen summana, ei edellä esitettyä eräjakoa tarvita.

Joukkueille lasketaan oletettu paremmuusjärjestys kokoonpanoon ilmoitettujen urheilijoiden FIS-pisteiden summana aivan samoin kuin vanhan säännön aikanakin käyttäen nappeja Hae joukkueiden jäsenten FIS-pisteet ja Laske jäsenten summapisteet. Nehän löytyvät menun Muutokset / Eräsarjojen käsittely / Ilmoittautuneiden jako eriin / FIS-pistejaotus kautta.

Toinen ja suositeltavampi vaihtoehto on tehdä ensin kaikki kokoonpanojen muutokset/tarkistukset ja sen jälkeen hakea FIS-pisteet menun Muutokset / FIS-tietojen käyttö / Piste- ja nimitietojen päivitys avulla (kuva oikealla). Joukkueiden pistesummat voidaan laskea sitten valikon Muutokset / Viestijoukkueet.. / Kokoonpanot kautta aukeavan näytön napilla Laske pistesummat.

Joukkueet numeroidaan sitten toiminnolla FIS:n tietojen käyttö / Lähtöjärjestyksen laadinta. Joukkueen jäsenet saavat samalla omat numeronsa, yleensähän joukkueen molemmilla jäneillä on sama numero, vain numeroliivin väri ja pienellä oleva osuusnumero erona.

Parisprinttisarjan lähtöaika ja -väli asetetaan samaksi mikä halutaan ensimmäisen osuussarjan lähtöajaksi/väliksi. Järjestysvaihtoehdoista valitaan Smallest first, sillä parhaan joukkueen urheilijat lähtevät ensin. Napilla Use FIS-points saadaan joukkueet pisteidensä mukaiseen järjestykseen, joka sitten hyväksytään napilla Accept starting times. Kun joukkueiden lähtö on näin määritelty, asettuu ensimmäisen osuuden lähtöjärjestys samaksi kuin joukkueiden lähtöjärjestys. Sitä ei tarvitse enää käsitellä.

Joukkueiden numeroinnin jälkeen lasketaan jälkimmäisen osuussarjan urheilijoille yksilölliset lähtöajat tutun Muutokset / arvonta näytön avulla (oikealla). Siinä on huomioitava muutama asia:

 • Entiset numerot säilyvät, tämän on ihan PAKKO olla näin.
 • Jos sarjojen tunnusten listassa ei näy laskettavan osuuden 2 tunnusta, on sarjan ominaisuuksissa jäänyt rastimatta kohta Joukkueen aika on erikseen otettujen aikojen summa.
 • Arvottava osuussarja navigoidaan arvottavaksi napeilla Seuraava tai Edellinen.
 • Sarjan lähtöväliksi laitetaan -15 sekuntia, näin saadaan laskeva järjestys
 • Sarjan lähtöajaksi laitetaan (pienimmän numeron lähtöajaksi) laitetaan käsin edellisen sarjan viimeinen lähtöaika + lähdön kesto + sarjojen väliin jätettävä aika. Lähdön kesto näkyy ikkunassa omasa ruudussaan.
 • Pallotetaan vaihtoehto Numerosta ennen napin Laske uudelleen painamista.

Jos nyt suurimman numeron lähtöaika meneekin päällekkäin edellisen sarjan viimeisen lähtijän kanssa tai väli jää liian suureksi, muutetaan (käsin taas) sarjan lähtöaikaa ja lasketaan lähtöajat uudelleen.

Joukkueiden numeroinnin ja osuussarjojen lähtöaikojen laskennan väliä voi olla ajallisesti useita päiviä. Tämä riippuu joukkueiden ilmoittamisen ja kokoonpanojen ilmoittamisen aikatauluista. Aikatauluahan yritetään ajanottajien kiusaksi tiivistää vielä lisää. (Jorman hk. mielipide)

Tässä esimerkissä ykkösosuuden karsinnan viimeinen lähti 10:39:30 ja toisen osuuden ensimmäinen lähtijä (nro 38) lähtee 10:40:45, jolloin viimeisenä starttaa numero 1 ajassa 10:50:00. Lähtö kestää siis 9:15.

Tämän ohjeen alkuun


Nettilähtölistat eristä

Uusi sääntö (2022): Kun karsinta ratkeaakin yksilökisana hiihdettyjen karsinta-aikojen summana, karsinnan osuussarjojen lähtölistat ovat ihan normaalit yksilösarjojen lähtölistat.

