Eristä koostuvat kilpailut, kuten esim. ratajuoksut tai hiihdon sprinttikilpailut

Viimeksi muutettu 20.3.2023/JTu

Sisällys:
Taustaa
Eristä muodostuva kokonaiskilpailu
Eräjakoihin liittyvät kaavat
Ilmoittautuneiden jako ensimmäiseen erätasoon
Karsintakisan jälkeen jako jatkoeriin
 - tavanomainen
 - parien tekeminen
 - yksilökarsinnasta parisprinttiin
Seuraavien erätasojen käsittely
FIS-sprintti
 - alkuerät
 - välierät
 - finaalit
Lopputulosmallit
Keimola-sprintti
 - karsinta
 - jatko karsinnasta välieriin
 - välieristä finaaleihin
 - pisteet alkuperäisellä karsinnnan sarja-jaolla
Kokonaistulokset
Lähtölistat
Vanha tapa lähtöajoille

Takaisin ExTimen ohjesivulle


Taustaa

ExTimen ensimmäisissä versioissa ei ollut eristä koostuvia kilpailumuotoja. Sitten tulivat sprintti ja parisprintti. Sprintissä karsintakilpailut ovat ExTimen kannalta normaaleja väliaikalähdöllä käytyjä rykäisyjä. Parisprintit taas ovat kuten viestikilpailuja, jossa toistuvat samat osuuksien kilpailijat. Parisprinttiin ilmoittaututuneet joukkueet jaetaan tietyn luokkittelutekijän (FIS-pisteet) mukaan suoraan välieriin.

Myöhemmin ExTimeen on tullut uusia lajeja, ja niissä (kuten ratajuoksut tai talviuinti) on tarpeen erien käsittely. Eräkisoissa ensimmäinen erävaihe määrätään joko karsintakilpailun, kuten sprinttihiihdossa tai suoraan tilastoajan (kuten uinti) tai jonkun pistearvon mukaan (parisprintti). Tätä kilpailumuotoa hienosäädin syksyn 2019 aikana ExTime-versiosta 9.4.3 eteenpäin.

Karsintojen tulosten selvittyä voidaan jatkoon pääsevät kilpailijat asetella yhteislähtöinä käytäviä alku- ja välieriä varten helposti ja säilyttää väliaikalähdön tulokset muuttamattomina. (Muistithan sadasosat ajan tarkkuuteen !). Tässä kohtaa ajanotossa on yleensä kova kiire, virheisiin ei ole varaa, joten taas kerran: harjoittele.

Iltasprinttejä varten kehittelin oman välierä- ja finaalisysteemin, jota testasimme onnistuneesti Keimolassa 5.2.2013. Tässä mallissa on tavoitteena saada tasaisia välieriä ja finaaleja ja siksi välierä- ja finaalivaiheessa ei sukupuolella tai iällä ole väliä eräjakoja tehtäessä. Myöskään lucky loosereita ei tarvitse odotella, vaan jatkoerä määräytyy vain ja ainoastaan sijoituksen perusteella. Kisamme Keimolassa sai hyvää palautetta ja tulevana kautena (2013-2014) testaamme mallia lisää Helsingin piirissä kolmen osakilpailun mini-turneella. Jatko-ohjeista alempana selviää systeemi sitten tarkemmin. Tällä erää systeemillä on nimenä Keimola-sprintti, parempia ehdotuksia saa esittää. Onko tasaussprintti kelvollinen ehdokas?

Päivitettyjen ja lisättyjen sarjatietojen siirtymiseksi kisan aikana kuuluttajalle/toimistoon eli muille ExTime-koneille tulee varmistaa, että riittävä määrä siirrettäviä tietoja on merkitty XML-tietotaulukkoon. Sinnehän päästään Säädöt-valikon kautta.

Varminta on rastia kaikki, kuten oheisessa esimerkissä.

Etukäteen asetettavia tietoja on jatkoon pääsevien lukumäärät, käytettävät erien tunnukset sekä sijoituskaaviot. Niitä säädetään samaisen Säädöt-valikon toiminnolla Asetusarvot ja siellä välilehti Eräkaaviot. Aikaisemmin välilehden nimi oli Sprintti, mutta asetusarvot koskevat kaikkia eräkilpailuja, siis kilpailuja, joissa on vaihteleva määrä alku- ja välieriä ja kaikki huipentuu Finaaleihin.

Erämuotoisissa kilpailuissa poislukien FIS-sprintti erien muodostaminen alkaa Muutokset-valikosta toiminto Eräsarjojen käsittely.

Erien muodostamisen alussa on kaksi erilaista lähtökohtaa:

 1. Ilmoittautuneet jaetaan suoraan alkueriin (tai välieriin, jos alkueriä ei tarvita) = Ilmoittautuneiden jako eriin tai
 2. Ilmoittautuneille järjestetään ensin karsinta = Karsintakisan jälkeen

Näiden periaatteellinen ero ExTimen kannalta on siinä, että suorassa jaossa alkuperäinen ilmoittautuneiden sarja 'hajaantuu' useaan alkueräsarjaan kun taas karsinnan jälkeen urheilijoista (joukkueista) tehdään kopiot uusiin eräsarjoihin ja vanha sarja tuloksineen jää ennalleen.

Alkuun

Eristä muodostuva kokonaiskilpailu

ExTimessä jokainen iso sarjakokonaisuus saa oman ryhmänumeronsa. Saman ikäluokan kaikissa erissä tämä ryhmänumero on sama. Käyttäjän ei tarvitse tietää tätä ryhmänumeroa vaan ExTime hallinnoi sitä itse ja näyttää sarjojen tiedoissa (välilehti Yhteistulos) kaikki yhteen kuuluvat eräsarjat. Napilla Eristä kokonaistulos käyttäjä pääsee valitsemaan, mitkä eräsarjat otetaan mukaan kun ikäluokan kokonaistulos lasketaan ja listataan. Sarjan tunnuksen perusteella ei eriä siis ryhmitellä, mutta selkeät erätunnukset helpottavat asian hahmottamista.

Eräsarjojen tunnus muodostetaan ilmoittautumissarjasta siten, että sarjan tunnukseen lisätään väliviivan jälkeen kirjain sarjan kilpailutasosta riippuen ja järjestysnumero, esimerkki MYL sarjasta, jossa on edetty FIS-sprinttikaavion mukaan:

 • _A1 --> MYL_A1, jos 1. alkuerä, quarterfinal
 • _A2 --> MYL_A2, jos 2. alkuerä
 • _A5 --> MYL_A5, jos 5. alkuerä
 • _S1 --> MYL_S1, jos välierä 1, semifinal
 • _S2 --> MYL_S2, jos välierä 2, semifinal
 • _FA --> MYL_FA, jos A-Finaali
 • _FB --> MYL_FB, jos B-Finaali

Sarjan tunnukseen tulevat kirjaimet voivat olla vaikkapa kansainvälisiin termeihin perustuvia (Q=quarterfinal, S=semifinal, F=final, T=tryout koska qualification alkaa kuten quarterfinal) tai kotimaisia tunnuksia AVF (Alkuerä, Välierä, Finaali, Karsinta) tai sekoituksia. Käytettävät kirjaimet valitaan Säädöt/Asetusarvot välilehdellä Eräkaaviot.

Parisprintin sarjatunnukset ovat muuten samat, mutta perään tulee vielä joukkueelle V ja osuuksille osuuden numero, lisää kohdassa pariprintti.

Sarjatietojen Lajipiirteet välilehdellä määritetään erämuotoisten sarjojen kilpailutaso ja eränumerointi. Kilpailutasoja on pääsääntöisesti neljä, mutta maastopyöräilyssä joskus jopa 7:

 1. karsinta (tryout/qualification). Jos kyseisessä kisassa ei järjestetä karsintaa, ilmoittautuneiden käsittelyssä käytetään tätä tasoa.
 2. alkuerä (quarterfinal). Jostain kisoista (esim. parisprintti, uinti) alkuerät voivat kokonaan puuttua.
 3. välierä (semifinal). Joissain kisoissa myös ohitetaan alkuerät ja siirrytään suoraan välieriin. Tämä tapa laajenee myö hiihdossa.
 4. finaali, niitä voi olla useita (A/B/C). Yleisurheilussa finaalierät juostaan suoraan ilman eräkarsintoja ja paras aika voittaa.

Jokaiseen erään (ei karsintaan) annetaan myös sen järjestysnumero, se on erillinen tieto, vaikka sen kopio näkyy myös sarjan tunnuksessa. Aina tämä Lajipiirteet välilehdellä annettava numero on määräävä, sarjatunnuksen numero on vain informatiivinen (ja toivottavasti sama).

Lisäksi karsintasarjassa (hiihtokisoissa) on hyvä antaa tasatilanteessa järjestyksen ratkaiseva tieto (sprinttihiihdossa Sääntö ICR 325.5.3), jotta mahdolliset tasapääsijoitukset menevät automaattisesti oikein.

FIS-pistelaskentaa varten on välilehden oikeassa alakulmassa myös paikka sarjan codex-numeroa varten. Esimerkki on kauden 2022 Marjon Hiihdoista.

Alkuun


Eräjakoihin liittyvät kaavat

Urheilijoiden jakamista eriin voidaan ohjata hajoitus- (tai sijoittelu-) kaavioilla. Siinä määritetään mihin erään urheilija sijoituu tilastotuloksensa tai karsinnassa saavuttamansa tuloksen perusteella. Kaava näkyy ikkunan oikeassa yläkulmassa ja alussa se asetetaan kilpailun lajin mukaan, mutta sen saa myös vaihtaa.

Kaavoja on ExTimen versiosta 10.4.0 lähtien seitsemän erilaista.

