ExTimen sarjoihin liittyvät tiedot

Viimeksi muutettu 29.12.2020/JTu

Sisällys:
Taustaa
Sarjojen perustaminen
Sarjojen perustamisen wizardi eli velho eli apuri
Sarjatietojen muuttaminen
Kilpailun perustiedot
Sarjatiedot, Tunnus
Sarjatiedot, Lajipiirteet
Sarjatiedot, Sarjan lähtöajat
Sarjatiedot, Kilpailumaksut
Sarjatiedot, Viesti
Sarjatiedot, Väliajat
Sarjatiedot, Sakot
Sarjatiedot, Kierrokset
Sarjatiedot, Yhteistulokset
Sarjatiedot, Kenttälajit
Sarjatiedot, Hirven hiihto
Sarjatiedot, Rata

Takaisin ExTime-ohjesivulle


Taustaa

ExTimen tallettaa kilpailuissa käytettävien sarjojen ja kilpailijoiden tiedot perustiedostoon (*.dat), jonka alussa on ensin itse kilpailun perustiedot, sitten seuraavat kilpailussa käytössä olevien sarjojen tiedot ja lopussa ovat kaikki kilpailijoiden tiedot. Kilpailusta toiseen käytettävät tiedot ja asetukset tallennetaan extime.ini-tiedostoon, joka sijaitsee samassa kansiossa itse ohjelman kanssa. Vaihtuvaa määrää olevat tapahtumatiedot, kuten väliaikapisteet ja väliajat, kierrosajat, ammunnan sakkokertymät, ovat omassa tiedostossaan (*.vaj) samassa kansiossa perustiedoston kanssa ja vain niiden summat löytyvät dat-tiedostosta.

Perustiedosto on rakenteeltaan binäärinen perättäistiedosto (flat-file), jossa on kahden mittaisia tietueita. Kilpailun perustiedot (=sarja numero nolla) ja varsinaisten kilpailusarjojen tiedot ovat keskenään samanmittaiset mutta kuitenkin eripitkät kilpailijoiden tietojen kanssa.

Tässä ohjeessa yritän selostaa, mitä tietoja sarjoista talletetaan ja missä ja miten niitä ExTimessä käytetään.

Kilpailu voidaan perustaa tallettamalla jokin vanha kilpailutiedosto uudelle nimelle ja muuttaa sitten kilpailun nimi ja muita perustietoja. Vanhan kilpailun kilpailijatiedot voidaan poistaa kokonaan, mutta jättää sarjatiedot ennalleen. Sarjat voidaan perustaa myös esimerkiksi KILMOn avulla samalla kun lisätään ilmoittautuneet kilpailijat, toki sarjojen matkat ja hiihtotavat tulee muistaa päivittää uutta kisaa vastaaviksi. Sarjojen muutosnäytössä voidaan muuttaa monen sarjan tietoja samalla kertaa, esimerkiksi hiihtotapa saadaan vaihdetuksi kerralla kaikkiin sarjoihin.

Alkuun


Kilpailun perustiedot

Ensimmäinen asia, joka pitää tehdä, on antaa kilpailun perustiedot (kisan nolla-sarja). Uuden kilpailun aloittaminen tapahtuu Kilpailut-valikon kohdasta Aloita uusi kilpailu. Aloitusvelhon alaosassa on myös nappula Aloita uuden kilpailutiedoston teko, tällä napilla päästään käyttämään sarjojen perustamisen apuria, tuossa alla on ohjeet.

Valikon Muutokset toiminnolla Kisan Nimi- ja muut perustiedot klikkaamalla näyttöön tulee sarjan nolla (=kilpailun perustiedot) tiedot. Näytössä on, aivan kuten jatkossa kaikissa sarjoissakin, usean välilehden muodostama tietojen kokonaisuus. Näistä välilehdistä kilpailun perustietojen kannalta merkityksellisiä ovat Tunnus, Lajipiirteet, Sarjan lähtöajat ja Kilpailumaksut.

Kun kilpailuun lisätään uusia sarjoja, otetaan perustiedot kilpailun perustiedoista, jos ei erikseen ole valittu mitään muuta sarjaa referenssisarjaksi.

Sarjatunnuksen paikalla on kilpailun perustiedoissa Kisan kalenterinumero, eli numero Hiihtoliiton tai FISin kilpailukalenterissa, tämä tieto otetaan kisasta tehtäviin XML/CSV-välitystiedostoihin yksilöimään kilpailutapahtumaa.

Nimi-kentän tieto tulee tulosliuskoihin kilpailutapahtuman nimeksi.

Sarjan urheilumuoto valintavaihtoehdoista valitaan urheilumuoto, ja sen alapuolelta vielä tarkempi laji, jonka mukaan säätyy kilpailun oletusarvot. Näitä pääsee toki tarkemmin muuttelemaan tarvittaessa sarjakohtaisestikin Lajipiirteet välilehdellä.

Sarjan tunnuksesta johdetaan tieto siihen, saako sarjassa kilpailla miehet, naiset vai molemmat.

Sarjan lähtöajat ja Kilpailumaksut-välilehdillä on painonappi Tee näistä oletusarvot tai Tee näistä maksuista perusmaksut. Sen painaminen tallentaa kyseisen välilehden tietojen arvot extime.ini-tiedostoon, josta ne taas poimitaan seuraavaan perustettavaan kilpailuun pohja-arvoiksi.

Tämän ohjeen alkuun


Sarjojen perustaminen

Kilpailun perustietojen antamisen (tai kopioinnin vanhasta) jälkeen pitää kilpailuun perustaa sarjat, joihin sitten kilpailijat lisätään. Kilpailijaa ei voi ilman sarjatietoa.