Vanha sääntö ( - 2021):

Mukavin tapa julkistaa parisprintin lähtölistat on tehdä niistä netti-lähtölistat, oikealla näkyy valintapolku. Eihän netin lisäksi oikein muutakaan tapaa ole.

Ennen tulostusta on toki määritettävä oma malli, kuvassa menujen keskellä sekä vaaka- että pystysuuntaan, Oman mallinmääritys.

Alapuolella oikealla näkyy eräs käyttämäni malli ja tässä on sitten linkki siihen listaan, jonka tein Rukan SM-parisprintin joukkueenjohtajien kokoukseen. Lähtörata/paikka on merkitsevä vain joukkueen tiedoissa, jäsenillä se on oletuksena yksi. Sen voi tehdä jäsenillä näkymättömäksi asettamalla manipulaattorin avulla lähtöradaksi 125 kaikille niille, joilla osuus on 1 tai suurempi. Yli 64 olevat lähtöradat ExTime tulkitsee epäkelvoksi arvoksi, eikä tulosta sitä.

Ja tässä alla on sitten lähtörata-sarakkeen tarkemmat määrittelyt, näkyvää sarakeotsikkoa on vaihdettu ja kenttä tulostetaan keskelle. Tähän näyttöön päästään tuplaklikkaamalla kentän nimeä tai sitten painamalla nappia Kentän ulkoasun määritys, kunhan kenttä on valittu keskellä olevasta listasta.

Tämän ohjeen alkuun


Uusi sääntö (2022)

Karsinnasta finaaliin, syksystä 2022 alkaen

Valikon Muutokset, kohdasta Eräsarjojen käsittely aukeaa alimenu Karsintakisan jälkeen / Parisprintin karsinnasta finaaliin, josta avautuu alapuolella oleva näyttö. Näyttö on sama yleinen näyttö, jolla päätetään jatkoon menijät, mutta nyt siihen on haettu parisprintin asetukset jo valmiiksi.

ExTime sallii näiden asetusten muuttamisen vielä tässä näytössä.

Ja ne asetukset ovat:

 • Sijan perusteella jatkoon menee 15 joukkuetta ja ajalla 0.
 • Hajotuskaava on Sijat 1..N finaaliin, N on siis 15.
 • Alkukisan erien taso on Karsinta.
 • Uusien erien kilpailutaso on Finaali.
 • Parisprintin uusi osuuksien määrä on 6.
 • Numeroi erä/ratakohtaisesti on jätetty rastimatta.

Toki oikea sarja on valittava myös, oletuksena ExTime hakee valmiiksi ensimmäisen parisprinttisarjan.

Ja vielä toistoa, ExTime sallii näiden asetusten muuttamisen vielä tässä näytössä.

Enää tarvitaan kaksi (tai kolme) temppua, niin finaali on perustettu:

 • Napilla Tee hajotuskaavan mukainen jako saadaan jatkoon menevät 15 joukkuetta listattua finaaliin.
 • Tarvittaessa korjataan Ens. erän lähtöaika oikeaksi, helpottaa kisan seuraamista.
 • Sitten tarkistetaan kaikki vielä kerran.
 • Napilla Hyväksy eriin jako perustetaan uusi finaalisarja ja välitetään muutokset kaikille kisaverkon koneille.
 • Ja tarvittaessa tulostetaan lähtölistat ja tuotetaan maalikameralle kilpailijadataa.
 • Sitten vain sen toisen sukupuolen/ikäluokan finaalin kimppuun.

Tämän ohjeen alkuun


Vanha sääntö ( - 2021)

Välieristä finaaliin

Valikon Muutokset, kohdasta Eräsarjojen käsittely aukeavan alimenun näyttö Jatkoerien käsittely / Erätuloksella Finaaliin on apuväline, kun jatkoon selviää joko puhtaan ajan perusteella tai sijoitukseen ja aikaan perustuen.

Säädöt-valikon näytöstä Asetusarvot löytyy nyt useita välilehtiä, joista yhden nimenä on Eräkaaviot. Parisprinttiin on vaikutusta Erän tason tunnuskirjaimilla sekä varsinkin alueella Eristä pääsee jatkoon annettavat tiedot Sijan perusteella ja lisäksi aikojen perusteella.

