Extime, väliaikojen käsittely

Muutettu 30.9.2024/JTu

Sisällys:

Takaisin ExTimen ohjeet-sivulle


Taustatietoa ja kokemuksiani

Hiihtokilpailuissa, varsinkin väliaikalähtöisissä, on toimivalla väliaikapalvelulla suuri merkitys kisan tulospalvelun onnistumisesta syntyvään mielikuvaan. Ja hiihdossa on ExTimen juuret ja siihen aikaan kun ajanottohommia aloittelin ei vielä kukaan tiennyt sprinteistä mitään. Nyttemmin on väliaikapalvelun merkitys edelleen suuri, varsinkin maastossa kisaa seuraava yleisö mielellään vilkuilee kännykästä tilanteen kehittymistä. Live-tulospalvelun kannalta ja vähänkin pidemmillä matkoilla kannattaa väliaikapalveluun satsata. Heikkilän Matti on useamman kerran kisan alussa muistuttanut, että laitoitkos live-palvelun päälle, kun kännykässä ei vielä näy kuin lähtöjärjestys.

Transpondereiden (nilkkatunnistimien/tagien) mukaan tuleminen helpottaa suuresti väliaikapalvelun toteuttamista, mutta onnistuu väliaikapalvelu myös käsin syöttöönkin perustuen. Niin olen useat kisat hoitanutkin, varsinkin aikaisemmin. Nyt ne hoituvat melkein kokonaan tunnistimien avulla. Huippu lienee Lempäälän Hopeasompa 17.-19.2017, jossa EqTimingin Kultiman Arin kanssa otimme maastosta 13 paikasta väliajat, osan suoraan langoitettuna maalipaikalle, osa Norjan Emitin palvelimen kautta. Meillä oli apuna ihan erillinen väliaika-asemien asennusryhmä. Transpondereitakin oli käytössä noin 1500 kappaletta.

Ilman tunnistimia toteutettavassa väliaikapalvelussa on erittäin tärkeää etukäteissuunnittelu ja resurssien varaus. Väliaikapalvelulle on syytä varata oma työasemansa, useita, jos väliaikapisteet ovat maastossa eri paikoissa. Väliaikapalvelussa tarvitaan vähintään kaksi henkilöä (luku- ja kirjoitustaitoiset) ja paperille kynällä tehtävää numerokirjaustakaan ei saa unohtaa. Ajan tarkkuudessa ei kannata niuhottaa, sekunnin tarkkuus on ihan hyvä. Ulkoinen kellolaite ja siinä painonappi ja paperitulostus riittää ajan rekisteröintiin ja numero annetaan sitten työaseman näppäimistöltä. Toinen vaihtoehto on käyttää ExTimen piirrettä, jossa otetaan urheilijoiden numeronappulat näkyviin ja pelkkää urheilijaa vastaavaa nappulaa painamalla saadaan väliaika talteen.

Väliaika täytyy sitten siirtää varsinaiseen ajanottoon. Normaalistihan tämä menee ExTime-verkkoa pitkin, jossa maalin ajanotto kuuntelee ja väliaikapiste lähettää kaikki tapahtumansa. Yhdellä ja samalla työasemalla sekä ajanotto että väliaikapalvelu on ilman tunnistimia liian riskialkista ja käyttäjä joutuu huolehtimaan liiaan monesta asiasta.

Kaukana maastossa olevaa väliaikapistettä varten ExTimeen on lisätty pilvi-piirre, jonka loppukäyttäjän testausvaihe on juuri alkamassa. Asiasta on oma selostuksensa alempana. Tässä maastossa oleva puhelin/tabletti/työasema käyttäen nettiselainta on yhteydessä ExTime-palvelimeen, josta maalin ajanotto sitten käy hakemassa väliaikapisteen tapahtumat annetulla rytmillä. Hiukan vastaavalla tavalla toimivat myös Emitin ja Chronotrackin tunnistelukijat, palvelu toimii näissä tapauksissa Norjassa EqTimingin operoimana. Pyhtään SAUL-SM-maratonin 3.9.2016 kellotin Chronotrackin lukijan avulla, maantien varressa oli 10 kilometrin välein lukijat 3G-GSM-yhteydellä Norjaan, ja minulla maalissa oli TCP/IP-yhteys tähän palvelimeen.

ExTimessä on useita, osin päällekkäisiäkin sääntöjä, väliaikojen automaattisen kirjaamisen tueksi. Pääsääntönä on, että väliaikapisteen ajaksi kelpaavat vain tietyn aikakanavan ajat.

Väliaikojen ja kierrosaikojen välinen suurin ero on se, että jokainen väliaikapiste määritellään erikseen kun taas kierrokset määritellään ensimmäisen kierroksen, keskimmäisten kierrosten ja viimeisen kieroksen pituuksilla ja kierrosten kokonaismäärällä.

Ohjeen alkuun


Tarvittavat tiedot

Väliaikapalvelun toteuttamiseksi on ohjelmalle kerrottava ne kohdat, joissa väliaika otetaan. Väliaikapisteet tunnistetaan matkan mukaan, ja matka annetaan desimaalilukuna kilometreinä. Desimaalipisteenä kelpaavat sekä piste (.) että pilkku (,). 7.2. tarkoittaa siis väliaikapistettä 7.2 kilometrin kohdalla.

Väliaikapisteet on annettava sarjakohtaisesti tai toisinpäin, kullakin sarjalla voi olla aivan omat väliaikapisteensä ja niiden pohja-arvot voidaan kopoida toisesta sarjasta. Väliaikapisteen etäisyyden lisäksi voidaan antaa myös nopein ja hitain sallittu aika väliaikapisteessä, ExTime käyttää niitä mm. tarkistamaan, että loppuaika ja väliaika eivät mene ristiin. Toki erikseen hyväksymällä myös epänormaalitkin väliajat kelpaavat. Toteutuneita väliaikoja voidaan käyttää myös uusien tarkistusrajojen laskemisessa.

Kierroslaskenta vastaa toiminnaltaan väliaikapalvelua ja soveltuu paikkoihin, jossa lyhyehköjä kierroksia tulee useita, esimerkiksi lajeina luistelu/ratapyöräily/ratajuoksut. Kierroslaskennan määrittelyssä annetaan sarjakohtaiseksi kierrospituus ja kierrosmäärä, sekä haluttaessa raamit kierrosajalle. Sarjan ensimmäisen ja viimeisen kierroksen pituus voi poiketa normikierroksesta, esimerkiksi siirtymisestä lähdöstä kierrospaikalle ja sitten sieltä takaisin maalipaikalle. Lisäksi täytyy sarjalle määrittää siinä käytettäväksi kierroslaskentaa.

Aikarajat annetaan kokonaisina sekunteina, eli jos tuon 7.2 km matkan taittamiseksi lähdöstä väliaikapisteelle mennee nopeimmilta arviolta kahdeksantoista ja puoli minuuttia se annetaan 18:30. Etäisyys ja ohjeaika annetaan sarjakohtaisesti, siis miehet ja naiset voivat saada eri ohjeajan. Väliaikapisteet voi toki kopioida toisesta sarjasta ja sitten tarvittaessa hiukan muuttaa arvioaikaa, jos kyseessä on nopeammat hiihtäjät. Ja niin se kannattaa tehdäkin.

Uutena piirteenä 26.11.2016 lähtien väliaika voidaan sijoittaa myös tiettyyn luokkaan, kutsun sitä formulamaailmasta peräisin olevalla termillä sektori. Hiihdossa tälläinen sektorin tyyppi voisi olla vaikkapa nousut, toisena laskut, kolmantena tasamaa ja neljäntenä vaikkapa hiihto yleisön edessä stadionilla. Näin alussa varasin 4 erilaista sektoria, ja annoin niille värien nimet, punainen, keltainen, vihreä ja harmaa. Punainen voisi olla vaikka ylämäkeä, keltainen tasamaata, vihreä laskuvoittoinen osuus ja harmaa lopuille. Sektoreista saatava hyöty tietysti tarvitsee runsaasti väliaikapisteitä maastoon, joka nousun alkuun ja loppuun omansa !! Lempäälän Hopeasommassa meillä oli maastossa 13 Emitin tunnistin lukijaa, osa suoraan langalla ajanottokeskukseen, osaa käytettiin pilven kautta (palvelin Norjassa).