 1. Kaava 1..x, x..1, 1..x on tyypillinen siksak, paras menee erään 1, seuraava erään 2, jne. Viimeiseen erään (x) laitetaan kaksi ja palataan taas alkuunpäin. Erän parhaat saavat keskimmäiset radat.
 2. Supersprintti on käytössä vain karsintakisan jälkeen. Siinä karsintasarjan voittaja saa eräänsä pariksi karsinnan viimeisen, kakkonen toiseksi viimeisen, ja niin edelleen. Jos karsijoita on pariton määrä, karsinnan voittaja saa 'lepovuoron'. Karsinnan paras lähtee viimeisessä erässä. Kussakin jatkoerässä on siis vain kaksi urheilijaa, kaava tehtiin Espoon supersprinttiin keväällä 2022.
 3. FIS-sprint noudattaa FIS:n sääntöjä, eka erään sijat 1, 10, 11, 20, 21 ja 30. Ja muut erät vastaavasti. Tämäkin siis edellyttää karsintakisaa.
 4. HS-sprintti (v) on vanha Hopeasompasääntö, kuuden ryhmissä finaalieriin A, B, jne. Tämäkin siis edellyttää karsintakisaa.
 5. Parisprintti on kuten siksak, mutta erän paras saa ratanumeron 1 (radalle oikeampi termi hiihdossa on lähtöpaikka). Ja hiihdossahan auralähdön keskimmäinen lähtöpaikka on keskellä.
 6. Uinnin kaavan tarkka kuvaus löytyy uinnin säännöistä, lyhyesti sanottuna siinä kolme viimeistä erää täytetään siksakilla ja jos urheilijoita on tätä enemmän, muissa erissä on aina ratamäärän verran seuraavaksi parhaita. Erien parhaat sijoitetaan keskimmäisille radoille.
 7. Yleisurheilun kaavassa aina ratamäärän verran parhaita muodostaa yhden erän ja parhaiden erä on suurin eränumero. Tämä sopii erityisesti kisoihin, joissa urheilijat juoksevat omassa erässään suoraan loppukilpailun ja paras aika voittaa, erästä riippumatta. Erän parhaat arvotaan keskiradoille.

Alkuun


Ilmoittautuneiden jako ensimmäiseen erätasoon

Kun karsintaa ei ole tarpeen pitää, jaetaan ilmoittautuneet suoraan alku/välieriin jollakin kriteerillä. Uinnissa se on tilastotulos, joka on siis ilmoittautumisen yhteydessä otettava mukaan urheilijan tietoihin. Tilastotulokselle on varattu oma tietonsa, joka näkyy urheilijan ominaisuuksissa välilehdellä Tulos. Tilastotulosta ei tarvitse käsin tallentaa, jos se saadaan ilmoittautumistietojen excel-tiedoissa/vastaavassa.

Yleisurheilun ilmoittautumistiedostossa tulee sekä tilastotulos (SB) että myös henkilökohtainen ennätys(PB), jolle on yleisurheilussa varattu oma paikkansa, tieto Ennätys.

Oikein hankalat eräjaot kannattaa tehdä joko käsin valitsemalla yksittäinen urheilija ja klikkaamalla  oikeaa erän tai excelissä ja tuoda valmiit eräsarjat ExTimeen csv-siirtoa käyttäen. Sitten vain tarkistetaan, että sarjojen kilpailutasot ja eränumerot ovat oikein asetetut (kertaa edellä kerrottu).

Ilmoittautuneiden urheilijoiden/joukkueiden jako omiin kilpailueriinsä alkaa siis Muutokset-valikosta löytyvällä toiminnalla Eräsarjojen käsittely, jossa on useampia alavaihtoehtoja.

Ilmoittautuneet jaetaan joko alkueriin, välieriin tai suoraan finaaleihin (jos niitä on useita).

Kaikissa tapauksessa avautuu sama jakoikkuna, ainoana erona on näytön alaosassa valmiiksi merkitty seuraava kilpailutaso, Alkuerä(Q), Välierä (S) tai jopa Finaali (F). Tätä kilpailutasoa voi tietysti muuttaa myös tässä näytössä.

Tarvittavien erien määrä lasketaan ilmoittautuneiden urheilijoiden määrän ja käytettävissä olevan ratamäärän (lue erän maksimikoko) mukaan. Ratamäärä / eräkoko voi olla 2 ja 30 välillä, rajat mukaanlukien, riittäkö?

Näytössä näkyy kerrallaan 6 erää, niitä saadaan vaihdettua näkyviin liu'uttamalla näytön yläosan lossia oikealle tai vasemmalle.

Vasemman reunan listassa urheilijat ovat erävalintajärjestyksessä, eli joko

 • pelkän tilastoajan (SB),
 • tilastoajan ja sen puuttuessa ennätyksen (PB),
 • FIS-pisteiden tai
 • pisteiden mukaan listattuna,

pienin lukema ylimpänä.

Helpoin tapa jakaa urheilijat eriin on painaa nappia Tee alustava sijoittelu, jolloin ExTime tekee jaotuksen valittua hajotuskaavaa käyttäen.

Kaikista seuraavista kuvista saa tarkemmat (=isommat) näkyviin klikkaamalla kuvaa.

Kaikki eräjaot tehdään vain näyttöön eikä vielä kisatiedostoon, joten mitään muutoksia ei tarvitse peruutella, jos eräjako jätetään hyväksymätttä. Tekemättömästä hyväksynnästä muistutetaan näytöstä poistuttaessa tai ilmoittautumissarjaa vaihdettaessa.

Jaotuksen jälkeen tehty eräjako on hyväksyttävä, Hyväksy erien jako. Ennen hyväksyntää on hyvä tarkistaa vielä ohjeellinen kilpailuaikataulu, milloin ensimmäinen erä on tarkoitus kilpailla ja kuinka paljon yhden erän läpivientiin varataan aikaa. Hyväksyntä päivittää myös sarjan lähtöajan.

Oikealla olevassa esimerkissä ratoja on käytössä 8 (kaikki mahdolliset) ja urheilijoita oli 108, joista jo 11 oli ilmoittanut poisjäännistä. Jäljelle jäi siis 97 urheilijaa, joten eriä tulee 13 (13 * 8 = 104).

Jako voidaan tehdä myös kokonaan käsin. Silloin vasemmasta listasta valitaan yksi tai useampi, ei kuitenkaan ratamäärää enempää, urheilijoita ja valinnan jälkeen painetaan sen erän tunnusta, johon nämä urheilijat halutaan siirtää. Esimerkissä valitsin satunnaiset viisi urheilijaa ja halusin siirtää nämä sarjaan/erään MYL_A3.

Viimeisin siirto korvaa aina entisen, eli jos valitsen Ristomatin uudelleen ja siirrän hänet erään MYL_A5, hän samalla poistuu erästä MYL_A3. Yksittäinen poisto voidaan tehdä myös pelkällä DEL-näppäimellä. Eli kun valitsen Ristomatin erästä MYL_A3 ja painan DEL-nappia, niin hän poistuu erästä kolme.

Tuplaklikkaamalla urheilijaa (vain yksi voi olla silloin valittuna) päästään hänen tietojaan muuttamaan. Mutta sarja/erätiedon muuttaminen ei vaikuta hyväksymättömään eräjakoon, kaikki urheilijat ovat yhä alkuperäisessä ilmoittautumissarjassa hyväksyntään asti.

Alustavassa eräsijoituksessa urheilijat näkyvät tilastoaikansa mukaisessa järjestyksessä ja ilmoittautumisen yhteydessä saadulla numerolla.

Eräjaon hyväksynnän jälkeen näyttömuoto vaihtuu. Urheilijat tulostetaan erien ikkunoihin ratanumerojärjestyksessä, jälleen uinnin tai ratajuoksujen sääntöjä noudattaen, yleensä erän paras tilastotulos keskelle.

Jos usealla urheilijalla on sama tilastotulos, heidän keskinäinen järjestyksensä arvotaan, ilmoittautumisjärjestys ei siis vaikuta.

Urheilijat myös numeroidaan uudelleen, mutta vain, jos ruutu Numeroi erä/ratakohtaisesti on rastittu. Tällöin pitää myös antaa pohjanumero, joka lisätään laskettuun erä-ratanumeroon. Oheinen esimerkki (eräjako on tehty napilla Tee alustava sijoittelu) varmaan selittää asian paremmin.

Jos vasemman yläkulman ruutu Sarja poistetaan hyväksynnässä on rasti, poistetaan alkuperäinen ilmoittautumissarja kun eräjako hyväksytään. Sarjaan on mahdollisesti jäänyt urheilijoita, joita ei sijoiteta eriin. Näin käy jos eräjako on tehty käsin tai joku urheilija on jo valmiiksi merkitty poisjääneeksi. Nämä urheilijat poistuvat sarjan poiston mukana, tietysti poistoon ExTime haluaa käyttäjän kuittauksen.

Jos numerointi ei tyydytä, voidaan eräsarja aina numeroida uudelleen joko normaalilla arvontanäytöllä tai näytöllä Lähtöjärjestykset usealla eri perusteella.

Eräjakoikkunassa on myös napit (paperisten) lähtölistojen tekoon ja maalikameran datatiedoston tekoon.

Alkuun


Karsintakisan jälkeen jako jatkoeriin

Kun kisassa karsitaan, ketkä pääsevät jatkoon tai mihin finaaliin urheilija pääsee, jako kilpailueriin alkaa vastaavasti Muutokset-valikosta löytyvällä toiminnalla Eräsarjojen käsittely, Karsintakisan jälkeen, jossa on kaksi alavaihtoehtoa.