Toki näitä ohjetietoja pääsee vielä tässä näytössä muuttamaan.

Tässä on esimerkkidatana Imatran SM-kisoista tammikuulta 2022 nyt uudella versiolla työstettynä. Jatkoonmenijöiden lukumäärä poikkeaa todellisesta. Samoin opetustarkoituksessa on voimassa oletus, että välierät hiihdettiin vain neli-osuuksisina, eli kumpikin urheilijaa kaksi osuutta.

Esimerkissä on valittu optio Sijan perusteella. Nyt annetaan montako erän parasta jatkaa sijalla ja sen lisäksi lukumäärä, montako muuta sijojen ulkopuolelle pääsee ajan perusteella. Esimerkissä siis jatkaa 4 sijalla ja 2 lisää ajalla, jolloin finaaliin pääsee 4*2 + 2 = 10 joukkuetta, jonka näyttökin vahvistaa.

Vasemassa reunassa erätulosten listan ulkoasu muuttuu vaihtoehtojen Sijan perusteella ja Ajan perusteella perusteella. Periaate on pitää lista aina niin, että jatkajat ovat ylimpänä. Esimerkissä ensin erien ykköset, sitten kakkoset ja kolmoset ja siitä eteenpäin ajan perusteella järjestyksessä.

Kentässä Parisprintin uusi osuuksien määrä on nyt 6, sillä Finaali on tarkoitus hiihtää kuusi-osuuksisena, kummallekin kolme osuutta. Tästä ExTime tietää perustaa Finaaliin kummallekin jäsenelle yhden osuuden lisää.

Finaalin erän alle olen kirjoittanut valmiiksi erään sijoitettavien urheilijoiden sijaluvut 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 ja tallentanut ne napilla Talleta jaottelut. Tämä siksi, että sama jaotus tulee toistumaan seuraavassa parispintissä Kuopiossa 6 kertaa.

Napilla EH voi vielä varmistua, ketkä olisivat siirtymässä finaaliin.

Napilla Käytä ylläolevia jaotteluita siirtyvät nuo 10 parasta finaaliin. Finaalin sarjaa ei vielä perusteta, eikä kilpailijoita listata kuin tuohon finaalin ikkunaan. Järjestys on aluksi aikajärjestys. Jos näyttö nyt suljetaan, mitään muutoksia ei kisadataan ole vielä tehty.

Seuraavaksi täytetään näytön alaosaan Ens. erän lähtöaika, eriähän syntyy nyt vain yksi, joten ja aikaero-kentän arvolla ei ole merkitystä.

Napilla Hyväksy eriin jako perustetaan finaalin sarja, kuusi osuussarjaa ja lisätään joukkueet siihen. Samalla päivitetään urheilijoiden lähtöratajärjestys niin, että ykkösistä parempi saa radan 1 ja huonompi radan 2. Kakkoset jakavat samoin radat 3 ja 4 jne.

Muutokset jatkavat verkossa kuuntelulla oleville työasemille vasta Hyväksy eriin jako-napin painalluksen jälkeen.

Jos nyt huomataan, että tehtiin joku virhe, niin silloin paras tapa korjata on Muutokset-valikon Sarjatiedot ikkunassa poistaa kyseinen Finaalisarja. Samalla poistuvat osuuksien sarjat ja niissä olevat urheilijat, kun tarkistuskysymyksiin vastataan huolellisesti miettien oikein.

Tämän ohjeen alkuun


Parisprinttitulosteet

Parisprinttien tulostuksen hienosäätöä varten on ihan oma nappinsa Parisprintti, ja siinä kaksi ruksittavaa kohtaa Vaihtotilanteet, joka saa aikaa joukkueen tulosrivin alle tulostettavan joukkueen tilanteen kunkin osuuden jälkeen ja Osuusajat, joka taas tulostaa henkilökohtaiset osuusajat.

Tämä näyttö on valikon Listaukset kohdassa Asetukset ja tulostuksia.

ExTimen 8+versioissa on säädössä vielä yksi kohta lisää, se löytyy Säädöt-valikon Asetusarvot-näytön välilehdeltä Tulosliuskat.

