ExTimen käyttö yleisurheilussa

Tehty 10.5.2020/JTu
Muutettu 11.5.2020/JTu
Muutettu 4.6.2020/JTu

Sisällys:

Lajit
Urheilijoiden lisääminen
Samat urheilijat monessa eri lajissa
Suoritusjärjestyksen laitosta sananen
Tuloskirjaukset
Koontierien teko ratajuoksuihin
Kuuluttajan näytöt
Tulosteet

Takaisin ExTimen ohjeiden pääsivulle


Lajit

Yleisurheilun myötä täsmensin eri urheilulajien käsittelyä ExTimessä. Yhden päälajin, sarjan urheilumuoto, alle määritetään tarkemmin sarjassa kilpailtava laji. Oikealla oleva kuva selittää taas asiaa paremmin kuin tuhat sanaa.

Osa sarjatiedoista ei ole käytössä yleisurheilun kenttälajeissa, esimerkiksi matka, mutta toisaalta mukaan tuli myös uusia tietoja, jotka näkyvät välilehdellä Kenttälajit (kun lajina on yleisurheilun laji). Sarjan lähtöaika on kenttälajeissa sarjan kilpailun aloittamisaika ja lähtöväli säännöissä määrätty yhden yrityksen max. suoritusaika.

Sarjan tunnuksissa suosittelen esimerkeissä käyttämääni tapaa, jossa sukupuoli- ja ikäluokka-tietojen jälkeen lisätään lajin kansainvälinen lyhenne. Seiväshypyssä se on PV (Pole vault), kuulassa SP (Shot put), jne. Samaa lyhennettä tarvitaan myös, jos ja kun kenttätuloksista lasketaan pisteitä moniotteluihin tai vertailutarkoituksiin. Juoksuissa kilpailtava matka lisätään sellaisenaan alle kilometrin matkoissa, mutta sitä pidemmät lisätään satoina metreinä. 5000 metriä on lajilyhenteenä 50S ja 10000 metriä 100S. Aitajuoksuissa tulee sitten H-kirjain matkan jälkeen. 15 vuotiaiden poikien 300 metrin aitojen sarjatunnus olisi siis M15-300H, joka juuri sopii sarjatunnukselle varattuun 8 merkkiin.

Oletusnimi-nappi laittaa yleisurheilussa lajitiedon sarjan nimeksi.

Sarjojen perustamisen velho toimii myös yleisurheilussa, samalla kertaa voidaan kerralla lisätä kaikkien ikäluokkien kuulantyöntö sarjat ja heti perään sitten jokin illan hyppylajeista ja lopuksi sitten vaikkapa juoksulajit.

Sarjat ja kilpailjat voidaan myös lisätä suoraan SUL:lta tulevasta ilmoittautuneet.txt-tiedostosta, sitä varten löytyy oma nappi YU txt excel-siirtojen ikkunasta. Tämän lisäyksen jälkeen on vielä sarjat/lajit asetettava aikataulujärjestykseen ja päätettävä urheilijoiden suoritusjärjestykset (on sama kuin juoksuissa lähtöratatieto).

Ohjeissa ja ExTimessä käytän IAAF:n säännöistä löytämiäni termejä rimahypyt ja vaakahypyt.

Rimahypyissä Kenttälaji-lisälehdellä on sarjan nostosuunnitelma, joka käsittää maksimissaan 8 tietoparia: Korkeus, jossa alkaa uusi nosto-ohjelma ja askel, kuinka monta senttiä rimaa nostetaan kerrallaan. Jos nostosuunnitelmassa on virheitä, ne ExTime korjaa. Virhe voisi olla esimerkiksi nostot 20 sentin välein ja sitten seuraavana korkeutena olisikin jokin 5 senttiin päättyvä lukema. Taas esimerkki oikealla, siinä peruskorkeus 250 lisättynä kolmella 30 sentin nostolla on 340, ja vuorostaan 400 on 4 * 15 = 60 cm ylempänä kuin 340, joten suunnitelma on oikein.

Vaakahypyissä ja heittolajeissa on aktiivisena sivun alaosan tietoruudut:

  • menossa oleva kierros,
  • kierrosten kokonaismäärä (oletus on 6)
  • ja viimeiselle kolmelle kierrokselle jatkavien määrä (oletus on 8).