Viestikilpailun sarjojen perustaminen tapahtuu eritavalla ja eri komennolla kuin yksilökilpailun sarjojen perustaminen, koska samalla kertaa perustetaan myös sarjat osuuksien kilpailijoita varten. Viestin tarkemmat ohjeet löytyvät ohjetiedostosta viesti.htm.

Kertauksena kuitenkin perusasiat:

Kilpailun perustiedot annetaan valikon Muutokset toiminnolla Kisan Nimi- ja muut perustiedot. Niissä tärkeitä on ennenkaikkea sarja urheilumuoto ja sen tarkempi laji, kisan päiväys ja kisan kalenterinumero. Näitä tarvitaan, jos esimerkiksi aiotaan käyttää nettitulosteissa vakionimisiä tiedostoja. Hiihdossa kisan päiväys ja kisan kalenterinumero ovat myös osa FIS:lle ja Hiihtoliitolle lähetettävien XML-tiedostojen sisältöä ja nimeä.

Sarjatietoihin avautuu oma ikkuna valikon Muutokset toiminnosta Sarjatiedot. Sarjatiedot-näytössä uusi sarja perustetaan sitten kisasta riippuen seuraavasti:

Monta sarjaa kerrallaan
Napilla Wizardi
Yksilökilpailut
Napilla Uusi sarja
Sarjatietojen alimenusta Lisää uusi sarja
Viestit
Napilla Viestisarjan lisäys
Sarjatietojen alimenusta Lisää Viestisarja
Parisprintit
Sarjatietojen alimenusta Lisää Parisprinttisarja
Sarjatietojen alimenu tulee näkyviin Sarjatiedot-näytössä hiiren oikealla napilla.

Normaalisti ExTimeen voidaan perustaa 100 sarjaa ja 1200 kilpailijaa. Suomessa tuo yleisesti on riittänyt, myös Hopeasommassa yhtä päivää kohti. Eksoottisemmissa urheilulajeissa, kuten parisprintissä, sprintissä tai isoissa yleisurheilukilpailuissa 100 sarjaa (alku/väli/finaalierät mukaanlukien) ei enää riitä, varsinkaan jos kaikki ikäluokat ovat mukana.

Tilaa saadaan helposti lisää muuttamalla extime.ini tiedostossa kahta riviä tai lisäämällä ne sinne, jos niitä ei siellä ole. Kyseiset rivit ovat [Oletus] lohkossa olevat MAXIMI ja MAXIMISARJAT olevat rivit, malli alla:


[Oletus]
MAXIMI=10000
MAXIMISARJAT=400

;kilpailun oletusarvoja
....

Yläolevilla määrityksillä kisaan voidaan perustaa 10000 urheilijaa 400 eri sarjaan.

Miksi näin ?  Kyse on muistin hallinnasta, pienemmillä sarja- ja kilpailijamäärillä ExTime varaa vähemmän muistia, jolloin sen käyttö on nopeampaa. Näkyy varsinkin silloin, jos samassa koneessa on pyörimässä samaan aikaan muita tarpeellisia ohjelmia, kuten selain, maalikameraohjelma, yms. Myös ohjelman erivaiheissa tapahtuvat haut ovat nopeampia, koska ohjelman ei tavitse varata ja vapautella liian suuria työtiloja. Mutta jos on suuri ja tehokas työasema käytössä, silloin voi rajoja kasvattaa pysyvästi isommiksi oletuksista jättämällä juuri lisätyt rivit paikoilleen extime.ini tiedostoon. Mutta muista sitten siirtää rajat myös muihin kisan aikana käytössä oleviin työasemiin.

Alkuun


Sarjojen perustamisen wizardi eli velho eli apuri

Sarjatiedoista avautuu ensin näyttö, johon on listattu kilpailun sen hetkiset sarjat ja siellä alhaalla on nappi Wizardi. Tätä nappia painamalla avautuu oikealla oleva näyttö, jolla päästään perustamaan useita sarjoja kerralla. Wizardi-näyttöön päästään myös ExTimen aloitusvelhosta napilla Aloita uuden kilpailutiedoston teko.

Näytön yläosassa on kilpailun perustiedot, kalenterinumero ja nimi. Apuria käytetään seuraavasti:

 1. Valitaan sukupuolet, joille halutaan perustaa sarja (vasen reuna). Valittu-vaihtoehto tarkoittaa, että sarjan tunnus alkaa valittulla kirjaimella (esimerkissä V) eikä sukupuolen kirjaimella N tai M. Jälkiosaan annetut kirjaimet lisätään taas ikävuosien jälkeen, esim. YHT tai vastaavaa, kisasta riippuen.
 2. Seuraavaksi rastitaan ikäluokat, joille sarja perustetaan. Kaikille samalla kertaa perustettaville sarjoille käytetään samoja perustietoja näytön keskeltä, lähtöväli ja yhtäaikaa lähtevät, maksut, matka jne.
 3. Lopuksi valitaan sarjoissa kilpailtava laji. Lajin valinta muuttaa lähtövälitiedot lajin oletuksiksi, joten jos haluat poiketa niistä, valitse laji ensin ja muuta vasta sitten lähtöväliä.
 4. Napilla Perusta rastitut sarjat saat sitten valitut sarjat perustetuiksi, ne tulevat ikäjärjestykseen naisten sarja ennen vastaavaa miesten sarjaa.
 5. Napilla Rastit pois saat ikäluokkien rastit pois ja voit perustaa uusia sarjoja, kun ensin olet vaihtanut matkan ja maksut oikeaksi. Nämä sarjat lisätään entisten perään.

