Extime, väliaikojen käsittely

Muutettu 5.5.2019/JTu

Sisällys:

Takaisin ExTimen ohjeet-sivulle


Tarvittavat tiedot

Väliaikapalvelun toteuttamiseksi on ohjelmalle kerrottava ne kohdat, joissa väliaika otetaan. Väliaikapisteet tunnistetaan matkan mukaan, ja matka annetaan desimaalilukuna kilometreinä. Ja desimaalipisteenä on oltava piste, pilkkukin kelpaa nykyään. 7.2. tarkoittaa siis väliaikapistettä 7.2 kilometrin kohdalla.

Väliaikapisteet on annettava sarjakohtaisesti tai toisinpäin, kullakin sarjalla voi olla aivan omat väliaikapisteensä ja niiden pohja-arvot voidaan kopoida toisesta sarjasta. Väliaikapisteen etäisyyden lisäksi voidaan antaa myös nopein ja hitain sallittu aika väliaikapisteessä, ExTime käyttää niitä mm. tarkistamaan, että loppuaika ja väliaika eivät mene ristiin. Toki erikseen hyväksymällä myös epänormaalitkin väliajat kelpaavat. Toteutuneita väliaikoja voidaan käyttää myös uusien rajojen laskemisessa.

Aikarajat annetaan kokonaisina sekunteina, eli jos tuon 7.2 km matkan taittamiseksi lähdöstä väliaikapisteelle mennee nopeimmilta arviolta kahdeksantoista ja puoli minuuttia se annetaan 18:30. Etäisyys ja ohjeaika annetaan sarjakohtaisesti, siis miehet ja naiset voivat saada eri ohjeajan. Väliaikapisteet voi toki kopioida toisesta sarjasta ja sitten tarvittaessa hiukan muuttaa arvioaikaa, jos kyseessä on nopeammat hiihtäjät.

Uutena piirteenä 26.11.2016 lähtien väliaika voidaan sijoittaa myös tiettyyn luokkaan, kutsun sitä formulamaailmasta peräisin olevalla termillä sektori. Hiihdossa tälläinen sektorin tyyppi voisi olla vaikkapa nousut, toisena laskut, kolmantena tasamaa ja neljäntenä vaikkapa hiihto yleisön edessä stadionilla. Näin alussa varasin 4 erilaista sektoria, ja annoin niille värien nimet, punainen, keltainen, vihreä ja harmaa. Punainen voisi olla vaikka ylämäkeä, keltainen tasamaata, vihreä laskuvoittoinen osuus ja harmaa lopuille. Sektoreista saatava hyöty tietysti tarvitsee runsaasti väliaikapisteitä maastoon, joka nousun alkuun ja loppuun omansa !!

Sarjaan voidaan tällä hetkellä asettaa enintään 48 väliaikapistettä. Jos samaan sarjaan määritetään sekä väliaikapisteet että kierroslaskenta niin kierroslaskenta on määräävämpi, väliaikapisteet koskevat vain sarjan tulosteita. Kierrosajat on otettava ja väliajoiksi tulkitaan sitten näistä kierrosajoista ne edettyyn matkaan sopivimmat kierrosajat.

Ohjeen alkuun


Väliaikapisteiden määritys.

Ensin kannattaa perustaa kilpailuun kaikki kilpailtavat sarjat, ja asettaa niiden perustiedot paikalleen (nimet, maksut, matkat, jne..). Seuraavaksi lisätään kilpailijat, arvotaan, tehdään lähtölistat ja muut tarpeelliset tulosteet ja vasta viimeisenä vaiheena asetetaan väliaikapisteet niille sarjoille, joissa väliaikaseuranta on tarkoitus tehdä.

Valikon Muutokset toiminnosta Sarjatiedot saadaan esiin sarjaluettelo, josta valitaan haluttu sarja. Tuplaklikkaamalla tai napin Tiedot-kautta saadaan esiin sarjan ominaisuudet, josta valitaan välilehti Väliajat. Oikealla olevassa kuvassa on väliaikapisteiden määritystä SM-hiihdoista 50 kilometrille Kontiolahdella 2013.

Kun Matka-ruutuun annetaan 6.9 ja Nopein aika-ruutuun 12.00 ja hitain sallittu ruutuun 20.30, asetetaan aikakanavat (V) ja sektori (vihreä) ja painetaan Lisää Uusi-nappia, saadaan alun esimerkin ylin väliaikapiste paikalleen. Väliaikapisteiden määrä päivittyy automaattisesti siinä yläpuolella. Maali tulee mukaan listaan automaattisesti, sen Matka on sarjalle annettu matkan pituus.