Sarjaan voidaan tällä hetkellä asettaa enintään 48 väliaikapistettä. Nettituloksiin ei välttämättä kaikkia tulosteta, ainoastaan ne väliaikapisteet, jotka on määritetty sarjan virallisiksi väliaikapisteiksi.

Jos väliaikapalvelussa käytetään erillisiä työasemia väliaikojen kirjaamiseen, on näissä työasemissa aikakanavan määrittely hyvin tärkeä. Niiden väliaikapisteiden, joita ko. työasema ei käsittele, kelpaava aikakanava on laitettava sellaiseksi, jota ei varmasti kellolta tule. Tällä ehkäistään se, että väliaikakirjaus menisi väärälle pisteelle. Samoin aikaraamien käyttö on harkittava.

Samaan sarjaan voidaan määrittää sekä käytettäväksi kierroslaskentaa että määrittää väliaikapisteet. Silloin väliaikapisteiden paikkojen pitää täsmätä kierrospituuksiin. Väliaikoja ei itsessään oteta sarjassa kuten normaalisti, vaan ExTime käyttää kohdassa otettua kierrosaikaa väliaikapisteen aikana, siksi väliaikapisteen paikan tulee olla sama kuin tietty kierrospituus. Esimerkiksi Lapuan 2020 SM-maatiekävelyissä käveltiin 1 km mittaista kierrosta 30 kertaa miesten sarjassa ja väliaikapisteinä olisi siis voinut olla vaikkapa 5, 10 ja 15 km kohdat, eli 5, 10 ja 15 kierroksen kohdat. Ajanotossa otetaan siis aika joka kierrokselta, mutta virallisiin väliaikalistoihin tulostetaan vain nuo 3 kohtaa. Toki kaikkien 30 kierroksen ajat näytimme lopputuloksissa.

Ohjeen alkuun


Väliaikapisteiden määritys.

Ensin kannattaa perustaa kilpailuun kaikki kilpailtavat sarjat, ja asettaa niiden perustiedot paikalleen (nimet, maksut, matkat, jne..). Seuraavaksi lisätään kilpailijat, arvotaan, tehdään lähtölistat ja muut tarpeelliset tulosteet ja vasta viimeisenä vaiheena asetetaan väliaikapisteet niille sarjoille, joissa väliaikaseurantaa on tarkoitus tehdä.

Raja-ajat annetaan formaatissa hh:mm:ss, ilman sekunnin osia. Erottimena kelpaa kyllä pistekin eikä alun tunteja ole välttämätöntä antaa. 36.00 on siis sama kuin 00:36:00. Tarkkana pitää olla, ettei käy kuin meille Oloksella 13.11.2021. Laitoimme raja-ajaksi 36:00:00 ja sitten meni hetki miettiessä, miksi M20 sarjan maaliintulijat eivät saaneet aikoja automaattisesti?!? No, he eivät olleet viipyneet matkalla vielä 36 tuntia, vain hiukkasen päälle 36 minuuttia.

Valikon Muutokset toiminnosta Sarjatiedot saadaan esiin sarjaluettelo, josta valitaan haluttu sarja. Tuplaklikkaamalla tai napin Tiedot-kautta saadaan esiin sarjan ominaisuudet, josta valitaan välilehti Väliajat. Oikealla olevassa kuvassa on väliaikapisteiden määritystä SM-hiihdoista 50 kilometrille Kontiolahdella 2013. Kuva on muuten tehty ExTimen uusimalla versiolla (syksy 2021), jossa näkymä on parannettu heviusereilta saatujen toiveiden mukaiseksi.

Kun Matka-ruutuun annetaan 6.9 ja Nopein-ruutuun 12.00 ja Hitain ruutuun 20.30, asetetaan aikakanavat (V) ja sektori (vihreä) ja painetaan Lisää ylläolevilla tiedoilla uusi piste-nappia, saadaan alun esimerkin ylin väliaikapiste paikalleen. Väliaikapisteiden määrä päivittyy automaattisesti siinä yläpuolella. Maali tulee mukaan listaan automaattisesti, sen Matka on sarjalle annettu matkan pituus ja aikakavavista näytetään vain 4 ensimmäistä.

Jos rastitaan ruutu Sarjan väliaikoja ei tarkisteta, rajoiksi tulee 0 ja 24.00.00 ja sarjassa ei sitten tarkisteta, onko aika kelvollinen vai ei, vaan väliaika sijoitetaan seuraavaan kohtaan, jossa väliaikaa ei vielä ole.

Uusin piirre on rastittava kohta Virallinen. Vain näin rastitut pisteet tulevat mukaan HTM-tulosteisiin. Ilman tätä rastia olevat väliaikakohdat eivät tulostu, näkyvät vain kuuluttajan näytöillä. Määrityslistassa merkki on X heti matkan jälkeen ja ennen aikakanavatietoa.

Kun kokonaismatkan pituus sekä hyväksyttävä nopein ja hitain loppuaika on laitettu sarjan perustiedoissa (välilehti Tunnus) paikalleen, voidaan yhdellä kertaa laskea väliaikapisteiden raja-ajat. Tämä tehdään napin Laske väliaikarajat lopputuloksen raja-arvoista avulla, toki kannattaa ensin tarkistaa, että Nopein ja hitain automaattisesti hyväksyttävä loppuaika ovat asiallisia. Tuloksena syntyy tasaisen vauhdin taulukon mukaiset väliaikapisteiden ylä- ja alarajat, joita voi sitten vaikkapa vielä hienosäätää reitillä olevien nousujen/laskujen mukaan. Edellytys siis on se, että väliaikapisteiden kohdat ja matkan kokonaispituus ovat todellisia kilometrimääriä ja vastaavat olosuhteita.

Aikakanavat-kenttä palvelee automaattista väliajan hyväksyntää, varsinkin nilkkatunnistimien käytössä. Jokaiselta väliaikapisteeltä tulee tietty lukijan koodi (kanavan tunnus) ja silloin nähdään, mikä lukija ajan on antanut ja onko se tällä kohtaa väliaikapisteenä. Kirjaimet N ja X ovat ExTimen vakiokanavatunnuksia näppäimistöltä ja peruutuksista tuleville ajoille. Yhdellä väliaikapisteellä voi olla 4 eri lukijaa, jokaisella oma tunnuksensa.

Väliaikapisteen sektori määritetään loppupisteen mukaan, siksi maalikin tulee mukaan. Esimerkissä ovat samantyyppisiä paloja lähdöstä 6.9 km:iin, 21.2 km - 28.3 km pala sekä 42.6 km - 49.00 km pala, ne ovat vihreää sektoria. Malli on siis Kontiolahden SM 50 kilometriltä, jossa oli jossain kohtaa se kuuluisa seinänousu.

Naisten sarjan esimerkissä laitoin ensin 5 väliaikapistettä, ja kaikille ihan samat ajat 2.00 ja 4.00 minuuttia ennusteiksi. Sitten vain laskin 30 kilometrin matkan ennustetun nopeimman loppuajan 1.10.00 ja hitaimman 1.30.30 mukaiset väliajat paikoilleen. Kuva oikealla.

Kopioi mallista-napin yläpuolella olevasta sarjojen luettelosta valitaan se sarja, jonka väliaikapisteet kopioidaan tälle työn alla olevalle sarjalle. Kopioitujen väliaikapisteiden tietoja voi sitten muuttaa, alkuperäiseen sarjaan eivät muutokset vaikuta.

Väliaikapistelistasta voidaan valita haluttu väliaikapiste ja poistaa se Poista valittu-napilla tai muuttaa sen odotusaikoja ja vaihtamalla se Muuta valittua-napilla. Nappi aktivoituu, kun pisteeseen tehdään muutoksia, muutokset voidaan myös hylätä.

Hae toteutuneet-nappia voidaan käyttää vasta sitten, kun sarjan kilpailijoille on saatu muutama väliaika. Toiminto laskee toteutuneiden väliaikojen hitaimmat ja nopeimmat valitusta pisteestä ja näyttää ne. Siitä ne sitten voidaan päivittää valitun pisteen uudeksi odotusväliajaksi Muuta valittua-napilla, jos siltä tuntuu (tai korjata sitä vielä johonkin suuntaan ennen napin painamista).