Jos laji on viesti tai parisprintti, osuuksien määrä, osuuksien urheilijoiden numerointi ja parisprintin henkilöiden määrä annetaan/valitaan osiossa Viestit (oikealla keskellä). Oletus on kolme osuutta ja joka osuudella käytetään samaa numeroa. 1xx, 2xx tarkoittaa, että osuuden numero on numerolapun ensimmäinen numero (sadat) ja 10x, 20x, x tarkoittaa melkein samaa, mutta että ankkurilla onkin numero alle sadan. Siis vaikkapa että 161, 261 ja 61 on joukkueen 61 numerointi. Huomaa poikkeus, matka on nyt yhden osuuden matka, sitä ei enää jaeta osuuksien määrällä.

Jos laji on taas uusin tulokas Formulasprintti (katso monta vetoa), oikealla alhaalla annetaan osalähtöjen määrä ja miten urheilijat lähtöjen välillä tunnistetaan. Osalähtöjä 2 / 2 tarkoittaa, että 2 parasta tulosta otetaan kahdesta kisattavasta lähdöstä (on oletus) ja 2 / 3 taas, että huonoin kolmesta pudotetaan pois. 1/3 tarkoittaisi taas, että kolmesta erästä vain paras tulos huomoidaan.

Jos kohdassa Useita finaalieriä on rasti, yhteistulossarjasta tehdään sprintin karsintaerä.  Jos rasti puuttuu, perustetaan yksi sarja finaalille, eli formulalähdölle (N12FL). Jos taas on useita finaalieriä, ne perustetaan vasta, kun karsintasarjan urheilijat jaetaan finaalieriin.

ExTime perustaa sukupuolta ja ikäluokkaa kohti tarvittavat sarjat, jokaiselle osalähdölle oma (N12A, N12B), ja yhteistulokseen laskentaan omansa (N12YH). Esimerkissä joka lähdössä säilyy sama rintanumero, jonka perusteella urheilijan tulokset lasketaan yhteen.

Alkuun


Sarjatietojen muuttaminen

Sarjatiedoista avautuu ensin näyttö, johon on listattu kilpailun sen hetkiset sarjat, kuva oikealla, Taivalkosken peruuntuneista Hopeasommista 2020.

Näytön alaosassa ovat toimintonapit, joilla saadaan esimerkiksi edellä mainitut sarjojen perustamiset tehdyiksi.

Mitä tahansa sarakeotsikkoa klikkaamalla ExTime järjestää sarjaluettelon klikatun sarakkeen mukaan joko nousevaan tai laskevaan järjestykseen.

Oletuksensa on sarjojen kilpailujärjestys, eli sarjan järjestysnumeron mukainen (toinen sarake vasemmalta).

Sarjoista voidaan valita yksi tai useampia klikkaamalla sarjan riviä, valitun sarjan taustaväri vaihtuu keltaiseksi. Hiiren oikeaa nappia painamalla saadaan esiin uusi toimenpidevalikko, josta löytyy alaosan nappeihin täydennystä, mutta myös samat toiminnot kuin mitä napeillakin aikaansaadaan.

Näytön vasemmassa reunassa on nosturi/laskuri, jolla saadaan valittua sarjaa (vain yksi kerrallaan) nostettua tai laskettua kilpailujärjestyksessä aikaisemmaksi tai myöhäisemmäksi.

Sarjoista näytettäviä tietoja voidaan muuttaa kuten sarjan kilpailijoidenkin näytössä. Hiiren oikealla napilla saadaan esiin alimenu:

josta valitaan Uusi sarake tähän, valitaan sarakeen tieto ja annetaan siitä sarakkeen otsikossa näytettävä nimi.

Tuossa oikealla olen valinnut poikien sarjoja
(M10, M12, M14 ja M16).
Sitten klikkasin hiiren oikealla sarjaa MYL, valitsen vaihtoehdon
Merkattujen siirto tämän jälkeen.
Lopputuloksena valitut sarjat siirtyivät sarjan MYL jälkeen ennen sarjaa N10.

Näin saat helposti muokattua sarjaluettelon kilpailujärjestykseen.

Vasemman reunan nosturilla voit aina vaihtaa yhden sarjan paikkaa.

Toinen hyvin käyttökelpoinen on Tiedon monistus merkattuihin sarjoihin. Siinä on klikattava sarjan lisäksi myös oikeaa tietosarakketta.

Sarjojen valinta on normaali windowsin valinta, Ctrl painettuna valintaan lisätään yksittäinen sarja, Shift painettuna kaikki siitä väliltä.

Tämän ohjeen alkuun


Sarjatiedot, Tunnus

Nappia Tiedot klikkaamalla näyttöön tulee valitun sarjan tiedot. Sarjan rivin tuplaklikkaus hoitaa saman asian. Näytössä on, edelleen, usean välilehden muodostama tietojen kokonaisuus. Näistä välilehdistä on valittuna viimeksi auki ollut välilehti.

Sarjan tunnus on enintään kahdeksan merkin (vain ISOT kirjaimet, numerot ja muutama erikoismerkki käy) muodostama tunnus, joka hiihdossa perinteisesti koostuu sukupuolitunnuksesta M tai N ja ikäluokasta kahdella numerolla tai kirjaimista YL (YL, 08, 10, 12, 14, 16, 18,..35, 40, 55, jne). Yleisurheiluun tein oman suosituksen, se löytyy täältä.