Jos rastitaan ruutu Sarjan väliaikoja ei tarkisteta, rajoiksi tulee 0 ja 24.00.00 ja sarjassa ei tarkisteta sitten, onko väliaikaehdokas kelvollinen vai ei, vaan väliaika sijoitetaan seuraavaan paikkaan, josta se puuttuu.

Uusin piirre on rastittava kohta On sarjan virallinen väliaikapiste. Vain näin rastitut pisteet tulevat mukaan HTM- ja paperi-tulosteisiin. Ilman tätä rastia olevat pisteet eivät tulostu.

Kun kokonaismatkan pituus ja ennustettu nopein ja hitain loppuaika on laitettu sarjan perustiedoissa (välilehti Tunnus) paikalleen, voidaan yhdellä kertaa laskea väliaikapisteiden raja-ajat. Tämä tehdään napin Laske väliajat näiden perusteella avulla, toki kannattaa ensin tarkistaa, että Nopein ja hitain loppuaikaennuste ovat asiallisia. Tuloksena syntyy tasaisen vauhdin taulukon mukaiset väliaikapisteiden ylä- ja alarajat, joita voi sitten vaikkapa vielä hienosäätää reitillä olevien nousujen/laskujen mukaan. Edellytys siis on se, että väliaikapisteiden kohdat ja matkan kokonaispituus ovat todellisia kilometrimääriä ja vastaavat olosuhteita.

Aikakanavat-kenttä palvelee automaattista väliajan hyväksyntää, varsinkin nilkkatunnistimien käytössä. Jokaiselta väliaikapisteeltä tulee tietty lukijan koodi (kanavan tunnus) ja silloin nähdään, mikä lukija ajan on antanut ja onko se tällä kohtaa väliaikapisteenä. Kirjaimet X ja N ovat ExTimen vakiokanavatunnuksia näppäimistöltä ja peruutuksista tuleville ajoille.

Väliaikapisteen sektori määritetään loppupisteen mukaan, siksi maalikin tulee mukaan. Esimerkissä ovat samantyyppisiä paloja lähdöstä 6.9 km:iin, 21.2 km - 28.3 km pala sekä 42.6 km - 49.00 km pala, ne ovat vihreää sektoria. Malli on Kontiolahden SM 50 kilometriltä.

Naisten sarjan esimerkissä laitoin ensin 5 väliaikapistettä, ja kaikille ihan samat ajat 2.00 ja 4.00 minuuttia ennusteiksi. Sitten vain laskin 30 kilometrin matkan ennustetun nopeimman loppuajan 1.10.00 ja hitaimman 13.30.30 mukaiset väliajat paikoilleen. Kuva oikealla.

Kopioi-napin alapuolella olevasta sarjojen luettelosta valitaan se sarja, jonka väliaikapisteet kopioidaan tälle sarjallekin. Listattuja väliaikapisteitä voi sitten muuttaa, alkuperäiseen sarjaan eivät muutokset vaikuta.

Väliaikapistelistasta voidaan valita haluttu väliaikapiste ja poistaa se Poista-napilla tai muuttaa sen odotusaikoja ja vaihtamalla se Muuta valittua-napilla. Nappi aktivoituu, kun pisteeseen tehdään muutoksia, muutokset voidaan myös hylätä.

Hae toteutuneet-nappia voidaan käyttää vasta sitten, kun sarjan kilpailijoille on saatu muutama väliaika. Toiminto laskee toteutuneiden väliaikojen hitaimmat ja nopeimmat valitusta pisteestä ja näyttää ne. Siitä ne sitten voidaan päivittää valitun pisteen uudeksi odotusväliajaksi Muuta valittua-napilla, jos siltä tuntuu (tai korjata sitä vielä johonkin suuntaan ennen päivitystä).

Ohjeen alkuun

Nilkkatunnistimien lukijoiden kooditus

ExTimen Muutokset valikosta löytyy kohta Ennakkoajat väliaikapisteille, jolla voidaan tehdä sama väliaikapisteiden asettelu ja kopiointi kuin sarjan tiedoissakin, nyt kootusti isomalla näytöllä. Samalla ExTimelle kerrotaan mikä Emit ECB tai ETS1-laite on milläkin maaston kohdalla kertomassa ohimenevien nilkkatunnistimien numeroita.