Karsintasarjasta jatkoon näytössä jatkajat valitaan ensiksikin sijan ja/tai ajan perusteella ja urheilijoijen jatkoerä määräytyy joko valitun hajotuskaavan mukaan tai ihan yksilöllisesti valitsemalla ensin urheilijat karsintasarjasta ja sitten klikkaamalla sen erän tunnusta, johon urheilijat sijoitetaan.

Alkuun


Tavanomainen

Tässä esimerkissä (Marjon hiihdot 25.1.2020) teen vanhaan hopeasompatyyliin (karsintaerän tulos määrää missä finaalissa urheilija hiihtää) jatkoerät naisten 14 sarjasta, jossa oli alunperin 20 urheilijaa, joista 19 sai karsinnassa tuloksen. Tässä tapauksessa jatkoon pääsisi 21 urheilijaa, koska eriä tulee 3 ja käytössä on 7 lähtörataa.

Vasemman reunan lista on karsinnan aikojen mukainen ja olen tallentanut kunkin jatkoerän (suora Finaali) alle siihen erään menevien urheilijoiden sijaluvut. Nyt saan eräjaon tehtyä yhdellä napilla Käytä yllä näkyviä jaotteluita.

Olisin voinut myös valita ensin 6 parasta karsinnan listasta ja sitten klikata erän tunnusta N14_FA siirtääkseni valitut 6 urheilijaa A-finaaliin. Valinnat siirron jälkeen saa pois napilla Poista käydyn kisan urheilijavalinnat. Valintoja voi tehdä myös yksitellen ja siirtää vaikkapa sama urheilija toiseenkin erään, vain viimeinen erävalinta pätee yhtä urheilijaa kohti. Varaa virhenäppäilyyn siis on.

Päivitys 20.2.2023:
Kaavan HS-sprintti (v) valinnalla eräjako voidaan tehdä suoraan napilla Tee hajotuskaavan mukainen jako. Uudella napilla Käännä erien järjestys (finaaleissa) saadaan A-erä helposti siirtymään viimeisenä kilpailtavaksi eräksi. Uusintapainallus kääntää eräjärjestyksen takaisin. Erän kilpailujärjestys näkyy Järj.-sanan jälkeisessä ruudussa.

Vasemmalla ylhäällä on valittu Ajan perusteella ja siinä on tarpeeksi suuri luku (21), jotta kaikki pääsevät jatkamaan.

Jatko on suoraan finaali, keskellä on valittu listasta vaihtoehto Finaali ja se näkyy myös syntyneistä erien sarjatunnuksista (N14_FA..).

Optio Numeroi erä/ratakohtaisesti on rastimatta, koska urheilijat pitivät samat numeronsa koko kisan ajan.

Oikeassa yläkulmassa Jatkoerien määräksi tässä sarjassa annettu 3.

Ratojen määrä pitää olla tarpeeksi suuri (hiihdossa tyypillisesti 6), erään ei oteta tätä lukumäärää enempää urheilijoita, vähemmän kylläkin. Tässä esimerkissä viimeiseen erään tulee yksi enemmän, siksi 7.

Napilla Näytä oletusjakosijat korvaantuu itse annettu sijajakauma Hajotuskaavan mukaisella jaotuksella. Itseasiassa käytin juuri tätä nappia kun ratamääränä oli 6 ja sitten lisäsin puuttuvan sijan 19 C-finaaliin siirrettäväksi.

Kun sijoitusasetukset ovat oikein, pelkkä nappi Käytä ylläolevia jaotteluita jakaa urheilijat jatkoeriin.

Alustavaa sijoittelua voidaan muuttaa valitsemalla jatkoeristä urheilija kerrallaan ja DEL-näppäimellä poistaa hänet ehdotetusta erästä. Poistaminen saattaa olla tarpeen, jos lukumäärien perusteella erään joutuu myös urheilija, jolla ei ole tulosta.

Uutta on nyt se mahdollisuus, että A-finaali voidaan lähettää ensin ja heti perään minuuttia myöhemmin B-finaali ja taas minuutin kuluttua C-finaali. Tätä varten on kutakin erää varten Järj. kenttä, johon annetaan erien keskinäinen kilpailujärjestys kuten kuvassa on tehty. 20.3.2023 lisätyllä uudella napilla Käännä erien järjestys (finaaleissa) saadaan eräjärjestys helposti käännetyksi.

Tällä järjestyksellä on myös vaikutusta erän ohjeelliseen lähtöaikaan (oikealla alakulmassa). Niissä kentissä annetaan ensimmäisenä kilpailtavan erän lähtöaika (10:30:00) ja muiden erien suhde siihen (1:00).

Erien kilpailujärjestys ja lähtöaika/aikaero muihin on annettava ennenkuin napilla Hyväksy eriin jako ExTimeä käsketään tekemään asettelun mukaiset muutokset sarja- ja kilpailijatietoihin. Samalla muutokset näkyvät verkon muilla koneilla.

Alkuun


Parien tekeminen

Supersprintissä (versio 1) käydään normaali karsinta, tai ei ihan normaali, jokainen lähtee paukusta liikkeelle. Karsinnan jälkeen alkueriä tehtäessä valitaan hajotuskaavaksi Supersprintti. Seuraavien erätasojen käsittely on sitten ihan käsityötä, siinä jatkaa vain jokaisen parin (alkuerän) voittaja. Ensimmäisen erän voittaja saa parikseen viimeisen erän voittajan jne. Jotta lopuksi olisi vain kaksi urheilijaa finaalissa, voi joihinkin eriin joutua sijoittamaan kolmekin urheilijaa, jotta erien määrä saadaan kakkosen potenssiin.

Oheisessa esimerkissä on aluksi 24 urheilijaa, joista muodostuu 12 erää, jokaisessa erässä siis yksi pari. Voittajia tulee siis 12, joista tulisi 6 kahden urheilijan puolivälierää. Puolivälieriä kannattaisi tehdä kuitenkin vain neljä, jotta välieriä saadaan kaksi, joiden voittajan kohtaavat tennismaailman tapaan finaalissa.

12 urheilijaa voidaan hyvin sijoittaa neljään puolivälierään tekemällä puolivälieristä 3 urheilijan eriä. Etukäteissuunnittelua siis tarvitaan, kun ilmoittautuneiden määrät saadaan selville.

Kun yritin tehdä tästä mahdollisimman joustavan, niin muutaman asian joutuu käyttäjä (=sinä) huolehtimaan oikein paikalleen.

 • Täppä kohtaan Ajan perusteella, sillä urheilijat otetaan ajan perusteella karsinnasta.
 • Oikea määrä jatkoon urheilijoita-ruutuun, sillä se ratkaisee erämäärän.
 • Ja aina on tarkistettava Jatkoerien määrä, varsinkin jos yhdistelet useampaa karsintasarjaa yhdeksi sarjaksi.
 • Jos ja kun jatkoerät kilpaillaan pareittain, on Radat käytössä / max radat oltava 2 / nn, eli vain kaksi rataa käytössä, enimmäismäärällä ei ole tässä merkitystä.

Oheisessa esimerkissä yhdistän poikien 10 v ja tyttöjen 10 v sarjat mukaan parien muodostamiseen. Tämä pitää tehdä virtuaalisarjan avulla, johon molempien sarjojen urheilijat linkitetään.

Toki yksinkertaisempaa on jo itse karsinta tehdä yhdessä sarjassa, mutta tein nyt vähän monimutkaisemman esimerkin.

Napilla Tee hajotuskaavan mukainen jako saadaan kaikki 12 alkuerää tehdyksi. Jos urheilijoita, nyt siis 24 kappaletta, olisi ollut pariton määrä, vaikkapa 23, olisi karsinnan paras (Kaisla) sijoitettu yksinään erään 12, josta jatkoon pääsy olisi ollut varmaa.

Karsinnan keskimmäiset, sijat 12 ja 13, sijoitetaan siis ensimmäiseen erään, seuraavat 11 ja 14 sitten toiseen erään, jne. Sijaluvut näkyvät erien alapuolella ja niitä voi tarkastella etukäteen vaikkapa napin Näytä oletusjakosijat avulla.

Ja jos joku asia unohtuikin tekemättä, homman voi aina uusia. Kiirettä napin Hyväksy eriin jako kanssa ei toisaankaan kannata pitää. Ainakin uusien erien arvioitu lähtöaika ja erän kesto kannattaa tarkistaa ennen hyväksyntää.

Esimerkissä ajat on hihasta reväistyjä, kuten arvata saattaa.

Kertauksena näkyy tuossa oikealla, miten nopeimmin yhden sarjan urheilijat linkitetään virtuaalisarjaan.

Tytöt, sarja N10, 7 urheilijaa, on jo linkitetty sarjaan KARSINTA. Menossa on poikien sarjan M10, 17 urheilijaa, linkitys samaan virtuaalisarjaan.

Alkuun


Yksilökarsinnasta parisprinttiin

Tässä kilpailumuodossa on perinteisesti kilpailtu Kivikon hallin tapahtumassa, joka avaa Etelä-Suomen Hiihdon kauden. Ensiksi hiihdetään normaali karsintakisa, jonka perusteella muodostetaan parisprintin joukkueet karsinnan ensimmäisestä ja viimeisestä. Allaolevaa tarkemmat ohjeet löytyvät ohjeesta sprintista_parisprinttiin.htm

Homma on aika suoraviivainen.