Nimi-kentän tieto rakentuu automaattisesti napilla Oletusnimi, jos sarjan tunnus on rakennettu hiihdon perinteiseen tapaan. Nimen maksimipituus on 40 merkkiä. Käytä-nappia on syytä painaa ennen Oletusnimi-napin painallusta, jotta valittu urheilumuoto ja laji kirjaantuvat sarjan tietoihin.

Matka-kenttään annetaan sarjan kilpailumatka kilometreinä, desimaalipisteenä kelpaa sekä piste että pilkku. Matka tulee tulosliskoissa sarjan otsikkoon, jos se on nollasta poikkeava. Kenttää tarvitaan myös, jos tulosliuskoihin halutaan nopeus km/t. Matkat näytetään metreinä jos samannimisessä ruudussa on rasti.

Tyyli/laji/yms-kenttä on kolmen merkin mittainen tieto, jolla kerrotaan hiihdossa tarpeellinen hiihtotapa. Jos kenttä on tyhjä, se ei tietenkään näy sarjan tulosliuskan otsikossa, muuten näkyy. Käytä hiihdossa isoja kirjaimia P tai V (perinteinen tai vapaa). P+V käy nyt myös vaikkapa viestiin, jossa on erilaisia hiihtotapoja.

Lähtöpaikan tunnus juontaa alkunsa suunnistuksesta, lähtölistat saadaan sarjoittain erilleen lähtöpaikan mukaan. Kentän pituus on yksi merkki.

Miehet savat osallistua rastitaan silloin, jos sarjassa kilpailevat miehet. Sama pätee naisten osallistumiseen. Oletuksena ExTime laittaa rastin sarjan tunnuksen ensimmäisen merkin perusteella. Tiedolla on merkitystä, kun ExTime etsii sopivaa sarjaa iän ja sukupuolen perusteella (yleisurheilun kilpailukalenterin csv-tiedoston käytön yhteydessä). Avoimessa sarjassa molemmat kohdat ovat rastittuna.

Oma ajanottotarkkuus rastitaan silloin, kun kilpailussa jossain sarjassa tarvitaan muista poikkeavaa ajanottotarkkuutta. Sarjaan käytettävä vaihtoehto pallotetaan. Muuten sarjan tulos lasketaan Säädöt / Asetusarvot vaihtoehdoissa annetulla tarkkuudella.

Aikatarkistuksia ei tehdä rastittuna kieltää ExTimeltä loppuaikojen loogisuustarkistuksen. Jos taas ruutu on ilman rastia, urheilijalle kelpaa vain Nopein aika ja Hitain aika ruuduissa annetujen aikojen välissä oleva loppuaika. Muutkin ajat toki hyväksytään, mutta vasta lisäkysymyksen jälkeen.

Sarja on arvottu-kohtaan tulee rasti kun sarja arvotaan. Uusinta-arvonnassa ExTime varoittaa tällöin, että sarja on jo kertaalleen arvottu. Kilpailija merkataan automaattisesti jälki-ilmoittautuneeksi, kun hänet lisätään sarjaan, joka on jo arvottu.

Kilpailun aloituspäiväys ruudut ovat tässä vaiheessa tarpeen vain kilpailun perustietojen välilehdellä. Mutta varaudun jatkossa yli 24 tuntia kestäviin kilpailuihin, jolloin tätä kenttää tarvitaan myös tuloksen laskennassa.

Tämän ohjeen alkuun


Sarjatiedot, Lajipiirteet

ExTimellä hoidettujen kilpailujen lajikirjon kasvettua isoksi näin tarpeelliseksi tehdä erillisen Lajipiirteet välilehden sarjan tietojen hallintaan.

Sen ylimpänä on valinta siitä, millä perusteella Sarjan paras ratkeaa. Normaalistihan se on tietysti Kilpailijan tulos ja  pienimmän ajan saanut urheilija voittaa sarjan. Toinen järkevä valinta on pistemäärä, esimerkiksi luistelun yhteispistesarjassa tai hirvenhiihdossa. Hirvenhiihdossa voittaa eniten pisteitä kerännyt, joten silloin rastittava ruutu Rasti, jos suurempi luku on parempi tulos. Ja sama pätee tietysti yleisurheilun kenttälajeihin, pitemmälle heittänyt tai korkeammalle hypännyt urheilija voittaa. Silloin kilpailijan tuloskentässä on mittanauhalla saatu tulos, ei kellolla.

Tasatuloksia varten on valinta Tasatilanteessa järjestyksen ratkaisee vaihtoehdot. Järkevä valinta saattaisi olla lähtönumero (aikaisemmin lähtenyt on parempi, eli nouseva järjestys) tai sprinttihiihdon karsinnassa FIS-pisteet (vähemmän penaltyja on parempi, pienempi luku on parempi). Yleisurheilussa kohtaan voidaan valita IAAF:n sopiva sääntö, kaksi löytyy ohjelmoituna.

Sarjan tyyppi on-kohdassa on yleisimmin Normaali kilpailusarja valittuna. Sarjan kilpailija kilpailee ja saa tuloksen tässä sarjassa. Sarjan tyypin valinnan jälkeen kannattaa painaa Käytä/Apply-nappia ennen Yhteistulokset välilehdelle siirtymistä.

Sarjatyypissä Seuran/joukkueen yhteistulos sarjaan lasketaan eri urheilijoiden eri lajeissa saamien aikojen, pisteiden tai sijoituspisteiden summana. Tästä löytyy lisää tietoa ohjeesta joukkuekisa.htm. Välilehdellä Yhteistulokset annetaan taas lisää laskentaohjeita.