Jokainen EMIT-lukija lähettää tunnistimen numeron mukana myös ajan ja oman koodinsa (Emitin näytössä Code). Tätä tietoa voidaan käyttää apuna, kun väliaikaa kohdistetaan urheilijalle automaattisesti. Samalla toiminnolla määrätään myös, millä aikakanavan tunnuksella aika näkyy ExTimen näytössä.

Nappia Post-codesta aikakanavatunnukset tarvitaan, kun määritetään mitkä lukijan tunnukset vastaavat mitäkin aikakanavaa. Määrittelyjä varten avautuu äärimmäisenä oikealla näkyvä ikkuna, se aukeaa myös Säädöt-valikosta, kuten kuvasta näkyy.

Tämä sama pätee EMITin ohella myös muihin kelloihin, jotka lähettävät aikalähteensä tunnuksen numeroarvoina. Ei vielä kyllä REIn kelloilla.

Talleta nämä-napilla ExTime kirjoittaa koodit ja aikakanavien tunnukset INI-tiedostoon seuraavaa käynnistymiskertaa varten.

Esimerkissä alla näkyy, että Ounasvaaran lenkki oli 2.5 km, jossa maastossa oli kaksi lukijaa, 0.9 km ja 1.1 km kohdalla. Ensimmäinen tunnistettiin koodilla 70 (ja kanavana A) ja toinen koodilla 71 (kanavana B).

Nappi Väliaikapisteiden aikakanavatiedot talteen kirjoittaa päivitetyt väliaikojen aikakanavatiedot kisan väliaikamäärittelyjen yhteyteen.

Ja sama kuin sarjan väliaikojen määrityksessä, ennustettuja Hyväksyttävät loppuajat kenttiä käyttäen, saadaan tässäkin laskettua tasaisen vauhdin taulukkoajat väliaikapisteille napilla Laske väliaikojen raja-ajat ennustetuista loppuajoista.

Mutta, mutta, ne astuvat voimaan vasta napin Hyväksy näytön väliaikarajat sarjan väliaikarajoiksi painalluksen jälkeen.

Ohjeen alkuun


Väliaikojen ottaminen

Väliajat saadaan näyttöön kuten lähtö- tai maaliajatkin.  Ajan hyväksymistapa ratkaisee kuitenkin tällä hetkellä, F1-hyväksyntä on loppuajan/viestivaihdon hyväksyntä kun taas F4 tarkoittaa väliajan kirjausta.

Saman saa aikaan viemällä hiiren kohdistimen ajan päälle, painamalla hiiren oikeaa näppäintä ja valitsemalla esiintulevasta valikosta Väliajaksi (F4)-toiminnon. Kuva oikealla.

Myös ikonipalkin kolmas nappi oikealta, se, jossa vihreä nuoli ylittää väliaikaviivaa, merkkaa ajan kilpailijan väliajaksi.

Allaolevassa kuvassa on ensin väliaikapisteen ohitushetki tulleena Emitin kellolta (E 12.54.47.62), numeroksi on annettu 16 (Samuli Oinonen), jolloin nähdään, että Samulilla on jo 1 väliaika ( 1] ),  6.14.3, jolla hän oli sarjassaan väliajoissa ykkösenä ( [1] ). Esimerkki ei ole todellisesta tilanteesta.

F4-painalluksen jälkeen näyttö muuttuu seuraavalla tavalla. Ajan perään ilmestyy V merkiksi siitä, että se on merkattu väliajaksi. Samulilla on nyt kaksi väliaikaa ( 1] vaihtui 2] ), ja viimeinen väliaika oli 16.47.6, jolla Samuli edelleen johtaa tässä väliaikapisteessä ( [1] ).

Ja jos väliaika meni väärälle kilpailijalle, F4-painallus sekä esiintulevaan lisäkysymykseen kieltävä vastaus (aika EI ole oikealla kilpailijalla) vapauttaa kytköksen. Sitten DEL-näppäimellä väärän kilpailijan numero pois, ja uusi, oikea tilalle ja uudelleen paritus F4-napilla.

Jos ExTime ei löydä urheilijalta sopivaa väliaikapistettä, aika on rajojen ulkopuolella tai henkilöllä on jo olemassa väliaika rajoihin sopivassa väliaikapisteessä, versiosta 7.6.1. lähtien oikea väliaikapiste määrätään omalla näytöllään, esimerkki oikealla.