 1. Päätetään, säilyykö karsinnan numerointi vai ei (Entiset numerot säilyvät), säilyy on oletus.
 2. Valitaan vasempaan reunaan karsintakisan sarja, se voi olla myös virtuaalisarja.
 3. Varmistetaan, että kaikki pääsevät jatkamaan tai jos sitä rajoitetaan, katsotaan että raja on oikea. Esimerkissä 28 kilpailijaa jatkaa, määrän pitää olla parillinen määrä.
 4. Jos määrää muutetaan, on syytä painaa nappia Näytä kilpailijat, jotta ruutu päivittyy oikein.
 5. Parisprintin osuuksien määrä per urheilija laitetaan paikalleen, Urheilijan kierrosmäärä.
 6. Jatkoa varten perustetaan erä, esimerkissä A-finaali, tämä napilla Tee uusi erä.
 7. Tehdään parit, joko automaattisesti napilla Sijoitusten mukaan seuraava tai omavalintaisesti valitsemalla ne kaksi ja painamalla nappia Tee kahdesta valitusta joukkue jatkoon.
 8. Jos parin teko meni väärin, valitaan se tehty joukkue ja poistetaan se napilla Poista jatkaja.
 9. Muissa korjailussa valitaan listalta joko karsija tai jatkoon tehty joukkue, ja korjataan sitä vastaavasti napeilla Korjaa karsijaa tai Korjaa jatkajaa.

Alkuun


Seuraavien erätasojen käsittely

Alimman kilpailutason tultua valmiiksi, jatkoon pääsevien uudet erät tehdään samasta Eräsarjojen käsittely kohdasta löytyvän alimenun komennolla Jatkoerien käsittely.

Siinä on asian selkeyttämiseksi valmiina kaksi erilaista seuraavaa kilpailutasoa:

 1. Erätuloksella Välieriin kun seuraavaksi kilpaillaan välierät tai
 2. Erätuloksella Finaaliin kun alkaa loppullisen voittajan hakeminen.

Molemmissa tapauksissa tulee käyttöön sama näyttö, johon seuraava kilpailutaso on valmiiksi valittuna.

Vasempaan reunaan ilmestyy lista alkuerissä/välierissä kilpailleista urheilijoista tulostensa mukaisessa järjestyksessä. Aikaisemmat erät listasta riittää minkä tahansa halutun sarjakokonaisuuden erän valinta, aina kaikki saman eräkokonaisuuden saman kilpailutason erät haetaan. Esimerkissä siis miesten alkuerät.

Jatkoon pääsyssä on kaksi vaihtoehtoa,
 • Ajan perusteella, joko puhtaasti erässä tehdyn tuloksen mukaan (kuten uinti) tai
 • Sijan perusteella, sijoittumalla erässä tarpeeksi hyvin tai saavuttamalla tarpeeksi hyvä aika (lucky looser), kuten ratajuoksuissa tai hiihdossa.

Ajan perusteella jatkajissa täytyy varmistaa jatkavien urheilijoiden kokonaismäärä, sijan perusteella se lasketaan käytyjen edeltävien erien lukumäärän ja ajalla jatkajien summana. Pohjalukemat otetaan Eräkaavioiden asetusarvosivulta.

Vasemmman listan ulkoasu vaihtuu sen mukaan, onko sijaluku vai aika jatkoon pääsyn kannalta ratkaiseva. Jos sijaluku määrää, ensin tulostetaan sijalla yksi olevat aikajärjestyksessä, sen jälkeen kakkoset kunnes sijalla ei enää pääse, nämä loput ovat aikajärjestyksessä. Kun aika määrää jatkajan, listassa ovat kaikki aikajärjestyksessä.

Näytössä näkyy kerrallaan 3 erää, niitä saadaan vaihdettua näkyviin liu'uttamalla näytön yläosan lossia oikealle/vasemmalle.

Helpoin tapa jakaa urheilijat eriin on painaa nappia Tee hajotuskaavan mukainen jako, jolloin ExTime tekee eräjaon kokonaissijalukujen mukaan. Nämä luvut näkyvät kunkin erän kohdalla ja niitä voi vapaasti muokata. Napilla Näytä oletusjakosijat ExTime tee näyttöön sijaluvut hajotuskaavan sääntöjen mukaan (kuten kuvassa).

Jaotuksen jälkeen tehty eräjako on hyväksyttävä, Hyväksy erien jako. Ennen hyväksyntää tarkistetaan vielä ohjeellinen kilpailuaikataulu, milloin ensimmäinen erä on tarkoitus kilpailla ja kuinka paljon yhden erän läpivientiin varataan aikaa.

Kaikki eräjaot tehdään vain tässä näytössä, mitään muutoksia ei tarvitse peruutella, jos eräjakoa ei hyväksytä. Tekemättömästä hyväksynnästä muistutetaan näytöstä poistuttaessa tai ilmoittautumissarjaa vaihdettaessa.

Alkuun


FIS-sprintti

Hiihdon FIS-sprintti on ExTimen eniten käytetty erämuotoinen kilpailu, joten sen eri vaiheet on selkeästi koodattu omiksi vaiheikseen. Toki FIS-sprinttikin voitaisiin hoitaa edellä kuvatuilla näytöillä, mutta kun FIS-sprintin kerran koodasin, annetaan sen olla omanaan. Näytön rutiinit ovat samat kuin muillakin, versiosta 9.4.4 lähtien erillisiä peruutusoperaatioita ei enää tarvita, kaikki erämuutokset ovat 'virtuaalisia' hyväksyntään asti.

ExTime on osannut versiosta 5.4.2 lähtien käsitellä FIS:n mukaisen sprintin, valikkoihin on lisätty kullekin vaiheelle oma näyttönsä erien luomiseksi. Erän startti ja varsinainen maaliintulo ovat kaikille samat, ExTimen perustoiminnot. FIS-Sprinttien ensimmäiset esimerkit olivat todellisia vuoden 2008 Keuruun SM-printtien näyttöjä, siellä Arto Alamäen kanssa toteutusta onnistuneesti testasimme.

Hiihdon FIS-sprintissä aloitetaan erien muodostaminen karsintakilpailun jälkeen suoraan Ajanotto | FIS-sprintti-alivalikosta kilpailun vaiheen mukainen toiminto eli alussa Alkuerät.

FIS-sprinttien lisääntyessä olen jatkuvasti pyrkinyt parantamaan sen läpivientiä ExTimessä. Versiosta 9. alkaen Säädöt-valikon Asetusarvot välilehdistä löytyy oma välilehti Eräkaaviot, jossa asetellaan mm. sprintin läpivientiin liittyviä asetuksia.

FIS-sprintin tapauksessa riittää periaatteessa täppä kohtaan FIS-sprintti. HS-sprintti tarkoittaa vanhaa systeemiä, jossa karsinnan 6 parasta hiihtää suoraan A-finaalin, seuraavat kuusi B-finaalin jne.

Näytön keskiosan sarjan tunnuksen täsmennyksiä ExTime käyttää, kun se perustaa jokaisesta kilpailtavasta erästä oman sarjansa. ExTimen aikaisemmissa versioissa näiden tunnusten perusteella pääteltiin, mitkä sarjat otetaan mukaan, kun tulostetaan sprintin kokonaistuloksia. Versiosta 9.0.x eteenpäin sarjan tiedoissa on omat täppänsä tätä kokonaistulosten rakentamista varten ( katso yllä) ja ne ExTime panee suoraan paikoilleen, kun jatkoeriä perustetaan kisan edetessä. Ja suositan vahvasti, että teet jatkoerät suoraan ExTimen omissa FIS-sprintin näytöissä.

Alkuun


FIS-sprintti, alkuerät

FIS-alkuerien luonnissa valitaan ensin karsintakilpailun sarja, ExTime tarkistaa myös, ettei samoja sijalukuja esiinny. Jos niitä on, on sijoitus annettava, eli pakotettava tiety järjestys. Jos sarjan tiedoissa on valmiina annettu tasa-sijat ratkaiseva tieto Sääntö ICR 325.5.3, ei tasasijoituksia tule. (kilpailijan tuplaklikkaus karsintasarjan listassa tuo kilpailijakortin näkyviin, katso alla).

Samoin on tehtävä päätös, vaihdetaanko jatkoeriin uudet numerot karsinnan pohjalta ja mistä numeroiti aloitetaan, yleensä entiset numerot eivät säily, joten tämä kohta jätetään rastimatta.

Sarjat eriä varten perustetaan automaattisesti, kun eräjako hyväksytään.

Vasta hyväksynnän jälkeen verkon muut työasemat näkevät muutokset.

ExTime varoittaa, jos eräjako on aloitettu, mutta sitä ei ole hyväksytty.

Tee neljänneseräjako(QF) siirtää kilpailijat FIS-säännön mukaan alkueriin. Toki yksitellenkin voidaan siirrot tehdä valitsemalla ensin karsintasarja-listasta kilpailija tai useampi ja sitten klikkaamalla halutun alkuerän Tunnus-nappia.

Nyt ei ole enää tarvetta editoida ini-tiedostoa, erä, johon urheilija menee sijoituksensa perusteella, näkyy oikealla alhaalla. Erään 1 kuuluvat urheilijat sijoilta 1, 10, 11, 20, 21 ja 30 FIS-säännön mukaan. Kenttiä voidaan myös muokata ja muutokset menevät ini-tiedostoon talteen, kun eriä tehdään. Joten voit suunnitella ihan oman eräkaaviosi.

Uutta

Näytössä on nyt lisää erien aikataulutusta varten ruutu, johon voidaan antaa ensimmäisen alkuerän arvioitu lähtöaika ja erää varten varattu kilpailuaika. Erän lähtöaika korvaantuu sitten todellisella starttiajalla, mutta lähtölistalla näkyy tuo annettu aikatauluaika.

Hyväksy tämä eräjako napin painallus vasta muuttaa sarja- ja kilpailijatietoja, joten jos eräjakoa ei hyväksytä, mitään ei tarvitse myöskään peruuttaa. Toivottavasti tämä tieto helpottaa kiireessä työskentelyä.

Sitten vain antamaan kopiomäärä ja tulostamaan lähtölistat alhaalta keskeltä napilla Alkuerien (QF) lähtölistat, tässä vaiheessa on AINA kiire.