Kaikille kenttälajeille ja myös ratajuoksuille on yhteinen tietoruutu Lajiin sovellettava pistetaulukkotunnus IAAF:n koodauksen mukaisesti. Siinä ilmoitetaan IAAF:n pistetaulukon mukainen lajin koodi, esimerkissä siis PV. Koodin ja sukupuolen mukaan ExTime hakee lajin pistelaskentakaavaan kuuluvat kertoimet.

Esimerkki IAAF:n taulukosta naisten seiväshypyn (PV) kohdasta, yläpuolella on pituushyppy (LJ), alla kuulantyöntö (SP), alla:
ABC GenderEvent IndType
0.18000210.00000 1.41000WLJ 0J
0.44000100.00000 1.35000WPV 0J
56.020001.50000 1.05000WSP 0T

Tilastopajalta saamani taulukko ei vielä kata kuin 10-ottelun lajit. Teen myöhemmin taulukosta käyttäjän muokattavissa olevan version, nyt taulukko on ExTimen sisällä kiinteänä.

Yleisurheilun kenttälajien tulostieto tallentuu samaan paikkaan kuin hiihto/juoksulajien aika. Vaihdoin loppuaika kentän nimeksi Kilpailijan tulos. Tämä muutos näkyy Lajipiirteiden ominaisuussivulla (oikealla). Ja ihan selkeyden vuoksi on merkkinä rasti kohdassa Urheilijan lopputuloskentässä on aika silloin kun lopputulos näytetään muodossa tt:mm:ss,osat.

Samalla yritin selkeyttää nouseva/laskeva termiä vaihtamalla tekstiksi Rasti, jos suurempi luku on parempi.

ExTime laittaa sarjan lajin mukaan oletusarvot yleensä oikein, seiväshypyn paras menee suurimmasta korkeudesta yli. Tasatilanne-sääntöön tuli kaksi vaihtoehtoa lisää, heitto/vaakahyppytuloksissa (IAAF 180.122) katsotaan seuraavaksi parasta heittoa/hyppyä ja rimahypyissä (IAAF 181.8 ja 181.9) taas lasketaan yrityskertoja ja pudotuksia. Nämä ainakin omien testieni mukaan sain ohjelmoitua oikein.

Ohjeen alkuun


Urheilijoiden lisääminen

Urheilijoiden lisääminen yleisurheilukilpailuun voidaan tehdä käyttäen SUL:n lähettämää ilmoittautuneiden tiedostoa tai samalla tavalla kuin muissa urheilumuodoissa. Samat ilmoittautumiset ja csv-tiedostojen lisäykset toimivat yleisurheilussakin.

SUL:n tiedostoa käytettäessä ExTime perustaa ensin tarvittavat sarjat ja lisää sitten urheilijat näihin sarjoihin, tyypillisesti yksi urheilija osallistuu useaan sarjaan ja kaikki lisätään kerralla. Jos sarja on jo perustettu ennakkoon, sekin toimii. Testeissä päivitin samaa tiedostoa useaan kertaan, eikä tuplailmoittautumisia tullut. Tosin urheilijoiden sporttiID:t oli varmasti oikeat.

Jo aikaisemmin toteutin osatuen yleisurheilun oman ilmoittautumis.csv:n käsittelyyn, sen uusin täydennetty ohje on täällä. Urheilijan tilastotulos saattaa olla sellainen tieto, jonka käyttö lisääntyy. Sillehän on jo tuki ExTimessä olemassa, tilastotulosta voidaan käyttää eräjakojen (=karsitaerien) tekemisessä tai lajin suoritusjärjestyksen laadinnassa (=arvonta). Tilastotuloksen (SB) rinnalle yleisurheiluun tuli myös henkilökohtainen ennätys (PB).

Kun yleisurheilijat lisätään napilla YU txt, jokainen urheilija osallistuu oletuksena samalla numerolla kaikkiin lajeihin. Lajikohtaisesti oikeastaan ainoa tarvittava temppu on suoritusjärjestyksen määrääminen, vastaa hiihdon arvontaa siis. Samalla pitää lajit/sarjat aikatauluttaa valtakunnan kellon aikaan. Siihen ehdotan Muutokset valikosta löytyvää työkalua Lähtöjärjestykset usealla ei perusteella. Alempana siitä lisää.