Tässä esimerkissä näkyy, että ko. kilpailijalla on jo 4.0 km kohdalla väliaika 17.03, joka on rajojen sisällä. F4-näppäimellä yritetään sovittaa kelloajasta 19:49:33 laskettua väliaikaa 1.47.03 (lähtöaika oli Ermitsillä 18:01.30), mutta se ei onnistu, koska eroa raja-arvoihin on liian paljon. Esimerkissä olisi oikea vaihtoehto hylätä aika napilla Ei hyväksytä, mutta se voidaan hyväksyä väliajaksi oikean reunan napeilla napeilla 1 tai 2, ykkösellä kohdan 2.0 km väliajaksi ja kakkosella päällekirjoittaa kohdan 4.0 km vanha väliaika.

Maalirivillä olevan napin painallus, esimerkissä 3, laittaa ajan urheilijan maaliajaksi, kuten ehkä saatoit jo päätelläkin. Nappia tulee siis klikata hiirellä, näppäimistön numeron 3 painallus vain kilauttaa kelloa.

Jos rajojen ulkopuolelle kuuluvia väliaikoja alkaa tulla useita, on viisainta pistäytyä sarjan väliaikanäytössä ja siellä hakea toteutuneista väliajoista uudet rajat ja vaihtaa ne vanhojen tilalle.

Kertauksena toimintojärjestys:
 1. Kellolta (näppäimistöltä) saadaan aikoja, jotka tulevat näytön vasempaan reunaan.
 2. Näppäimistöltä syötetään kilpailijoiden numeroita, numero menee aina aktiiviselle riville tai sen alapuolelle.
 3. Nuolinäppäimillä ja shiftiä pohjassa pitämällä järjestetään tarvittaessa numero oikean ajan kohdalle. DEL-näppäimellä saadaan väärä numero tai aika pois (sakset-ikoni ottaa ajan näppärästi pois).
 4. F4-näppäimellä kiinnitetään sitten aika ja numeropari lopullisesti yhteen väliajaksi.
 5. ExTime hakee kilpailijalta ensimmäistä sellaista väliaikakohtaa, jossa ei vielä ole aikaa ja joka sopii annettujen rajojen sisälle. Jos aika ei sovi tarkistussääntöihin, niin siitä saadaan ilmoitus, mutta aika voidaan silti hyväksyä.
 6. Muita tarkistuksia on se, että ajan on oltava lähtöaikaa suurempi. Kilpailijalla ei myöskään saa olla vielä loppuaikaa. Ja tietysti jonkin väliaikapaikan on oltava vapaana.
 7. Yleisimpiä virheitä on ajan merkiseminen väärälle kilpailijalle, ja sitten sillä oikealla ei väliaikapaikka olekaan enää vapaana. Vaikeaa on sitten paikallistaa, milloin väärä merkintä on tullut tehtyä.Ohjeen alkuun


Korjailut

Kilpailijan tiedoissa on Väliajat-välilehti. Siinä näytetään kilpailijan sarjaan määritetyt väliaikakohdat tietoineen, etäisyys lähdöstä, kelloaika kilpailijan ohittaessa väliaikakohdan sekä laskettu väliaika ja sen oikeuttama sijoitus. Ohitushetki-ruudussa näkyy oletuksena viimeinen tällä näytöllä käsitelty aika.

Nappi Järjestä ajan mukaan lajittelee väliajat uudelleen suuruusjärjestykseen, jos jostain syystä on väliaikoja on hyväksytty kilpailijalle väärään järjestykseen.

Valitsemalla tästä listata jokin väliaikapiste, esimerkissä oikealla alin, sitä voidaan korjata ja se voidaan lisätä. Erilliseen ohitushetken ruutuun syötetään uusi aika ja Muuta-napilla vaihdetaan se edellisen tilalle tai jos sitä ei ole, uutena aikana. Samalla ExTime laskee uuden sijoituksen. Poista-nappi poistaa väliajan kokonaan ja siirtää sen ohitushetkiruutuun mahdollista korjausta ja muuttamista varten. Jos vaihtoehto Palauta aika perusnäyttöön oli rastittuna, poistettu aika tulee X:llä merkittynä takaisin perusnäyttöön, josta se voidaan kirjata jollekin toiselle kilpailijalle joko maali- tai väliajaksi.

ExTime ei tee tässä kohtaa mitään rajatarkistuksia väliajoille.

Syötettävä aika ei siis ole valmis väliaika, vaan se lukema mikä kilpailukellossa oli, kun kilpailija ohitti väliaikapisteen.

Nopein tapa päästä kilpailijan tietojen muutokseen on aktivoida perusnäytössä kilpailijan rivi ja vain painaa CR. Kilpailijan rivi taas, jos sitä ei näytössä ole, saadaan antamalla kilpailijan numero. DEL-näppäimellä rivi taas häviää.