Sarjatyypissä Urheilijan kokonaistulos sarjaan lasketaan yhden urheilijan eri lajeissa saamien aikojen, pisteiden tai sijoituspisteiden summaa. Välilehdellä Yhteistulokset annetaan lisää laskentaohjeita ja tapa, jolla urheilijan kohdistus tapahtuu.

Sarjatyypissä Viesti/parisprinttijoukkueen sarja sarjaan lasketaan nimetyn joukkueen aikojen summa. Välilehdellä Viesti annetaan lisää tietoja mm. joukkueen numeroinnista.

Apusarja, osatulosten tekoon .. vaihtoehto antaa mahdollisuuden jakaa yhdessä normaalisarjassa (vaikkapa M45) käydyn kilpailun (aluemestaruus) perusteella mestaruudet myös eri piireissä (Hki, Uusimaa, Lahti). Tällöin nämä piirikohtaiset sarjat ovat tälläisia ei ajanottosarjoja eli varsinaisen kilpailusarjan apusarjoja ja niissä on siis pallo tässä kohtaa. Lisää tietoa löytyy tiedostosta erikoisia_kisoja.htm.

Sarjasta lasketaan dataa sarjaan-kohdassa on rasti, kun sarjan tuloksista lasketaan yksilö-, seura- tai piirikohtainen yhteistulos. Piirre on yleinen maastojuoksussa. Kun kohdassa on rasti, aukeaa valintalista, jossa valitaan käytettävä pistelaskukaava. Tarpeen myös yleisurheilun moniotteluissa ja pikaluistelun yhteispisteissä.

Normaalisti kentässä Urheilijan lopputuloskentässä on aika on rasti, koska ExTime oli alussa puhtaasti ajanottoa tekevä ohjelma. Yleisurheilun kenttälajeissa rasti tietysti puuttuu, koska tuloskentässä on metrejä ja senttejä.

Onko sarjassa erillisiä alku/välieriä alueella on sarjan tason ja eränumeron antamiseen omat tietoruudut. Mikäli sarja on esimerkiksi sprintin jatkoeriä, rastitaan kohta On, jolloin aktivoituvista pallukoista täpätään se oikea. ExTime päivittää tätä kenttää itse, kun sprintin jatkoonmenijöitä valitaan. Muita erämuotoisa kisoja on mm. ratajuoksut tai uinnit.

Onko FIS sarja alue on käytössä vain hiihdon FIS-kisoissa. Vain tällä merkinnällä varustetuista sarjoista on myöhemmin mahdollista tehdä FIS:n XML-tiedostot ja tulossa olevaa live-seurantaa FIS:n sivuille.
Tässä yllä näkyvät erilaiset sarjavaihtoehdot ja alla taas eri pistelaskentavaihtoehdot

Tämän ohjeen alkuun


Sarjatiedot, Sarjan lähtöajat

Tämän välilehden käyttö on ainakin itselläni jäänyt hyvin vähäiseksi. Sen alkuperäinen tarkoitus oli määrittää sarjakohtaiset lähtöajat ennen arvontaa, mutta nykyään lasken kunkin sarjan ensimmäisen lähtijän lähtönumeron ja lähtöajan edellisen sarjan viimeisestä lähtijästä arvonnan ohessa.

Tämän sarjan ensimäinen-rivillä on valitun sarjan ensimmäisen todellisen lähtijän lähtöaika ja numero. Alapuolella oleva Varanumerot-kentässä on sarjan alkuun jätettävien tyhjien lähtöpaikkojen määrä. ExTimessä ei siis tarvitse perustaa nimettömiä kilpailijoita sarjan alkuun jälki-ilmoittautuneita varten vaan esimerkillä selostettuna asia tapahtuu seuraavasti:

Jos sarjan alkuun halutaan 4 vara-paikkaa jälki-ilmoittautuneille, niin sarjan ensimmäinen lähtönumero kohtaan laitetaan numero 5, lähtöaikaan 11:02:30 (30 sekunnin lähtöväli) ja Varanumerot kenttään annetaan 4. Nyt lähtölista on siis seuraavan kaltainen

Lähtöaika  Numero  Nimi
 11:00:30   1    varapaikka 1
 11:01:00   2    varapaikka 2
 11:01:30   3    varapaikka 3
 11:02:00   4    varapaikka 4
 11:02:30   5    Ensimmäinen ilmoittautunut
 11:03:00   6    toinen ilmoittautunut


		

Nappi Laske aja numeroista tekee yllä kuvatun laskennan edellisen sarjan viimeisestä lähtöajasta käyttäen kenttiä Varanumerot, Lähtöväli sekunteina ja Yhtäaikaa lähtijät. Näiden kenttien merkitys lienee itsestään selvää.

Kun kohta Ajat annetaan ilman sekunnin osia on rastittuna, ei tarvitse antaa tarpeettomia ,0 häntiä lähtöaikoihin.

Painonappi Tee näistä oletusarvot tallentaa Lähtövälin ja yhtäaikaa lähtijöiden määrät extime.ini-tiedostoon, josta ne taas poimitaan seuraavaan perustettavaan kilpailuun pohja-arvoiksi.

Jos haluat muuttaa useamman sarjan lähtöaikoja samalla kertaa, käytä Muutokset-valikosta löytyvää näyttöä Lähtöaika-asetukset.

Mutta kuten tuossa totesin, olen itse siirtynyt käytäntöön antaa lähtöajat arvonnan yhteydessä. Näin pääsen rytmittämään kilpailua paremmin, lisäämään sopiviin kohtiin enemmän makkaran myyntiaikaa ja varmistamaan ladun olevan tyhjä riittävän kauan ennen pääsarjan lähtöä ja saamaan pääsarjat lähtemään tasatunnilta tai -vartilta.