Yksi erikoisuus on otettava huomioon. Jos sarjan urheilijoilla on jo toteutuneita väliaikoja, niin sarjan väliaikapisteen matkan muuttaminen ei silloin ole ihan yksinkertaista. Jos paikan etäisyys lähdöstä vaihtuu esimerkiksi 5.8 kilometristä 5.6 kilometriksi jostain syystä (tarkistusmittaus?) pitää jokaisen urheilijan tietoihin tehdä tämä sama muutos. Asiaa helpottamaan tein Muutokset-valikkoon oman toiminnon Väliaikapisteen etäisyyden vaihtaminen. Tämän toiminnon avulla onnistuu väliaikapisteen etäisyyden muutos niin, että toteutuneet väliajat siirtyvät mukana uuteen kohtaan. Jos vaikka kisan jälkeen halutaan asettaa väliaikapisteiden paikat oikeiksi viimeisen päälle.

Mutta vain siis kisan aikana, ennen kisaa riittää sarjan tiedoissa vanhan väliaikapisteen poisto ja uuden lisäys.

Ohjeen alkuun


Nilkkatunnistimien lukijoiden kooditus

ExTimen Muutokset valikosta löytyy kohta Ennakkoajat väliaikapisteille, jolla voidaan tehdä sama väliaikapisteiden asettelu ja kopiointi kuin sarjan tiedoissakin, nyt kootusti isomalla näytöllä. Näytön rajoituksena on maksimissaan 12 väliaikapistettä sarjaa kohti.

Näytön kuva on vähän alempana.

Samalla ExTimelle kerrotaan, mikä Emit ECB tai ETS1-laite on milläkin maaston kohdalla kertomassa ohimenevien nilkkatunnistimien numeroita ja millä aikakanavan tunnuksella sen lähettämä tapahtuma näkyy ExTimen näytössä. Muilla tunnistimien lukijoilla aikakanavien määritys ei onnistu, ainakaan vielä.

Jokainen EMIT-lukija lähettää tunnistimen numeron mukana myös ajan ja oman koodinsa (Emitin näytössä Code). Tätä tietoa voidaan käyttää apuna, kun väliaikaa kohdistetaan urheilijalle automaattisesti.

Automaattisesti kohdistettujen väliaikojen näkyminen ajanottonäytössä voidaan estää, samoin niiden näkyminen on säädeltävissä ajanoton loki-ikkunassa, mutta vähintäänkin kisan kuuluttajan työaseman loki-ikkunassa väliajat kannattaa näyttää.

Näytön nappia Post-codesta aikakanavatunnukset tarvitaan, kun määritetään mitkä lukijan tunnukset vastaavat mitäkin aikakanavaa.

Määrittelyjä varten avautuu oikealla näkyvä ikkuna, se aukeaa myös Säädöt-valikosta, kuten äärimmäisenä oikealla olevasta kuvakaappauksesta näkyy.

Tämä sama pätee EMITin ohella myös muihin kelloihin, jotka lähettävät aikalähteensä tunnuksen numeroarvoina. Ei vielä kyllä REIn kelloilla.

Talleta nämä-napilla ExTime kirjoittaa koodit ja aikakanavien tunnukset INI-tiedostoon seuraavaa käynnistymiskertaa varten.

Nappi Väliaikapisteiden aikakanavatiedot talteen kirjoittaa päivitetyt väliaikojen aikakanavatiedot kisan väliaikamäärittelyjen yhteyteen.

Ja sama kuin sarjan väliaikojen määrityksessä, ennustettuja Hyväksyttävät loppuajat kenttiä käyttäen, saadaan tässäkin laskettua tasaisen vauhdin taulukkoajat väliaikapisteille napilla Laske väliaikojen raja-ajat ennustetuista loppuajoista. Alla on näin juuri tehty.

Mutta, mutta, ne astuvat voimaan vasta napin Hyväksy näytön väliaikarajat sarjan väliaikarajoiksi painalluksen jälkeen.

Lukijoiden post-code ruudut voivat olla himmennettyinä, tämä tapahtuu silloin, jos ohjelman ajohetkellä yhtään Emit-lukijaa ei ole käytössä.

Ohjeen alkuun


Väliaikojen ottaminen

Väliajat tulevat kellolaitteilta/napinpainajalta näyttöön kuten maaliajatkin. Ajan hyväksymistapa on sitten se ratkaiseva tekijä. F1-hyväksyntä on loppuajan/viestivaihdon hyväksyntä kun taas F4 tarkoittaa väliajan kirjausta. Aikakanavien koodaus auttaa tässä välttämään virheitä. Käyttäjä saa huomautuksen, jos hän yrittää hyväksyä väliajaksi sellaista aikaa, jonka aikakanava ei ole väliaikapisteiden aikakanavien joukossa. Tai ilmoitus tulee, jos maaliajaksi yritetään hyväksyä aikaa, jonka aikakanavaa ei ole maalin ajaksi hyväksyttyjen kavavien joukossa.

Hyväksyntä voidaan tehdä myöd hiirellä viemällä hiiren kohdistimen ajan päälle, painamalla hiiren oikeaa näppäintä ja valitsemalla esiintulevasta valikosta Väliajaksi (F4)-toiminnon. Kuva oikealla.

Myös ikonipalkin kolmas nappi oikealta, (se, jossa vihreä nuoli ylittää väliaikaviivaa,) merkkaa ajan kilpailijan väliajaksi.

Ja ainahan erillistä numeronäppäimistöä käytettäessä on mahdollista käyttää Nikulan Veli-Pekan ideoimaa tapaa, asetetaan + näppäin samaksi kuin F1 ja - näppäin samaksi kuin F4. Tämä siis kohdassa Säädöt/Asetusarvot ja välilehden Lähtöportti, numerosyöttö, sen alaosassa:


Nyt ei tarvitse sormien hyppiä pitkin näppäimistöä.

Oikealla olevassa kuvassa näkyy ensin väliaikapisteen ohitushetki aikakanavalta V (2:V 10.32.20.090), numeroksi on annettu 1 (Veli-Matti Partanen), jolloin nähdään, että hän oli sarjassaan tällä väliajalla ykkösenä ( 1) ) väliaikapaikassa 1 väliajalla (1], 15.00.6). Esimerkki ei ole todellisesta tilanteesta.

F4-painalluksen jälkeen näyttö muuttuu seuraavalla tavalla. Ajan perään ilmestyy V merkiksi siitä, että se on merkattu väliajaksi. Veli-Matilla on nyt kaksi väliaikaa ( 1] vaihtui 2] ), ja viimeinen väliaika oli 32.20.0, jolla hän edelleen johtaa tässä väliaikapisteessä ( 1) ). Sijoituksen jälkeen on kaarisulku ja väliajan numeroa seuraa kulmasulku.

Ja jos väliaika meni väärälle kilpailijalle, F4-painallus sekä esiintulevaan lisäkysymykseen kieltävä vastaus (aika EI ole oikealla kilpailijalla) vapauttaa kytköksen. Sitten DEL-näppäimellä väärän kilpailijan numero pois, ja uusi, oikea tilalle ja uudelleen paritus F4-napilla.

Jos ExTime ei löydä urheilijalta sopivaa väliaikapistettä, aika on rajojen ulkopuolella tai henkilöllä on jo olemassa väliaika rajoihin sopivassa väliaikapisteessä, versiosta 7.6.1. lähtien oikea väliaikapiste määrätään omalla näytöllään, esimerkki oikealla.

Tässä esimerkissä näkyy, että Jasmilla ei vielä ole 3.750 km kohdalla väliaikaa. F4-näppäimellä yritetään sovittaa kelloajasta 11:34:54.4 laskettua väliaikaa 10.23.4, (ohitushetki miinus Jasmin lähtöaika) mutta se ei onnistu, koska väliaika on hitaampi kuin (ahtaissa) rajoissa 8.00 - 10.00 oleva automaattisesti kelpaava. (Oikeasti kisassa hitain sallittu oli 14 minuuttia eikä esimerkin 10 minuuttia). Nyt aika siis hyväksytään ensimmäiseksi (ainoaksi) väliajaksi nappia 1 klikkaamalla tai suoraan näppäimellä 1.