Edellisiä kilpailuja voi myös aina käyttää kilpailijoiden poimintaan tämän päivän kisaan, sen ohje on täällä.

Ja kenttä on vapaa toivomuksille, mitä haluatte/tarvitsette iltakisojen sujuvaan läpivientiin. Yleisurheilun sporttiID-tiedoston käyttö on myös mahdollinen lisäyskohde.

Ohjeen alkuun


Samat urheilijat monessa eri lajissa

Yleisurheilun iltakisoissa (ainakin silloin kun itse olin mukana 1960-luvulla Junkkarien kentällä Kiistolassa) on tapana pyöräyttää muutama laji läpi kaikille ikäluokille. Tämä onnistuu helposti ExTimessä. Sarjan tilanne-näytössä valitaan Sarjakohtaiset toimenpiteet menusta kohta Kopioi kilpailijat toiseenkin sarjaan ja sitten esiin tulevasta sarjavalikosta valitaan oikea, tietysti jo perustettu, sarja.

Esimerkissä kaikki naisten seipääseen osallistujat kopioituvat myös moukarin heittoon. Ja muutama ei-osallistuja sitten poistetaan ja pari uutta urheilijaa lisätään käsin. Numerot, nimet, sporttiID:t, seurat ja suoritusjärjestys säilyvät samoina, tulokset vain nollataan.

Esimerkin nimet saattavat tuntua oudoilta, mutta hyvin se onnistui hiihtosarjasta urheilijoiden kopiointi yleisurheilusarjoihinkin. Tulokset ovat tietysti sitten ihan hatusta vedettyjä.

Ohjeen alkuun


Suoritusjärjestyksen laitosta sananen

Yleisurheilussa lienee (?) yleisin tapa asettaa suoritusjärjestys tilastotuloksen mukaan. Tämä onnistuu ExTimessä valitsemalla Muutokset-menusta toiminto Lähtöjärjestykset usealla eri perusteella. Ohessa on tehty N13 keihään suoritusjärjestys. Tilastotulokset ja ennätykset menivät paikalleen ilmoittautumiset.txt-tiedostosta, jos ne oli tiedossa. Toki ne voi naputella urheiljoille yksitellen urheilijan ominaisuuksien Tulos-välilehdellä.

Rastittuna on Kilpailijan numero säilyy samana, mutta Jätä ilman tulosta olevat pois kohta on rastimatta, koska kellään ei ole vielä tulosta. Tässä rasti on tarpeen, jos vaikka viimeiseen lajiin lähdetään edellisen lajin (tai niiden summan) perusteella ja keskeyttäneet eivät saa jatkaa.

Keihäs on suunniteltu aloitettavaksi 18:30 ja kisan aloittaa se urheilija, jolla on huonoin tilastotulos, esimerkissä kahdelta se puuttuu. Listalla näkyviä tietoja ja niiden järjestystä voidaan säätää napilla Näytettävät tiedot ja järjestys taas määrätään vasemman reunan keskiosassa olevassa vaihtoehtolaatikossa valitun tiedon mukaan. Nyt siinä näkyy Tilastotulos eli SB. Sen perässä on ennätys (PB).

Napilla Vaihdan sarjan  lähtöjärjestys kuin alla ExTime vaihtaa sarjan numeroinnin (jos sallittu) ja laittaa aloittajan suoritusjärjestykseksi ruudussa Sarjan ensimmäinen lähtörata olevan numeron ja muut sitä ylöspäin. Käännetty suoritusjärjestys tulee yksinkertaisesti määrämällä tuleeko Listan ylin ensimmäiseksi vai viimeiseksi.

Kaksi kärpästä saadaan yhdellä iskulla kun suoritusjärjestyksen määräämisessä käytetäänkin nappia Uusi lähtöjärjestys uuteen sarjaan ->>. Toki sarja on oltava perustettuna tätä ennen. Kuvan esimerkissä laitan samat nuoret naiset juoksemaan 1500 metrin kisaa illan lopuksi (19:00) ikäjärjestyksessä. Terhi, jolla on vanhin syntymäaika, saa sisäradan ja muut sitten siitä oikealle.