Samaa sijalukua ei enää oikeastaan esiinny sprintin karsinnassa, jos karsintasarjan asetuksissa on laitettu oikein tasasijoitukset ratkaiseva tieto. FIS:n säännöissä se on FIS:n lähtöpisteet, niin että saman ajan karsinnassa hiihtäneistä paremmaksi katsotaan urheilija, jonka FIS-pisteet ovat paremmat, eli pienemmät.

Oikean puolen esimerkissä näkyy, miten urheilijan tietoja voidaan korjata, jos vaikkapa saman sijan hiihtävät urheilijat, joilla kummallakaan ei ole vielä FIS-pisteitä.

Annila ja Heinillä on sama aika (ei todellinen tilanne). Valitsin Annin tuplaklikkaamalla ja sain kilpailijan tarkat tiedot näkyviin. Valitsin välilehden tulos, ja tarkistan FIS-lähtöpisteet (112.01). Sama tehdään sitten Heinin kohdalla (134.45) ja toteamus on, ettei ole aihetta muutoksiin.

Kun urheilijat valitaan eriin napilla Tee neljänneseräjako QF), urheilijasta näkyy ensin aika ja sijoitus karsinnassa. Jos tähän halutaan tehdä korjauksia, se kannattaa tehdä poistamalla urheilija ehdotetusta erästä ja sitten valita hänet uudelleen vasemman puoleisesta karsintasarjan listasta ja klikata sitten uuden, toivotun alkuerän tunnusnappia.

Urheilija poistuu alkuerän listasta kun hänet ensin siitä valitaan ja sitten painetaan DEL-näppäintä.

Hyväksy tämä eräjako-napin painannan jälkeen alkuerien listaukset vaihtuvat niin, että nyt näkyy urheilijan ratanumero, eli sprinttihiihdossa radan valitsemisjärjestys. Samalla tietysti tulos vaihtuu nollaksi ja sekä sarjojen että urheilijoiden tiedot välitetään kuunteleville työasemille.

Alkuun


FIS-sprintti, välierät

FIS-välierissä alku on sama, ensin valitaan karsintasarja, numeroinnissa on nyt oletuksena samojen numeroiden säilyminen.

Kuten edelläkin eräjako voidaan tehdä yhdellä napin painalluksella (Tee oletusjako). Se voidaan tehdä myös askelittain, napilla Jatka 2 parasta välieriin ensin parhaat kaksi joka erästä ja sitten kaksi parasta lucky looseria napilla Siirrä QF:n lucky looserit.

Napin Näytä QF:n lucky looserit avulla voidaan etukäteen varmistaa, ketkä ne onnelliset olivat.

Ja tietysti kaikki onnistuu myös täysin käsipelillä valitsemalla ensin alkuerien listoista tukku kilpailijoita, tai vain yksi, ja sitten klikkaamalla halutun välierän tunnusta siirtää heidät asianomaiseen jatkoerään.

Kaikki sarjan perustamiset ja urheilijoiden kopioinnit tehdään kisatiedostoon vasta kun näytössä näkyvä tilanne hyväksytään napilla Hyväksy.

Ja sama periaate toimii kuin alkuerissäkin, mitään ei tarvitse peruutella, jos eräjakoa ei hyväksytä. Ja samoin välierien ohjeellinen aikataulu voidaan myös asetella paikalleen.

Oikealla näkyy tilanne hyväksynnän jälkeen, jolloin erän sisällä ratanumerot ovat myös päivittyneet.

Käsitarkistus on syytä tehdä, jos lucky-loosereita on samalla ajalla useita tai erien kakkossijat ovat jaetut usean urheilijan kesken. Ehkä ihan kaikkia erikoistapauksia ExTime ei osaa käsitellä.

Alkuun


FIS-sprintti, Finaalit

FIS-finaaleissa alku on edelleen sama, ensin valitaan karsintasarja (1), numeroinnissa on nyt oletuksena samojen numeroiden säilyminen (2) ja siirretään jatkoon menijät FIS:n sääntöjen mukaan (3) ja lopuksi siirto hyväksytään (4).

Esimerkissä on jatkajat jo käsitelty, koska siinä näkyvät jo lopputuloksetkin. Ja taas käsisiirto on mahdollinen.

Tässä kilpailussa ei B-finaalia kilpailtu, sitä ei edes perustettu.

Jos virheitä sattuu, paras tapa on poistua näytöstä hyväksymättä siirtoa ja palata uudelleen samaan jatkovaiheeseen.

Tulostus kattaa nyt täydelliset tulokset Keuruun malliin, 30. parhaasta on mukana sekä karsinnan, alkuerien että jatkoerien tulokset ja sijaluvut FIS:N vuoden 2019 sääntöjen mukaan. Katso mallia alempaa.

Tulokset saa myös HTML-tiedostona, HTML tuloksiin tulevat sarakkeet määritellään Säädöt/HTML-tulosrivin tiedot-toiminnon avulla.

Alkuun


Lopputulosmallit

Tulostusvaihtoehtoja on kaksi, paperille tulostettava sekä HTML-tiedostoon menevä, jonka voi sitten selaimella tulostaa paperille. FIS-sprintin ja muiden sprinttien kokonaistuloksissa on eroja, jotka pitää huomioida ennen tulosten tekemistä.

FIS-sprintti on selkeä, alkueriä on aina 5 kappaletta, välieriä on kaksi ja finaaleita tavallisesti vain A. Tulostuksia vaarten on sprintin asetusten oltava siis oheisen kuvan kaltaiset.

Yleissääntönä on se, että ensin ovat finaalihin selvinneet finaaleiden paremmuusjärjestyksessä. Seuraavina ovat parhaille sijoille välierissä selvineet, he keskenään karsinnan aikojen mukaisessa järjestyksessä. Näin mennään välierät loppuun asti. Sama toistetaan alkuerille, sijaluku alkuerässä ratkaisee ensin ja saman sijaluvun saaneet ovat karsinta-aikojensa mukaisessa järjestyksessä.

Ja loput sitten vain karsinnan mukaisessa järjestyksessä. Poisjäännit, keskeytykset ja varaslähdöt erävaiheessa antavat sitten soppaan oman mausteensa.

Paperitulosteessa (alla) kukin urheilija on kahdella rivillä, nimen kanssa ovat karsinnan ja alkuerän tulokset ja alemmalla, seuran nimen rivillä sitten välierän ja finaalin tulokset.

Sprint 25.2.2011             T U L O K S E T       13.3.2011
Keuruun Kisailijat            ---------------         14:11

Sija Kilpailijan nimi         Karsinta    Alkuerä
   Seura                       Välierä     Finaali

   Naiset 1.2 km P   Yhteistulokset
   ==================================

 1. Kirsi PERAELAE         3.09,29( 5)  3.07,50( 2)
   Huhtasuon Hiihto 2000             3.04,15( 1)   3.04,68  1.
 2. Ella Gjoemle BERG       3.06,44( 2)  3.08,15( 1)
   Lyn Ski                    3.05,36( 1)   3.04,74  2.
 3. Kathrine Rolsted HARSEM    3.05,81( 1)  3.03,82( 2)
   Fossum IF                   3.04,63( 2)   3.05,68  3.
 4. Lina KORSGREN         3.09,87( 7)  3.06,69( 1)
   Sweden                    3.05,10( 4)   3.05,85  4.
 5. Ragnhild HAGA         3.09,73( 6)  3.07,16( 1)
   Heming IL -Ski                3.05,53( 2)   3.06,62  5.
 6. Magdalena PAJALA        3.09,12( 4)  3.06,81( 2)
   Sweden                    3.04,88( 3)   3.08,31  6.
 7. Maria GRUNDVALL        3.11,19( 8)  3.10,48( 1)
   Finland                    3.05,96( 3)
 8. Jennie OEBERG         3.11,32( 9)  3.09,20( 2)
   Sweden                    3.07,25( 4)
 9. Heidi WENG           3.11,60(11)  3.03,52( 1)
   Norway                    3.05,49( 5)
 10. Ann-Mary AEHTAEVAE       3.11,39(10)  3.04,58( 3)
   Team KalleSport                3.14,32( 5)
 11. Emma WIKEN           3.16,19(18)  3.10,54( 2)
   Sweden                    3.28,84( 6)
 12. Eva SVENSSON          3.15,37(16)  3.08,04( 3)
   Sweden                    3.09,95( 6)
 13. Tuva Toftdahl STAVER      3.13,84(13)  3.10,59( 2)
   IL Heming
 14. Britt Ingunn NYDAL       3.14,30(15)  3.08,05( 3)
   Norway
 15. Astrid Oeyre SLIND       3.16,00(17)  3.09,49( 3)
   Norway
 16. Linn SOEMSKAR         3.17,06(19)  3.09,96( 3)
   Sweden
 17. Emma SJOELUND         3.14,19(14)  3.12,16( 4)
   IF Brahe
 18. Outi GROENDAHL         3.17,10(20)  3.10,63( 4)
   Lappeen Riento
 19. Laura AHERVO          3.18,85(22)  3.11,01( 4)
   Finland
 20. Jenni HOYLANEN         3.18,86(23)  3.16,74( 4)
   Lauttakylän Luja

Alkuun


Keimola-sprintti

Keimola-sprintissä kilpailijat jaetaan noin 30 urheilijan tasoryhmiin riippumatta urheilijan iästä tai sukupuolesta. Iltakilpailussa voidaan viedä noin 60 hiihtäjän kisa läpi siten, että jokaiselle tulee kolme starttia, karsinta, välierä ja finaali. Jos urheilijoita on enemmän, osa on pudotettava karsinassa pois, perussääntönä on, että 30 urheilijaa kisaavat keskenään välierät ja finaalit. Tästä voidaan tietysti poiketa, ExTimen näytöissä on mahdollisuudet kisakohtaisesti räätälöidä jatkoeriin sijoittumisia. Tärkein tavoite on tehdä jatkoeristä hyvin tasaisia. Meilläpäin ainakin yhden/kahden seuran seurahiihdoissa on selkeät tasoerot urheilijoiden välillä.