Tämän ohjeen alkuun


Sarjatiedot, Kilpailumaksut

Välilehdellä on itseasiassa mukana myös maksuihin liittymätöntä tietoa. Kohdassa Sarjassa on kommenttitietoa on rasti, jos tähän sarjaan on annettu jokin ylimääräinen huomautus. Itse huomautus on tallennettu tiedostoon <kisatiedoston nimi>.txt. Huomautus on vapaata tekstitietoa ja se tulostuu tuloksiin sarjan nimen jälkeen. Aloite tällaiseen kommenttitietoon tuli Pellosta, jos tuskailtiin, miten kuhunkin lähtöön saadaan näkyviin sarjan sponsorin nimi. Kommenttia pääsee muokkaamaan napilla Muuta kommenttia.

Kentät Ilmoittautumismaksu ja Jälki-ilmoittautumisen lisämaksu lienevät itsestään selviä. Desimaaliosia ei voi käyttää, vaikka ne ruudussa näkyvätkin. Harmaalla näkyy sitten sarjan kilpailijoiden määrällä kerrottuna toteutuneet summat.

Painonapin Tee näistä maksuista perusmaksut painaminen tallentaa maksut extime.ini-tiedostoon, josta ne taas poimitaan seuraavaan perustettavaan kilpailuun pohja-arvoiksi.

Tämän ohjeen alkuun


Sarjatiedot, Viesti

Tällä välilehdellä määritellään kilpailtava sarja viestikilpailuksi tai parisprintiksi. Äskeisten linkkien takaa löytyvät tarkemmat ohjeet. Tunnus-välilehdellä asetetaan lajiksi siis joko Viesti tai Parisprintti.

Viestin osuuksien kokonaismäärä annetaan omassa kentässään. Parisprintissä lukumäärä on nimenomaan hiihdettävien osuuksien kokonaismäärä, ei yhden urheilijan osuuksien määrä.

Napilla Osuussarjat saadaan esiin sarjatunnusten ruudukko, josta rastitaan ko. viestiin kuuluvat osuussarjat, tarpeen vain, jos halutaan poiketa normaalista käytännöstä.

Osuuksien sarjatietoja voi muuttaa Yhteistulokset välilehdellä, ne ovat näkyvissä vain lisäinfona. Ne ilmestyvät vasta sarjan perustamisen jälkeen, ei siis ensimmäisellä kerralla.

Viestinviejien numerointiperuste valikoidaan pallukalla, kunkin pallukan otsikkoteksti näyttää numerointimallin.

Parisprintissä näkyy joukkueen urheilijoiden lukumäärä omassa ruudussaan.

Alimman rivin rasti ruudussa Aloitusosuuden lisäksi myös muilla osuuksilla voi olla yhteislähtöjä tarkoittaa Jukolan viestissä yleistä loppupään joukkueiden loppupään viestienviejien lähettämistä kerralla, ilman edellisten viestien viejien vaihtoon tuloa. Rasti laitetaan, jos sellaista yhteislähtöä aiotaan tässä kisassa käyttää.

Tämän ohjeen alkuun


Sarjatiedot, Väliajat

Sarjaan on määritettävä väliaikapisteet, jos sarjassa aiotaan ottaa väliaikoja. Jokaisesta väliaikapisteestä annetaan viisi tietoa:

 1. Matka, etäisyys lähdöstä väaliaikapisteeseen, km, desimaalipisteenä käy piste ja pilkku, molemmat
 2. Nopein sallittu väliaika, täysinä sekunteina. Automaattisesti hyväksyttävä väliaika ei saa olla tätä parempi.
 3. Hitain sallittu väliaika, täysinä sekunteina. Automaattisesti hyväksyttävä väliaika ei saa olla tätä aikaa huonompi. Rajojen ylittävät väliajat kyllä kelpaavat, mutta ne on käsin hyväksyttävä.
 4. Rasti kohdassa Ei aikatarkistuksia asettaa nopeimmaksi ajaksi nollan ja hitaimmaksi 24 tuntia, eli tästä pisteestä kelpaavat kaikenlaiset aikaleimat väliajoiksi.
 5. Aikakanavat on 1 - 4 kappaletta merkin mittaisia aikakanavan tunnuksia. Kun ulkoiselta kellolta tulevan ajan tunnus on joku näistä neljästä merkistä, aika tulkitaan tämän pisteen väliajaksi. Käytän sitä esimerkiksi kun kisassa on käytössä useita EMIT-lukijoita ja jokainen käyttää omaa tunnustaan. Tunnukset kirjoitetaan peräkkäin, EI pilkuilla eroteltuina. Pilkkukin voisi olla aikakanavan tunnus!
 6. Sektoriväri, sektori ryhmittelee eri tyyppiset välimatkapalat yhteen, esimerkiksi Lempäälän Hopeasommassa 2017 nousut olivat punaisia, laskut keltaisia, tasamaa vihreää ja stadionosuudet harmaita sektoreita. Erillisessä väliaikatulosteessa saadaan sitten nousut laskettua yhteen ja urheilijan sijoitus nousuissa näkyviin.

Napilla Lisää Uusi lisätään uusi väliaikapiste, arvojen on oltava silloin jo syötettynä. Jos sama matka löytyy jo ennestään, sen aika- ja tunnuskentät vaihdetaan uusiksi arvoiksi. Toiminta on sama kuin mitä tekee nappi Muuta valittua. Se aktivoituu, kun em. kentissä on tapahtunut muutoksia.