Siinä osiossa Parisprintin osuuksien tulostus voidaan asettaa parisprintin tulokset tulostumaan aivan kuten normaalissa viestissä kun pallotetaan kohta Normaalina viestinä. Jos taas pallukoidaan kohta Parisprintin omat, niin siinä oikealla sitten rastitaan Vaihtotilanteet, jos halutaan nähdä joukkueiden ajat ja sijat vaihdoissa ja kohta Osuusajat, kun halutaan listalle mukaan myös henkilökohtaiset ajat ja sijoitukset kullakin osuudella.

Muista valita viestisarja tulostettavaksi sarjaksi, ei osuuksia.

Jos molemmat tuloserittelyn vaihtoehdot ovat rastittuja kuten kuvassa, on tulos eräästä kuvitteellisesta viestistä allaolevan näköinen:   Naiset, parisprintti 8 km V    Viesti
   ========================================


 1. Naisten I-joukkue    Suomi            51.52,3
   Joukkue        1: 6.33,8/1 2:13.13,2/3 3:19.50,3/1 4:28.09,9/2
              5:34.41,8/1 6:40.13,5/2 7:46.48,4/1 8:51.52,3/1
   Virpi Kuitunen     1: 6.33,8/1 3: 6.37,1/1 5: 6.31,8/1 7: 6.34,9/1
   Riitta-Liisa Roponen  2: 6.39,4/3 4: 8.19,6/2 6: 5.31,7/2 8: 5.03,8/1

 2. Naisten I-joukkue    Ruotsi            51.55,0   0.02,7
   Joukkue        1: 6.39,1/2 2:13.10,3/1 3:19.50,3/1 4:28.10,1/3
              5:34.42,1/2 6:40.13,4/1 7:46.48,6/2 8:51.55,0/2
   Charlotte Kalla    1: 6.39,1/2 3: 6.40,0/1 5: 6.32,0/2 7: 6.35,2/2
   Anna Hansson      2: 6.31,2/1 4: 8.19,7/3 6: 5.31,3/1 8: 5.06,4/2

 3. Naisten I-joukkue    Norja            51.55,5   0.03,2
   Joukkue        1: 6.39,1/3 2:13.11,7/2 3:19.50,3/1 4:28.08,8/1
              5:34.43,0/3 6:40.14,5/3 7:46.48,7/3 8:51.55,5/3
   Marit Björgen     1: 6.39,1/3 3: 6.38,6/1 5: 6.34,1/3 7: 6.34,2/3
   Astrid Jacobsen    2: 6.32,5/2 4: 8.18,4/1 6: 5.31,5/3 8: 5.06,7/3


Erittelyssä on ensin osuuden numero, kaksoispisteen jälkeen osuuden aika ja kauttaviivan jälkeen sijoitus tällä osuudella.

Jos taas kumpaakaan ei ole rastittu, on tulosliuska karun yksinkertainen:   Naiset, parisprintti 8 km V    Viesti
   ========================================


 1. Naisten I-joukkue    Suomi            51.52,3

 2. Naisten I-joukkue    Ruotsi            51.55,0   0.02,7

 3. Naisten I-joukkue    Norja            51.55,5   0.03,2


Ja pelkkä joukkueen tuloserittely näyttää allaolevalta. Joukkueen erittelyssä osuusaika on aika osuuden jälkeen ja sijoitus siis joukkueen sijoitus ko. vaihdossa. Esimerkissä Norja aloitti varovasti, nousi sitten kakkoseksi ja ykköseksi pudotakseen lopulta kolmanneksi.   Naiset, parisprintti 8 km V    Viesti
   ========================================


 1. Naisten I-joukkue    Suomi            51.52,3
   Joukkue        1: 6.33,8/1 2:13.13,2/3 3:19.50,3/1 4:28.09,9/2
              5:34.41,8/1 6:40.13,5/2 7:46.48,4/1 8:51.52,3/1

 2. Naisten I-joukkue    Ruotsi            51.55,0   0.02,7
   Joukkue        1: 6.39,1/2 2:13.10,3/1 3:19.50,3/1 4:28.10,1/3
              5:34.42,1/2 6:40.13,4/1 7:46.48,6/2 8:51.55,0/2

 3. Naisten I-joukkue    Norja            51.55,5   0.03,2
   Joukkue        1: 6.39,1/3 2:13.11,7/2 3:19.50,3/1 4:28.08,8/1
              5:34.43,0/3 6:40.14,5/3 7:46.48,7/3 8:51.55,5/3