Keimolasprintin ominaisuudet voidaan toteuttaa jo aikaisemmin kuvatulla tavalla Karsintakisan jälkeen jatkoeriin, joten Keimolasprintin ohjeet voit hypätä yli. Se saattaa jossain ExTime-versiossa pudota kokonaan pois.

Karsinnan jälkeen valitaan siis 30 urheilijan tasot jatkamaan välierissä. Ja kun näiden 30 urheilijan välillä on kuitenkin tasoeroja, 18 parasta menevät välieriin 1 - 3, ja 12 seuraavaa välieriin 4 ja 5. Ei kuitenkaan 6 ryppäissä kuten Hopeasompasprintissä, vaan sekoittaen niin, että karsinnan 18. voi vielä voittaa A-finaalin. Välieristä 1 - 3 kaksi parasta menee A-finaaliin, sijat 3. ja 4. B-finaaliin ja sijat 5. ja 6. C-finaaliin. Aika ei enää erävaiheessa ratkaise, pelkästään sijoitus.

4. ja 5. välierän urheilijat joutuvat D- ja E-finaaleihin siten että 3 parasta D-finaaliin ja 3 viimeistä E-finaaliin.

Jos karsinnassa on noin 60 -70 urheilijaa, 30 parasta (nyt alkuperäinen sarjajako huomioiden) muodostavat kilpahiihtäjien erävaiheet ja 30 seuraavaa vaikkapa harraste-hiihtäjien erät ja muutaman tie päättyy karsintaan. Looginen jakopaikka yhden seuran sisällä voisi olla vaikkapa jako Hopeasompa-ikäisiin ja aikuisiin. Meidän kokeilukisassa tasoraja laitettiin 16 vuoteen, 16 tai alle oli 29 kilpailijaa ja 17 ja vanhempia oli 10. Vanhempia hiihdätettiin myös pidempi matka, tänä vuonna matka pidetään kaikille samana.

Keimola-sprintissä välierien ja finaalien sarjatunnukselle pitää antaa vapaavalintainen, 2-3 merkkiä pitkä alkuosa. Esimerkiksi vaikkapa LAP, NUO ja AIK, tai KIL ja HAR. FIS-sprintissähän karsinnan sarjan tunnuksesta otetaan suoraan välierä- ja finaalisarjojen tunnukset.

Alkuun


Keimola-sprintti, karsinta

Ilmoittautumiset käsitellään normaalin sarjajaon mukaisesti ja karsinnan lähtöjärjestyksessä huomioidaan se, että ohituksia tulisi mahdollisimman vähän. Keimolan harjoituskisan lähtöjärjestys näkyy oikealla. 0.6 km karsinnan aloittivat 16 v. pojat ja päättivät 12 v. tytöt, sitten pieni tauko ennen raavaiden miesten irtipääsyä 1.3 km ladulle.

Lähtöväliksi laitetaan 15 sekuntia, sarjatietoihin merkintä siitä, että ajanotto on 1/100-tarkkuudella ja että sarja kuuluu sprinttikisaan ja on karsintasarja.

Karsinnan tulokset voidaan joko tulostaa sarjakohtaisesti erikseen tai muodostaa ns. virtuaalisarja, johon kaikki samaan erävaiheeseen kuuluvien sarjojen kilpailijat kopioidaan.

Tässä linkissä on esimerkki Keimolan testikisasta, jossa oli muodostettu virtuaalisarja kokonaistulostusta varten. Virtuaalisarjoista on lisää ohjetta täällä.

Alkuun


Keimola-sprintti, karsinnasta välieriin

Karsinnan jälkeen muodostetaan välittömästi välierät, siihen on valmis näyttö, joka aktivoituu valikon Ajanotto kohdasta Keimola-sprintti ja toiminnon nimi on mielestäni kuvaava Karsinnasta välieriin.

Tämä välierien muodostus on kilpailun aikataulussa pysymisen kannalta kriittisin vaihe ja siihen kannattaa ennalta varautua hyvin, jatkokaavioiden teko erikseen myös paperille jonkun ei-ajanottajan toimesta helpottaa ajanottajan työtä ja ennalta ehkäisee virheitä, joita kiireessä pakkaa tulemaan.

Ja kuten tuossa edellä jo kerroin, tärkeää on ryhmitellä samaan erävaiheeseen kuuluvat sarjat ja antaa erävaiheelle sitten se 2-3. merkin mittainen lyhenne. Nuorissa käytin lyhennettä NUO ja aikuisissa AIK.

Ryhmittely tulee päättää etukäteen ja kertoa kisaohjeessa sekä antaa tieto paperilla myös kuuluttajalle. Kisan seuranta on helppoa ja urheilijat osaavat toimia oikein, koska heti jokaisen välierän päätyttyä tiedetään, missä finaalierässä kukin jatkaa.

Karsinnasta välieriin-menuvalinnasta avautuu oikealla puolella näkyvä ikkuna. Esimerkissä näkyy tehtynä jo kolme seuraavaa askelta:

 1. Välierien tunnukseksi on annettu NUO,
 2. Välierien sarjatunnukset on perustettu, Perusta välierät (SF)
 3. Tähän välierävaiheeseen kuuluvat karsinnan sarjat on valittu, nappia Karsinnan sarjavalinta on painettu

Seuraavaksi on tarkistettava, vaihdetaanko välieriin uudet kilpailunumerot. Esimerkissä ei vaihdeta, koska kohdassa Entiset numerot säilyvät on rasti.

Jos tunnistimet ovat käytössä, kannattaa kohdassa Poista tunnistetiedot pitää rasti, sillä silloin valmiiden sarjojen kilpailijoilta poistuu tieto käytetystä tunnistimesta ja ko. tunnistin on taas vapaa uusiokäyttöön.

Jokaisen välierän kilpailijalistan alapuolella näkyy laatikko, jossa on tähän välierään otettavien urheilijoiden sijoitukset. Niitä voi muuttaa, mutta silloin on pidettävä huolta, ettei sama sijoitus mene kahteen eri erään.

Kilpailijoiden valinta välieriin voidaan tehdä kolmella eri tavalla:

 1. Napilla Siirrä jatkajat sijoitusten mukaan välieriin, se suositeltavin ja helpoin tapa
 2. Napeilla 1. erä, 2. erä, jne erä kerrallaan.
 3. Valitsemalla vasemman puolen listasta joku/jotkut urheilijat ja klikkaamalla kohde erän nappia Yksittäissiirto välierään n. Tällöin näppäilyjä tulee useita.

Korjailuihin on monta keinoa, yksi on poistua näytöstä ja poistaa väärin tehdyn erän sarja kokonaan, myös kilpailijat ja palata sitten tähän näyttöön uudelleen.

Toinen tapa on klikata välierän listasta väärin mennyt urheilija ja painaa F5. Ja sitten urheiljan tietoikkunassa vaihtaa välieräsarjan tunnus siksi, miksi se piti saada.

Kolmas tapa on valita väärin lisätty kilpailija värierän listasta ja painaa DEL-näppäinta ja hyväksyä poisto. Ja sitten valita urheilija uudelleen karsintasarjojen listauksesta ja yksittäissiirtona hoitaa hänet oikeaan välierään.

Välierävaiheessa yhteen kuuluvat karsinnan sarjat rastitaan napilla Karsinnan sarjavalinta avautuvan, jo tutun Sarjojen boxi-valintanäytön avulla. Näytössä ovat mukana kaikki sarjat, eli siinä näkyvät jo nuorten välieriä varten perustetut välieräsarjojen tunnukset. Tätä boxi-valinnan perusnäyttöä en ruvennut muokkaamaan näin kauden keskellä, siksi tässä näkyy nyt muutkin kuin vain sprintin karsintasarjat. Jatkossa ehkä ei, riippuen siitä saako tämänlainen kisa kannatusta vai ei.

Valituissa sarjoissa kilpaili yhteensä 29 kilpailijaa, lukumäärä vaihtuu aina kun sarja klikataan mukaan tai poistetaaan.

Lopuksi valinta hyväksytään napilla Hyväksy valinta, jolloin näyttö sulkeutuu ja palataan takaisin karsinnasta välieriin-näyttöön, nyt vasempaan reunaan ilmestyvät valittujen sarjojen kilpailijat paremmuus järjestyksessä, sarjajaot ohittaen. Siis kuva yllä. Siinä näkyy sama numero, 29 urheilijaa valituissa sarjoissa, mutta listan viimeinen sijoitus on 26, kolme nuorta oli siis joko poisjäänyt tai keskeyttänyt.

Jos valinta ei miellytäkään, se voidaan aina uusia.

Napin Siirrä jatkajat sijoitusten mukaan välieriin painalluksen jälkeen näytön välieräkohtaisiin listoihin ilmestyvät eriin siirretyt urheilijat, esimerkissä alkuperäisillä kilpailunumeroilla, koska Entiset numerot säilyvät oli rastittu.

Erät 4 ja 5 saivat vain 4 urheilijaa, koska karsinnan listalla oli vain 26 suoritusta. Vajaista eristä siis ExTime selviää kunnialla.

Yleisin virhetapahtuma on varmaan se, että siirtoa yritetään tehdä, ennenkuin välierien sarjatunnukset on tehty tai tunnus on kirjoitettu (muistettu) väärin. Se on helppo korjata, vain näppäilään tunnus oikein ja/tai perustetaan välierät.