Helpointa on korjailu silloin, kun kilpailija ja aika ovat vielä kytköksenä ruudussa näkyvissä V-kirjaimella yhdistettynä. Silloin riittää F4-toistamiseen ja oikea vastaus tarkistuskysymykseen.

Ja sitten ajan kirjaus oikein tehtynä.

Kilpailijankin väliaikanäytössä näkyy väliaikapisteiden sektoriluokitus sekä maaliintuloaika.

Ohjeen alkuun


Listat

Väliaikatulosteita voidaan ottaa Listaukset-valikon toiminnon Väliaikatulosteet-avulla. Näyttö on ExTimen normaali sarjanvalinta-rastimalla näyttö, jonka alareunassa on nyt lisää annetun väliaikavälin määritykset. Normaalisti alkupisteenä on lähtöpaikka (0.0 km) ja loppupisteenä haluttu väliaikapiste (3.4 km), mutta ExTime mahdollistaa siis minkä tahansa väliaikapisteiden välisen ajanmittauksen, vaikkapa kuka oli nopein viimeisellä vitosella.

Kokeile toki !!

Tulostus voidaan laventaa kattamaan useita sarjoja rastimalla halutut sarjat. Tulostus tapahtuu sarjojen kilpailujärjestyksessä.

Normaalituloste-nappi sitten aloittaa tulostuksen paperille tai tiedostoon, jos se oli valittu kirjoittimeksi.

HTML-tuloste-nappi tekee taas nettiin sopivaa tiedostoa, tiedoston nimi voidaan antaa napin Tiedoston nimi-avulla, mutta jos sitä ei ole annettu, se kysytään erikseen.

Ohjeen alkuun


Tulostemallit

Lopputulosteissa näkyvää väliaikatietoa säädellään valikosta Listaukset löytyvän Asetukset ja tulostuksia näytön avulla. Siellä valitaan Historia/erittely-kohtaan toivottu vaihtoehto. Esimerkissä on valittu Tiivis väliaikarivi, jossa tulosrivin alla jokaisella on tiivistettynä väliajat (väliaikapiste, sijoitus, aika).

Muita vaihtoehtoja on -ei mitään- ja Väliajat, myös Rastivälit on käypäinen vaihtoehto, jos suunnistuksesta oli kyse. Syksyn 2016 uutuus saadaan mukaan valitsemalla erittelyksi Sektoriajat.

Ja lopuksi on muutos asetettava voimaan, Muuta oletus-napilla.

Tulostus voidaan tehdä suoraan tässä samassa näytössä valitsemalla sarjat joko Box-valinnalla kilpailujärjestykseen tai omaan järjestykseen Lista-valinnalla ja sitten tulostamalla Tulosta napilla. Sarjojen valinta ei siis sinällään vielä tee tulostusta, se on tehtävä Tulosta-napilla, siitä kyllä on erikseen ohjeteksti, esimerkissä keskellä näkyvä teksti

 

valittuna 1 sarjaa, ei vielä tulostettu

Pitkien matkojen aluemestaruus 14.2    T U L O K S E T       16.3.2010
Lohjan Louhi               ---------------         17:08

Sija Nimi           Seura           Loppuaika     Ero

   Miehet 30 km V
   ==============

 1. Alexander Artemyev    Nastolan Naseva      1.08.12,4
 3.5 km (3.)  8.36,8;  7.0 km (2.)  17.07,2;  10.5 km (1.)  25.41,9;
 14.0 km (1.)  34.19,5;  17.5 km (1.)  42.50,5;  21.0 km (1.)  51.25,3;
 24.5 km (2.)  59.52,3;

 2. Iiro Niskanen      Lempäälän Kisa       1.08.12,7    0.00,3
 3.5 km (1.)  8.35,5;  7.0 km (3.)  17.08,8;  10.5 km (4.)  25.44,2;
 14.0 km (2.)  34.20,2;  17.5 km (4.)  42.52,4;  21.0 km (3.)  51.26,8;
 24.5 km (4.)  59.53,2;

 3. Joachim Gustafsson    Borgå Akilles       1.08.13,3    0.00,9
 3.5 km (4.)  8.37,4;  7.0 km (5.)  17.09,9;  10.5 km (6.)  25.44,9;
 14.0 km (3.)  34.20,6;  17.5 km (3.)  42.51,9;  21.0 km (4.)  51.27,1;
 24.5 km (1.)  59.52,3;