Jos urheilijan syntymäajassa on annettu myös kuukausi ja vuosi ExTime käyttää myös niitä tehdessään suoritusjärjestystä. Tarkka on tarkkaa.

Ohjeen alkuun


Tuloskirjaukset

Tiettyihin lajeihin kuuluvat näytöt on versiosta 10 alkaen sijoitettu valikkoon Lajikohtaiset alimenut. Sieltä löytyvät nyt entiset ampumahiihdon sakkojen syöttönäytöt kuin myös uudet yleisurheilun kenttälajien tuloskirjausnäytöt.

Jokaisella kenttälajiryhmällä, heitot, vaakasuuntaiset hypyt ja rimahypyt, on oma tuloskirjausnäyttönsä. Vaakahyppyjen ja heittojen ainoa ero on tuulimittarin lukeman sisäänkirjaus. Kussakin näytössä olen pyrkinyt siihen, että asia hoituisi joko pelkällä näppäimistöllä tai hiiren ja näppäimistön yhteiskäytöllä.

Koontierien teko ratajuoksuihin on taas työkalu, jolla rakennetaan yksi juostava erä usean eri sarjan kilpailijoista. Tarpeen vain, jos juoksijoita ei jossain sarjassa ole täyteen erään asti.

Kaikissa kirjausnäytöissä sarjan urheilijat näytetään yläreunan pallukoilla valitussa järjestyksessä, joko arvotussa Suoritusjärjestyksessä tai sen hetkisessä Sijajärjestyksessä. Pallukan paikan vaihto päivittää listan välittömästi.

Sarjojen välillä liikutaan Edellinen sarja, Seuraava sarja napeilla tai valitsemalla oikean yläkulman pikkulistasta haluttu sarja. Liikkuminen tapahtuu vain kirjaustyyppiin valituissa sarjoissa, muut lajit ohittaen.

ExTime valitsee urheilijan automaattisesti edellisen urheilijan tuloksen kirjaamisen jälkeen. Valinta voidaan muuttaa toiseksi klikkaamalla listasta haluttua urheilijaa tai syöttämällä hänen kilpailunumeronsa Nro-napin jälkeiseen ruutuun ja painamalla enter. Nro-napin klikkaus siirtää kursorin numeroruutuun, ruudussa oleva numero merkataan, joten uuden numeron aloittaminen poistaa automaattisesti vanhan sisällön. Jos järjestyksen vaihto automaattisesti ei toimi, silloin todennäköisesti kaikilla on sama suoritusjärjestys (0), eli 'arvonta' on jäänyt tekemättä.

Keltaisella pohjalla näkyy vuorossa oleva urheilija ja punaisella pohjalla kisan jo lopettaneet urheilijat. Vuorossa olevasta urheilijasta näytetään näytön alaosassa numero ja kilpailujärjestys sekä tulossa olevan yrityksen numero urheilijan nimen ja seuran lisäksi.

Aika alkaa-nappi tuo esiin erillisen juoksevan ajan näytön, joka alkaa napin vasemmalla puolella olevasta lukuarvosta ja päättyy nollaan. Juoksevan ajan ikkunan koko muuttuu automaattisesti ikkunaan valitun tekstin koon mukaan. Tekstin asetuksia samoin kuin ikkunan värejä pääsee säätämään, kun ikkunaa klikkaa hiiren oikealla napilla. Lisää ohjeita tästä 'Teemun kellosta' löytyy linkistä.

Urheilijan tiedot-napilla päästään taas korjaamaan valittuna olevan urheilijan tietoja. Oletuksena esiin tulee Hypyt tai Heitot välilehti, jossa urheilijan tuloskirjausta päästään korjaamaan tai kokonaan poistamaan.