Yleensäkin virheen tapahduttua näyttö voidaan sulkea, poistaa väärin tehdyt välierät kilpailijoineen (Muutokset / sarjatiedot, nappi Poista sarja) ja palata näyttöön uudelleen.

Toinen virhetapahtuma on se, jossa ryhmäsiirtoa (napeilla 1. erää, 2. erä,.. Siirrä jatkajat..) yritetään silloin, kun kohde-erässä on jo urheilijoita. Vain yksittäissiirossa erässä saa olla ennestään kilpailijoita.

Näyttö suljetaan napilla Valmis jatkamaan muita hommia, silloin myös muuttuneet sarjatiedot päivittyvät verkon muille koneille, ei siis ennen. Älä jätä näyttöä siis jatkuvasti auki.

Marialla on tässä esimerkissä väärä aika, minun näppäilyvirhe. Olisitko huomannut?

Kirjoittelin siis vuoden vanhan kisan aikoja käsin näihin kisaesimerkkeihin, ExTimeen Keimola-sprintti ominaisuus lisättiin vasta syksyllä 2013.

Itsestään selvänä selostuksena vielä se, että kun keskimmäisen sarakkeen keskimmäisen välierän alla napin 2. erä vasemmalla puolella on lukujono 2,5,8,11,14,17 se tarkoittaa sitä että välierään 2 siirtyvät kootun karsintasijoituslistan toinen, viides, kahdeksas, 11., 14. ja 17. urheilija. Näitä lukusarjoja voit siis säätää haluamallasi tavalla, ExTime tarkistaa päällekkäisyyksiä, mutta ehkä ihan kaikkiin mahdollisiin virhenäppäilyhin en ole arvannut varautua (negatiivinen sijoitus tai sijoitus yli 30 eivät kelpaa).

Keimolan harjoituskisassa aikuisia jatkajia oli vain 8, joten heitä ei ollut mitenkään järkevää hiihdättää kolmessa saati viidessä välierässä. Laitoin 1. välierään sijoitukset 1, 4, 5, ja 8 ja toiseen sijoitukset 2, 3, 6 ja 7 ja muista eristä tyhjäsin sijoituslaatikot kokonaan. Enkä tietysti tallentanut muutettuja sijoituskaavioita. Ne muuten ovat extime.ini-tiedoston kohdassa [KEIMOLA] niin, että avainsanan V1SIJAT= oikealla puolella on lueteltu välierään 1 oikeuttavat sijoitukset..

[KEIMOLA]
AF=A,A,B,B,C,C
BF=A,A,B,B,C,C
CF=A,A,B,B,C,C
DF=D,D,D,E,E,E
EF=D,D,D,E,E,E
V1SIJAT=1,6,9,10,13,18
V2SIJAT=2,5,8,11,14,17
V3SIJAT=3,4,7,12,15,16
V4SIJAT=19,22,23,26,27,30
V5SIJAT=20,21,24,25,28,29

Siirrot voidaan tehdä myös täysin FIS:n sääntöjen mukaan, silloin vain sijoitusohjeruutuihin (tai ini-tiedostoon) on kirjoitettava FIS:n sääntöjen mukaiset arvot. Sijoitusohjeet päivittyvät ExTime.ini-tiedostoon, jos kohta Talleta eräsijoituskaaviot, kun siirto tehdään on rastittu. Mutta vain siis silloin, jos kilpailijoita siirretetään muuten kuin yksittäissiirtona.

Näytön oikean yläreunan napilla Välierien (SF) lähtölistat saadaan tulostimelle perustettujen välierien lähtölistat. Toki ne voidaan tehdä kuten normaalitkin lähtölistat ja niiden ulkoasuun pätee myös samat säädöt (Listaukset / Lähtölistat ja asetuksia).

Alkuun


Keimola-sprintti, välieristä finaaleihin

Välierien kilpailutus on normaalia ajanottotapahtumaa. Todellinen lähtöaika saadaan kaikille erässä starttaajille valikon Ajanotto valinnan Sprintin startti ja maalinäytöllä Lähdön rekisteröinti. Vaikka ajoilla ei ole merkitystä jatkoon pääsynkannalta, kannattaa se silti ottaa, jotta saadaan looginen peruste paremmuusjärjestykselle erän sisällä.

Välieristä finaaleihin siirto on vielä suoraviivaisempi. Samat näytön peruselementit kuin välierien rakentamisessa löytyvät valikon Ajanotto/Keimola-sprintti toiminnosta Välieristä Finaaleihin.

Ikkuna on hiukan isompi. Se tärkeä välierät ja finaalit keskenään sitova tunniste (NUO) annetaan tässä näytössä oikeassa yläkulmassa.

Heti kun riittävä määrä oikeita kirjaimia on naputeltu, vasempaan reunaan ilmestyvät välierien tulokset.

Seuraavaksi on perustettava sarjatunnukset finaaleille, napilla Perusta sarjat finaaleille. Olen muuten siirtynyt napeissa suurempaan kokoon ja selittävämpiin teksteihin, mielipiteitä?

Kisan kuuluttaja voi halutessaan pitää tätä näyttöä auki ja naputella Näytä tunnuksen sarjat-nappia, niin ajantasainen tilanne päivittyy hänellekin.

Sitten tarkastellaan, että tiedot ovat loogiset, kaikilla on tulos ja jatkajien erä-ruuduissa on oikeat arvot.

Numerojonon 1.,2.,3.,4.,5.,6. ja Siirrä 2. välierän jatkajat-napin välissä olevassa laatikossa kirjaimet A,A,B,B,C,C tarkoittavat, että välierän sijat 1 ja 2 jatkavat finaaliin A, 3. ja 4. jatkavat kisaa B-finaalissa ja 5. ja 6. C-finaalissa. Näitä finaalierätietoja voi muuttaa ennen jatkajien määräämistä ja laittaa talteen Extime.ini-tiedostoon siirron yhteydessä.

Tässä vaiheessa kisaa kannattaa finaaleihin jaotus tehdä välittömästi välierän valmistuttua. Oikealla puolella on tilanne kun välierien 1 ja 2 urheilijoille on finaalipaikat määrätty napeilla Siirrä 1. välierän jatkajat ja Siirrä 2. välierän jatkajat. Tosin kaikissa välierissä näkyy olevan tulos, mutta se on testitilanteesta johtuva.

Toki siirrot voi tehdä kaikki kerralla välierien valmistuttua napilla Tee kaikki siirrot yhdellä kertaa, mutta silloin on ajanotossa varmaan ollut liian vähän porukkaa. Sopiva hetki siirtää päättyneestä välierästä jatkajat finaaleihin on silloin kun seuraava välierä on startannut ja sen maaliintuloa odotellaan se puolisentoista minuuttia..

Ja sama pätee kuin edellä, vasta näytön sulkemisen jälkeen muutokset lähtevät verkon muille työasemille. Mutta näyttöhän pannaan kiinni kun välillä siirrytään rekisteröimään tarkka lähtöhetki näytössä Ajanotto / Sprintin startti ja sitten kiinnitetään loppuajat urheilijoille.

Tulostus paperille-osiossa on napit välierien tulosten ja finaalien lähtölistojen tulostamiseen halutulla kopiomäärällä.

F5 ja DEL näppäimet toimivat samalla tavoin tässä näytössä kuin karsinnasta välieriin näytössäkin. F5 tuo esiin viimeksi valitun urheilijan korjailuikkunan ja DEL poistaa ko. urheilijat, jos poisto hyväksytään.

Alkuun


Keimola-sprintti, pisteet alkuperäisen sarjajaon mukaan

Tällaisen perinteisiä sarjoja yhdistelevän printtikisan oikeudenmukainen palkintojen jako voi tuottaa vaikeutta, Keimolan harjoituskisassa jaoimme pienet pytyt joka finaalierän kolmelle parhaalle.

CUP-muotoisessa sprinttikisassa, aluemestaruuskisoissa ja ehkä muutenkin on tarvetta katsoa lopputilannetta alkuperäisen ikä- ja sukupuolijaotuksen kautta. Apukeinona tähän on antaa finaalien sijoituksista pisteitä. Tähänkin hommaan löytyy ExTimestä valmis näyttö ja finaaleista annettavat pisteet ovat tietenkin räätälöitävissä. Näyttö löytyy Ajanotto valikon Keimola-sprintti alimenusta Pisteet finaalisijoituksista.

Näytön osat ovat taas soveltuvin osin samat kuin aikaisemmissakin Keimola-sprintin näytöissä. Näytön suuri koko voi kannettavissa aiheuttaa ongelmia. Alla näkyy tilanne, kun taas se välierät ja finaalit yhdistävä tunnus (NUO) on jo annettu ruutuun Finaaleissa ja välierissä käytetty tunnus. Heti kun tunnusta täsmäävä sarjajoukko löytyy, ExTime heittää tilanteen näkyviin, nappia Näytä tunnuksen sarjat ei siis tarvitse painaa.

ExTime hakee jokaisen finaalin kilpailijan alkuperäisen karsintasarjan kilpailijan nimen perusteella. Pisteiden keruuta varten alkuperäisestä sarjasta tehdään kopio, jossa sarjan tunnuksen loppuun lisätään _P ja sarjan tiedoissa laitetaan bitti päälle, joka kertoo, että tässä sarjassa ei ratkaisekaan aika vaan pistemäärä.