 4. Johan Gustafsson     Borgå Akilles       1.08.13,8    0.01,4
 3.5 km (6.)  8.37,9;  7.0 km (6.)  17.10,1;  10.5 km (5.)  25.44,5;
 14.0 km (4.)  34.21,3;  17.5 km (2.)  42.51,4;  21.0 km (2.)  51.25,9;
 24.5 km (3.)  59.52,8;


Lopputulokset, jossa tulosrivin alla jokaisella väliaikahistoria:

Pitkien matkojen aluemestaruus 14.2    T U L O K S E T       16.3.2010
Lohjan Louhi               ---------------         17:08

Sija Nimi           Seura           Loppuaika     Ero

   Miehet 30 km V
   ==============

 1. Alexander Artemyev    Nastolan Naseva      1.08.12,4
   0.0 - 3.5   8.36,8 (3.)
   3.5 - 7.0   8.30,3 (2.)   Lähtö- 7.0    17.07,2 (2.)
   7.0 - 10.5   8.34,7 (3.)   Lähtö- 10.5    25.41,9 (1.)
   10.5 - 14.0   8.37,5 (4.)   Lähtö- 14.0    34.19,5 (1.)
   14.0 - 17.5   8.31,0 (4.)   Lähtö- 17.5    42.50,5 (1.)
   17.5 - 21.0   8.34,7 (3.)   Lähtö- 21.0    51.25,3 (1.)
   21.0 - 24.5   8.27,0 (4.)   Lähtö- 24.5    59.52,3 (2.)
   24.5 - Maali   8.20,0 (2.)   Lähtö- Maali  1.08.12,4 (1.)

 2. Iiro Niskanen      Lempäälän Kisa       1.08.12,7    0.00,3
   0.0 - 3.5   8.35,5 (1.)
   3.5 - 7.0   8.33,2 (6.)   Lähtö- 7.0    17.08,8 (3.)
   7.0 - 10.5   8.35,3 (5.)   Lähtö- 10.5    25.44,2 (4.)
   10.5 - 14.0   8.36,0 (2.)   Lähtö- 14.0    34.20,2 (2.)
   14.0 - 17.5   8.32,2 (6.)   Lähtö- 17.5    42.52,4 (4.)
   17.5 - 21.0   8.34,4 (1.)   Lähtö- 21.0    51.26,8 (3.)
   21.0 - 24.5   8.26,3 (2.)   Lähtö- 24.5    59.53,2 (4.)
   24.5 - Maali   8.19,4 (1.)   Lähtö- Maali  1.08.12,7 (2.)

 3. Joachim Gustafsson    Borgå Akilles       1.08.13,3    0.00,9
   0.0 - 3.5   8.37,4 (4.)
   3.5 - 7.0   8.32,5 (5.)   Lähtö- 7.0    17.09,9 (5.)
   7.0 - 10.5   8.34,9 (4.)   Lähtö- 10.5    25.44,9 (6.)
   10.5 - 14.0   8.35,7 (1.)   Lähtö- 14.0    34.20,6 (3.)
   14.0 - 17.5   8.31,2 (5.)   Lähtö- 17.5    42.51,9 (3.)
   17.5 - 21.0   8.35,2 (4.)   Lähtö- 21.0    51.27,1 (4.)
   21.0 - 24.5   8.25,1 (1.)   Lähtö- 24.5    59.52,3 (1.)
   24.5 - Maali   8.20,9 (3.)   Lähtö- Maali  1.08.13,3 (3.)

 4. Johan Gustafsson     Borgå Akilles       1.08.13,8    0.01,4
   0.0 - 3.5   8.37,9 (6.)
   3.5 - 7.0   8.32,2 (4.)   Lähtö- 7.0    17.10,1 (6.)
   7.0 - 10.5   8.34,4 (2.)   Lähtö- 10.5    25.44,5 (5.)
   10.5 - 14.0   8.36,8 (3.)   Lähtö- 14.0    34.21,3 (4.)
   14.0 - 17.5   8.30,1 (2.)   Lähtö- 17.5    42.51,4 (2.)
   17.5 - 21.0   8.34,5 (2.)   Lähtö- 21.0    51.25,9 (2.)
   21.0 - 24.5   8.26,8 (3.)   Lähtö- 24.5    59.52,8 (3.)
   24.5 - Maali   8.20,9 (3.)   Lähtö- Maali  1.08.13,8 (4.)