Yläosassa on nappi Pöytispohja, jolla saadaan tulostettua käsin tehtävään tuloskirjaukseen pöytäkirjapohja. Jos lisäksi napin vasemmalla puolella oleva kohta Kaikki on rastittu, samalle sivulle tulostuvat kaikki saman lajin sarjat. Pöytäkirjan alkuun tulostuu Varanumerot-tiedolla ilmoitettu määrä tyhjiä paikkoja. Ja tämä varanumerot-tietohan löytyy sarjan tiedoista välilehdellä Sarjan lähtöajat, jossa se saadaan talteen kaikkia sarjoja koskevaksi napilla Tee näistä oletusarvot. Pöytäkirjan yläosan ja alaosan logot ovat samat, kuin mitä on Netti-lähtölistojen omaan malliin määritetty.

Vastaavasti näytön alaosassa on nappi Tulospöytäkirja, jolla tulostuu lajin tulospöytäkirja. Tulospöytäkirjan yläosan ja alaosan logot ovat samat, kuin mitä on HTM-tulosten omaan malliin määritetty. Tulospöytäkirja tulostuu vain näytössä olevasta sarjasta.

Rimahyppyjen näytössä on ylimääräinen otsikkorivi. Siihen on keräty sarjan urheilijoilta kaikki esiintyneet yrityskorkeudet ja ne ovat korkeusjärjestyksessä vasemmalta oikealle.

Rimahypyissä urheilijan tulos kirjataan valitsemalla sopiva pallukka (Väliin, Pudotus, Ylitys) ja klikkaamalla Kirjaa tulos-nappia. Yrityskerran numeropallukka lienee jo oikein valittuna. Oletuksena urheilijan valinnan jälkeen suorituksen tilaksi ExTime ehdottaa ylitystä.

Riman nosto-napilla taas ExTime katsoo sarjalle tehdystä nostosuunnitelmasta seuraavan korkeuden, vaihtaa sen Korkeus-ruutuun, valitsee uuden hyppykierroksen aloittajan ja jää odottamaan. Seuraavana vaiheena tulee joko Aika alkaa-painallus tai tuloskirjaus Kirjaa tulos-napilla.

Yrityskorkeus voidaan myös käsin vaihtaa Korkeus-ruutuun, mutta suositan Riman nosto napin käyttöä. ExTime myös ilmoittaa, kun riman nosto on tarpeen. Kisoissa harvinaista uusintaa voitosta en ole vielä kunnolla testannut. Ja nappi Riman lasku siis puuttuu.

Testeissä kokeilin myös automatiikkaa, jossa urheilijan valinta käynnistäisi heti suoritusaikakellon mutta päädyin tulokseeen, että urheilijan automaattinen valinta saattaa olla ExTimen käyttäjää enemmän auttava asia. Samaa mieltä oli testiraati.

Heittolajien kirjausnäyttö on samasta puusta tehty kuin rimahyppyjenkin kirjausnäyttö.

Uutta on nappi Finaalin aloitus. Sen painallus tekee seuraavaa:

  • Urheilijat lajitellaan sijajärjestykseen
  • Sarjan tiedoista otetaan finaaliin jatkavien määrä (oletus 8)
  • Paras saa vuoronumerokseen viimeisen (se oletus 8) ja huonoin jatkaja ykkösen.
  • Muille sarjan osanottajille laitetaan päälle bitti Urheilija on käyttänyt kaikki yrityksensä (Urheilijan tiedoissa välilehdellä Heitot)
  • Valitaan aloittajaksi finaalikierrosten aloittaja (kisan nykyinen 8.)

Tuloskirjauksessa valitaan vaihtoehdoista joko Jätetty väliin, Hylätty tai Tulos OK lisättynä tuloksen mittalukemalla ja klikataan Kirjaa tulos. Aina urheilijan valinnan jälkeen oletetaan OK-tulosta annettavaksi.

Mittalukeman voi antaa suoraan sentteinä ilman pilkkua tai pistettä. Pilkku ja piste molemmat kelpaavat metrien ja senttien erottimena.

Vinkki:
Laittamalla mittalukema kenttään x ja painamalla enter, tulos kirjautuu suoraan hylätyksi/yliastutuksi. Vastaavasti - merkki ja enter tekee kirjauksen väliin jättämisestä ja numeroarvo ja enter OK-tulokseksi.
Ja vaakahyppyjen kirjausnäyttö on taas melkein sama kuin heittolajeissa. Lisää on ruutu Tuuli, jossa annetaan/voidaan antaa yhdellä desimaalilla hypyn aikana vallinnut tuulen nopeus. Jahka kevät 2020 etenee ja tuulimittareita saadaan lainaan, lukema luetaan suoraan Algen/Lynxin tuulimittarilta.