Toinen vaihtoehto olisi hylätä aika alaosan napilla Ei hyväksytä.

Maalirivillä olevan napin painallus, esimerkissä M, laittaa ajan urheilijan maaliajaksi, kuten ehkä saatoit jo päätelläkin. Nappia voidaan siis joko klikata hiirellä, tai painaa vastaavaa näppäimistön nappia, ikkunan toki tulee olla silloin tietysti päällimmäisenä eli aktiivisena.

Jos rajojen ulkopuolelle kuuluvia väliaikoja alkaa tulla useita, on viisainta pistäytyä sarjan väliaikanäytössä ja siellä hakea toteutuneista väliajoista uudet rajat ja vaihtaa ne vanhojen tilalle.

Kertauksena toimintojärjestys:
  1. Kellolta (näppäimistöltä) saadaan aikoja, jotka tulevat näytön vasempaan reunaan.
  2. Näppäimistöltä syötetään kilpailijoiden numeroita, numero menee aina aktiiviselle riville tai sen ala-/yläpuolelle riippuen siitä, minne uusimmat tapahtumat halutaan.
  3. Nuolinäppäimillä ja shiftiä pohjassa pitämällä järjestetään tarvittaessa numero oikean ajan kohdalle. DEL-näppäimellä saadaan väärä numero tai aika pois (sakset-ikoni ottaa ajan näppärästi pois).
  4. F4-näppäimellä kiinnitetään sitten aika ja numeropari lopullisesti yhteen väliajaksi.
  5. ExTime hakee kilpailijalta ensimmäistä sellaista väliaikakohtaa, jossa ei vielä ole aikaa ja joka sopii annettujen rajojen sisälle. Jos aika ei sovi tarkistussääntöihin, niin siitä saadaan ilmoitus, mutta aika voidaan silti hyväksyä.
  6. Muita tarkistuksia on se, että ajan on oltava lähtöaikaa suurempi. Kilpailijalla ei myöskään saa olla vielä loppuaikaa. Ja tietysti jonkin väliaikapaikan on oltava vapaana.
  7. Yleisimpiä virheitä on ajan merkiseminen väärälle kilpailijalle, ja sitten sillä oikealla ei väliaikapaikka olekaan enää vapaana. Vaikeaa on sitten paikallistaa, milloin väärä merkintä on tullut tehtyä. (tai näkeehän sen ohitushetkestä)

Ohjeen alkuun


Väliajat selaimella pilveen

Koronakevään 2021 uutuuksia on selainpohjainen ratkaisu kaukana kisapaikalta olevasta pisteestä väliaikojen siirto kisan hermokeskukseen. Pitkään mietin erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja, millä laitteilla ja mihin uusiin ympäristöihin (Linux, Android vai IOS) siirtäisin ExTimen vaiko kaikkiin. Päädyin tulokseen, että teen sen kaikkiin niihin laitteisiin, joissa toimii selain, Chrome, Safari, Firefox, Edge, jne.

Kisa perustetaan ExTimeen ihan kuten ennenkin, tehdään lähtöjärjestykset, lisätään väliaikapisteet yms. Erityisen tarkkana pitää olla kahden tiedon kanssa:

  1. Kisan kalenterinumeron tulee olla ehdottomasti sellainen, että se ei sekaannu muiden kisojen kanssa.
  2. Kisan kisakausi (siis vuosiluku) tulee olla oikein.
Näillä kahdella tiedolla kisan tapahtumat erotetaan pilvessä muista kisoista, siis muidenkin käyttäjien järjestämistä kisoista, ei vain sinun omista kellotuksista. Tämän kaiken ollessa kunnossa tehdään lähtölistat nettiin ja yksi uusi asia: html-lähtölistan tekeminen väliaikapalvelua varten.

Mitenkä homma käytännössä toimii?

Homma toimii siten, että syntynyt html-lähtölista siirretään ensin ExTimen palvelimelle. Sitten otetaan käteen väliaikapalvelussa käytettävä, hyvässä lataustilassa oleva laite (iPad, iPhone, Android-puhelin) ja siihen ladataan selaimella tämä juuri nettiin siirretty väliaikapalvelun lista. Urheilijan ohittaessa väliaikapaikan painetaan urheilijan numeron mukaista nappulaa, jolloin painettu nappi poistuu, väliaika tulee näkyviin urheilijan riville ja lähtee samantien ExTimen pilveen.

Maalissa ExTime-työasema asetetaan kuuntelemaan pilven tapahtumia, ja muutaman sekunnin sisällä väliaika saadaan haetuksi pilvestä, näytetään kuuluttajan eri näytöissä ja siirretään live-palveluun, jos ja kun (tottakai) väliaikojen livet ovat pyörimässä.

Väliaikapalvelun lista koostuu viidestä osasta:
Kisan otsikoista
Tässä osassa on kisan nimi, mahdolliset logot, yms. Normaalinettilähtölistoissa tämä on se header-osio. Logoja ei ehkä kannata käyttää, vievät turhaan tilaa näytöltä.
Kisan ulkoasun määrityksistä
Tämä on sama kuin normaaleissa nettilähtölistossa käytettävä tyylitiedosto.
Väliaikapalvelun numero- ja toimintonappulat
Tässä osassa on html:llä rakennettu näppäimet numeroiden antamiseen, ajan ottamiseen, ajan merkkaukseen urheilijalle tai poistamiseen. Samoin tässä on nappulat keskeyttämisen, poisjäännin tai hylkäyksen ilmoittamiseen. Tämän osan, templaten, saat valmiina minulta. Laitan tähän ladattavan linkin, kun olemme testanneet asiaa tarpeeksi.
Väliaikapalvelun javascript-ohjelma.
Tässä osassa on javalla tehtynä väliaikapalvelun logiikka. Tämä osa löytyy ExTimen palvelimelta valmiina.
Urheilijoiden tiedot
Tässä osassa ovat sarjoittain urheilijat, jokainen omalla rivillään ja jokaisella rivillä on myös sarakkeet väliaikojen merkkausta varten. Kaikkia sarjan väliaikapisteitä ei tarvitse valita samaan listaan, listoja voi tehdä myös useita. Listan muoto on vakio, väreissä voi vähän joustaa, mutta urheilijan tietojen pitää olla esimerkin mukaisessa järjestyksessä.

Kisan otsikko, jossa kisakausi (2022) ja kalenterinumero (258) ovat näkyvissä ennen kisan nimeä.

Nimen alapuolella näkyy tilannerivi, johon tulee tietoa ja mahdollisia virheilmoituksia kun nappuloita painellaan.

Näppäinalue, ensin numeron syöttöä numero kerrallaan varten (Urheilijan valinta), ketään ei esimerkissä ole valittuna, koska alue (Valittuna) on tyhjä.

Ajat, käynnistyshetken aika (19:26:08,590) näkyy valittuna

Toimintonäppäimet (Temput) ajan ottamiseen, käyttämiseen, valitun ajan poistamiseen tai urheilijalle merkatun väliajan poistamiseen tai keskeyttämistiedon antamiseen.

Näppäin (Tee numeronapit uudelleen) kilpailijakohtaisten numeronäppäinten uudelleen tekemiseen. Tarvitaan, kun uusi väliaikapaikka avataan tai vanha suljetaan.

Checkbox, jolla sallitaan ajan ottaminen myös pelkällä kilpailijan rivin klikkauksella.

Urheilijakohtaiset rintanumeronapit kaikista niistä urheilijoista, joilta vielä puuttuu väliaika vihreällä merkatuista väliaikapaikoista.

Checkbox, jolla ilmoitetaan, siirtyykö klikattu sarja näytön ylimmäksi vai alimmaksi sarjaksi. Kuten ohjeteksistä pitäisi ymmärtää, rastin ollessa sarja siirtyy ylimmäksi.

Sarjojen tunnusnapit, joita klikkaamalla sarjan urheilijoita voidaan nostaa näytön ylimmäksi tai pudottaa näytöllä alimmaisiksi. Väliaikapalvelulistaan tulevat vain ne sarjat, joihin on merkattu väliaikapisteitä.

Urheilijat sarjoittain lähtöjärjestyksessä. Jokaisesta sarjasta on kaksi otsikkoriviä. Väliaikapaikan etäisyys (1.5 km) on samalla myös nappi, jolla väliaikapaikka avataan väliaikojen ottamiseen tai suljetaan. Palvelun alkaessa avataan joka sarjasta sen ensimmäinen väliaikapaikka. Vihreä väri on sallimisen väri.