Etappilista, jossa on tarkasteltu etappia 10.5 kilometristä 21 kilometriin:

Pitkien matkojen aluemestaruus 14.2    Väliajat          16.3.2010
Lohjan Louhi               --------            17:16

Sija Nro Nimi          Seura           Väliaika    Ero

   Miehet 30 km V   10.5 - 21.0 km
   ==================================

 1.  86 Johan Gustafsson    Borgå Akilles        25.41,4
 2.  82 Joachim Gustafsson   Borgå Akilles        25.42,2  0.00,7
 3.  85 Iiro Niskanen      Lempäälän Kisa       25.42,6  0.01,2
 4.  81 Alexander Artemyev   Nastolan Naseva       25.43,3  0.01,8
 5.  87 Kalle Koistinen     Espoon Hiihtoseura     25.45,8  0.04,4
 6.  84 Jarkko Penttinen    Viialan Viri        25.51,8  0.10,3
 7.  89 Erik Lindroos      Pargas IF          26.41,2  0.59,8
 8.  90 Hannu Hovila      Tammelan Ryske       26.50,5  1.09,0
 9.  94 Ville Kinnunen     Joutsan Pommi        26.51,4  1.10,0
 10.  97 Joonas Lotta      Lahden Hiihtoseura     27.08,9  1.27,4
 11.  88 Jukka Palo       Vihdin Viesti        27.31,8  1.50,3
 12.  98 Lauri Lappalainen    Orimattilan Jymy      27.37,3  1.55,8
 13.  95 Antti Maasilta     Kymin Koskenpojat      27.38,6  1.57,1
 14. 102 Vesa Malila       Keravan Urheilijat     27.38,7  1.57,3
 15.  91 Antti-Markus Kirssi   Myllykosken Kilpa-Veikot  27.43,4  2.02,0
 16.  92 Hannu Kirstinä     Kuivasjärven Aura      27.43,8  2.02,4
 17. 103 Antti Ruuskanen     Rajamäen Kehitys      28.10,6  2.29,2
 18.  96 Kalle Rytkönen     Rajamäen Kehitys      28.14,3  2.32,8
 19. 104 Ville Tähtinen     Nousiaisten Alku      29.23,8  3.42,4
 20. 101 Harri Poutiainen    Kirkkonummen Hiihtoseura  30.39,5  4.58,0
 21.  93 Mika Salo        Vihdin Viesti        31.11,9  5.30,4
 22. 105 Tomi Lauren       Hyvinkään Hiihtoseura    31.17,2  5.35,7

Ohjeen alkuun


Tilanteen kehittyminen

Sarjan väliaikojen kehittymistä voidaan seurata kahdellakin erillisellä näytöllä, tilanteesta riippuen. Pohdiskelevaan ja analysoivaan tapaan soveltuu Tilanteet-valikon toiminnon Väliaikatilanne-näyttö kun taas automaattiseen seurantaan sopii saman valikon näyttö Parhaat väliajat, siitä lisää myöhemmin.

Väliaikatilanteessa näyttöön tulee sarake jokaista sarjaan merkittyä väliaikapistettä kohti ja sarakeotsikoista voidaan vaihtaa rivien järjestys. Klikkaamalla sarakeotsikkoa 35.5 km ExTime näyttää paremmuus- (tai huonoimmuus-) järjestyksen tältä kohtaa. Tilannekuva on Kontiolahden 50 km SM-kisasta keväältä 2013.

Yläreunan menulla Siirtymät vaihdetaan sarjaa, Edelliseen ja Seuraavaan tarkoittaa kilpailujärjestyksessä. Jos uudessa sarjassa ei ole väliaikapisteitä määritetty, ei tietysti tule väliaikakohta-sarakkeitakaan. Annettavaan sarjaan -toiminnolla voidaan suoraan poimia toivottu sarja sarjaluettelosta.

Tämä näyttö ei päivity automaattisesti, uudet väliajat saat mukaan Sarjakohtaiset toimenpiteet-valikosta komennolla Laske sarjan tilanne uudelleen. Syynä on se, että jos olet keskittynyt jotain kohtaa lukemaan/katsomaan, ei se muutu ennenkuin olet saanut analyysisi valmiiksi! Sinä päätät.

 

Tuplaklikkaamalla kilpailijan riviä ExTime antaa mahdollisuuden korjailla väliaikaa yllä kuvatulla tavalla.

Viimeksi ExTimen tähän näyttöön lisätty kilpailijan valinta verrokki urheiljaksi. Hänen väliaikansa on nollaa ja muiden sitten poikkemat tästä ajasta, miinukset parempia ja plussat huonompia.

Se näkyy Sarjakohtaiset toimenpiteet-menussa kohdassa Referenssiaika on käytössä väliajoissa, josta ominaisuus saadaan päälle ja pois.