Ja samat ohjeet pätevät tuloksen kirjaukseen kuin heittolajeissakin. Desimaalipiste/pilkku saa olla tai puuttua, tuloskenttään voi laittaa viivan tai x:n ja enter-näppäin korvaa Kirjaa tulos-napin kliksautuksen.

Jos tulosjärjestys ei ole toivottu tasatuloksissa, niin silloin pitää mennä Sarjan tietoihin ja muuttaa siellä tasatilannetietoon IAAF:n sääntö 180.122 (välilehti Lajipiirteet). Sen pitäisi kyllä automaattilisäyksessä mennä paikalleen.

Ohjeen alkuun


Koontierien teko ratajuoksuihin

Kun kisassa on juoksulajeja, joissa on ikäluokkaa kohti vain muutama osanottaja, nämä sarjat voidaan koota yhdessä erässä juostavaksi kilpailuksi. Teknisesti tämä näkyy ExTimessä apusarjana, johon linkitetään alkuperäisten sarjojen osanottajat. Tämä tehdään työkalulla, joka löytyy Lajikohtaisten alimenujen valikosta kohdasta Yleisurheilu / Koontierien teko ratajuoksuihin.

Näytön vasemmassa reunassa näkyy lista urheilijoista, joista koontierä kootaan. Jos urheilijalla on kauden paras, se näkyy (SB). Sen puuttuessa näytetään ennätystä (SB). Ja jos kumpaakaan ei ole tiedossa, näkyy --NA--.

Ensin valitaan Perussarja alhaalta juoksulajien sarjavalikosta, esimerkissä siis N15-100M. Sitten rastitaan, mitä muita sarjoja halutaan automaattisesti mukaan, oletuksena ne sarjat, joissa on sama juoksumatka. Raja voi olla tiukempikin, myös sukupuoli voidaan määrätä olemaan sama. Napilla Määritä sarjat näillä rajauksilla, ExTime listaa kaikki täsmäävät sarjat näytön vasemmassa alareunassa olevaan listaan.

Kun tästä listasta valitaan (vaikkapa monta sarjaa kerralla) halutut sarjat ja painetaan nappia Listaa kilpailijat valituista sarjoista, saadaan kuva mukainen urheilijalista aikaiseksi. Perussarjaa vaihtamalla saadaan lista taas tyhjäksi.

Koontierän rakentaminen etenee sitten niin, että vasemmasta urheilijalistasta valitaan urheilija ja painetaan oikealla olevaa hänelle määrättyä ratanumeron nappia. Urheilija siirtyy tähän erään ja samalla käytetty ratanumeronappi himmenee. Urheilija poistuu vasemman puolen listasta helpottamaan jatkovalintaa. Poistetut saadaan palautettua listalle uusimalla sarjojen rajaukset.

Käytettävä ratamäärä näkyy alhaalla. Urheilija saadaan pois erästä valitsemalla hänet erän tiedoista ja painamalla nappia Poista valittu erästä. Tuplaklikkauksella päästään taas urheilijan tietoihin käsiksi (vaikkapa muuttamaan Lähtörata tietoa). Tyhjennä erä-nappi tyhjää hyväksymättömät lisäykset ja vapauttaa kaikki ratanumeronapit taas käyttöön.

Kun erään tulevat urheilijat on kaikki valittu, erälle annetaan erätunnus ja nimi sekä erän arvioitu lähtöaika ja painetaan nappia Perusta koontieräsarja. Tämä voidaan toki tehdä jo ennen urheilijoiden erään lisäämistäkin. Vasta nappi Hyväksy erä päivittää muutokset.

Oikealla on sitten valmis erä. Radat 1, 3 ja 8 näyttää jääneen tyhjiksi.

Näytöllä voidaan myös lisätä urheilijoita jo perustettuihin koontieriin tai tai poistaa niistä. Silloin ei erää perusteta, vaan erä valitaan Erätunnukset-listasta. Listassa näkyy teksti ..uusi merkkinä siitä, että nyt koostetaan uutta erää, jolle ei vielä ole perustettu omaa sarjatunnusta.