Testattava versio löytyy ExTimen palvelimelta tästä linkistä. Sitä saa vapaasti kokeilla. Ehtona on kylläkin, että kokemuksista samoin kuin kehitystoiveista annetaan minulle palautetta.

Muutama vastaus kysymyksiin, joita teillä heräsi:

Mitä tehdä, jos numeroa ei heti näe/tunnista?
Painetaan ohitushetkellä Aika Nyt-nappia, jolloin aika menee Ajat listalle. Numeron tultua selville näpytellään se numeronäppäimillä, valitaan urheilijalle tarkoitettu aika listasta ja painetaan Aseta nappia. Numeronäppäimistön CLR tyhjää koko urheilijan numeron ja DEL viimeksi näppäilyn merkin. Ja numeronäppäimistöllä tarkoitan Urheilijan valinta alueella olevia näppäinten kuvia. Poista aika-näppäin poistaa valitun ajan Ajat-listalta.
Miksi väliaikapalvelun lista on ladattava ExTimen palvelimelle?
Tietoturva, selaimet eivät salli vastauksia muilta kuin samalta palvelimelta ladatuilta sivuilta. Tähän en voi vaikuttaa.
Näkyykö yhden väliaikapaikan kirjaukset muilla väliaikapaikoilla?
Toistaiseksi ei. Vain maalissa ne näkyvät. Ja toki kaikilla PC-työasemilla, jotka kuuntelevat pilven tapahtumia tai joille maali lähettää tapahtumansa.
Voiko väliakapalvelun HTML-listan tehdä kisan aikana?
Toki. Bonuksena on se, että lähtöaikana näkyy todellinen lähtöaika ja kaikki kisatiedostoon siihen mennessä kirjatut väliajat näkyvät myös.
Mitä ExTimen pilvipalvelun käyttö maksaa?
Ei muuta kuin hiukan kalliimpi ExTimen vuosimaksu. Pilvipalvelun käyttö on maksullinen lisäpiirre.
Voiko käyttää omaa palvelinta ExTimen pilvipalvelun sijaan?
Voi kyllä, mutta silloin palvelimella pitää olla tietokanta ja php-ohjelmat, jotka ymmärtävät ExTimen ja tämän väliaikapalvelun lähettämiä sanomia (requesteja). Tehtävissä, mutta ei ilmaiseksi.
Voiko urheilijarivit saada näkymättömiin väliaikapalvelusta?
Jatkossa siitä tullee valittava optio. Käyttäjien kokemuksia ja kannanottoja tarvitaan. Samoin tarvitaan mielipiteitä siitä, laitetaanko kaikki numeronapit samaan paikkaan kuten nyt, vaiko jaotellaanko ne oman sarjansa alkuihin.
Voiko nappien tekstit vaihtaa vaikka ruotsiksi?
Voi. Ensimmäinen isompi kisakäyttö oli englannin kielisillä napeilla Viron maatiepyöräilyn aika-ajon mestaruuskisat kesäkuussa 2022. Tekstit voit vaihtaa siihen templateen, jonka minulta saat väliaikapalveluHTML:n tekemistä varten. Kiroitusvirheitä ei sitten saa tehdä!
Mihin muuhun konsepti sopii?
Olen jo tehnyt ampumahiihdon/-juoksun sakkojen kirjaukset ja kierrettyjen sakkorinkien kirjanpidon samalla tavalla. Aikaa ei anneta vaan sen sijaan pitää ensin näpäyttää sakkomäärän nappia (0 - 5) ja sitten urheilijan numeronappia. Ja jos käyttöä on, niin yleisurheilun heittojen ja pitkällehyppyjen pöytäkirjat menee samaan systeemiin. Korkealle nousevat hypyt on vähän monimutkaisempaa kirjattavaa.

Miten se väliaikapalvelun lista sitten oikein tehdään?

Valitaan Listaukset / Netti-lähtölistat ja Väliaikapalvelun HTML. Esiintulevassa näytössä annetaan käytettävän templaten nimi ja mahdollinen javakooditiedoston nimi (saa puuttuakin) ja normaaliin tapaan HTML-tiedoston otsikon ja tyylitiedoston nimet. Seuraavaksi valitaan sarjat ja väliaikapisteet ja painetaan nappia Tee HTML. Sitten annetaan listalle nimi, siinä se.

Tarvittaessa tehdään toiseen väliaikakirjauspaikkaan toinen lista, jossa on vain tämän kirjauspisteen väliaikapisteet.

Jos maastossa on väliaikapisteet eri paikoissa, ei jokaiseen paikkaan kannata tehdä kaikkia väliaikapisteitä. Tosin jos kaikki tekee, niin kertaalleen ladattua listaa voidaan käyttää missä paikassa tahansa. Väliaikapaikan avaamisesta ja sulkemisesta yritin tehdä mahdollisimman helpon. Toinen esimerkki voisi olla pyöräily/kävelykisoissa se, että kummankin kääntöpaikan väliajan ottajat saavat vain oman paikkansa väliaikapaikat. Aika opettaa parhaan tavan!

Javakooditiedoston nimeä ei tarvitse antaa, jos käyttää minun tekemääni ja valmiina ExTimen palvelimella jo olevaa. Suosittelen.

Oheisessa esimerkissä on kyseessä Suomen Cupin naisten viestivaihtojen kirjauslomakkeen teko. Siinä on erikoista se, että joukkueen väliaika on samalla saapuvan urheilijan loppuaika ja lähtevän lähtöaika. Siksi rasti on kohdassa Maali mukaan.. ja nyt lomakkeelta kirjattu aika tulee ExTimeen aivan samoin kuin se olisi tullut kun ajanottokellon painonappia olisi painettu ja kellolta annettu myös vaihtoon tulevan urheilijan numero, aikakanava on oletuksena 9. Väliaikapaikkoja ei tässä tapauksessa tarvitse rastia, ExTime tietää ne kyllä. Väliaikapaikat tulevat vain henkilökohtaisilla matkoilla.

Urheilijoiden lähtöajat ja seuran nimi ei ole rastittu näkyviin lomakkeelle tilan säästämisen vuoksi. Vaihtoehtona olisi tietysti voinut olla säilyttää seuran nimi ja jättää urheilijan nimi pois. Seura-asu kun saattaa auttaa tunnistamisessa.

Sakkokirjauslajien nettikirjauslomake tehdään menun Lajikohtaiset alimenut / Ampumahiihto/juoksu/Speedgolf / Pilven sakkosyöttöjen HTML kautta. Speedgolf sai omansa Golfin väylätietojen HTML, kun siihen lisättiin reikäkohtaiset väliajat.

Ohjeen alkuun


Korjailut

Kilpailijan tiedoissa on Väliajat-välilehti. Siinä näytetään kilpailijan sarjaan määritetyt väliaikakohdat tietoineen, etäisyys lähdöstä, kelloaika kilpailijan ohittaessa väliaikakohdan sekä laskettu väliaika ja sen oikeuttama sijoitus. Ohitushetki-ruudussa näkyy oletuksena viimeinen tällä näytöllä käsitelty aika.

Nappi Järjestä ajan mukaan lajittelee väliajat uudelleen suuruusjärjestykseen, jos jostain syystä on väliaikoja on hyväksytty kilpailijalle väärään järjestykseen.

Valitsemalla tästä listata jokin väliaikapiste, esimerkissä oikealla alin, sitä voidaan korjata ja se voidaan lisätä. Erilliseen ohitushetken ruutuun syötetään uusi aika ja Muuta-napilla vaihdetaan se edellisen tilalle tai jos sitä ei ole, uutena aikana. Samalla ExTime laskee uuden sijoituksen. Poista-nappi poistaa väliajan kokonaan ja siirtää sen ohitushetkiruutuun mahdollista korjausta ja muuttamista varten. Jos vaihtoehto Palauta aika perusnäyttöön oli rastittuna, poistettu aika tulee X:llä merkittynä takaisin ajanoton perusnäyttöön, josta se voidaan kirjata jollekin toiselle kilpailijalle joko maali- tai väliajaksi.