Tässä on Hiidensalon Olli (ampumahiihtäjä Vantaalta, tai oikeammin Nummi-Pusulasta) valittu verrokki kilpailijaksi.

Kuvasta nähdään, että Olli aloitti 50 km kisan varovasti. Hän oli alussa 24,7 sekuntia jäljessä Teemu Härköstä, mutta lopussa jo 1.17.6 sekuntia edellä.

Samalla tavalla näkyy, että Iiro Niskanen oli 6.9 km kohdalla 24.6 sekuntia Ollia edellä mutta saman verran jäljessä 49 km kohdalla.

Onko hyvä näyttö? Kommentteja kiitos, näytön idea on varastettu MM-rallien tulospalvelusta.


Parhaat väliajat

Sarjan väliaikojen kehitystä voidaan tarkastella erillisessä tilanne-ikkunassa.

Ikkuna avataan Tilanteet-valikon toiminnon Parhaat Väliajat-avulla. Syntyvä ikkuna voidaan jättää näkyviin, se ei estä muuta normaalia toimintaa. Se voidaan raahata sopivaan kohtaa ruutua ja sen kokoa voidaan muuttaa. Muista kuitenkin, että numeroita syöttäessäsi sinun tulee aktivoida ensin ExTimen pääikkuna.

Sarjaa ja väliaikapistettä voidaan vaihtaa annettujen vaihtoehtojen mukaan. Mikäli sarjassa ei ole väliaikapisteitä määritetty, ei pisteitä siis voida valita. Tekstin fonttia voidaan muuttaa Fontti-napin avulla. Valittu fontti, ikkunan paikka ja koko säilyvät, vaikka ikkuna välillä suljetaankin. Kuvassa fonttina Courier New koossa 12 pistettä.

Jos asetit harvan päivitysrytmin (helpottaa lukemista), saat Nyt-napilla aina uusimman tilanteen.

Ohjeen alkuun

Seuranta

Aktiivisena (keltaisella näkyvän) kilpailijan väliaikaseuranta aktivoituu pelkällä V-kirjaimen näpäyksellä tai pitemmän kaavan mukaan Tilanteet-valikon toiminnon V, väliaikaseuranta-avulla.

Oikealla olevassa esimerkissä odotetaan Jaakkoa väliaikapisteelle. Ajaksi tulisi 14.09,2 ja hänellä on 44 sekuntia aikaa mennä sarjassa viidenneksi, ennen Mikkoa. Timoon ja Teemuun on aikamarginaalia enemmän.

Uusi tilanne lasketaan aina Seuranta-asetusarvolla annetun sekuntimäärän kuluttua. Hitaassa koneessa harvemmin, nopealla vaikka sekunnin välein.

Ikkuna voidaan jättää näkyviin, se ei estä muuta normaalia toimintaa. Tekstin fonttia voidaan muuttaa Fontti-napin avulla. Valittu fontti, ikkunan paikka ja koko säilyvät, vaikka ikkuna välillä suljetaankin.


Sektoriajat

Sektorikohtaiset summa-ajat saadaan nettilistoihin valitsemalla tulostettaviin tietoihin tietojen joukosta Sektoriajat. Urheilijalle tulostetaan hänen kuhunkin sektoriin käyttämänsä yhteisaika (saman väriset sektorit summattuna yhteen) ja sijoitus muiden kilpailijoiden joukossa tällä sektorilla. Vain maaliin tulleiden urheilijoiden sijoitukset huomioidaan ja aikoja tarkastellessa on huomattava se, että ajat ovat pyöristettyjä, niiden summa ei välttämättä ole sama kuin urheilijan loppuaika. Sama tilanne kuin ostaa kaupasta 2 karkkia (a 52 senttiä) eurolla, mutta neljästä maksaakin jo kaksi euroa ja 10 senttiä.

Tulos on sitten tämän linkin mukainen. Tarkasti tutkimalla huomaa, etä Jari Joutsenelta (sijoitus 68) puuttuu yksi väliaika, siksi hän olisi muka nopein vihreällä sektorilla ja hitain harmaalla. Sektorien luokitus on esimerkissä täysin mielivaltainen, mutta varmaankin idea selvisi.

Kalev Ermits tuli loppusuoran kaikkein nopeimmin ja esimerkin Olli Hiidensalo oli sillä sektorilla toinen.


Mitä tästä lyhyestä ohjeesta puuttui tai oli huonosti sanottu ? Kommentoi.

Takaisin ExTimen ohjeet-sivulle