Arvata jo voikin, miltä pelkkä jäsenten erittely näyttää:   Naiset, parisprintti 8 km V    Viesti
   ========================================


 1. Naisten I-joukkue    Suomi            51.52,3
   Virpi Kuitunen     1: 6.33,8/1 3: 6.37,1/1 5: 6.31,8/1 7: 6.34,9/1
   Riitta-Liisa Roponen  2: 6.39,4/3 4: 8.19,6/2 6: 5.31,7/2 8: 5.03,8/1

 2. Naisten I-joukkue    Ruotsi            51.55,0   0.02,7
   Charlotte Kalla    1: 6.39,1/2 3: 6.40,0/1 5: 6.32,0/2 7: 6.35,2/2
   Anna Hansson      2: 6.31,2/1 4: 8.19,7/3 6: 5.31,3/1 8: 5.06,4/2

 3. Naisten I-joukkue    Norja            51.55,5   0.03,2
   Marit Björgen     1: 6.39,1/3 3: 6.38,6/1 5: 6.34,1/3 7: 6.34,2/3
   Astrid Jacobsen    2: 6.32,5/2 4: 8.18,4/1 6: 5.31,5/3 8: 5.06,7/3

ExTimen 8-versioon tuli HTML-tuloksiin mukaan valmiiksi koodattu nettiin sovitettu tulostusformaatti. Siihen päästään käsiksi oikealla olevan kuvan esittämästä valikosta.

Sarjojen tulostusjärjestyksen voi siis päättää. Syntyvä netti-sivu on kovakoodattu, tässä on linkki yhteen sen variaatioista. Sivun yläosaan käytetään kulloisenkin omavalintaisen HTML-tulostuksen määrityksessä annettua alkuosaa, esimerkissä Vantaan SM 2014 tulokset on tulostettu käyttäen Rukan SM 2015-kisojen 'headeria'.

Joukkueen vaihtotilanteen kehitystä ja osuusaikojen tulostusta voidaan siis vaihdella kuten yllä on esitetty.

Ja sama uutuus seuralogojen käytössä pätee parisprintissäkin, ihan kuin tässä ohjeessa on sanottu.

Tämän ohjeen alkuun


Kokonaistulosteet parisprintistä

Parisprintistä voidaan tulostaa kokonaistulokset aivan kuten sprintistäkin.

Listauksen-valikosta valitaan Kokonaistulokset eräkilpailuista ja sitten valitaan tulostuksen kohde, printteri vai HTML-tiedosto. Jos tulostus on ohjattu printterin sijaan tekstitiedostoksi (Kilpailut/Tulostus tiedostoon), annettuun tiedostoon menee paperitulostuksen kopio. Eli seuraavan kaltaista (vuoden 2023 NSM:n parisprintti Valkeakoskella):

NSM Valkeakoski parisprintti (P)    T U L O K S E T    18. 3.2023
ExTimen mallitulostuksia        ---------------      13:03

Sija Nro  Joukkue           Karsinta     Finaali
   Seura
   1. Viejä            2. Viejä

   Miehet 16 vuotta, Parisprintti A-Finaali 7.8 km P Kokonaistulokset
   ===================================================================

 1. 82  IF Minken 1        7:05.8 (1.)  20:48.1 (1.)
   IF Minken
   Sander Wikblom         Topias Vuorela

 2. 81  Äänekosken Huima     7:11.8 (3.)  20:58.7 (2.)
   Äänekosken Huima
   Kasper Kuorinki         Kalle Tossavainen

 3. 85  Ski Jyväskylä 1      7:07.9 (2.)  21:34.8 (3.)
   Ski Jyväskylä
   Elias Ruokostenpohja      Valtteri Kinnunen

 4. 84  Espoon Hiihtoseura 1   7:19.2 (4.)  21:47.3 (4.)
   Espoon Hiihtoseura
   Aapo Väliharju         Justus Vihinen

Kokonaistulostuksissa tulee siis sarjan kokonaistulokset ja joukkueista näkyy aika karsinnassa ja finaalissa, jos joukkue pääsi sinne asti.

Lisäksi näkyy joukkueen kokoonpano, jos edellisen kohdan ohjeessa on Osuusajat rastittuna. Ja vain osuuksien viejien nimet, nyt ei eräkohtaisia aikoja.