ExTime ei tee tässä kohtaa mitään rajatarkistuksia väliajoille. Vielä?!

Syötettävä aika ei siis ole valmis väliaika, vaan se lukema mikä kilpailukellossa oli, kun kilpailija ohitti väliaikapisteen.

Nopein tapa päästä kilpailijan tietojen muutokseen on aktivoida perusnäytössä kilpailijan rivi ja vain painaa CR. Kilpailijan rivi taas, jos sitä ei näytössä ole, saadaan antamalla kilpailijan numero. DEL-näppäimellä rivi taas häviää.

Helpointa on korjailu silloin, kun kilpailija ja aika ovat vielä kytköksenä ruudussa näkyvissä V-kirjaimella yhdistettynä. Silloin riittää F4-toistamiseen ja oikea vastaus tarkistuskysymykseen.

Ja sitten ajan kirjaus oikein tehtynä.

Kilpailijankin väliaikanäytössä näkyy väliaikapisteiden sektoriluokitus sekä maaliintuloaika.

Ohjeen alkuun


Listat

Tulosteita on periaatteessa kahta eri tyyppiä:

  1. paperille tarkoitetuissa tulosteissa on yhdellä rivillä enimmillään 80 merkkiä ja urheilijasta voi olla useita rivejä.
  2. nettiin tarkoitetuissa tulosteissa urheilijasta on yksi rivi ja siinä voi olla maksimissaan 30 eri tietoa

Maailma ei ole mustavalkoinen, toki nettitulosteissakin voi olla urheilijasta monta riviä, mutta onko se tarkoituksen mukaista, sen saa jokainen itse päätellä.

Nettitulosteissa voi olla enemmän kuin 30 saraketta, esimerkiksi Lapuan 2020 SM-kävelyjen nettituloksissa pelkästään kierrosajoista tuli jo yksinään 30 saraketta. Kierrosajat, riippumatta kierrosten lukumäärästä, tulkitaan yhdeksi tiedoksi, samoin väliajat.

Väliaikapaikkakohtaisia tulosteita, siis kirjoittimelle tarkoitettuja etappilistoja, voidaan ottaa Listaukset-valikon toiminnon Väliaikatulosteet-avulla. Näyttö on ExTimen normaali sarjanvalinta-rastimalla näyttö, jonka alareunassa on nyt lisää annetun väliaikavälin määritykset. Normaalisti alkupisteenä on lähtöpaikka (0.0 km) ja loppupisteenä haluttu väliaikapiste (3.4 km), mutta ExTime mahdollistaa siis minkä tahansa väliaikapisteiden välisen ajanmittauksen, vaikkapa kuka oli nopein seinänousupalalla.

Kokeile toki ja katso kuka oli nopein viimeiseltä väliaikapisteeltä maaliin !!

Nämä väliaikapaikkakohtaiset tulosteet ovat siis paperitulosteita, joiden merkitys on kovasti vähentynyt kun tuloksia yhä useammin seurataan kännykkää käyttäen ja live-tulospalvelua kiitellen (!)

Tulostus voidaan laventaa kattamaan useita sarjoja rastimalla halutut sarjat. Tulostus tapahtuu sarjojen kilpailujärjestyksessä.

Normaalituloste-nappi sitten aloittaa tulostuksen paperille tai tiedostoon, jos se oli valittu kirjoittimen sijaan oletustulostimeksi.

HTML-tuloste-nappi tekee taas nettiin sopivaa tiedostoa, tiedoston nimi voidaan antaa napin Tiedoston nimi-avulla, mutta jos sitä ei ole annettu, se kysytään erikseen.

Ohjeen alkuun


Tulostemallit paperitulostuksiin

Paperille tarkoitetuissa lopputulosteissa näkyvää väliaikatietoa säädellään valikosta Listaukset löytyvän Asetukset ja tulostuksia näytön avulla. Siellä valitaan Historia/erittely-kohtaan toivottu vaihtoehto.

Väliaikatulostuksiin sopivia vaihtoehtoja ovat:

  • Tiivis väliaikarivi, jossa tulosrivin alla jokaisella on tiivistettynä väliajat (väliaikapiste, sijoitus, aika).
  • -ei mitään-, estää nettituloksissa monirivisen tulostuksen.
  • Väliajat, tulostaa rinnan kahta saraketta, väliaikapalaa ja väliaikaa lähdöstä tähän pisteeseen
  • Vaiheajat (triathlon), jokaisen väliaikapalan oma aika, esim. uinnin aika, pyöräilyn aika ja juoksun aika, sopii toki normaaliin väliaikakilpailuunkin. Lisää tietoa on täällä.
  • Rastivälit on käypäinen vaihtoehto, jos suunnistuksesta oli kyse.
  • Sektoriajat, jossa lasketaan yhteen saman tyyppiset väliaikapalat.
  • Kierroshistoria, jos väliaikojen sijasta otettiinkin kierrosajat.
  • Omat kierrokset/vajat, silloin kun ei lasketa sijoituksia sarjan sisällä, vaan kuntoilijalle tulostetaan esim. hiihtohallissa hiihdetyt kierrokset.

Ja lopuksi on muutos asetettava voimaan, Muuta oletus-napilla.

Tulostus voidaan tehdä suoraan tässä samassa näytössä valitsemalla sarjat joko Box-valinnalla kilpailujärjestykseen tai omaan järjestykseen Lista-valinnalla ja sitten tulostamalla Tulosta napilla. Sarjojen valinta ei siis sinällään vielä tee tulostusta, se on tehtävä Tulosta-napilla, siitä kyllä on erikseen ohjeteksti, ruudun keskellä näkyy teksti

valittuna 1 sarjaa, ei vielä tulostettu

silloin kun joitakin sarjoja on jo valittu. Ilman valintaa tulostuvat kaikki sarjat.

Alla muutamia esimerkkitulostuksia vuosien takaa.

Lopputulokset, jossa tulosrivin alla on jokaisella tiivis väliaikarivi:

Pitkien matkojen aluemestaruus 14.2       T U L O K S E T             16.3.2010
Lohjan Louhi                              ---------------                 17:08

Sija Nimi                     Seura                      Loppuaika         Ero

     Miehet 30 km V
     ==============

  1. Alexander Artemyev       Nastolan Naseva            1.08.12,4
  3.5 km (3.)    8.36,8;    7.0 km (2.)   17.07,2;   10.5 km (1.)   25.41,9;
 14.0 km (1.)   34.19,5;   17.5 km (1.)   42.50,5;   21.0 km (1.)   51.25,3;
 24.5 km (2.)   59.52,3;

  2. Iiro Niskanen            Lempäälän Kisa             1.08.12,7       0.00,3
  3.5 km (1.)    8.35,5;    7.0 km (3.)   17.08,8;   10.5 km (4.)   25.44,2;
 14.0 km (2.)   34.20,2;   17.5 km (4.)   42.52,4;   21.0 km (3.)   51.26,8;
 24.5 km (4.)   59.53,2;

  3. Joachim Gustafsson       Borgå Akilles              1.08.13,3       0.00,9
  3.5 km (4.)    8.37,4;    7.0 km (5.)   17.09,9;   10.5 km (6.)   25.44,9;
 14.0 km (3.)   34.20,6;   17.5 km (3.)   42.51,9;   21.0 km (4.)   51.27,1;
 24.5 km (1.)   59.52,3;

  4. Johan Gustafsson         Borgå Akilles              1.08.13,8       0.01,4
  3.5 km (6.)    8.37,9;    7.0 km (6.)   17.10,1;   10.5 km (5.)   25.44,5;
 14.0 km (4.)   34.21,3;   17.5 km (2.)   42.51,4;   21.0 km (2.)   51.25,9;
 24.5 km (3.)   59.52,8;


Lopputulokset, jossa tulosrivin alla jokaisella on väliaikahistoria:

Pitkien matkojen aluemestaruus 14.2       T U L O K S E T             16.3.2010
Lohjan Louhi                              ---------------                 17:08

Sija Nimi                     Seura                      Loppuaika         Ero

     Miehet 30 km V
     ==============

  1. Alexander Artemyev       Nastolan Naseva            1.08.12,4
      0.0 -  3.5      8.36,8 (3.)
      3.5 -  7.0      8.30,3 (2.)     Lähtö-  7.0       17.07,2 (2.)
      7.0 - 10.5      8.34,7 (3.)     Lähtö- 10.5       25.41,9 (1.)
     10.5 - 14.0      8.37,5 (4.)     Lähtö- 14.0       34.19,5 (1.)
     14.0 - 17.5      8.31,0 (4.)     Lähtö- 17.5       42.50,5 (1.)
     17.5 - 21.0      8.34,7 (3.)     Lähtö- 21.0       51.25,3 (1.)
     21.0 - 24.5      8.27,0 (4.)     Lähtö- 24.5       59.52,3 (2.)
     24.5 - Maali     8.20,0 (2.)     Lähtö- Maali    1.08.12,4 (1.)