Poista-nappi poistaa valitun väliaikapisteen. Kopioi-nappi hakee allaolevassa valinnassa annetusta sarjasta sen väliaikapisteet myös tämän sarjan väliajoiksi. Niitä voi sitten muokata tämän sarjan urheilijoiden vauhtiin sopivaksi.

Hae toteutuneet-nappi laskee toteutuneet nopeimman ja hitaimman väliajan valitusta väliaikapisteestä ja näyttää ne. Ne voidaan sitten tallentaa uusiksi arvoiksi napilla Muuta valittua.

Jos on vain väliajan ottopiste, jolla otetaan kierroksia kierrettäessä useita väliaikoja, kannattaa ensin syöttää maaliajan aikarajat ja väliaikapisteistä vain etäisyydet summittaiset aikarajat ja sitten käyttää nappia Laske väliajat näiden perusteella. ExTime laskee sitten tasaisen vauhdin taulukon mukaan väliaikojen tavoiterajat kilpailumatkan pituuden ja väliaikapisteiden etäisyyksien perusteella.

Tämän ohjeen alkuun


Sarjatiedot, Sakot

Ampumahiihdossa ja -juoksussa (myös speedgolfissa ja sankohiipimisessä) on määritettävä sarjakohtaisesti ammuntapaikat ja ohisakkomäärät. Jokaisesta ampumapaikasta tarvitaan kaksi tietoa:

 1. Matka, etäisyys lähdöstä ammuntapaikkaan, km, desimaalipisteenä käy piste ja pilkku, molemmat.
 2. Pysty/Makuu/ määritys on lähinnä informatiivinen.

Sakkoa/hutilaukaus pätee jokaiselle sarjan ampumapaikalle. Sakkokierrosten ollessa kyseessä aikamääreenä on tietysti nolla, mutta määritykset tarvitaan, jos tuloksiin aiotaan saada mukaan sakkokierrosten määrä. Väliaikaseurannan takia matka-kentän oikea arvo on tärkeä, koska silloin ExTime osaa ottaa väliaikaan mukaan vain siihen mennessä toteutuneet sakot. Tosin Esko Rovaniemellä numeroi ammuntapaikat nousevasti yhdestä neljään, kuten esimerkissä, mutta silloin ei väliaikapalvelu ole käytössä. Ja onhan tosi, että varsinkin sakkojen käsikirjauksessa urheilijan on jo kaukana, kun sakko saadaan kirjattua.

Nappi Lisää lisää tietysti uuden ampumapaikan ja nappi Poista taas poistaa valitun ampumapaikan.

Ja kuten väliajoissa, nappi Ota sarjasta kopioi tälle sarjalle samat ammuntapaikat kuin on jo annettu jollekin muulle sarjalle (vaihtoehdot alapuolella olevassa valinnassa).

Ammuntapisteiden määritykset tallentuvat tiedostoon <kisatiedoston nimi>.vaj. Se on tekstitiedosto, jota voi myös muistiolla (notepad) käsitellä, vaikkakaan en sitä suosittele.

Tämän ohjeen alkuun


Sarjatiedot, Kierrokset

Luistelun myötä tein oman välilehden kierrosten määrittelyyn. Siinä yritän myös mahdollistaa kierroslaskennan käyttöä maastojuoksukilpailuissa, pyöräilyssä ja yleisurheilun ratajuoksuissa.

Kierrospituuden määrittelyssä on peräti neljä vaihtoehtoa, eli kisa voisi alkaa jossain avaralla paikalla, josta rata kulkee maastoon yhdelle lenkille. Tätä kierretään useampi kerta ja sitten kuljetaan maaliin jonnekin muualle kuin lähtöpaikalle. Tällaisessa tapauksessa valitaan vaihtoehto Eka ja vika kierros molemmat eripitkiä ja annetaan esim. ekakierroksen pituudeksi 700 metriä ja viimeisen kierroksen pituudeksi 300 metriä ja peruskierros olisi sitten se pururadan pituus 1800 metriä. Ja kun peruskierros mennään 5 kertaa, tulee koko matkan pituudeksi 700 + 5 * 1800 + 300 = 10000 metriä eli 10.0 km.

Yleisin tapaus on kuitenkin kuvassa oleva 1500 metrin luistelun ratamäärittelyn kaltainen.

Ensimmäisen kierroksen pituus poikkeaa peruskierroksesta, urheilija leikkaa maaliviivalla olevan kennon 300 metrin, 700 metrin, 1100 metrin ja maalissa 1500 metrin kohdalla, maalilinjan (=kelloajan liipaisun) ylityksiä tulee siis yhteensä 4.

Tämän ohjeen alkuun


Sarjatiedot, Yhteistulos

Yhteispisteet-välilehdellä on kaksi pääasiallista käyttötapaa. Toinen on yhden urheilijan kokonaistuloksen laskenta erilliskilpailuista, esimerkkinä pikaluistelussa 4 matkaa, joista lasketaan yhteispisteet. Siitä on mallina oikean puolen kuva.

Tässä esimerkissä Kohdistaminen tapahtuu urheilijan Nimen perusteella, muut vaihtoehdot näkyvät kun valintalistan nuolta kliksauttaa.
Yhteistulokseen Summaaminen tapahtuu sitten laskemalla urheilijan matkakohtaisten Tulospisteiden summa ja ne sarjat, joista urheilijan tulos haetaan, näkyvät napin Yksilökisojen sarjat yläpuolella.