Tulostusvalinnan jälkeen valitaan tulostettavat sarjat. ExTime merkkaa valmiiksi finaalisarjat ja muistahan ei kokonaistuloksia kannata ottaakaan. Yhden sarjan kokonaistuloksiin kuuluvat muut sarjat ExTime hakee sarjatietojen perusteella. (Välilehti Yhteistulos sarjatietojen näytössä.)

Ohessa valittavaan tulostusjärjestykseen valinnan näytössä valmiit Valkeakosken finaalisarjat.

Nettiin valmiit HTML-tulokset tehdään myös ihan samoin kuin sprintissäkin.

Listauksen-valikosta valitaan Kokonaistulokset eräkilpailuista ja sitten valitaan tulostuksen kohteeksi HTML-tiedosto.

Tuossa oikealla on esimerkkikuva samoista Valkeakosken 2023 NSM-kisoista HTML-sivuna (ote). Tulosteet on tehty omalla tulostusmäärittelyllään, siitä lisää alempana. Määrityksiä päästään antamaan tuosta Kokonaistulokset eräkilpailuista-valikon HTML-tiedostoon-kohdan alimmasta vaihtoehdosta Listamallin määritys.

N18_FA_VNaiset 18 vuotta, Parisprintti A-Finaali 7.8 km P
Sija Joukkue Seura KarsintaSij.- EroFinaaliSij.- Ero
1.EHS-1 N18Espoon Hiihtoseura7:55.61 23:38.11
KokoonpanoSelene RossiSilva Kemppi
2.IF MinkenIF Minken8:16.32  -20.724:39.62  -1:01.5
KokoonpanoWilma HjerpeSigne Jakobsson
3.Seinäjoen Hiihtoseura 1Seinäjoen Hiihtoseura8:29.96  -34.324:50.53  -1:12.4
KokoonpanoAida KoivistoSini Hietamäki
4.Nastolan NasevaNastolan Naseva8:37.48  -41.825:21.04  -1:42.9
KokoonpanoIlona RantakömiVenla Metsänvuori
5.Ounasvaaran Hiihtoseura 1Ounasvaaran Hiihtoseura8:43.510  -47.925:34.95  -1:56.8
KokoonpanoSeela SalokangasHeta Ruotsala
6.Pargas IF 1Pargas IF8:26.43  -30.825:39.06  -2:00.9
KokoonpanoAndréa NybergJenna Ylönen
7.IF Femman 1IF Femman8:29.35  -33.725:52.87  -2:14.7
KokoonpanoLinda HyötyEmma Korhonen

DNSOunasvaaran Hiihtoseura 2Ounasvaaran HiihtoseuraDNS
KokoonpanoHilpi RuotsalaSunna Vihervirta
DNSIF Femman 2IF FemmanDNS
KokoonpanoVenla KoivulaSirja Tyystjärvi
DNFÖsterby SportklubbÖsterby SportklubbDNF
KokoonpanoTherese ÄbbRebecca Malmberg

Ohessa eniten oikealla on sitten yllä olevan tulostusmallin määritys, yllä tosi tyylit eivät olleet uphill.css-tiedoston mukaiset vaan sovitetut.

Tärkeää on huomata, että parisprintin erävaiheet saadaan näkymään (samoin kuin sprintissäkin) virtuaalisen tiedon Matkaerittely avulla.

Muutenhan määrittelyn sarakkeissa ei ole mitään kummallista, sijoitus, joukkueen nimi ja seuran nimi. Ei lisenssinumeroita kuin esim. sprintissä on hyvä olla.

Kentän Matkaerittely tarkempi määritys on sitten tuossa viereisessä kuvassa. Yhdestä erävaiheesta tulee tuon määrityksen perusteella kolme saraketta:

 1. Itse erävaiheen tulos, se tulee aina
 2. Sijoitus erävaiheessa, koska Näytä sijoitus on rastittuna.
 3. Ero erän voittajaan, koska Näytä myös ero kärkeen on rastittuna.

Erävaiheiden sarakkeiden otsikot johdetaan erälle määritetystä erän tasosta.

Tämän ohjeen alkuun


Mitä tästä ohjeesta puuttui tai oli huonosti sanottu ? Kommentoi.

Takaisin ExTimen ohjeiden sivulle