  2. Iiro Niskanen            Lempäälän Kisa             1.08.12,7       0.00,3
      0.0 -  3.5      8.35,5 (1.)
      3.5 -  7.0      8.33,2 (6.)     Lähtö-  7.0       17.08,8 (3.)
      7.0 - 10.5      8.35,3 (5.)     Lähtö- 10.5       25.44,2 (4.)
     10.5 - 14.0      8.36,0 (2.)     Lähtö- 14.0       34.20,2 (2.)
     14.0 - 17.5      8.32,2 (6.)     Lähtö- 17.5       42.52,4 (4.)
     17.5 - 21.0      8.34,4 (1.)     Lähtö- 21.0       51.26,8 (3.)
     21.0 - 24.5      8.26,3 (2.)     Lähtö- 24.5       59.53,2 (4.)
     24.5 - Maali     8.19,4 (1.)     Lähtö- Maali    1.08.12,7 (2.)

  3. Joachim Gustafsson       Borgå Akilles              1.08.13,3       0.00,9
      0.0 -  3.5      8.37,4 (4.)
      3.5 -  7.0      8.32,5 (5.)     Lähtö-  7.0       17.09,9 (5.)
      7.0 - 10.5      8.34,9 (4.)     Lähtö- 10.5       25.44,9 (6.)
     10.5 - 14.0      8.35,7 (1.)     Lähtö- 14.0       34.20,6 (3.)
     14.0 - 17.5      8.31,2 (5.)     Lähtö- 17.5       42.51,9 (3.)
     17.5 - 21.0      8.35,2 (4.)     Lähtö- 21.0       51.27,1 (4.)
     21.0 - 24.5      8.25,1 (1.)     Lähtö- 24.5       59.52,3 (1.)
     24.5 - Maali     8.20,9 (3.)     Lähtö- Maali    1.08.13,3 (3.)

  4. Johan Gustafsson         Borgå Akilles              1.08.13,8       0.01,4
      0.0 -  3.5      8.37,9 (6.)
      3.5 -  7.0      8.32,2 (4.)     Lähtö-  7.0       17.10,1 (6.)
      7.0 - 10.5      8.34,4 (2.)     Lähtö- 10.5       25.44,5 (5.)
     10.5 - 14.0      8.36,8 (3.)     Lähtö- 14.0       34.21,3 (4.)
     14.0 - 17.5      8.30,1 (2.)     Lähtö- 17.5       42.51,4 (2.)
     17.5 - 21.0      8.34,5 (2.)     Lähtö- 21.0       51.25,9 (2.)
     21.0 - 24.5      8.26,8 (3.)     Lähtö- 24.5       59.52,8 (3.)
     24.5 - Maali     8.20,9 (3.)     Lähtö- Maali    1.08.13,8 (4.)

Etappilista, se erillistuloste, jossa on tarkasteltu etappia 10.5 kilometristä 21 kilometriin:

Pitkien matkojen aluemestaruus 14.2       Väliajat                    16.3.2010
Lohjan Louhi                              --------                        17:16

Sija  Nro Nimi                    Seura                      Väliaika       Ero

     Miehet 30 km V      10.5 - 21.0 km
     ==================================

  1.   86 Johan Gustafsson        Borgå Akilles               25.41,4
  2.   82 Joachim Gustafsson      Borgå Akilles               25.42,2    0.00,7
  3.   85 Iiro Niskanen           Lempäälän Kisa              25.42,6    0.01,2
  4.   81 Alexander Artemyev      Nastolan Naseva             25.43,3    0.01,8
  5.   87 Kalle Koistinen         Espoon Hiihtoseura          25.45,8    0.04,4
  6.   84 Jarkko Penttinen        Viialan Viri                25.51,8    0.10,3
  7.   89 Erik Lindroos           Pargas IF                   26.41,2    0.59,8
  8.   90 Hannu Hovila            Tammelan Ryske              26.50,5    1.09,0
  9.   94 Ville Kinnunen          Joutsan Pommi               26.51,4    1.10,0
 10.   97 Joonas Lotta            Lahden Hiihtoseura          27.08,9    1.27,4
 11.   88 Jukka Palo              Vihdin Viesti               27.31,8    1.50,3
 12.   98 Lauri Lappalainen       Orimattilan Jymy            27.37,3    1.55,8
 13.   95 Antti Maasilta          Kymin Koskenpojat           27.38,6    1.57,1
 14.  102 Vesa Malila             Keravan Urheilijat          27.38,7    1.57,3
 15.   91 Antti-Markus Kirssi     Myllykosken Kilpa-Veikot    27.43,4    2.02,0
 16.   92 Hannu Kirstinä          Kuivasjärven Aura           27.43,8    2.02,4
 17.  103 Antti Ruuskanen         Rajamäen Kehitys            28.10,6    2.29,2
 18.   96 Kalle Rytkönen          Rajamäen Kehitys            28.14,3    2.32,8
 19.  104 Ville Tähtinen          Nousiaisten Alku            29.23,8    3.42,4
 20.  101 Harri Poutiainen        Kirkkonummen Hiihtoseura    30.39,5    4.58,0
 21.   93 Mika Salo               Vihdin Viesti               31.11,9    5.30,4
 22.  105 Tomi Lauren             Hyvinkään Hiihtoseura       31.17,2    5.35,7

Ohjeen alkuun


Nettitulosteet

Nettitulosten räätälöinnistä on oma ohjeensa, samoin sivuan asiaa online-ohjeissa, mutta kertaan tässä väliaikojen erityisräätälöinnin. Valikosta Listaukset löytyy toimenpide HTM-tulokset, josta taas aukeaa alivalikon kohdasta Valinnaisen määritys ikkuna väliajallisen tulosteen määrittelyyn.

Väliajat on kuvassa valittu viidenneksi tiedoksi ja nyt siis sarakkeesta viisi alkaen tulostuu joka sarjaan yksi sarake jokaista virallista väliaikapaikkaa kohti.

Jos sarjassa ei ole väliaikapisteitä määritetty, ei tulostu tyhjää sarakettakaan.

Oikean reunan tyylitiedostolla saadaan tulosteeseen seuran omat värit ja yleensä tulostetaan myös joka toinen rivi eri välillä. Se vaatii toki css-osaamista, mutta myös pelkällä kopioinnilla pääsee aika pitkälle. ExTimen html-tulosteissa näkyy suoraan käytetyn css-tiedoston (tyylitiedoston, stylesheet) sisältö, kun pyytää Chromelta nähtäväksi sivun lähdekoodin.

Header-tiedoston avulla taas rakennetaan oman seuran logot sivun yläosaan, tässä pitää osata taas html-koodia, mutta edellisen kohdan kopiointi ja lähdekoodin katselu pätee taas.

Napilla Kentän ulkoasun määritys tai tietoa Väliajat tuplaklikkaamalla pääsee tarkemmin säätämään, mitä väliaikapisteestä näytetään.

Toiseksi ylimmän ruudun (Väliajat) muuttamisella ei ole merkitystä, koska väliaikatiedoissa ei tulosteta yhteistä otsikkoa vaan kunkin väliaikapaikan etäisyys lähdöstä. Siihenkin voi vaikuttaa, alaosassa on nappi Nimet etapeille, jonka avulla pääsee antamaan kullekin väliaikakohta sarakkeelle oman nimen.

Väliaikasarakkeen tieto saadaan sarakeen vasempaan/oikeaan reunaan tai keskelle määrittelemällä sarakeen tekstin asettelu pallukalla vastaavaan kohtaan.