Kilpailijoille voidaan laskea pisteet joko erittäin (napit A-Finaalista, B-Finaalista,..) tai sitten kaikki samalla kertaa napilla Kaikki siirrot tehdään kerralla. Sijoituksesta saatava pistemäärä näkyy finaalin ikkunan alla ja sitäkin voit siis muuttaa omaa kisajärjestelmääsi vastaavaksi. Ja kuten muissakin näytöissä, jos ruutu Talleta pisteiden muutokset.. on rastittu, siirron yhteydessä pistejako pannaan talteen ExTime.ini-tiedostoon, lohkon [Keimola] alle. Ja sitten vain painetaan nappia Kaikki siirrot tehdään kerralla. Keimolan harjoituskisojen tulos näkyy alla:

Pistesarjat-osioon ilmestyy perustettujen sarjojen tunnukset ja niihin sarjoihin rastit, joiden kilpailijat saivat näistä finaaleista pisteitä. Ja kun nappia Näytä rastittujen sarjojen pistetilanteet on painettu, napin alapuoliseen listaan ilmestyy sarjatunnusten mukaisessa aakkosjärjestyksessä sijoitus ja pistemäärät sekä urheilja ja seura. Perinteisten sarjojen mukaiset palkinnot voidaan nyt jakaa tämän järjestyksen mukaan. Listan saa myös paperille napilla Pistesarjojen tulokset.

Jos ja kun palaat tähän näyttöön kisan aikana uudelleen, älä enää tee samojen finaaleiden siirtoja uudellen, rasti vain halutut sarjat ja katsele niiden tilanteita joko tällä näytöllä tai tulosta ne paperille.

Keimolan testikisoissa aikaerot kunkin finaalin sisällä jäivät aika pieniksi ja taas finaalien voittajien ajat olivat "oikeassa" järjestyksessä, A-finaalissa paras. Huomattavaa oli nuoren 12-sarjalaisen Olivian nouseminen B-finaalin kolmanneksi, hän ainakin sai ja tarjosi tässä kisassa normaalia sarjajakokisaa parempaa vastusta.

Finaaleista saatavia pisteitä muokkaamalla voidaan kilpailun luonnetta muuttaa, tällä jaotuksella palkitaan välierävaihetta. Jos pääset välierästä hyvään finaaliin, saat hyvät pisteet. Tällä jaotuksella kokeilemme talvella 2014 kolme osakilpailua, ennustan että Olivia nousee yhteispistemäärässä aika korkealle!

Ensimmäistä pistesarjojen tulostusta tehdessäsi voit jäädä ihmettelemään, kun pistemäärää ei näykään, vaan Loppuaika-sarakkeessa on karsinnassa saavutettu aika.

No, homma hoituu vaihtamalla (valikko Listaukset / Asetuksia ja tulostuksia) tälle sarakkeelle tulostettava tieto sellaiseksi, joka vaihtuu sen mukaan ratkaiseeko sarjan paremmuuden aika vai pisteet. Esimerkki oikealla on parempi kuin sata selityssanaa.

Nyt karsinnat, välierät ja finaalit sekä nämä pistesarjat voidaan tulostaa samoilla asetuksilla, kunhan Muuta oletus nappia on painettu.

Ero kärkeen-valinta laskee uusissa ExTime-versioissa joko aikojen tai pisteiden välisiä erotuksia, riippuen tulostettavan sarjan paremmuus-asetuksista.

Ja ne tulokset näyttävät paperilla seuraavilta:

Keimolan koesprintti           T U L O K S E T      20.12.2013
Keimolan Kaiku              ---------------         18:37

Sija Kilpailijan nimi     Seura             Tulos     Ero

   Miehet 16 vuotta 0.6 km V
   =========================

 1. Eemeli Huhta-Koivisto  Espoon Hiihtoseura        50
 2. Leo Uusimäki       Vantaan Hiihtoseura        47    3.000
 3. Alex Liljeström     Espoon Hiihtoseura        45    5.000
 4. Juhani Sankari      Riihimäen Kiista-Veikot      43    7.000
 5. Henri Erkkilä      Vantaan Hiihtoseura        42    8.000


   Naiset 16 vuotta 0.6 km V
   =========================

 1. Sara Koppinen      Pakilan Veto           41
 2. Jatta Leskinen      Espoon Hiihtoseura        40    1.000
 3. Tiia Ruotsalainen    Pakilan Veto           33    8.000
 4. Milla Viisanen      Rajamäen Kehitys         23    18.000
 5. Krista Leskinen     Pakilan Veto           22    19.000


   Miehet 14 vuotta 0.6 km V
   =========================

 1. Ilari Hirviniemi     Pakilan Veto           37
 2. Tuomas Uusitalo     Vantaan Hiihtoseura        32    5.000
 3. Antti Ahvenjärvi     Espoon Hiihtoseura        31    6.000
 4. Matias Tamsi       Keimolan Kaiku          30    7.000
 5. Lucas Karlemo      Espoon Hiihtoseura        25    12.000
 6. Eljas Talja       Espoon Hiihtoseura        21    16.000


   Naiset 12 vuotta 0.6 km V
   =========================

 1. Olivia Lammivaara    Espoon Hiihtoseura        35
 2. Viivi Koppinen      Keimolan Kaiku          13    22.000
 3. Nea Oilinki       Vantaan Hiihtoseura        11    24.000
 4. Maria Saari       Seutulan Urheilijat 37       7    28.000


   Naiset 14 vuotta 0.6 km V
   =========================

 1. Sanni Heikkinen     Pakilan Veto           27
 2. Kia Oilinki       Vantaan Hiihtoseura        17    10.000


   Miehet 12 vuotta 0.6 km V
   =========================

 1. Topias Uusitalo     Vantaan Hiihtoseura        20
 2. Hugo Korhonen      Keimolan Kaiku          15    5.000
 3. Tuomas Kiiskinen     Keimolan Kaiku          12    8.000
 4. Aleksi Viisanen     Rajamäen Kehitys         10    10.000

Sitten vain sopivilla csv-tiedoston asetuksilla näiden sarjojen tulokset exceliin ja seuraavien kisan summaus siihen päälle. En vielä kokeillut ExTimen sarjakilpailujen toteutuksen toimivuutta tämän kaltaisen kisan pisteiden yhteenlaskuun, mutta uskoakseni sekin toimii. Ainakin pienen koodauksen jälkeen. Ongelmia saattaa aiheuttaa sarjojen suuri määrä, mutta sehän on minun päänsärkyäni, tai Sudokuani, kuten tätä ohjelmointiharrastustani muille perustelen.

Alkuun


Kokonaistulokset

Sprintin kokonaistulokset onkin kinkkinen juttu, varsinkin jos erävaiheessa tulee diskauksia, poisjääntejä tai keskeytyksiä.

Kokonaistulokset saadaan valikon Listaukset kohdasta Kokonaistulokset eräkilpailuista, valittavana on useita vaihtoehtoja. Sarjavalikosta valitaan aina finaalisarja, ExTime hakee kyseiseen eräkokonaisuuteen kuuluvat karsinta- ja alku/välieräsarjat automaattisesti.

HTML-muotoinen tuloste tämän esimerkin kisasta on täällä. Huomaa sitä tarkastellessasi html:n alussa oleva tyylitiedosto, se saadaan mukaan määrittelemällä HTML-tiedostoon mukaan otettava header-tiedosto. Ja se taas löytyy valikosta Säädöt kohdasta HTML-tuloslistan tiedot <TD>, vaikkakin itse tuloslistan sarakkeet on kovakoodattu, niitä ei voi muuttaa. Mutta tuo header-tiedosto poimitaan saman ohjeen mukaan.

Alkuun


Lähtölistat

Jatkoerien lähtölistat saadaan valitulle tulostimelle/tiedostoon aivan samoin kuin kaikkien muidenkin sarjojen lähtölistat.

Toki kaikki alkukilpailujen sarjat on ensin käytävä läpi. Meillä Helsingin piirin sprinttikisoissa alkukilpailusarjoja oli useita ja sieltä tämä idea sarjatunnusten automaattiseksi generoinniksikin on peräisin.

Alkuun


Vanha tapa lähtöaikojen merkkaukseen

Erien todelliset lähtöajat saadaan siirretyksi kilpailijoille helposti seuraavalla tavalla, tarvitaan erityisesti, jos lähtöaika otetaan painonapilla tai lähtöpistoolista:

 1. Kellojen annetaan käydä (PC / ulkoinen kellolaite) juoksevaa valtakunnan aikaa.
 2. Näyttö siivotaan ja siihen näpytellään lähtevien kilpailijoiden numerot.
 3. Lähettäjän laukaistessa erän liikkeelle siitä otetaan aika (kellon painonappi, tai F10-näpäytys).
 4. Saadusta ajasta tehdään tarpeellinen määrä kopioita, jokaiselle lähtijälle. Kopio-ikoni on kuudes vasemmalta (sakset-ikonin vieressä). Tai menun kautta Muutokset/monista kelloaika.
 5. Ajat tulevat K-kirjaimella varustettuna Ajat-sarakkeeseen.
 6. Jokaisen lähtijän rivillä painetaan hiiren oikeaa näppäintä ja alimenusta valitaan ensimmäinen vaihtoehto (Lähtöajaksi).
 7. Jos kursori oli aikojen sarakkeella (alempi kuva), valitaan väliviivan jälkeinen vaihtoehto (Lähtöajaksi)
 8. Home-näppäimellä siivotaan kilpailijat pois näytöstä, ne annetaan uudelleen maaliintulojärjestyksessä ja silloin tarvitaan tilaa maaliajalle.
 9. Ja maaliintulo olikin sitten vanhaa tuttua, kellolta aika, näppikseltä numero ja F1

Alkuun


Eihän ollut ollenkaan vaikeata. Mutta muista harjoitella, sillä silloin kun kisa on päällä ja yleisö odottaa välieriä on liian myöhäistä alkaa muistella, mitä tässä ohjeessa oikein sanottiinkaan. (Nimimerkki kokemusta on).


Mitä tästä ohjeesta puuttui tai oli huonosti sanottu ? Kommentoi.

Takaisin ExTimen ohjeiden sivulle