Ja jos nyt katsotaan vaikkapa Miesten 1500 metrin sarjan tietoja, näkyy siellä Lajipiirteet-sivulla, että siitä Sarjasta lasketaan dataa sarjaan MYHTP.

Toinen käyttökohde on joukkuetulosten laskenta. Silloin Kohdistaminen vaihtoehdot myös vaihtuvat.

Itse käytän tätä kauden aikana kahteen eri tarkoitukseen.

 1. Pitkien matkojen SM-kisoissa lasken Haku-Veikon ja Marja-Liisan palkinnon voittavat seurat summaamalla max kolmen urheilijan loppuajat yhteen joukkueajaksi kohdistaen urheilijat Joukkue-ID:llä. Joukkue-ID siksi, että joukkueessa on kolme urheilijaa ja seuralta voi olla mukana useampikin joukkue. Jos kohdistaminen olisi seuranimellä, vain parhaat kolme urheilijaa huomiotaisiin.
 2. Kauden lopussa lasken SM-kisoista seuraluokittelupisteet.
  Silloin yksilösarjan Lajipiirteet-välilehdellä on Pisteiden kaava kohdassa Seuraluokittelu (hiihto) ja yhteistulossarjassa Yhteistulokset-välilehdellä Summaaminen kohdassa on tietona Sijapisteiden summa ja Kohdistaminen tehdään Seuran nimen avulla. Nyt jokainen seuran urheilija tuo pisteitä, sillä Summattavien urheilijoiden määrä-kentässä on luku nolla, eli ei rajoitusta.

Tämän ohjeen alkuun


Sarjatiedot, Kenttälajit

Yleisurheilun kenttälajeissa Kenttälajit-välilehdellä annetaan rimahyppyjen nostosuunnitelma heitoista ja vaakahypyistä kierrosten kokonaismäärä ja kolmelle vimeiselle kierrokselle jatkavien määrä sekä lajiin kuuluva IAAF pistetaulukon tunnus.

Lisäksi sivulla näkyy menossa oleva kierroksen numero ja rimahypyissä menossa oleva korkeus.

Napilla Muuta tai lisää nosto lisätään nostosuunnitelmaan yläpuolella annettu aloituskorkeus (Korkeus, josta alkaen) ja siitä eteenpäin käytettävä noston suuruus (Nosto kerralla). Nostosuunnitelmaa pidetään korkeusjärjestyksessä ja siinä pitää seuraavan aloituskorkeuden täsmätä alempaan korkeuteen lisättynä kertanoston monikerralla.

Virheellisen nostosuunnitelmarivin saa pois valitsemalla se listasta ja painamalla nappia Poista valittu nosto.

Tämän ohjeen alkuun


Sarjatiedot, Hirven hiihto

Tällä välilehdellä määritellään kilpailtava sarja hirvenhiihto- tai hirvijuoksu-kilpailuksi. Kilpailutavasta on oma ohjeensa täällä.

Oikean reuna pallukoilla valitaan, onko kilpailu normaali (Normaalikisa), tupla-arvioinnilla (Tuplakisa) vai ilman ajanottoa (kävellen) käytävä kisa (Hirvikävely). Ja siis jos sarja ei ole hirvenhiihtokisa, täppä on kohdassa Ei hirvenhiihto- tai -juoksukisa, se yleisin vaihtoehto.

Arvio1 ja arvio2 kenttiä ei tarvitse täyttää, jos kilpailussa annetaan arviopaikat lähtönumeroiden perusteella. Jos sarjassa on vakio arviointipisteet, ne annetaan tässä. Normaalikisassa annetaan näkyy vain yhdet arviot, esimerkin kisassa arvioidaan kahdessa eri kohdassa.

Tuplakisassa sarjan paras aikatulos saattaa antaa 600 pistettä, siksi parhaat hiihtopisteet sarjaa kohti voidaan antaa erikseen, normaalikisan 300 on oletus. Tämä tieto laitetaan siis kenttään Parhaat aikapisteet.

Sarjaan voidaan laittaa myös erilainen Sarjan paras hiihto/juoksutulos kuin mitä sarjassa on saavutettu. Tätä tarvitaan jossain sääntötulkinnan erikoistapauksessa. Täppä osoittaa, onko aikaa käsin muutettu paremmaksi (täppä puuttuu silloin) vai onko aika ko. sarjan paras aika. Esimerkissä on siis käsin annettu ajaksi tasan tunti.

Tämän ohjeen alkuun


Sarjatiedot, Rata

Sunnistuskisoissa tarvittavaa rastien kontrollia varten on jokaiseen sarjaan määritettävä rata tai reitti. Radat määritellään erikseen valikosta EMIT-tuki löytyvällä näytöllä Ratasuunnittelu. Toki sen näytön avulla määritetty rata voidaan myös liittää tiettyyn (tiettyihin) sarjaan. Näytön tarkemmat ohjeet löytyvät ohjeesta emit.htm

Tämän näytön vasemmalla olevaan valintalistaan tulee käytettävissä olevien (siis määrittettyjen) ratojen luettelo. Esimerkissä on rata nimetty sen pääasiallisen käyttösarjan mukaan (M16). Ratamääritellyt tallennetaan tiedostoon extime.ini, joten ne ovat käytettävissä kisasta toiseen.

Napilla Vaihda valittu rata kiinnitetään tähän sarjaan ja sarjan rastipisteiden tunnukset tulevat näkyviin näytön oikeaan reunaan. Esimerkissä on rastilla kolme käytössä (ruuhkarasti siis) kaksi eri leimasinta, 85 ja 86.

Tämän ohjeen alkuun


Takaisin ExTime-sivulle