Siirtämällä pallukkaa pois kohdasta Normaali väliaika saadaan väliaikasarakkeeseen joko urheilijan aika kahden väliaikapisteen välillä (Aika edellisestä väliaikapisteestä) tai valtakunnan aika urheilijan ohittaessa väliaikapisteen (Väliaikapisteen ohitushetki). Tämä viimeinen on käypä vaihtoehto yhteislähtökisassa.

Rastimalla kohta Älä näytä sijoitusta jää tulostuksesta urheilijan sijoitus väliaikapisteessä pois, samoin teksti (Sij.) sarakkeen otsikosta.

Tässä linkissä näkyy tilanne, jossa on molemmat, ensin väliajat sarakkeina samalla rivillä urheilijan nimen ja seuran kanssa, sekä sen alla väliaikahistoria. Nettituloksen väliaikahistoria koostuu kahdesta pääsarakkeesta. Toisessa on väliaikapalaan edellisestä väliaikakohdasta käytetty aika ja urheilijan sijoitus, toisessa sarakkeessa on lähdöstä alkaen käytetty kokonaisaika ja sijoitus. Sarakkeilla näkyvää nopeus/vauhti-tietoa säädetään sarjan tietojen Kierrokset-välilehdellä. M18 sarjassa nopeus näkyy, MYL sarjassa ei.

Live-tuloksissa urheilijat järjestetään etemisjärjestykseen, ylimpänä ovat jo maaliintulleet paremmuusjärjestyksessä, heitä seuraavat viimeisen väliaikapaikan ohittaneet taas nopeusjärjestyksessä ja niin edelleen. Jos kukaan ei vielä ohittanut ensimmäistäkään väliaikapistettä, urheilijat ovat lähtöjärjestyksessä.

Ohjeen alkuun


Tilanteen kehittyminen

Sarjan väliaikojen kehittymistä voidaan seurata kahdellakin erillisellä näytöllä, tilanteesta riippuen. Pohdiskelevaan ja analysoivaan tapaan soveltuu Tilanteet-valikon toiminnon Väliaikatilanne-näyttö kun taas automaattiseen seurantaan sopii saman valikon näyttö Parhaat väliajat, siitä lisää myöhemmin.

Väliaikatilanteessa näyttöön tulee sarake jokaista sarjaan merkittyä väliaikapistettä kohti ja sarakeotsikoista voidaan vaihtaa rivien järjestys. Klikkaamalla sarakeotsikkoa 35.5 km ExTime näyttää paremmuus- (tai huonoimmuus-) järjestyksen tältä kohtaa. Tilannekuva on Kontiolahden 50 km SM-kisasta keväältä 2013.

Yläreunan menulla Siirtymät vaihdetaan sarjaa, Edelliseen ja Seuraavaan tarkoittaa kilpailujärjestyksessä. Jos uudessa sarjassa ei ole väliaikapisteitä määritetty, se ohitetaan. Ja jos yhtään väliaikasarjaa ei löydy, ei tietysti tule väliaikakohta-sarakkeitakaan. Annettavaan arjaan-toiminnolla voidaan suoraan poimia toivottu sarja sarjaluettelosta.

Tämä näyttö ei päivity automaattisesti, uudet väliajat saat mukaan joko yksinkertaisesti klikkaamalla toista saraketta tai pidemmän kautta Sarjakohtaiset toimenpiteet-valikosta komennolla Laske sarjan tilanne uudelleen. Syynä on se, että jos olet keskittynyt jotain kohtaa lukemaan/katsomaan, ei se muutu ennenkuin olet saanut analyysisi valmiiksi! Sinä päätät.

Tuplaklikkaamalla kilpailijan riviä ExTime antaa mahdollisuuden korjailla väliaikaa yllä kuvatulla tavalla.

Viimeinen tähän näyttöön lisätty piirre on kilpailijan valinta verrokki urheiljaksi. Hänen väliaikansa on nollaa ja muiden sitten poikkemat tästä ajasta, miinukset parempia ja plussat huonompia.

Se näkyy Sarjakohtaiset toimenpiteet-menussa kohdassa Referenssiaika ON käytössä väliajoissa, josta ominaisuus saadaan päälle ja pois.

Tässä on Hiidensalon Olli (ampumahiihtäjä Vantaalta, tai oikeammin Nummi-Pusulasta) valittu verrokki kilpailijaksi.

Kuvasta nähdään, että Olli aloitti 50 km kisan varovasti. Hän oli alussa 24,7 sekuntia jäljessä Teemu Härköstä, mutta lopussa jo 1.17.6 sekuntia edellä. Urheilijat on tässä kuvassa järjestetty väliaikapaikan 49.0 km mukaan.

Samalla tavalla näkyy, että Iiro Niskanen oli 6.9 km kohdalla 24.6 sekuntia Ollia edellä mutta saman verran jäljessä 49 km kohdalla.

Ja sarake pätee, klikkaamalla matkan mukaista saraketta näyttö näytetään sen sarakkeen aikojen mukaisessa järjestyksessä.

Onko hyvä näyttö? Kommentteja kiitos, näytön idea on varastettu MM-rallien tulospalvelusta.

Ohjeen alkuun


Parhaat väliajat

Sarjan väliaikojen kehitystä voidaan tarkastella erillisessä tilanne-ikkunassa.

Ikkuna avataan Tilanteet-valikon toiminnon Parhaat Väliajat-avulla. Syntyvä ikkuna voidaan jättää näkyviin, se ei estä muuta normaalia toimintaa. Se voidaan raahata sopivaan kohtaa ruutua ja sen kokoa voidaan muuttaa. Muista kuitenkin, että numeroita syöttäessäsi sinun tulee aktivoida ensin ExTimen pääikkuna.

Sarjaa ja väliaikapistettä voidaan vaihtaa annettujen vaihtoehtojen mukaan. Mikäli sarjassa ei ole väliaikapisteitä määritetty, ei pisteitä siis voida valita. Tekstin fonttia voidaan muuttaa Fontti-napin avulla. Valittu fontti, ikkunan paikka ja koko säilyvät, vaikka ikkuna välillä suljetaankin. Kuvassa fonttina Courier New koossa 12 pistettä.

Säädöt-valikon Asetusarvot-toiminnon välilehdellä Seuranta voidaan säätää listalla näytettävien urheilijoiden määrää, jos heitä on paljon, ei kaikkia kannata näyttää, koska kukaan ei ehdi niitä katsella. Kärki kiinnostaa.

Ohjeen alkuun


Ajanoton loki

Kisan kuuluttajalle kannattaa avata näkyviin Ajanoton loki-ikkuna, jossa näkyvät kaikki tapahtumat aikajärjestyksessä. Avauskomento löytyy Uudet piirteet valikosta. Loki-ikkunan käytöstä on lisätietoa Kuuluttajan ohjeessa.

Ohjeen alkuun


Sektoriajat

Sektorikohtaiset summa-ajat saadaan nettilistoihin valitsemalla tulostettaviin tietoihin tietojen joukosta Sektoriajat. Urheilijalle tulostetaan hänen kuhunkin sektoriin käyttämänsä yhteisaika (saman väriset sektorit summattuna yhteen) ja sijoitus muiden kilpailijoiden joukossa tällä sektorilla. Vain maaliin tulleiden urheilijoiden sijoitukset huomioidaan ja aikoja tarkastellessa on huomattava se, että ajat ovat pyöristettyjä, niiden summa ei välttämättä ole sama kuin urheilijan loppuaika. Sama tilanne kuin ostaa kaupasta 2 karkkia (a 52 senttiä) eurolla, mutta neljästä maksaakin jo kaksi euroa ja 10 senttiä.

Tulos on sitten tämän linkin mukainen. Tarkasti tutkimalla huomaa, etä Jari Joutsenelta (sijoitus 68) puuttuu yksi väliaika, siksi hän olisi muka nopein vihreällä sektorilla ja hitain harmaalla. Sektorien luokitus on esimerkissä täysin mielivaltainen, mutta varmaankin idea selvisi.

Kalev Ermits tuli loppusuoran kaikkein nopeimmin ja esimerkin Olli Hiidensalo oli sillä sektorilla toinen.


Mitä tästä lyhyestä ohjeesta puuttui tai oli huonosti sanottu ? Kommentoi.

Takaisin ExTimen ohjeet-sivulle