Dataa maalikameralle-nappi tuottaa erästä lisärivejä lif-tiedostoon ja Pöytispohja-nappi tekee samanlaisen tuloskirjauspöytäkirjapohjan kuin kenttälajeissakin.

Kun sarjassa on riittävä määrä urheilijoita useampaan erään, eräjaot kannattaa tehdä Muutokset-valikon Eräsarjojen käsittelyn työkaluilla. Perusjako ensin Tilastoajan mukaan alkueriin tai Tilastoajan mukaan välieriin toiminnoilla ja loppukilpailut sitten Jatkoerien käsittely-kohdasta löytyvillä näytöillä. Näitä työkaluja tulen tuunaamaan lisää toiveittenne mukaan.

Pöytispohja näyttää sitten oheiselta. Ja tulospöytä melkein samalta, erona sijaluku ja tulos lisättyinä.

Ohjeen alkuun


Kuuluttajan näytöt

Kuuluttajalla on kaikki samat näytöt käytössään kuin ExTimessä aikaisemminkin on ollut. Niitä on selostettu tarkemmin kuuluttajan ohjeessa.

Pientä muutosta tuli Tilanne valikkoon, kun yleisurheilun kenttälajeissa ei oikein voi puhua Maalin seurannasta. Siksi nimesin kohdan uudelleen Maali/Parhaiden seurannaksi samalla kun uusin tämän näytön niin, että vaikka jokaisella sarjalla voi näyttö olla auki samanaikaisesti.

Maali/Parhaiden seuranta-valinta avaa ikkunan, josta valitaan seurannan kohteena oleva sarja. Sarjat ovat listassa aakkosissa sarjan tunnuksen mukaan ja naiset valitettavasti yleensä listan lopussa.

Ajanoton tapahtumaseurantaan (Ajanoton logi) tuli mukaan suoritukset yleisurheilun kenttälajeista. Niiden väri noudattaa väliaikojen väriä poikkeuksella että yliastuttu/pudotettu/sektorista ulos mennyt suoritus näkyy sakkotapahtuman värillä.

Parhaiden seurannan tilanne päivittyy vain, jos urheilija tekee paremman tuloksen kuin hänen aikaisempi tuloksensa oli. Kaikki suoritukset näkyvät ajanoton tapahtumaseurantanäytössä ja saa ne ne näkyviin parhaiden seurannassakin manuaalisesti klikkaamalla Nyt-nappia.


Yleisurheilun parhaiden seurannassa on mukana tulossarjojen erittely, jos yläreunan ruutu Erittely näkyy on rastittuna.

Tilan säästämiseksi voidaan seuran nimi jättää pois, kun rasti poistetaan ruudusta Seura näkyy. Ja tilaa tarvitaan, jos näyttöjä alkaa olla ruudulla edes joka toisesta sarjasta.

Ohjeen alkuun


Tulosteet

ExTimen vakiotulosteisiin piti yleisurheilun tuloksia varten lisätä oma virtuaalinen tieto, Tulossarja. Se käsittää urheilijan tekemien tulosten sarjan heitto- ja vaakahyppylajeissa. Rimahyppylajeissa, seipäässä ja korkeudessa se käsittää myös ne korkeudet, joista urheilija ei itse yrittänyt.

Tämä uusi tieto Tulossarja poimitaan nettitulosteisiin, myös live-tuloksiin, samoin kuin esimerkiksi viralliset väliajat. Oikean puolen esimerkistä asia käynee selväksi. Tulossarjassa urheilijan paras tulos näkyy boldattuna.

Perinteisiin paperitulosteisiin tätä tulossarjan erittelyä ei vielä saa.

STT-tuloksissa ja em. paperitulosteissa urheilijan kenttälajien lopputulos näkyy aivan kuten aika näkyy hiihto/juoksutulosteissa, muotoilu on tietysti metrit.sentit. Ja sama pätee ero-sarakkeeseen sarjan voittajan suhteen.

Ohjeen alkuun


Mitä ohjeesta puuttui tai oli huonosti sanottu ? Kommentoi.

Takaisin ExTime-sivulle